CCL

Összesen 34 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM091703
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:Effect of allithiamine in neuropathic pain sensation / Biró A., Hegedűs Cs., Gyémánt Gy., Stündl L., Paholcsek M., Remenyik J.
Dátum:2018
ISBN:9786061215461
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being : Abstract book / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 145. -
További szerzők:Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM091687
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:Effect of anthocyanin-rich sour cherry extract on the level of IL-8 in LPS-induced endothelial cell / Biró Attila, Markovics Arnold, Stündl László, Remenyik Judit
Dátum:2020
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2020), p. 27-30. -
További szerzők:Markovics Arnold (1988-) (molekuláris biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM086508
035-os BibID:(cikkazonosító)1690 (WoS)000549351000001 (Scopus)85086153360
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:Allithiamine Alleviates Hyperglycaemia-Induced Endothelial Dysfunction / Biró Attila, Markovics Arnold, Fazekas Mónika Éva, Fidler Gábor, Szalóki Gábor, Paholcsek Melinda, Lukács János, Stündl László, Remenyik Judit
Dátum:2020
ISSN:2072-6643
Megjegyzések:Diabetes mellitus-related morbidity and mortality is a rapidly growing healthcare problem, globally. Several nutraceuticals exhibit potency to target the pathogenesis of diabetes mellitus. The antidiabetic effects of compounds of garlic have been extensively studied, however, limited data are available on the biological effects of a certain garlic component, allithiamine. In this study, allithiamine was tested using human umbilical cord vein endothelial cells (HUVECs) as a hyperglycaemic model. HUVECs were isolated by enzymatic digestion and characterized by flow cytometric analysis using antibodies against specific marker proteins including CD31, CD45, CD54, and CD106. The non-cytotoxic concentration of allithiamine was determined based on MTT, apoptosis, and necrosis assays. Subsequently, cells were divided into three groups: incubating with M199 medium as the control; or with 30 mMol/L glucose; or with 30 mMol/L glucose plus allithiamine. The effect of allithiamine on the levels of advanced glycation end-products (AGEs), activation of NF-?B, release of pro-inflammatory cytokines including IL-6, IL-8, and TNF-?, and H2O2-induced oxidative stress was investigated. We found that in the hyperglycaemia-induced increase in the level of AGEs, pro-inflammatory changes were significantly suppressed by allithiamine. However, allithiamine could not enhance the activity of transketolase, but it exerts a potent antioxidant effect. Collectively, our data suggest that allithiamine could alleviate the hyperglycaemia-induced endothelial dysfunction due to its potent antioxidant and anti-inflammatory effect by a mechanism unrelated to the transketolase activity.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Nutrients. - 12 : 6 (2020), p. 1-13. -
További szerzők:Markovics Arnold (1988-) (molekuláris biológus) Fazekas Mónika (1985-) (biotechnológus) Fidler Gábor (1987-) (molekuláris biológus, genetikus) Szalóki Gábor (1986-) (molekuláris biológus) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Lukács János (1975-) (szülész-nőgyógyász, genetikus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM081971
035-os BibID:(WoS)000496242300012 (Scopus)85072553206
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:Anthocyanin-Rich Sour Cherry Extract Attenuates the Lipopolysaccharide-Induced Endothelial Inflammatory Response / Biro Attila, Markovich Arnold, Homoki Judit Rita, Szőllősi Erzsébet, Hegedűs Csaba, Tarapcsák Szabolcs, Lukács János, Stündl László, Remenyik Judit
Dátum:2019
ISSN:1420-3049
