CCL

Összesen 10 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM115313
035-os BibID:(cikkazonosító)2268118 (WoS)001084677600001 (Scopus)85174304056
Első szerző:Domokos-Szabolcsy Éva (molekuláris biológus)
Cím:Phytochemical evaluation of the fruits and green biomass of determinate-type sweet pepper ( Capsicum annuum L. fasciculatum) grown in terrestrial bioregenerative life-support research facilities / Éva Domokos-Szabolcsy, Tarek Alshaal, Judit Koroknai, Szilvia Kovács, Csaba Tóth, Gábor Csilléry, Zsuzsa Jókai, Anna Matkovits, Péter Makleit, Szilvia Veres, Miklós Gábor Fári
Dátum:2023
ISSN:1742-9145 1742-9153
Megjegyzések:This study explores the potential feasibility of cultivating two determinate-type bell peppers, i.e. Hungarian Enigma Hot (HEH) and Hungarian Enigma Sweet (HES), in a ground bioregenerative life-support device. Fruits of the Hugarian Engima Sweet (HES) variety is advantageous for digestion due to it has thin cuticle and collenchyma at the same time the parenchyma of mesocarp of it is thin. beta-carotene and caspanthin were the dominant carotenoids in both fruit varieties. Up to 55 tentative phytochemicals were not only in fruits but also in green juice processed from green leafy shoots. The green juice was also a rich source of protein (24-27% w/w) and a source of macro- and microelements. The findings of this study could hold valuable insights for the advancement of sustainable food production and resource utilization in space environments, with potential applications for long-duration space missions and beyond.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Whole-body edible plants
space pepper cultivars
greenbiomass
phytonutrients
β-carotene
Megjelenés:Journal of Plant Interactions. - 18 : 1 (2023), p. 1-21. -
További szerzők:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Koroknai Judit Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia) Tóth Csaba Csilléry Gábor Jókai Zsuzsa Matkovits Anna Makleit Péter (1966-) (növényélettanász) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-20
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM103528
035-os BibID:(cikkazonosító)2418 (WOS)000846970200001 (Scopus)85137376804
Első szerző:Domokos-Szabolcsy Éva (molekuláris biológus)
Cím:Comparison of Wet Fractionation Methods for Processing Broccoli Agricultural Wastes and Evaluation of the Nutri-Chemical Values of Obtained Products / Éva Domokos-Szabolcsy, Nevien Elhawat, Geraldo Jorge Domingos, Zoltán Kovács, Judit Koroknai, Enikő Bodó, Miklós Gábor Fári, Tarek Alshaal, Nóra Bákonyi
Dátum:2022
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Foods. - 11 : 16 (2022), p. 1-18. -
További szerzők:Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Domingos, Geraldo Jorge (1991-) (biológus, biotechnológus) Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Koroknai Judit Bodó Enikő Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-20
Egyéb
TKP2020-NKA-04
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM105328
Első szerző:Kaszás László (kertészmérnök)
Cím:Possible uses of jerusalem artichoke (Heliathus Tuberosus l.) for green biorefining / László Kaszás, Zoltán Kovács, Judit Koroknai, Tarek Alshaal, Nevien Elhawat, Miklós Fári, Éva Domokos-Szabolcsy
Dátum:2022
ISBN:978-963-490-468-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book. - p. 61-61. -
További szerzők:Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Koroknai Judit Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-20
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM104362
Első szerző:Kaszás László (kertészmérnök)
Cím:Finding valuable bioactive components from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) 2 leaf protein concentrate in a green biorefinery concept / László Kaszás, Tarek Alshaal, Hassan El-Ramady, Zoltán Kovács, Judit Koroknai, Nevien Elhawat, Éva Nagy, Zoltán Cziáky, Miklós Fári, Éva Domokos-Szabolcsy
Dátum:2019
Megjegyzések:Jerusalem artichoke is widely known for its inulin-enriched tubers. Recently the opportunity has been arisen to involve the whole plant in biorefinery concept due to its high lignocellulose biomass and tuber production. This paper focuses on the repeatedly harvestable green biomass of Jerusalem artichoke. Ultra-High Performance Liquid Chromatography-Electrospray Ionization/Mass Spectrometry (UHPLC-ESI-MS) was applied to identify the phytochemicals in Jerusalem artichoke leaf protein concentrate (JAPC) thermally extracted from green biomass of three clones, i.e., Alba, Fuseau and Kalevala. Amino acid and fatty acid profiles as well as yield of JAPC were also analyzed. The UHPLC-ESI-MS analyses showed that no toxic phytochemicals were identified in JAPC. The results revealed, also, that JAPC is not only essential-amino acids-rich but also contains substantial amounts of polyunsaturated fatty acids (66-68%) such as linolenic and linoleic acids. Linolenic acid represented 39-43% of