CCL

Összesen 15 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM073944
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:A meggymag mint ipari gamma-tokoferol forrás / Biró Attila, Nemes Andrea, Remenyik Judit
Dátum:2015
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
meggy
tokoferol
magolaj
nagyfelbontású folyadékkromatográfia
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 63 (2015), p. 27-33. -
További szerzők:Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM066383
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénnel dúsított étkezési csírák antioxidáns aktivitásának meghatározása, valamint mikrobiológiai vizsgálatuk / Bódi Éva, Remenyik Judit, Nemes Andrea, Homoki Judit, Peles Ferenc, Fekete István, Kovács Béla
Dátum:2013
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szelén
antioxidáns aktivitás
mikrobiológia
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 52 (2013), p. 25-30. -
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1./B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM047228
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The determination of antioxidant activity of selenium-enriched wheat and pea sprouts, as well as their microbiological analysis / Éva Bódi, Judit Remenyik, Andrea Nemes, Judit Homoki, Ferenc Peles, István Fekete, Béla Kovács
Dátum:2013
ISSN:2285-5785 1222-5339 (előző) 2285-5807
Megjegyzések:In this present study, we prepared selenium-enriched food sprouts, where the antioxidant capacity was analyzed, and we also determined their microbiological status. When we were about to decide which micronutrients to use during treatments, we took into account the fact that we can take in only a small amount of selenium by consuming food. During our research we wanted the following question to be answered: If sprouts are treated with increasing concentration of selenium, does it have any effect on the original antioxidant capacity of the sprouts, which is mainly due to high vitamin content of sprouts.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
food sprouts
antioxidant capacity
selenium
microbiology
Doktori iskola
Megjelenés:Scientific papers. Series A., Agronomy = Lucrări științifice. Seria A, Agronomie. - 56. (2013), p. 196-201. -
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM044922
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:A szelénkezelés és az antioxidáns aktivitás közötti kapcsolat vizsgálata étkezési csírák esetén / Bódi Éva, Remenyik Judit, Nemes Andrea, Homoki Judit, Fekete István, Kovács Béla
Dátum:2013
Megjegyzések:Számos irodalmi adat igazolja, hogy a szelén antioxidáns tulajdonsággal rendelkező enzimek alkotójaként hatékonyan részt vesz a szabad gyökök semlegesítésében, így jelentős mértékben csökkenheti a rák kialakulásának kockázatát. Kutatómunkánk során e fenti tény kapcsán arra kerestük a választ, hogy lehetséges-e az étkezési csírák eredeti antioxidáns kapacitását még tovább fokozni, ha a csírákat növekvő koncentrációjú szelén oldatokon neveljük.A csírák vízoldható és zsíroldható antioxidáns kapacitását PHOTOCHEM kemiluminométer segítségével határoztuk meg, amely módszer a fotokemilumineszcencián alapszik. Kísérleti eredményeinket kiértékelve megállapítottuk, hogy növekvő koncentrációjú szelenit, illetve szelenát kezelés elsősorban a csírák vízoldható antioxidáns kapacitására volt hatással. A búzacsírák vízoldható antioxidáns kapacitása jóval meghaladta a borsócsírában mért értékeket, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a búzacsírák esetében jóval magasabb C-vitamintartalmat mértünk, amely köztudattan a búzacsírák egyik legfontosabb antioxidáns tulajdonsággal rendelkező vegyülete.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
szelénkezelés
antioxidáns aktivitás
étkezési csírák
Megjelenés:XIX. Ifjúsági Tudományos Fórum. - p. 1-6.
