CCL

Összesen 6 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM003102
Első szerző:Gonda István (kertészmérnök)
Cím:Evaluation of crop yield and fruit quality in organic apple production / Gonda I., Rakonczás N., Holb I.J.
Dátum:2007
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 13 : 1 (2007), p. 7-10. -
További szerzők:Rakonczás Nándor (1978-) (agrármérnök, szőlész borász szakmérnök) Holb Imre (1973-) (agrármérnök)
Internet cím:elektronikus változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM092648
Első szerző:Rakonczás Nándor (agrármérnök, szőlész borász szakmérnök)
Cím:Historical background and constraints of a grapevine germplasm foundation in Hajdú-Bihar county, Eastern Hungary / N. Rakonczás
Dátum:2018
ISSN:1585-0404
Megjegyzések:The historical background of Debrecen linked to viticulture and wine-making stands mainly on the lack of drinkable water, the necessity of drinkable liquid during wartime and epidemics. The special character of the city evolved together with the changing lives of citizens and the increasing trade importance of the city. Period of Turkish occupation gave impetus to the formation of the 11 vine gardens of the settlement. After the devastation of rootmite and peronospora ?Kadarica' and ?Nagy burgundy' (?Blaufrankish'), in smaller proportion - on lower sites - ?Cabernet' were planted. As white varieties ?Ezerjó', ?Olasz Rizling', ?Kövidinka', ?white Mustos', in smaller proportion ?Szlankamenka', ?Erdei', ?Szilvaner', ?Mézesfehér', ?Bakar', ?Veltelini' (red), ?Fehér burgundi' (? white burdunder), ?Rajnai rizling', ?Red Tramini', ?Furmint', ?Muscat Lunel', ?Járdovány' and ?Juh-fark' were planted. After the Trianon treaty in 1920, 2/3rd of Hungary was cut away. Érmellék wine region was also cut in two, thus Debrecen broke away from its wine region. Legal regulations after the World War II. (1959) referred back to variety application advised in 1924 for ?place suitable for good wine production, not included in any wine region", like Debrecen listing 'Ezerjó', 'Mézesfehér', 'Olaszrizling', 'Bánáti rizling', 'Furmint', 'Hárslevelű', 'Kövidinka', Kecskemét virága', 'Piros szlankamenka','Pozsonyi fehér'; 'Kadarka', 'Oportó' and 'Kékfrankos' (Blaufrankish). The political changes of 1990 and Hungary's admission to the Eurepoean Union almost annihilated the wine production of Debrecen. However little gardens conserved historic varieties which could date back even to many centuries. Through a local magazine a collecting work was announced pointing to gather ancient local (Vitis vinifera conv. pontica) varieties forming a genebank, established on the experimental station of the University of Debrecen. In 2014, about 112 items were collected (accessions). As a 2nd round of the work, with a more detailed and precise work, further 81 items were put into the reservatum. The latter represent single stuck collection, whereas the first ones are to be studied az mixed items. Most notable accession names (ACENAME) of the work are: ?Fehér gohér', ?Veres gohér', ?Fekete gohér', ?Kék gohér', ?Erdei', ?Ezerjó', ?Kűbeli', ?Rizling', ?Mézes fehér', ?Dinka', ?Madling', ?Bakator' and ?Kadarka'. Simulteneously with the strenghening and morphological description of conserved stucks genetic identification of the items is being elaborated. Database comprising FAO/IPGRI multi-crop passport descriptors and OIV Primary descriptor priority list are to be published on-line in between the development of the platform.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 24 : 1-2 (2018), p. 11-17. -
Pályázati támogatás:ÚNKP-17-4
Egyéb
EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM088129
Első szerző:Rakonczás Nándor (agrármérnök, szőlész borász szakmérnök)
Cím:Maceration affects mineral composition and pH of wines / Rakonczás Nándor, Andrási Dávid, Murányi Zoltán
Dátum:2015
ISSN:1585-0404
Megjegyzések:Mineral composition of wines is affected by many ecological and technological factors. These variables are mostly discussed focusing on certification of origin and human health. This paper gives data on possible changes in mineral composition and pH of wines due to 4 hours skin maceration (1st trial) and fermentation sur marc (2nd trial). Experimental site is situated on acidic sandy soil in middle east Hungary. The variety collection was established in 2003 with own rooted planting material in 3x1 m spacing, trained for single curtain training system. Mineral composition of wines was determined with ThermoFischer Scientific iCAP 6300 ICP-OES, pH was measured with pH10pen (VWR International) in field, and with SevenEasyTM pH meter (Mettler Toledo) in laboratory. 1st trial with 9 PIWI white wine grape varieties pointed to demonstrate effects of skin maceration, which is abundantly used to elevate aroma content. 