CCL

Összesen 16 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM091687
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:Effect of anthocyanin-rich sour cherry extract on the level of IL-8 in LPS-induced endothelial cell / Biró Attila, Markovics Arnold, Stündl László, Remenyik Judit
Dátum:2020
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2020), p. 27-30. -
További szerzők:Markovics Arnold (1988-) (molekuláris biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM091686
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:Effect of allithiamine on the level of hyperglycaemia-induced advanced glycation end products / Bíró Attila, Remenyik Judit
Dátum:2019
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2019), p. 41-44. -
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM073944
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:A meggymag mint ipari gamma-tokoferol forrás / Biró Attila, Nemes Andrea, Remenyik Judit
Dátum:2015
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
meggy
tokoferol
magolaj
nagyfelbontású folyadékkromatográfia
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 63 (2015), p. 27-33. -
További szerzők:Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM066383
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénnel dúsított étkezési csírák antioxidáns aktivitásának meghatározása, valamint mikrobiológiai vizsgálatuk / Bódi Éva, Remenyik Judit, Nemes Andrea, Homoki Judit, Peles Ferenc, Fekete István, Kovács Béla
Dátum:2013
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szelén
antioxidáns aktivitás
mikrobiológia
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 52 (2013), p. 25-30. -
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1./B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM101046
Első szerző:Csernus Brigitta (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The effect of β-glucan, carotenoids, oligosaccharides and anthocyanins on bacteria groups of excreta in broiler chickens / Brigitta Csernus, Sándor Biró, László Babinszky, László Stündl, Judit Remenyik, Georgina Pesti-Asbóth, János Oláh, Levente Czeglédi
Dátum:2022
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:This study was conducted to examine the effect of natural compounds, such as ?-glucan, carotenoids, oligosaccharides, and anthocyanins in the diet on bacteria gropus of excreta in Ross 308 broiler chickens. Chickens were fed 5 diets: control (basal) diet, a diet supplemented by ?-glucan at 0.05%, and diets supplemented by carotenoids, oligosaccharides, or anthocyanins at 0.5% of each compound. On experimental day 19, excreta were collected to determine the proportion of Lactobacillus, Bifidobacterium, Campylobacter, Clostridium, and Escherichia coli. Samples were collected aseptically and snap-frozen in liquid nitrogen. Bacterial DNA was isolated from samples, then polymerase chain reaction using primer pairs designed to the 16S rDNA of bacterial groups were applied to define the proportion of the mentioned bacteria. Another universal primer pair was used to amplify a region of 16S rDNA of all the examined bacteria. Proportion of each bacterial groups was determined relatively to the intensity of universal PCR product band by gel documenting system and ImageLab software. Based on the results, carotenoids and anthocyanins increased the proportion of Bifidobacterium, which might imply the beneficial effects of the mentioned compounds on the bacteria composition of excreta.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 1 (2022), p. 15-20. -
További szerzők:Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus) Babinszky László (1950-) (agrár) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM089579
Első szerző:Csernus Brigitta (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Effects of bioactive plant extracts on immune-related gene expression of common carp (Cyprinus carpio) / Csernus Brigitta, Bíró Sándor, Stündl László, Remenyik Judit, Bai Péter, Fehér Milán, Minya Dániel, Czeglédi Levente
Dátum:2020
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2020), p. 49-56. -
További szerzők:Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Bai Péter (1976-) (biokémikus) Fehér Milán (1985-) (agrármérnök) Minya Dániel Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15- 2016-00042
GINOP