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM067606
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:A cyanidin-3-O monoglükozid felhalmozódása a magyarországi meggy fajtákban / Homoki Judit, Nemes Andrea, Hüse Csaba, Fári Miklós Gábor, Remenyik Judit
Dátum:2011
ISBN:978 963 08 1235
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Megjelenés:XVII. Növénynemesítési Tudományos Napok. Összefoglalók: Növénynemesítéssel kultúrnövényeink sokféleségéért / szerk. Óvári Judit. - p. 68. -
További szerzők:Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Hüse Csaba Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM067604
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:A meggy mint funkcionális élelmiszer / Homoki Judit Rita, Nemes Andrea, Remenyik Judit
Dátum:2014
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Meghatároztuk a 'Debreceni bőtermő', 'Újfehértói fürtös' és 'Érdi bőtermő' meggyfajták antioxidáns kapacitását FRAP (a plazma vas re- dukáló képességén alapuló antioxidáns kapacitás), DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl gyökfogó aktivitás) és kemiluminomertiás módszer- rel. A meggyben az antioxidáns tulajdonságú vegyületek közül legnagyobb mennyiségben az antocianinok vannak jelen. Mérési eredményeink azt mutatják, hogy az alkalmazott mérési módszerek közül a kemiluminomertiár technika a legalkalmasabb a magas antocianin tartalmú meggy antioxidáns kapacitásának meghatározására. Ez az eljárás jól korrelál a pH differenciális módszerrel meghatározott antocianin tartalommal, míg a másik két módszer igen pontatlan eredményt ad.Tanulmányoztuk a 'Debreceni bőtermő', 'Újfehértói fürtös', 'Érdi bőtermő' valamint a 'Csengődi csokros' meggyfajták antocianin profil- ját. Azt tapasztaltuk, hogy a fajták között is jelentős különbség mutatkozik az egyes antocianin komponensek felhalmozódása között. A fajták közül kiemelkedő mennyiségben szintetizál melatonint a 'Csengődi csokros'. Ezen eredmények alapján, úgy gondoljuk, hogy magyarországi meggyfajták alkalmasak funkcionális élelmiszer fejlesztésére.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Meggy
Antioxidáns
Antocianin
Melatonin
Diabetes
Megjelenés:Agrártudományi közlemények. - 55 (2014), p. 41-47. -
További szerzők:Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM067601
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Anthocyanin composition, antioxidant efficiency, and alpha-amylase inhibitor activity of different Hungarian sour cherry varieties (Prunus cerasus L.) / Judit R. Homoki, Andrea Nemes, Erika Fazekas, Gyöngyi Gyémánt, Péter Balogh, Ferenc Gál, Jamil Al-Asri, Jérémie Mortier, Gerhard Wolber, László Babinszky, Judit Remenyik
Dátum:2016
ISSN:0308-8146
Megjegyzések:Five Hungarian sour cherry cultivars were studied to determine their anthocyanin contents and their possible inhibitory properties. The water and methanol soluble antioxidant capacities were separately assessed by photoluminescence showing values ranged from 3.4 ?g mg?1 to 15.4 ?g mg?1, respectively. The ?VN1" variety (selected from ?Csengődi csokros") showed the highest antioxidant capacity. The anthocyanin content, measured by pH differential method or isolated by solid phase extraction, was the highest also in ?VN1". Correlation was found between the anthocyanin content and the high antioxidant capacity. The main anthocyanin components were cyanidin-3-O-rutinoside and cyanidin-3-O-glucoside. The presence of malvidin-3,5-O-diglycoside was verified by MALDI-TOF MS. Sour cherry extracts and selected anthocyanins inhibited the human salivary alpha-amylase catalyzed hydrolysis competitively. The lowest IC50 value, 55 ?g mL?1 or 80 ?M, was measured for malvidin-3,5-O-diglycoside, for which possible binding modes within the alpha-amylase active site could be investigated in silico using molecular docking and molecular dynamics.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Sour cherry
Antioxidants
Antocyanins
Human salivary alpha-amylase
Inhibition
Megjelenés:Food Chemistry. - 194 : 1 (2016), p. 222-229. -
További szerzők:Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Fazekas Erika (1985-) (kémikus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Al-Asri, Jamil Mortier, Jérémie Wolber, Gerhard Babinszky László (1950-) (agrár) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM088440
Első szerző:Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Antioxidáns kapacitás meghatározása kemiluminometriás módszerrel / Nemes Andrea, Szilvássy Zoltán, Patonai Tamás, Fári Miklós, Remenyik Judit
Dátum:2011
ISBN:978-963-08.1235-1
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XVII. Növénynemesítési Tudományos Napok Összefoglalók / szerk. Óvári Judit. - p. 66. -
További szerzők:Szilvássy Zoltán (1957-) (belgyógyász, farmakológus, klinikai farmakológus) Patonay Tamás (1951-2015) (vegyész) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:GOP-1.1.-08/1-2008-0003
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM088363
Első szerző:Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Effect of anthocyanin-rich Hungarian tart cherry extract on blood antioxidant status in C57BL/6J mice / Andrea Nemes, Judit R. Homoki, Rita Kiss, László Stündl, Judit Remenyik
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:In this study male C57BL/6J (B6) mice were used to determine the possible effects of our Hungarian tart cherry extract in a chronic obesity mouse model on antioxidant capacity. The control group received standard mouse chow, the high fat control group was switched to high fat diet and tap water supplemented with 5% sucrose. The high fat+anthocyanin group received the high fat and sucrose diet, but dissolved in the drinking water they received anthocyanin-rich tart cherry extract. After six weeks, the antioxidant capacity and SOD activity were measured. Antioxidant capacity was decreased with a significant elevation of SOD activity. The tart cherry extract made a significant enhancement in antioxidant capacity and SOD activity. Our results show that chronic anthocyanin intake has a potential to enhance redox status associated with obesity.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
