CCL

Összesen 18 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM083730
035-os BibID:(cikkazonosító)247 (WoS)000521366400019 (Scopus)85079425405
Első szerző:Bákonyi Nóra (agrármérnök)
Cím:Chemical Traits of Fermented Alfalfa Brown Juice: Its Implications on Physiological, Biochemical, Anatomical, and Growth Parameters of Celosia / Bákonyi Nóra, Kisvarga Szilvia, Barna Döme, Tóth O. Ibolya, Hassan El-Ramady, Neama Abdalla, Kovács Szilvia, Rozbach Margaréta, Fehér Csaba, Nevien Elhawat, Tarek Alshaal, Fári Miklós Gábor
Dátum:2020
ISSN:2073-4395
Megjegyzések:Brown juice is a byproduct of fractionated green biomass during leaf protein isolation. It represents approximately 45%?50% of the total pressed fresh biomass. Disposal of brown juice is a serious issue in leaf protein production due to its high biological oxygen demand and carbohydrates content. The current study aimed to find a possible potential use of brown juice. Therefore, chemical and biochemical properties of brown juice?derived from alfalfa green biomass?were determined before and after fermentation by lactic acid bacteria. Additionally, the growth stimulation potential of fermented brown juice on plumed cockscomb (Celosia argantea var. plumose 'Arrabona') plants were tested. Celosia seedlings were sprayed at different rates of fermented brown juice (i.e., 0.5%, 1%, 2.5%, 5%, and 10%) and tap water was applied as control. The results revealed that lactic acid bacteria successfully enhanced the stabilization of brown juice via reducing sugars content and increasing organic acids content. After fermentation, contents of glucose monomers were 15 times lower; while concentrations of lactic and acetic acids increased by 7- and 10-fold, respectively. This caused a reduction in the pH of fermented brown juice by 13.9%. Treating Celosia plants at lower rates of fermented brown juice (up to 1.0%) significantly induced their growth dynamics and antioxidant capacity. Higher values of vegetative parameters were measured in treated plants compared to control. The brown juice treatments caused significant changes in histological parameters as well. The activity of catalase and peroxidase increased in plants that received fermented brown juice especially at low rates. Moreover, an increase in water-soluble protein and phenol was measured in different tissues of plants sprayed with fermented brown juice. Malondialdehyde content was lowered in treated plants compared to control. Fermented brown juice at high rates slightly reduced the amount of photosynthetic pigments; however, this reduction was not reported for low rates of fermented brown juice. These results surely illustrate the potential use of fermented alfalfa brown juice as a growth stimulator for crops particularly at rates below 2.5%.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
deproteinized leaf juice
fermentation
lactic acid bacteria
plant nutrition
antioxidant capacity
ornamental plants
Megjelenés:Agronomy-Basel. - 10 : 2 (2020), p. 1-22. -
További szerzők:Kisvarga Szilvia (1984-) Barna Döme (1994-) (kertészmérnök) Tóth O. Ibolya El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Abdalla, Neama Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia) Rozbach Margaréta Fehér Csaba Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM078848
Első szerző:Bákonyi Nóra (agrármérnök)
Cím:Előkísérletek a lucerna barnalé tartósítására bioipari hasznosítás céljából / Bákonyi Nóra, O. Tóth Ibolya, Barna Döme, Fári Miklós Gábor
Dátum:2018
ISBN:9786155837159
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok könyvfejezet
Megjelenés:XXXVII. Óvári Tudományos Napok, 2018. november 9-10. : Fenntartható agrárium és környezet, az Óvári Akadémia 200 éve - múlt, jelen, jövő / szerk. Szalka Éva. - p. 253-258. -
További szerzők:Tóth Ibolya, O. (agrár) Barna Döme (1994-) (kertészmérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM078846
Első szerző:Bákonyi Nóra (agrármérnök)
Cím:To study the secondary element contents (Ca, Mg, S) of deproteinized leaf juice of selected alfalfa varieties at different harvest time / Bákonyi Nóra, Kovács Zoltán, O. Tóth Ibolya, Barna Döme, Fári Miklós Gábor, Tarek Alshaal
Dátum:2018
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Arccal vagy háttal a jövőnek? : LX. Georgikon Napok, tanulmánykötet / szerk. Pintér Gábor, Zsiborács Henrik, Csányi Szilvia. - p. 11-15.
