CCL

Összesen 10 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM090046
Első szerző:Gulyás Gabriella (agrár)
Cím:Evaluation of cauliflower genotypes by different growing method / G. Gulyás, A. R. Tóth, M. Takácsné Hájos
Dátum:2019
ISSN:1585-0404
Megjegyzések:Cauliflower is currently cultivated on 350-400 thousand hectares in the world and around 1500 ha in Hungary. Its cultivation requires considerable expertise as it is sensitive to environmental factors and adequate nutrient supply. The aim of our experiment was to compare three genotypes (Abeni, SV5777 AC and Telergy F1) by different growing method ? under plastic tunnel and on open field. On open field the planting was on 19th of March, 2018, the row and plant distances were 45 and 35 cm. Under plastic tunnel the transplants were set out on the same day with the same genotypes as on open field, with 55x45 cm arrangement. The results have proved that cauliflower curds from plastic tunnel was two times bigger than on open field. The more protected environment had a positive effect not only on the mass of the curd, but also on the biomass production. Among the examined genotypes Abeni showed the highest yield (about 1 kg/plant) under plastic tunnel. The shape of the head is important for the market. According to our data, we measured the width and height of the curd. Open field conditions induced wider curd with longer stem and caused lower product quality and weaker correlation between the parameters than plastic tunnel.
Tárgyszavak:Műszaki tudományok Bio-, környezet- és vegyészmérnöki tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 25 : 1-2. (2019), p. 11-14. -
További szerzők:Tóth Anna Rita (1991-) (kertészmérnök) Takácsné Hájos Mária (1961-) (kertészmérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM103837
Első szerző:Kovácsné Madar Ágota (kertészmérnök)
Cím:Agronomic evaluation of different lettuce (Lactuca sativa L.) varieties under unheated plastic tunnel / Kovácsné Madar Á., Takácsné Hájos M.
Dátum:2022
ISSN:1585-0404 2676-931X
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
lettuce
NDVI
SPAD
morphology
total phenol content
dry matter content
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 28 (2022), p. 50-56. -
További szerzők:Takácsné Hájos Mária (1961-) (kertészmérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM063514
Első szerző:Rubóczki Tímea (kertészmérnök)
Cím:Evaluation of morphological parameters and bioactive compounds in different varieties of beetroot (Beta vulgaris L. ssp. esculenta GURKE var. rubra L.) / Rubóczki T., Raczkó V., Takácsné Hájos M.
Dátum:2015
ISSN:1585-0404
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 21 : 3-4 (2015), p. 31-35. -
További szerzők:Raczkó Viktória (1992-) (mezőgazdasági mérnök) Takácsné Hájos Mária (1961-) (kertészmérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM093940
Első szerző:Takácsné Hájos Mária (kertészmérnök)
Cím:Organoleptic evaluation of sweet cherry varieties / Takácsné Hájos M., Nyéki J., Veres E., Fieszl Cs., Szabó Z.
Dátum:2011
ISSN:1585-0404
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 17 : 4-5 (2011), p. 7-13. -
További szerzők:Nyéki József (1944-2022) (kertészmérnök) Lukácsné Veres Edina Fieszl Csaba (1983-) (kertészmérnök) Szabó Zoltán (1960-) (kertészmérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM093926
Első szerző:Takácsné Hájos Mária (kertészmérnök)
Cím:The effect of drying process on the pigment content and composition of table beet varieties / Takács-Hájos M.