total lipid content; moreover, the ratio between {omega}-6 and {omega}-3 essential fatty acids in JAPC was ~0.6: 1. Using UHPLC-ESI-MS, the following hydroxylated methoxyflavones were for the first time identified in JAPC, i.e., dimethoxy-tetrahydroxyflavone, dihydroxy-methoxyflavone, hymenoxin and nevadensin. These compounds are medically important since they are referred to as anti-cancer, anti-inflammatory and antioxidants. Also, liquiritigenin - estrogenic-like compound - was identified in JAPC alongside the following terpenes, i,e., loliolide and dihydroactinidiolide. However, no remarkable differences of phytochemicals, fatty acids and amino acids composition were seen among Jerusalem artichoke clones. The green biomass of tested clones ranged between 5 to 5.6 kg m-2 and JAPC yield varied from 28.6 to 31.2 g DM kg-1 green biomass with total protein content, on average, of 33.3%. According to our knowledge, this paper is the first scientific report highlighting bioactive substances in JAPC such as PUFA phytochemicals. These results clearly prove that JAPC is a valuable product which can direct towards human and animal nutrition as well as it can serve as basic material for different industrial purposes.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Jerusalem artichoke
leaf protein concentrate
polyunsaturated fatty acids
phytochemicals
amino acids
UHPLC-ESI-MS
Megjelenés:bioRxiv Plant Biology. - [Epub ahead of print] (2019). -
További szerzők:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Koroknai Judit Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Nagy Éva Cziáky Zoltán Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM087128
035-os BibID:(cikkazonosító)889 (WOS)000558768700001 (Scopus)85087945888
Első szerző:Kaszás László (kertészmérnök)
Cím:Identification of Bioactive Phytochemicals in Leaf Protein Concentrate of Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.) / László Kaszás, Tarek Alshaal, Hassan El-Ramady, Zoltán Kovács, Judit Koroknai, Nevien Elhawat, Éva Nagy, Zoltán Cziáky, Miklós Fári, Éva Domokos-Szabolcsy
Dátum:2020
ISSN:2223-7747
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
circular economy
green biorefinery
polyunsaturated fatty acids
phytochemicals
amino acids
food and feed
UHPLC-ESI-ORBITRAP-MS/MS
Növényélettani és produkcióbiológiai folyamatok szerepe az abiotikus és biotikus stressz hatások meghatározásában
Megjelenés:Plants-Basel. - 9 : 7 (2020), p. 1-17. -
További szerzők:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Koroknai Judit Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Nagy Éva (1990-) (agrár) Cziáky Zoltán Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
NKFIH-1150-6/2019
Egyéb
János Bolyai Research Scholarship of the Hungarian Academy of Sciences
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM084846
035-os BibID:(Scopus)85082927583
Első szerző:Kaszás László (kertészmérnök)
Cím:Refining high-quality leaf protein and valuable co-products from green biomass of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) for sustainable protein supply / László Kaszás, Tarek Alshaal, Zoltán Kovács, Judit Koroknai, Nevien Elhawat, Éva Nagy, Hassan El-Ramady, Miklós Fári, Éva Domokos-Szabolcsy
Dátum:2020
ISSN:2190-6815 2190-6823
Megjegyzések:The present study evaluates the green biomass of Jerusalem artichoke (JA) as an alternative green protein. A leaf protein concentrate (LPC) was prepared from leafy shoots using biotechnological methods. Seven clones were compared to assess the importance of the genetic basis of JA, and alfalfa served as the control. The LPC content of JA was an average 39 g kg?1 of fresh biomass, while that of alfalfa was 32 g kg?1 . The JA can produce up to 936 kg of protein ha?1 year?1 without fertilization under rainfed conditions. The crude protein content of the LPC varied from 24.2 to 31.4 m/m%, depending on clones and harvesting time, which was comparable to that of alfalfa LPC (~ 32.3%). The amino acid profile of the LPC of JA, particularly of the essential amino acids, was similar to alfalfa and soybean. In addition, our results confirmed that the polyunsaturated fatty acid (PUFA) content varied between 64 and 68% in the LPC fraction, regardless of the clone that was used, with linoleic acid and linolenic acid being the predominant PUFAs. In addition, unlike alfalfa, the content of arachidonic acid was 0.5% in the JA LPC. The tuber yield was significantly reduced because of the repeated harvesting of the shoot parts; however, the tubers obtained were sufficient to regenerate the plantation in the subsequent year, thus ensuring the renewable ability and sustainability of the green biomass of JA.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Leaf protein concentrate
Jerusalem artichoke
Clones
Amino acids
Polyunsaturated fatty acids
Circular economy
Megjelenés:Biomass Conversion and Biorefinery. - 10 (2020), p. 1-16. -