Megjegyzések:The anthocyanin content of Hungarian sour cherry is remarkable based on our preliminary investigations. Nutraceutical and pharmaceutical effects of anthocyanins has been extensively studied. The objective of the this work was investigation of pure sour cherry extract using human umbilical cord vein endothelial cells (HUVECs) as inflammatory model. Endothelial cells are involved in the pathogenesis of a number of inflammatory diseases, express various inflammatory mediators including cytokines, chemokines and reactive oxygen species. HUVECs were isolated by enzymatic digestion, characterized by flow cytometry and treated 100 ng/ml lipopolysaccharide (LPS) and sour cherry extract of different concentrations or M199 medium as control. The optimal concentration range of sour cherry extract was investigated and selected based on MTT, apoptosis and necrosis assays. The effect of sour cherry extract on oxidative stress was investigated by glutathione assay and measurement of level of reactive oxygen radicals (ROS) was performed. Pro-inflammatory factors were evaluated by Luminex MagPlex technique. Arachidonic pathway was tested by Q-PCR. The extract under investigation seems to have a pleitropic effect including anti-oxidative, anti-inflammatory, haemostatic, vasoactive effect. Our results indicate pure sour cherry extract could reduce the LPS-induced inflammatory thereby improving endothelial dysfunction
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Molecules. - 24 : 19 (2019), p. 3427-3441. -
További szerzők:Markovics Arnold (1988-) (molekuláris biológus) Homoki Judit (1978-) (biológus) Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen) Tarapcsák Szabolcs (1989-) (Molekuláris biológus) Lukács János (1975-) (szülész-nőgyógyász, genetikus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00079
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM076532
035-os BibID:(cikkazonosító)e00997
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:Isolation of allithiamine from Hungarian red sweet pepper seed (Capsicum annuum L.) / Biro Attila, Gál Ferenc, Hegedűs Csaba, Batta Gyula, Cziáky Zoltán, Peitl Barna, Stündl László, Gyémánt Gyöngyi, Remenyik Judit
Dátum:2018
ISSN:2405-8440
Megjegyzések:A natural fat-soluble thiamine derivative, namely N-[(4-amino-2-methylpyrimidin-5-yl)methyl]-N-[(2E)-5-hydroxy-3-(prop-2-en-1-yldisulfanyl)pent-2-en-2-yl]formamide (allithiamine) has been identified only in garlic (Allium sativum) until now. Hungarian red sweet pepper (Capsicum annuum) was found as a new source of allithiamine. Extraction procedure and analytical method were developed for the isolation of allithiamine and a chemical synthesis of the compound was also developed. First solid-liquid extraction was performed with 96 % ethanol to isolate allithiamine from pepper seeds. Thereafter, solid phase extraction was applied from ethanolic extract using C18 cartridge to concentrate and purify samples for further analysis. The structure of the synthesized and the isolated compounds was verified by reverse phase HPLC, HPLC-MS, MALDTOF MS and NMR. Furthermore, effect of allithiamine was investigated on streptozotocin-induced diabetic mice with neuropathy. The results show that neuropathic pain sensation is improved by allithiamine treatment similarly to benfothiamine.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Analytical chemistry
Food science
Megjelenés:Heliyon. - 4 : 12 (2018), p. 1-17. -
További szerzők:Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen) Batta Gyula (1953-) (molekula-szerkezet kutató) Cziáky Zoltán Peitl Barna (1972-) (orvos, farmakológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM101046
Első szerző:Csernus Brigitta (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The effect of β-glucan, carotenoids, oligosaccharides and anthocyanins on bacteria groups of excreta in broiler chickens / Brigitta Csernus, Sándor Biró, László Babinszky, László Stündl, Judit Remenyik, Georgina Pesti-Asbóth, János Oláh, Levente Czeglédi