További szerzők:Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Tóth Ibolya, O. (agrár) Barna Döme (1994-) (kertészmérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM105458
035-os BibID:(cikkazonosító)e11655 (WoS)000911724200018 (Scopus)85142425332
Első szerző:Barna Döme (1994-)
Cím:Bioactive metabolite profile and antioxidant properties of brown juice, a processed alfalfa (Medicago sativa) by-product / Barna, Döme; Alshaal, Tarek; O. Tóth, Ibolya; Cziáky, Zoltán; Fári, Miklós Gábor; Domokos-Szabolcsy, Éva; Bákonyi, Nóra
Dátum:2022
ISSN:2405-8440
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Heliyon. - 8 : 11 (2022), p. 1-9. -
További szerzők:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Tóth Ibolya, O. (agrár) Cziáky Zoltán Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00051
GINOP
TKP2021-EGA-20
Egyéb
EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
EFOP-4.2.1-16
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM105212
Első szerző:Barna Döme (1994-)
Cím:Response of artificial algal-bacterial consortia to elevated CO2 levels / Döme Barna, Miklós Gábor Fári, Nóra Bákonyi
Dátum:2022
ISBN:978-963-490-468-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book. - p. 53-53. -
További szerzők:Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM094733
035-os BibID:(cikkazonosító)1076 (Wos)000643526000001 (Scopus)85103331119
Első szerző:Barna Döme (1994-)
Cím:Raw and Fermented Alfalfa Brown Juice Induces Changes in the Germination and Development of French Marigold (Tagetes patula L.) Plants / Döme Barna, Szilvia Kisvarga, Szilvia Kovács, Gábor Csatári, Ibolya O. Tóth, Miklós Gábor Fári, Tarek Alshaal, Nóra Bákonyi
Dátum:2021
ISSN:2223-7747
Megjegyzések:Organic and ecological farming programs require new and efficient biostimulants withbeneficial properties for the sustainable and safe production of seedlings and ornamental plants.We examined the effect of non-fermented and lacto-fermented alfalfa brown juice (BJ) on seedgermination and the vegetative, physiological, and anatomical properties of French marigold (TagetespatulaL. 'Csem ?o') plants which were treated with 0.5?10% fermented and non-fermented BJ, with tapwater applied as a control. Applying 0.5% fermented BJ significantly improved seed germinationcompared with non-fermented BJ, resulting in an increase of 9.6, 11.2, 10.9, and 41.7% in the finalgermination percent, germination rate index, germination index, and vigor index, respectively. Inaddition, it increased the root and shoot length by 7.9 and 16.1%, respectively, root and shoot drymass by 20 and 47.6%, respectively, and the number of leaves by 28.8% compared to the control.Furthermore, an increase in contents of water-soluble phenol, chlorophyll a and b, and carotenoidwas reported upon the application of 0.5% fermented BJ, while peroxidase activity decreased. Ourresults prove that alfalfa BJ can be enrolled as a biostimulant as part of the circular farming approachwhich supports the sustainable horticultural practice.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Plants-Basel. - 10 : 6 (2021), p. 1-15. -
További szerzők:Kisvarga Szilvia (1984-) Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia) Csatári Gábor (1996-) (növényorvos) Tóth Ibolya, O. (agrár) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
GINOP-2.2.1-15-2017-00051
GINOP
TKP2020-IKA-04
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM092024
Első szerző:Barna Döme (1994-)
Cím:Deproteinized plant juice as part of circular economy: A short review and brief experimental data / Barna Döme, Oláhné Tóth Ibolya, Fári Miklós Gábor, Bákonyi Nóra
Dátum:2020
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:As the population of the Earth is constantly growing it generates an unmet demand forprotein, which is an urgent problem. The protein extraction process is a potential solution, which offers high-quality plant protein suitable for animal and human nutrition at a favorable price. The process used within our project produces green juice from the green alfalfa biomass through pressing. After the coagulation of protein from this green juice, the by-product is called DPJ (Deproteinized Plant Juices) or brown juice. Our preliminary results match the international literature, namely that brown juice take up as much as 50% of the fresh biomass in weight. To utilize this by-product is a crucial part of the process to make it environmental-friendly and financially viable as well. The examined brown juice samples came from a small-scale experiment of alfalfa cultivarscarried out in the experimental farm at the University of Debrecen. According to our preliminary results, brown juice has high macro-and micronutrient values, furthermore, it has a potentially high amount of antioxidant compounds. The study highlights that brown juice is suitable as an ingredient in microbiological media, in plant nutrition as a supplementary solution, for feedstock and for preparing human food supplements or functional foods. The potential utilization of all biorefinery products makes it a very appropriate technology for today's challenges.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2020), p. 23-26. -
További szerzők:Tóth Ibolya, O. (agrár) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00051
GINOP
ÚNKP-19-3
Egyéb
EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM086606
Első szerző:Barna Döme (1994-)
Cím:Stabilization of alfalfa phytoserum by lacto-fermentation / Barna Döme, Oláhné Tóth Ibolya, Fári Miklós Gábor, Bákonyi Nóra
Dátum:2019
ISBN:978-963-490-172-3
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok tanulmány, értekezés
könyvrészlet
Megjelenés:A világ interdiszciplináris megközelítésben / szerk. Mező Ferenc, Mező Katalin, Mándy Zsuzsa. - p. 89-100. -