Dátum:2011
ISSN:1585-0404
Megjegyzések::The food industry requires natural colouring agents in increasing quantities. Beet root is highly adapted to this purpose with its red (betacyanin) and yellow (betaxanthin) pigments suitable for numerous products. The two pigments are, however, very heat-sensitive depending not only on the method of drying as well. In our experiment we tested 6 table beet varieties with vacuum drying (instrument: Eurovac KIT-150) and obtained very big differences in the suitability of varieties for drying. The less colour loss was measured in Bordó (16.84%), while Rubin and Cylindra indicated 45.15 and 47.18% loss respectively. During the drying raw material with higher colour content produced higher rate of pigment loss (r = 0.880). In our experiment we found adverse effects on colour material and dry matter content in the fresh beet root. The variety with higher solids (mainly sugar) resulted in higher pigment loss (r = -0.847) during the vacuum drying process. Furthermore, we stated that the yellow pigments (betaxanthin) were less heat sensitive during drying than the red (betacyanin) ones. For the production of beet root powder varieties of high pigment content but low water soluble solids content (sugar) are needed.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
table beet
vacuum drying
natural pigment
water soluble solids content
betacyanin
betaxanthin
heat sensitivity
pigment loss
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 17 : 4-5 (2011), p. 115-117. -
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM087883
Első szerző:Takácsné Hájos Mária (kertészmérnök)
Cím:Organoleptic evaluation of pear varieties grown at different sites / Takácsné Hájos Mária, Nyéki József, Szabó Zoltán
Dátum:2010
ISSN:1585-0404
Megjegyzések:It was stated as a summary that a system of testing pear varieties on scale of 100 degrees, weighing 11 properties, gives a comprehensive information on qualities of pear varieties. The points of the form to be filled out, distinguishes the appreciation of accessory flavours and tastes from the main properties. Under the title of taste, sweet and acid taste are evaluated separately. The presently used system is a step forward as the composed characters do not influence the judgement of each other. In the representation of results, the 100 degree system was more efficacious than the usual 5-point system because there was no need of using fractions, and the graphic profile is more expressive, so the commodity is better visualised. The assembly of the jury was divided into two groups as below and above 35 year old persons. The two groups judged differently the acidity, sweetness and the thickness of the fruit peel. It was suggested that the choice of the produce should consider the differences in taste and give up the idea of being equally favourable for both groups. The samples of different growing sites revealed that the best quality is produced at Nagykanizsa, and this capacity would be able to supply the market also in the large super-markets and chain of department stores in Hungary.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
pear varieties
organoleptic tests
acid and soluble solid content
flesh firmness
Stref-index
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 16 : 3 (2010), p. 33-37. -
További szerzők:Nyéki József (1944-2022) (kertészmérnök) Szabó Zoltán (1960-) (kertészmérnök)
Pályázati támogatás:OM-00042/2008
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM073636
Első szerző:Takácsné Hájos Mária (kertészmérnök)
Cím:Sensory evaluation of white asparagus (Asparagus officinalis L.) hybrids / Takácsné Hájos Mária, Rubóczki Tímea, Szutor Mariann
Dátum:2016
ISSN:1585-0404
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
asparagus hybrids
sensory evaluation
consumption, white asparagus
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 22 : 3-4 (2016), p. 51-55. -
További szerzők:Rubóczki Tímea (1989-) (kertészmérnök) Szutor Mariann (1988-) (kertészmérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM066327
Első szerző:Takácsné Hájos Mária (kertészmérnök)
Cím:Possibility of stevia (Stevia rebaudiana B.) production in Hungary / Takácsné Hájos Mária, Rubóczki Tímea, Kiss Annamária
Dátum:2016
ISSN:1585-0404
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
sztívia
termesztés
hozam
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 22 : 1-2 (2016), p. 29-32. -
További szerzők:Rubóczki Tímea (1989-) (kertészmérnök) Kiss Annamária (1977-) (kertészmérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM057780
Első szerző:Takácsné Hájos Mária (kertészmérnök)
Cím:Effects of environmental factors on morphological and quality parameters of table beet root / Takácsné Hájos Mária, Rubóczki Tímea
Dátum:2012
ISSN:1585-0404
Tárgyszavak:Természettudományok Környezettudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 18 : 2 (2012), p. 139-146. -
További szerzők:Rubóczki Tímea (1989-) (kertészmérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM087426
Első szerző:Tóth Anna Rita (kertészmérnök)
Cím:Rheological evaluation of industrial tomato in raw and processed condition / Tóth Anna Rita, Tóthné Bogárdi Andrea, Rubóczki Tímea, Takácsné Hájos Mária
Dátum:2020
ISSN:1585-0404 2676-931X
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
industrial tomato
tomato genotypes
rheological evaluation
tomato juice
Megjelenés:International Journal of Horticultural Science. - 26 (2020), p. 60-64. -
További szerzők:Tóthné Bogárdi Andrea (1982-) (vegyészmérnök) Rubóczki Tímea (1989-) (kertészmérnök) Takácsné Hájos Mária (1961-) (kertészmérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1