CCL

Összesen 21 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM091705
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:Természetes eredetű antioxidánsok / Bíró Attila, Homoki Judit, Asbóth Georgina, Horváth Brigitta, Cziáki Zoltán, Máthé Endre, Remenyik Judit
Dátum:2017
ISBN:9786158081603
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok tanulmány, értekezés
könyvrészlet
Megjelenés:A fizioterápia dilemmái / szerk. Sandra Sándor. - p. 177-217. -
További szerzők:Homoki Judit (1978-) (biológus) Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Horváth Brigitta (1992-) (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus) Cziáky Zoltán Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM081971
035-os BibID:(WoS)000496242300012 (Scopus)85072553206
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:Anthocyanin-Rich Sour Cherry Extract Attenuates the Lipopolysaccharide-Induced Endothelial Inflammatory Response / Biro Attila, Markovich Arnold, Homoki Judit Rita, Szőllősi Erzsébet, Hegedűs Csaba, Tarapcsák Szabolcs, Lukács János, Stündl László, Remenyik Judit
Dátum:2019
ISSN:1420-3049
Megjegyzések:The anthocyanin content of Hungarian sour cherry is remarkable based on our preliminary investigations. Nutraceutical and pharmaceutical effects of anthocyanins has been extensively studied. The objective of the this work was investigation of pure sour cherry extract using human umbilical cord vein endothelial cells (HUVECs) as inflammatory model. Endothelial cells are involved in the pathogenesis of a number of inflammatory diseases, express various inflammatory mediators including cytokines, chemokines and reactive oxygen species. HUVECs were isolated by enzymatic digestion, characterized by flow cytometry and treated 100 ng/ml lipopolysaccharide (LPS) and sour cherry extract of different concentrations or M199 medium as control. The optimal concentration range of sour cherry extract was investigated and selected based on MTT, apoptosis and necrosis assays. The effect of sour cherry extract on oxidative stress was investigated by glutathione assay and measurement of level of reactive oxygen radicals (ROS) was performed. Pro-inflammatory factors were evaluated by Luminex MagPlex technique. Arachidonic pathway was tested by Q-PCR. The extract under investigation seems to have a pleitropic effect including anti-oxidative, anti-inflammatory, haemostatic, vasoactive effect. Our results indicate pure sour cherry extract could reduce the LPS-induced inflammatory thereby improving endothelial dysfunction
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Molecules. - 24 : 19 (2019), p. 3427-3441. -
További szerzők:Markovics Arnold (1988-) (molekuláris biológus) Homoki Judit (1978-) (biológus) Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen) Tarapcsák Szabolcs (1989-) (Molekuláris biológus) Lukács János (1975-) (szülész-nőgyógyász, genetikus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00079
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM066383
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénnel dúsított étkezési csírák antioxidáns aktivitásának meghatározása, valamint mikrobiológiai vizsgálatuk / Bódi Éva, Remenyik Judit, Nemes Andrea, Homoki Judit, Peles Ferenc, Fekete István, Kovács Béla
Dátum:2013
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szelén
antioxidáns aktivitás
mikrobiológia
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 52 (2013), p. 25-30. -
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1./B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM047228
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The determination of antioxidant activity of selenium-enriched wheat and pea sprouts, as well as their microbiological analysis / Éva Bódi, Judit Remenyik, Andrea Nemes, Judit Homoki, Ferenc Peles, István Fekete, Béla Kovács
Dátum:2013
ISSN:2285-5785 1222-5339 (előző) 2285-5807