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM067605
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Régi hormon új csodája: magyarországi meggyfajták mint természetes melatonin források / Homoki Judit Rita, Gyémánt Gyöngyi, Remenyik Judit
Dátum:2015
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Kísérleti munkánk során extrakciós eljárást dolgoztunk ki a melatonin hatékony kioldása érdekében. Továbbá kromatográfiás eljárást fej- lesztettünk ki a melatonin kvantitatív és kvalitatív meghatározására. Preparatív HPLC-s technikával a standarddal egyező vegyületet tisztítottunk az extraktumból és a tisztított minta szerkezetét MALDI TOF-MS technikával és NMR analízissel igazoltuk. Méréseink alapján megállapítható, hogy a biológiai érettség állapotában betakarított magyarországi meggyfajták nagy mennyiségű melatonint tartalmaznak.Vizsgálataink alapján elmondható, hogy a "VN4" fajta kiemelkedően magas melatonin tartalommal 9,893 ?g/g rendelkezik. Eredményeink arra engednek következtetni, hogy a "Bosnyák" fajtakörből szelektált "VN4" fajta melatonin felhalmozó. Az általunk vizsgált magyarországi meggyfajták melatonin tartalmának átlagos értéke 2,319 ?g/g.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Meggy
Melatonin
HPLC
MALDI-TOF MS
NMR
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 63 (2015), p. 65-72. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM067604
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:A meggy mint funkcionális élelmiszer / Homoki Judit Rita, Nemes Andrea, Remenyik Judit
Dátum:2014
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Meghatároztuk a 'Debreceni bőtermő', 'Újfehértói fürtös' és 'Érdi bőtermő' meggyfajták antioxidáns kapacitását FRAP (a plazma vas re- dukáló képességén alapuló antioxidáns kapacitás), DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl gyökfogó aktivitás) és kemiluminomertiás módszer- rel. A meggyben az antioxidáns tulajdonságú vegyületek közül legnagyobb mennyiségben az antocianinok vannak jelen. Mérési eredményeink azt mutatják, hogy az alkalmazott mérési módszerek közül a kemiluminomertiár technika a legalkalmasabb a magas antocianin tartalmú meggy antioxidáns kapacitásának meghatározására. Ez az eljárás jól korrelál a pH differenciális módszerrel meghatározott antocianin tartalommal, míg a másik két módszer igen pontatlan eredményt ad.Tanulmányoztuk a 'Debreceni bőtermő', 'Újfehértói fürtös', 'Érdi bőtermő' valamint a 'Csengődi csokros' meggyfajták antocianin profil- ját. Azt tapasztaltuk, hogy a fajták között is jelentős különbség mutatkozik az egyes antocianin komponensek felhalmozódása között. A fajták közül kiemelkedő mennyiségben szintetizál melatonint a 'Csengődi csokros'. Ezen eredmények alapján, úgy gondoljuk, hogy magyarországi meggyfajták alkalmasak funkcionális élelmiszer fejlesztésére.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Meggy
Antioxidáns
Antocianin
Melatonin
Diabetes
Megjelenés:Agrártudományi közlemények. - 55 (2014), p. 41-47. -
További szerzők:Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM070035
Első szerző:Juhász Péter (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:A nanoszelén kiegészítés hatása a vörös árnyékhal (Sciaenops ocellatus) termelési paramétereire és nyomelem felvételére / Juhász Péter, Fehér Milán, Csorvási Éva, Bársony Péter, Remenyik Judit, Sztrik Attila, Prokisch József, Stündl László
Dátum:2014
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:A szelén esszenciális, antioxidáns hatású mikroelem. Számos enzim alkotórésze, az állati szervezetek természetes komponense. A takarmányokhoz való adagolása mikroelem kiegészítés formájában általánosan elfogadott. Korábban több állatkísérlet igazolta, hogy a nanoszelén az eddig használt szelénformáknál jobb antioxidáns hatású, azonban halakra gyakorolt szerepéről még kevés információ áll rendelkezésünkre. Kísérletünkben azt vizsgáltuk, hogy egy gyári táp nanoszelén kiegészítése hogyan befolyásolja a termelési paramétereket, illetve a halak testösszetételét. Statisztikailag elemeztük az összefüggést a kezelések, és a halak testében felhalmozódott szelén, illetve a takarmányértékesítés között. Arra is kerestük a választ, hogy a nanoszelén képes-e toxikus hatást kifejteni nagyobb dózisban. A halakat egy ivadéknevelő recirkulációs rendszerbe helyeztük ki, 12 db 70 literes