Dátum:2022
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:This study was conducted to examine the effect of natural compounds, such as ?-glucan, carotenoids, oligosaccharides, and anthocyanins in the diet on bacteria gropus of excreta in Ross 308 broiler chickens. Chickens were fed 5 diets: control (basal) diet, a diet supplemented by ?-glucan at 0.05%, and diets supplemented by carotenoids, oligosaccharides, or anthocyanins at 0.5% of each compound. On experimental day 19, excreta were collected to determine the proportion of Lactobacillus, Bifidobacterium, Campylobacter, Clostridium, and Escherichia coli. Samples were collected aseptically and snap-frozen in liquid nitrogen. Bacterial DNA was isolated from samples, then polymerase chain reaction using primer pairs designed to the 16S rDNA of bacterial groups were applied to define the proportion of the mentioned bacteria. Another universal primer pair was used to amplify a region of 16S rDNA of all the examined bacteria. Proportion of each bacterial groups was determined relatively to the intensity of universal PCR product band by gel documenting system and ImageLab software. Based on the results, carotenoids and anthocyanins increased the proportion of Bifidobacterium, which might imply the beneficial effects of the mentioned compounds on the bacteria composition of excreta.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 1 (2022), p. 15-20. -
További szerzők:Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus) Babinszky László (1950-) (agrár) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM099672
Első szerző:Csernus Brigitta (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Bioaktív növényi kivonatok hatása a ponty intesztinális morfológiai paramétereire / Csernus Brigitta, Biró Sándor, Stündl László, Remenyik Judit, Fehér Milán, Ozsváth Xénia Erika, Czeglédi Levente
Dátum:2021
Megjegyzések:A halak bél morfológiájában bekövetkező változások a gasztrointesztinális traktus egészségi állapotára utalnak. A vékonybél felszínének egészséges állapota biztosítja a táplálóanyagok megfelelő felszívódását. Ennek megfelelően, a hosszabb és szélesebb villusok, vagy másként bélbolyhok ? miután nagyobb felülettel rendelkeznek ? hatékonyabbá tehetik a táplálóanyagok felszívódását. Bizonyos komponensek ? mint például az oligoszacharidok ? a nyálkahártyaréteg szekrécióját is fokozhatják, ami az emésztés viszkozitását javíthatja, ami végső soron a bélfal izomrétegének fejlődését fokozhatja. Méréseink során olyan bioaktív növényi hatóanyagok, mint a karotinoidok, az oligoszacharidok és az antocianinok hatását vizsgáltuk a ponty intesztinális morfológiai paramétereire nézve. A kísérlet során a takarmányt a felsorolt hatóanyagokkal 1-1%-ban egészítettük ki. A kísérlet ideje 6 hétig tartott, a mintavétel a kísérlet 6. hetén történt. A mintavétel során a középbélszakasz középső részéről 1-1 cm-es mintákat gyűjtöttünk, melyet foszfáttal pufferolt sóoldattal tisztítottunk és formalinban tároltunk. A szegmensekből metszetek készültek, majd azokat hematoxylin-eosin festést követően mikroszkóphoz kapcsolt kamerával vizsgáltuk. A mérés során a cellSens Entry szoftver segítségével a villusok hosszát, a villusok szélességét, valamint a bélfal izomrétegének vastagságát mértük meg. Vizsgálataink során megállapítottuk, hogy a bélfal izomrétegének vastagsága és a villusok hossza a karotinoidok és oligoszacharidok hatására változatlan maradt a kontroll csoporthoz képest, míg az antocianinok hatására mindkét paraméter mérete csökkent. A villusok szélessége mindhárom kezelés hatására csökkent. Eredményeink alapján elmondható, hogy a táplálóanyag-felszívódás a kontroll csoport esetén lehet a leghatékonyabb, míg az antocianinos kiegészítésnél hátrányt jelenthetnek a kisebb és keskenyebb villusok, valamint a keskenyebb bélfal izomréteg.