Megjegyzések:In this present study, we prepared selenium-enriched food sprouts, where the antioxidant capacity was analyzed, and we also determined their microbiological status. When we were about to decide which micronutrients to use during treatments, we took into account the fact that we can take in only a small amount of selenium by consuming food. During our research we wanted the following question to be answered: If sprouts are treated with increasing concentration of selenium, does it have any effect on the original antioxidant capacity of the sprouts, which is mainly due to high vitamin content of sprouts.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
food sprouts
antioxidant capacity
selenium
microbiology
Doktori iskola
Megjelenés:Scientific papers. Series A., Agronomy = Lucrări științifice. Seria A, Agronomie. - 56. (2013), p. 196-201. -
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM044922
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:A szelénkezelés és az antioxidáns aktivitás közötti kapcsolat vizsgálata étkezési csírák esetén / Bódi Éva, Remenyik Judit, Nemes Andrea, Homoki Judit, Fekete István, Kovács Béla
Dátum:2013
Megjegyzések:Számos irodalmi adat igazolja, hogy a szelén antioxidáns tulajdonsággal rendelkező enzimek alkotójaként hatékonyan részt vesz a szabad gyökök semlegesítésében, így jelentős mértékben csökkenheti a rák kialakulásának kockázatát. Kutatómunkánk során e fenti tény kapcsán arra kerestük a választ, hogy lehetséges-e az étkezési csírák eredeti antioxidáns kapacitását még tovább fokozni, ha a csírákat növekvő koncentrációjú szelén oldatokon neveljük.A csírák vízoldható és zsíroldható antioxidáns kapacitását PHOTOCHEM kemiluminométer segítségével határoztuk meg, amely módszer a fotokemilumineszcencián alapszik. Kísérleti eredményeinket kiértékelve megállapítottuk, hogy növekvő koncentrációjú szelenit, illetve szelenát kezelés elsősorban a csírák vízoldható antioxidáns kapacitására volt hatással. A búzacsírák vízoldható antioxidáns kapacitása jóval meghaladta a borsócsírában mért értékeket, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a búzacsírák esetében jóval magasabb C-vitamintartalmat mértünk, amely köztudattan a búzacsírák egyik legfontosabb antioxidáns tulajdonsággal rendelkező vegyülete.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
szelénkezelés
antioxidáns aktivitás
étkezési csírák
Megjelenés:XIX. Ifjúsági Tudományos Fórum. - p. 1-6.
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM105074
035-os BibID:(cikkazonosító)147916412211317
Első szerző:Gál Kristóf (orvos)
Cím:Monitoring and recovery of hyperglycaemia-induced endothelial dysfunction with rheopheresis in diabetic lower extremity ulceration with hyperviscosity / Gál Kristóf, Asbóth Georgina, Vass Melinda, Bíró Attila, Markovich Arnold, Homoki Judit, Fidler Gábor, Paholcsek Melinda, Cziáky Zoltán, Németh Norbert, Remenyik Judit, Soltész Pál
Dátum:2022
ISSN:1479-1641 1752-8984
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
diabéteszes láb
Megjelenés:Diabetes and Vascular Disease Research. - 19 : 6 (2022), p. 1-14. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Vass Melinda (1986-) (általános orvos) Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök) Markovics Arnold (1988-) (molekuláris biológus) Homoki Judit (1978-) (biológus) Fidler Gábor (1987-) (molekuláris biológus, genetikus) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Cziáky Zoltán Németh Norbert (1975-) (kutatóorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Soltész Pál (1961-) (belgyógyász, kardiológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM097777
035-os BibID:(WoS)000759888500007 (Scopus)85125000848
Első szerző:Gál Kristóf (orvos)
Cím:The effect of rheopheresis treatment on the cytokine profile in diabetic foot syndrome with hyperviscosity in the aspect of clinical changes : a preliminary study / Gal Kristof, Veres Katalin, Halmi Sándor, Bozoki-Beke Krisztina, Fekete Klara, Homoki Judit, Remenyik Judit, Barath Barbara, Varga Adam, Nemeth Norbert, Soltesz Pal
Dátum:2022
ISSN:1386-0291
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Clinical Hemorheology And Microcirculation. - 80 : 2 (2022), p. 117-125. -
További szerzők:Veres Katalin (1971-) (orvos) Halmi Sándor (1986-) (belgyógyász) Bozoki-Beke Krisztina Fekete Klára (1978-) (neurológus) Homoki Judit (1978-) (biológus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Baráth Barbara (1993-) (tudományos segédmunkatárs) Varga Ádám Németh Norbert (1975-) (kutatóorvos) Soltész Pál (1961-) (belgyógyász, kardiológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM075561