műanyag medencébe. A víz sótartalma és hőmérséklete a 8 hetes kísérlet alatt végig állandó volt. A takarmányozás étvágy szerint történt, napi 4 alkalommal. A kontroll mellett öt (1; 1,5; 2,5; 5,5; 10,5 mg Se/kg) kezelést állítottunk be, két ismétlésben. A termelési paraméterek tekintetében csak az FCR és a megmaradás értékeiben tudtunk szignifikáns különbséget (p<0,05) kimutatni az egyes csoportok között. Azonban igen szoros kapcsolatot találtunk (r=0,752?0,780; p<0,01) a kísérleti beállítások és a halak által akkumulált szelén mennyisége között. A szabad zsírsav-tartalmat elemezve azt tapasztaltuk, hogy a szelén felvétele minden csoportban szignifikánsan megemelte azok szintjét. Leglátványosabban az n-3 zsírsavak mennyisége változott. Megállapítható tehát, hogy a 0,5 mg/kg-nál nagyobb nanoszelén-bevitel nem változtatta meg jelentősen a termelési mutatókat, azonban a gyári tápok szelén tartalmát érdemes lehet 1,5 mg/kg-ig növelni vörös árnyékhal termelésnél.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
nanoszelén
vörös árnyékhal
szabad zsírsav
haltakarmányozás
akvakultúra
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 57 (2014), p. 43-48. -
További szerzők:Fehér Milán (1985-) (agrármérnök) Csorvási Éva (1982-) (agrármérnök) Bársony Péter (1975-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Sztrik Attila (1983-) (táplálkozástudomány) Prokisch József (1966-) (vegyész) Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001
TÁMOP
"Nemzeti Kiválóság Program - Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program"
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
DOI
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM045716
Első szerző:Juhász Péter (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Különböző zsírtartalmú tápok etetésének hatása a hibrid csíkos sügér termelési paramétereire és húsminőségére / Juhász Péter, Bársony Péter, Csorvási Éva, Szűcs István, Remenyik Judit, Stündl László
Dátum:2013
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
hibrid csíkos sügér
hal takarmányozás
fehérje
zsír
akvakultúra
zsírsavak
Doktori iskola
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 51 (2013), p. 33-37. -
További szerzők:Bársony Péter (1975-) (agrármérnök) Csorvási Éva (1982-) (agrármérnök) Szűcs István (1968-) (agrárközgazdász) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM088363
Első szerző:Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Effect of anthocyanin-rich Hungarian tart cherry extract on blood antioxidant status in C57BL/6J mice / Andrea Nemes, Judit R. Homoki, Rita Kiss, László Stündl, Judit Remenyik
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:In this study male C57BL/6J (B6) mice were used to determine the possible effects of our Hungarian tart cherry extract in a chronic obesity mouse model on antioxidant capacity. The control group received standard mouse chow, the high fat control group was switched to high fat diet and tap water supplemented with 5% sucrose. The high fat+anthocyanin group received the high fat and sucrose diet, but dissolved in the drinking water they received anthocyanin-rich tart cherry extract. After six weeks, the antioxidant capacity and SOD activity were measured. Antioxidant capacity was decreased with a significant elevation of SOD activity. The tart cherry extract made a significant enhancement in antioxidant capacity and SOD activity. Our results show that chronic anthocyanin intake has a potential to enhance redox status associated with obesity.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
sour cherry
anthocyanins
obesity
type 2 diabetes
mouse
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények. - 150th Anniversary Issue (2018), p. 335-341. -
További szerzők:Homoki Judit (1978-) (biológus) Kiss Rita (1974-) (laboratóriumi diagnosztika szakorvos) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM073946
Első szerző:Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:A meggy jelentősége a vaspótlásban / Nemes Andrea, Baranyai Edina, Remenyik Judit
Dátum:2015
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
meggy
antioxidáns
antocianin
ACL
ACW
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 63 (2015), p. 101-104. -
További szerzők:Baranyai Edina (1987-) (környezetkutató) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2