ISBN:978-615-81991-1-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXIV. Tavaszi Szél Konferencia 2021 : Tanulmánykötet I. / szerk. Molnár Dániel, Molnár Dóra. - p. 93-98. -
További szerzők:Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Fehér Milán (1985-) (agrármérnök) Ozsváth Xénia Erika Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-16-2017-00008
EFOP
GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
ÚNKP
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM089579
Első szerző:Csernus Brigitta (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Effects of bioactive plant extracts on immune-related gene expression of common carp (Cyprinus carpio) / Csernus Brigitta, Bíró Sándor, Stündl László, Remenyik Judit, Bai Péter, Fehér Milán, Minya Dániel, Czeglédi Levente
Dátum:2020
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2020), p. 49-56. -
További szerzők:Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Bai Péter (1976-) (biokémikus) Fehér Milán (1985-) (agrármérnök) Minya Dániel Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15- 2016-00042
GINOP
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM083758
035-os BibID:(cikkazonosító)347 (WoS)000521356600028 (Scopus)85079836539
Első szerző:Csernus Brigitta (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Effect of Carotenoids, Oligosaccharides and Anthocyanins on Growth Performance, Immunological Parameters and Intestinal Morphology in Broiler Chickens Challenged with Escherichia coli Lipopolysaccharide / Brigitta Csernus, Sándor Biró, László Babinszky, István Komlósi, András Jávor , László Stündl, Judit Remenyik, Péter Bai, János Oláh, Georgina Pesti-Asbóth, Levente Czeglédi
Dátum:2020
ISSN:2076-2615
Megjegyzések:This study was conducted to investigate the effect of carotenoid, oligosaccharide and anthocyanin supplementation in broiler diets under Escherichia coli lipopolysaccharide (LPS) challenge. Ross 308 chickens were fed 5 diets: basal diet (control diet), diet supplemented with beta-glucan in 0.05% (positive control) and diets with 0.5% carotenoid-, oligosaccharide- or anthocyanin contents. On the 26th days of age, chickens were challenged intraperitoneally 2 mg LPS per kg of body weight. 12 h after injection, birds were euthanized, then spleen and ileum samples were collected. LPS induced increased relative mRNA expression of splenic (p = 0.0445) and ileal (p = 0.0435) interleukin-1 beta (IL-1 beta), which was lower in the spleen in carotenoid (p = 0.0114), oligosaccharide (p = 0.0497) and anthocyanin (p = 0.0303)-treated chickens compared to LPS-injected control birds. Dietary supplementation of carotenoids also decreased relative gene expression of splenic interleukin-6 (IL-6) (p = 0.0325). In the ileum, beta-glucan supplementation showed lower relative mRNA expression of toll-like receptor 5 (TLR-5) (p = 0.0387) compared to anthocyanin treatment. Gene expression of both splenic and ileal interferon-alpha (IFN-alpha), interferon-gamma (IFN-gamma), toll-like receptor 4 (TLR-4) and toll-like receptor 5 (TLR-5) were not influenced by dietary supplements. In conclusion, carotenoids, oligosaccharides and anthocyanins could partially mitigate the immune stress caused by LPS challenge. All of the compounds impacted longer villus height (p < 0.0001), villus height:crypt depth ratios were higher after beta-glucan (p < 0.0001) and anthocyanin (p = 0.0063) supplementations and thickened mucosa was observed in beta-glucan (p < 0.0001), oligosaccharide (p < 0.0001) and anthocyanin (p = 0.048) treatments. All of these findings could represent a more effective absorption of nutrients.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Animals. - 10 : 2 (2020), p. 1-20. -
További szerzők:Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus) Babinszky László (1950-) (agrár) Komlósi István (1960-) (agrármérnök) Jávor András (1952-) (agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Bai Péter (1976-) (biokémikus) Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
NKFIH-1150-6/2019
NKFIH
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM093746
035-os BibID:(cikkazonosító)e0248537 (WOS)000644138300041 (Scopus)85104636408
Első szerző:Fehér Milán (agrármérnök)
Cím:Effects of phytonutrient-supplemented diets on the intestinal microbiota of Cyprinus carpio / Milan Feher, Peter Fauszt, Emese Tolnai, Gabor Fidler, Georgina Pesti-Asboth, Aniko Stagel, Istvan Szucs, Sandor Biro, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek, Laszlo Stundl
Dátum:2021
ISSN:1932-6203
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Plos One. - 16 : 4 (2021), p. 1-24. -