2nd trial with the use of ♭Medina' red PIWI grape variety aimed to demonstrate effects of double pasta skin maceration in rose and red wine technology. Data of 1st trial show, that K, Cu, Mn and P respective increase with skin maceration, despite Fe show considerable decrease. Data of 2nd trial show, that K, Mg, Mn, P, Sr and B increase with longer skin contact and higher fermentation temperature, despite Fe and Ba decrease with this technology. In regard to pH, data show, that skin maceration and fermentation sur marc increase K content with about 30-70% respectively, withstanding that pH also increase with a considerable 0,4-0,5 value. K content can be higher in the end product, despite to earlier higher level of tartrate formation. An attention should be driven to lower level of tartaric acid and consequently higher pH characteristic for wines produced with the application of skin maceration or fermentation sur marc.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
wine
maceration
mineral composition
pH
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 21 : 3-4 (2015), p. 25-29. -
További szerzők:Rakonczás Nándor (1978-) (agrármérnök, szőlész borász szakmérnök) Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Murányi Zoltán
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM088124
Első szerző:Rakonczás Nándor (agrármérnök, szőlész borász szakmérnök)
Cím:Biological performance of grape varieties in Eastern Hungary / Rakonczás Nándor
Dátum:2015
ISSN:1585-0404
Megjegyzések:Eurasian and interspecific grape varieties and candidates were inspected for biological productivity in the variety collection of the University of Debrecen at the Horticultural Experimental Station in Pallag. In this paper, data are reported on yields (kg/stock), cane production (kg/ stock) and use-up index of wood yield of each cultivar in the experimental years 2011-2012. From the range of Eurasian (Vitis vinifera L.) white wine-grape qualified cultivars and candidates 'Ezerfürt©u', 'Generosa', 'Jubileum 75', 'Müller Thurgau', 'Zöld veltelíni','B-11', 'CSFT-92', 'Pintes', from the range of Eurasian (Vitis vinifera L.) red wine-grape qualified cultivars and candidates 'Kármin', 'Pinot noir', 'Alicante Bouschet' and 'Rubintos' were highlighted. Promising data of interspecific 'Aletta', 'Csillám', 'Kunleány', 'Orpheus', 'Refrén', 'Taurus', 'Viktória gyöngye', 'Alföld 100', 'Reform', 'RF38/32', 'Toldi' white, and 'Dunagyöngye' 'Pannon frankos' red wine-grape cultivars and candidates were emphasized. Published data refer only to the biological performance of the cultivars. The thorough evaluation of varieties needs respect to data on resistance to fungal disease and climatic extremities, and other characteristics concerning production technology and oenological parameters.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
grape varieties
biological production
Y/N-ratio
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 21 : 1-2 (2015), p. 31-35. -
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM090047
Első szerző:Rakonczás Nándor (agrármérnök, szőlész borász szakmérnök)
Cím:Production data of wine grape gene bank (Vitis spp.) of University of Debrecen, east Hungary / N. Rakonczás
Dátum:2019
ISSN:1585-0404 2676-931X
Megjegyzések:National wine strategy of Hungary promotes the use of "flexible" grape cultivars. These enable producers' best fit to wine market changes and expectations. This study is aimed to present data on the gene bank of the University of Debrecen, Hungary. Data were collected at a single site, between 2010 and 2018 in east Hungary lowland on acidic sandy soil, own rooted planting material. Our results showed that besides high yield and adequate cane production desired sugar content at convenient pH is to be awaited with moderate deviation between vintages. Presented concept demonstrate technological flexibility of cultivars by their average deviation from regression equation between increasing sugar and pH typical for the vintage composed of data of cultivars of the gene bank. Average positive deviation means higher sugar content at specific pH, thus higher sugar content at desired, conveniently low pH (3.0-3.2 pH).
Tárgyszavak:Műszaki tudományok Bio-, környezet- és vegyészmérnöki tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 25 : 3-4 (2019), p. 32-36. -
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM056300
Első szerző:Rakonczás Nándor (agrármérnök, szőlész borász szakmérnök)
Cím:Specialities of the vegetation start and level of primary fruit set affect fruit quality / Rakonczás N., Dremák P., Gonda I.
Dátum:2009
ISSN:1585-0404
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
apple
fruit load
primary fruit set
quality
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 15 : 1-2 (2009), p. 17-22. -
További szerzők:Dremák Péter (1975-) (agrármérnök) Gonda István (1947-2022) (kertészmérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1