További szerzők:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Koroknai Judit Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Nagy Éva (1990-) (agrár) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:ÚNKP-19-4-DE-281
Egyéb
EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM108817
035-os BibID:(Scopus)85148342638 (WoS)000934691100002
Első szerző:Kovács Zoltán (biotechnológus)
Cím:Nutrichemical alterations in different fractions of multiple-harvest alfalfa (Medicago sativa L.) green biomass fortified with various selenium forms / Zoltán Kovács, Áron Soós, Béla Kovács, László Kaszás, Nevien Elhawat, Mutasem Razem, Szilvia Veres, Miklós G. Fári, Judit Koroknai, Tarek Alshaal, Éva Domokos-Szabolcsy
Dátum:2023
ISSN:0032-079X 1573-5036
Megjegyzések:Background and Aims Wet processed alfalfa-based products can provide high-quality concentrated protein, also contain nutrients and phytochemicals. Agronomic fortification can increase selenium (Se) incorporation into green biomass. For this reason, the aim was to investigate how different forms of Se are incorporated into the green biomass of multiple-harvest alfalfa and how they affect the chemical quality of the processed product candidates. Methods In this research, alfalfa was enriched with three forms of selenium at different concentrations [selenate (Se(VI)); selenite (Se(IV)); and red elemental Se (Se0)]. The fortified green biomass was fractionated into leaf protein concentrate (LPC), fiber and phytoserum, and changes in selenium content and speciation, protein and phytochemical composition were determined. Results Total Se content in alfalfa fractions drastically reduced within the four consecutive harvests, particularly for Se(VI) and Se(IV) forms, and significantly varied according to the Se treatments. Selenomethionine (SeMet) was the predominant organic Se species in LPC (35.7-246.0 ?g g?1 DW) and fiber (9.0- 47.7 ?g g?1 DW) fractions. Se-fortification induced considerable changes in the crude protein of LPC, which varied between 29-45 (m/m)%. Phytochemical composition markedly varied among Se-treatments. Besides several flavonoids, aglycones and glycosyl derivatives, apigenin glucuronide, and apigenin were the most abundant with a concentration up to 170.85 ?g g?1 DW. Medicagenic acid concentration was below 1.86 ?g g?1 DW in LPC. Conclusions Se-enhanced alfalfa green biomass could provide functional products, such as LPC, for human and animal consumption with enhanced nutritional value, including Se, protein, and phytochemical contents.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Plant and Soil. - 487 : 1-2 (2023), p. 173-195. -
További szerzők:Soós Áron (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Kaszás László (1989-) (kertészmérnök) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Razem, Mutasem Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Koroknai Judit Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00051
GINOP
TKP2021-EGA-20
Egyéb
TKP2020-IKA-04
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM105330
Első szerző:Kovács Zoltán (biotechnológus)
Cím:Alfalfa-based green biorefinery : experiences and challenges based on a five-year project / Zoltán Kovács, Judit Ágnes Koroknai, László Kaszás, Miklós Gábor Fári, Éva Domokos-Szabolcsy, Nevien Elhawat, Tarek Alshaal
Dátum:2022
ISBN:978-963-490-468-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book. - p. 63-63. -
További szerzők:Koroknai Judit Kaszás László (1989-) (kertészmérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM090721
Első szerző:Kovács Zoltán (biotechnológus)
Cím:Agronomic fortification to enhance the organic selenium content of alflafa green biomass / Zoltán Kovács, Tarek Alshaal, Nevien Elhawat, László Kaszás, Judit Ágnes Koroknai, József Prokisch, Miklós Gábor Fári, Éva Domokos-Szabolcsy
Dátum:2020
ISBN:978-963-490-272-0
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:4th National Conference of Young Biotechnologists "FIBOK 2020" online conference : abstract book / Ed. by Tünde Pusztahelyi, Levente Czeglédi, Éva Domokos-Szabolcsy, Tamás Emri. - p. 29. -
További szerzők:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Kaszás László (1989-) (kertészmérnök) Koroknai Judit Prokisch József (1966-) (vegyész) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM105331
Első szerző:Makleit Péter (növényélettanász)
Cím:Research on the formulation of substrates, fertilizers and novel nutrient delivery methods for space pepper plant cultivation in ground and in microgravity / Péter Makleit, Csaba Tóth, Judit Koroknai, T. Alshaal, Éva Domokos Szabolcsy, Nóra Bákonyi, Miklós Gábor Fári, Szilvia Veres
Dátum:2022
ISBN:978-963-490-468-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book. - p. 64-64. -
További szerzők:Tóth Csaba Koroknai Judit Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-20
Egyéb
TKP2020-NKA-04
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1