További szerzők:Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus) Fidler Gábor (1987-) (molekuláris biológus, genetikus) Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Stágel Anikó (agrár) Szűcs István (1968-) (agrárközgazdász) Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM086507
035-os BibID:(cikkazonosító)3419 (WOS)000563230200016 (Scopus)85094851273
Első szerző:Fidler Gábor (molekuláris biológus, genetikus)
Cím:Tendentious effects of automated and manual metagenomic DNA purification protocols on broiler gut microbiome taxonomic profiling / Fidler Gabor, Tolnai Emese, Stagel Aniko, Remenyik Judit, Stundl Laszlo, Gal, Ferenc Biro Sandor, Paholcsek Melinda
Dátum:2020
ISSN:2045-2322
Megjegyzések:Here, we developed protocols to improve sensitivity, rigor and comparability of 16S rRNA gene amplification-based next-generation sequencing (NGS) results. A thorough study was performed by evaluating extraction efficiency with respect to the yield, purity, fragmentation of the purified DNA, and sequencing metrics considering the number of quality reads, amplicon sequence variants (ASVs), community structure and biodiversity. We identified batch-effects that significantly bias broiler gastrointestinal tract (GIT) community compositions and made recommendations to improve sensitivity, consistency, and cross-study comparability. We found that the purity of the extracted nucleic acid had a strong effect on the success rate of downstream library preparations. The preparation of stool bacterial suspensions from feces showed a significant positive influence on community biodiversity by enriching Gram-negative bacteria and cataloguing low abundant taxa with greater success than direct processing of fecal material. Applications relying on the automated Roche MagNa Pure 24 magnetic-bead based method provided results with high consistency therefore it seems to be the optimal choice in large-scale studies for investigating broiler GIT microbiota.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Scientific Reports. - 10 : 1 (2020), p. 1-16. -
További szerzők:Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus) Stágel Anikó (agrár) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM103834
035-os BibID:(cikkazonosító)9036 (scopus)85137124306 (wos)000845745000001
Első szerző:Gálné Remenyik Judit (kémia tanár, okleveles vegyész)
Cím:Comparison of the Modulating Effect of Anthocyanin-Rich Sour Cherry Extract on Occludin and ZO-1 on Caco-2 and HUVEC Cultures / Remenyik Judit, Biró Attila, Klusóczki Ágnes, Juhász Krisztián Zoltán, Szendi-Szatmári Tímea, Kenesei Ádám, Szőllősi Erzsébet, Vasvári Gábor, Stündl László, Fenyvesi Ferenc, Váradi Judit, Markovics Arnold
Dátum:2022
ISSN:1422-0067
Megjegyzések:Increased permeability of the epithelial and endothelial cell layers results in the onset of pathogenic mechanisms. In both cell types, cell?cell connections play a regulatory role in altering membrane permeability. The aim of this study was to investigate the modulating effect of anthocyanin-rich extract (AC) on TJ proteins in inflammatory Caco-2 and HUVEC monolayers. Distribution of Occludin and zonula occludens-1 (ZO-1) were investigated by immunohistochemical staining and the protein levels were measured by flow cytometry. The mRNA expression was determined by quantitative real-time PCR. The transepithelial electrical resistance (TEER) values were measured during a permeability assay on HUVEC cell culture. As a result of inflammatory induction by TNF-?, redistribution of proteins was observed in Caco-2 cell culture, which was reduced by AC treatment. In HUVEC cell culture, the decrease in protein and mRNA expression was more dominant during inflammatory induction, which was compensated for by the AC treatment. Overall, AC positively affected the expression of the examined cell-binding structures forming the membrane on both cell types
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
tight junction (TJ)
zonula occludens-1 (ZO-1)
occludin
Caco-2
HUVEC
Megjelenés:International Journal Of Molecular Sciences. - 23 : 16 (2022), p. 1-13. -
További szerzők:Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök) Klusóczki Ágnes (1991-) (biotechnológus) Juhász Krisztián Zoltán Szendi-Szatmári Tímea (1989-) (molekuláris biológus) Kenesei Ádám (1989-) Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Vasvári Gábor (1990-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Markovics Arnold (1988-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:TKP2020-NKA-04
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2 3