További szerzők:Tóth Ibolya, O. (agrár) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00051
GINOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM105211
Első szerző:Domokos-Szabolcsy Éva (molekuláris biológus)
Cím:From crops in field to space plants grown in ground bioregenerative life-support facilities: the potential of green biorefining with reflecting the environmental challenges / Éva Domokos-Szabolcsy; Szilvia Veres; Szilvia Kovács; Nóra Bákonyi; Péter Makleit; Nevien Elhawat; Zoltán Kovács; László Kaszás; Tarek Alshaal; Miklós Fári
Dátum:2022
ISBN:978-963-490-468-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book. - p. 22-22. -
További szerzők:Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök) Makleit Péter (1966-) (növényélettanász) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Kaszás László (1989-) (kertészmérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-20
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM103528
035-os BibID:(cikkazonosító)2418 (WOS)000846970200001 (Scopus)85137376804
Első szerző:Domokos-Szabolcsy Éva (molekuláris biológus)
Cím:Comparison of Wet Fractionation Methods for Processing Broccoli Agricultural Wastes and Evaluation of the Nutri-Chemical Values of Obtained Products / Éva Domokos-Szabolcsy, Nevien Elhawat, Geraldo Jorge Domingos, Zoltán Kovács, Judit Koroknai, Enikő Bodó, Miklós Gábor Fári, Tarek Alshaal, Nóra Bákonyi
Dátum:2022
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Foods. - 11 : 16 (2022), p. 1-18. -
További szerzők:Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Domingos, Geraldo Jorge (1991-) (biológus, biotechnológus) Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Koroknai Judit Bodó Enikő Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-20
Egyéb
TKP2020-NKA-04
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM089934
Első szerző:El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:Sustainable Biorefinery of Alfalfa (Medicago sativa L.) / Hassan El-Ramady, Neama Abdalla, Szilvia Kovacs, Éva Domokos-Szabolcsy, Nóra Bákonyi, Miklós Fari, Christoph-Martin Geilfus
Dátum:2020
ISSN:2357-0350
Megjegyzések:ALFALFA is considered as "the Queen of the Forages" due to its high protein content and nutritional value. The production of alfalfa under different stressful environments is a great challenge, representing a serious threat to global food security. To improve the production of alfalfa under stressful conditions, there is a crucial need to understand the response of alfalfa plants to stresses, the mechanisms of tolerance and the management options. Alfalfa is a promising biorefinery crop from which leaf protein concentrates as well as bio-organic fertilizers can be produced. The potential of leaf-derived protein concentrate for human and animal nutrition is huge, yet unexploited. The bio-organic fertilizers derived from alfalfa plants represent a sustainable way to supply the plant with some nutrients. This review article highlights the sustainable use of alfalfa in biorefinery and bio-organic fertilizer production. Moreover, scattered knowledge about its use for production is collected supporting its suitability for improving soil fertility. Last, we discuss the suitability of alfalfa to produce stable yields in the light of changing climate and stressful conditions like salinity.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Egyptian Journal of Botany. - 60 : 3 (2020), p. 621-639. -
További szerzők:Abdalla, Neama Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Geilfus, Christoph-Martin
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM089931
Első szerző:El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:Alfalfa Growth under Changing Environments: An Overview / Hassan El-Ramady, Neama Abdalla, Szilvia Kovacs, Éva Domokos-Szabolcsy, Nóra Bákonyi, Miklós Fari, Christoph-Martin Geilfus
Dátum:2020
ISSN:2536-9423
Megjegyzések:Crop production is one of the most important agro-global issues, in particular questions of production under changing environmental conditions. This production needs to be increased to meet global needs for food, feed, fiber and fuel. Alfalfa is classified as "the queen of the forage crops" due to its high protein content and nutritional value as well as its unique availability during the summer compared with other forage crops. The production of alfalfa under different stressful environments is a great challenge due to several problems with alfalfa crop production, which represent a serious threat to global food security. These stresses may cause a decline in the global feed production from alfalfa due to harmful effects resulting from stresses at the physiological, biochemical and histological levels. To improve the production of alfalfa under these stresses, there is a crucial need to understand the response of alfalfa plants to stresses, the mechanisms of tolerance and the management options. The bio-organic fertilizers derived from alfalfa plants are a crucial and sustainable solution in particular under stressful environments. This review represents an attempt to highlight the positive sides of alfalfa production, particularly the sustainable use of this crop in bio-organic fertilizer production. The chemical and anatomical properties of this plant will also be reviewed. The histology of alfalfa plants under changing environments still needs further investigation.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Environment, Biodiversity and Soil Security. - 15 : 4 (2020), p. 201-224. -
További szerzők:Abdalla, Neama Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Geilfus, Christoph-Martin
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2