sour cherry
anthocyanins
obesity
type 2 diabetes
mouse
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények. - 150th Anniversary Issue (2018), p. 335-341. -
További szerzők:Homoki Judit (1978-) (biológus) Kiss Rita (1974-) (laboratóriumi diagnosztika szakorvos) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM080874
035-os BibID:(cikkazonosító)1966 (WoS)000487964600142 (Scopus)85071503793
Első szerző:Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Effect of Anthocyanin-Rich Tart Cherry Extract on Inflammatory Mediators and Adipokines Involved in Type 2 Diabetes in a High Fat Diet Induced Obesity Mouse Model / Andrea Nemes, Judit Rita Homoki, Rita Kiss, Csaba Hegedűs, Diána Kovács, Barna Peitl, Ferenc Gál, László Stündl, Zoltán Szilvássy, Judit Remenyik
Dátum:2019
ISSN:2072-6643
Megjegyzések:Male C57BL/6J mice were used to determine the possible therapeutic effects of our previously described tart cherry extract in a chronic obesity mouse model on metabolic parameters, glucose tolerance, inflammatory mediators, and antioxidant capacity. The control group received standard mouse chow, and the high fat control group was switched to a high fat diet and tap water supplemented with 5% sucrose. The high fat + anthocyanin group received the high fat and sucrose diet, but received the anthocyanin-rich tart cherry extract dissolved in their drinking water. After six weeks, an oral glucose tolerance test was performed, and the water-soluble antioxidant capacity (ACW), superoxide dismutase (SOD) activity, and the plasma levels of insulin, C-peptide, leptin, IL-6, MCP-1, adiponectin and resistin were measured. The high fat diet increased body weight, reduced glucose tolerance, and caused an elevation in leptin, IL-6, MCP-1, and resistin levels. Furthermore, antioxidant capacity was decreased with a significant elevation of SOD activity. Anthocyanin treatment failed to reverse the effects of the high fat diet on body weight and glucose tolerance, but significantly reduced the leptin and IL-6 levels. The tart cherry extract also made a significant enhancement in antioxidant capacity and SOD activity. Our results show that chronic anthocyanin intake has a potential to enhance redox status and alleviate inflammation associated with obesity.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sour cherry
anthocyanins
inflammatory mediators
adipokines
obesity
type 2 diabetes
mouse
Megjelenés:Nutrients. - 11 : 9 (2019), p. 1-17. -
További szerzők:Homoki Judit (1978-) (biológus) Kiss Rita (1974-) (laboratóriumi diagnosztika szakorvos) Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen) Kovács Diána Klára (1985-) (Molekuláris biológus) Peitl Barna (1972-) (orvos, farmakológus) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Szilvássy Zoltán (1957-) (belgyógyász, farmakológus, klinikai farmakológus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00009
EFOP
ÚNKP 20428-3/2018/FEKUTSTRAT
egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM079264
Első szerző:Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Effect of anthocyanin-rich tart cherry extract on blood antioxidant status in a high fat diet induced obesity mouse model / Kun-Nemes A., Homoki J. R., Kiss R., Stündl L., Remenyik J.
Dátum:2018
ISBN:978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
Megjelenés:9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being : Abstract book / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 146. -
További szerzők:Homoki Judit (1978-) (biológus) Kiss Rita (1974-) (laboratóriumi diagnosztika szakorvos) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM076719
035-os BibID:(cikkazonosító)3278 (WoS)000454523000228 (Scopus)85058727337
Első szerző:Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Determination of Flavonoid and Proanthocyanidin Profile of Hungarian Sour Cherry / Nemes Andrea, Szőllősi Erzsébet, Stündl László, Biró Attila, Homoki Judit, Szarvas Mária, Balogh Péter, Cziáky Zoltán, Remenyik Judit
Dátum:2018
ISSN:1420-3049
Megjegyzések:Hungarian sour cherries (SC) are excellent source of anthocyanin (concentrations (100?300 mg in 100 g fresh fruit) and melatonin (0.15 mg in 100 g fresh fruit), but other flavonoid derivatives also can be isolated by aqueous alcoholic extraction. We have developed a new process for extracting non-extractable procyanidines bound to the membrane, proteins, and fibers. These compounds were seperated with UHPLC-MS methods, and the structure of individual components were identified on the basis of their mass fragmentation spectra. The antioxidant capacity of soluble and non-soluble antioxidants were measured with ferric reducing antioxidant power (FRAP), 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical scavenging activity (DPPH), trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) assays, and compared to the new measurement methods of water-soluble antioxidant capacity (ACW), lipid-soluble antioxidant capacity (ACL). Furthermore, total phenolic content (TPC) and total procyanidin content (PAC) were determinated. As a result of our investigation, we found that the solvent combination, where in the first step is water?ethanol (1:1), then 100% ethanol were suitable for the extraction of the extractable antioxidants. However, the chemiluminescence method that is based on the elimination of the superoxide radical is more accurate than other colorimetric methods which measure antioxidant capacity.
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sour cherry
anthocyanins
extractable polyphenols
non-extractable polyphenols
Megjelenés:Molecules. - 23 : 12 (2018), p. 1-20. -
További szerzők:Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Szarvas Mária Magdolna (1989-) (élelmiszeripari mérnök) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Cziáky Zoltán Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
20428-3/2018/FEKUTSTRAT
Egyéb
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2