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Sour cherry extract inhibits human salivary α-amylase and growth of Streptococcus mutans : (a pilot clinical study) / Judit Homoki, Gyöngyi Gyémánt, Péter Balogh, László Stündl, Piroska Bíró-Molnár, Melinda Paholcsek, Judit Váradi, Fenyvesi Ferenc, Barna Kelentey, Judit Nemes, Judit Remenyik
Dátum:2018
ISSN:2042-6496 2042-650X
Megjegyzések:The purpose of this study was to determine whether cherry extract has any effect on salivary α-amylase activity (sAA) or on the level of Streptococcus mutans in human saliva. 70 patients (45 females and 25 males) in three age groups (22 children, 25 young adults, and 23 adults) were examined. All participants completed a questionnaire to obtain information on their oral health behaviour and life style. Clinical examination was performed to record the number of decayed, missing and filled teeth (DMF-T). Saliva samples were collected for the measurement of sAA and the salivary S. mutans level before and after chewing a gum with or without cherry extract. Statistical evaluation of data was performed. S. mutans and the sAA level of unstimulated saliva samples did not depend on either age or gender. The basal sAA value of adult patients was in linear correlation with the dental caries status. Habitual chewing-gum use decreased the resting sAA and the mean of DMF-T. The number of S. mutans cells was significantly lower in the resting saliva of allergic patients. The applied mechanical and gustatory stimuli by chewing gum resulted in higher sAA and S. mutans levels and a slow decrease of values was observed in the control group for the next 30 min. Thereafter, sAA and S. mutans levels decreased earlier in the presence of sour cherry extract than those of control cases. Chewing gum with sour cherry extract may be useful for the prevention of dental caries.
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Food & Function. - 9 : 7 (2018), p. 4008-4016. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos) Nemes Judit (1968-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM073943
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Magyar meggyfajták antocianin profiljainak összehasonlító elemzése / Homoki Judit Rita, Fári Miklós Gábor, Remenyik Judit
Dátum:2010
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
Megjelenés:XVI. Növénynemesítési Tudományos Napok : összefoglalók / szerk. Veisz Ottó. - p. 77
További szerzők:Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM073942
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Anti-caries bubble gum / Homoki Judit, Gyémánt Gyöngyi, Balogh Péter, Stündl László, Bíróné Molnár Piroska, Szarvas Mária Magdolna, Váradi Judit, Fenyvesi Ferenc, Kelentey Barna, Nemes Judit, Remenyik Judit
Dátum:2018
ISBN:978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
Megjelenés:9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being : Abstract book / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 143. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Szarvas Mária Magdolna (1989-) (élelmiszeripari mérnök) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos) Nemes Judit (1968-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM067606
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:A cyanidin-3-O monoglükozid felhalmozódása a magyarországi meggy fajtákban / Homoki Judit, Nemes Andrea, Hüse Csaba, Fári Miklós Gábor, Remenyik Judit
Dátum:2011
ISBN:978 963 08 1235
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Megjelenés:XVII. Növénynemesítési Tudományos Napok. Összefoglalók: Növénynemesítéssel kultúrnövényeink sokféleségéért / szerk. Óvári Judit. - p. 68. -
További szerzők:Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Hüse Csaba Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM067605
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Régi hormon új csodája: magyarországi meggyfajták mint természetes melatonin források / Homoki Judit Rita, Gyémánt Gyöngyi, Remenyik Judit
Dátum:2015
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Kísérleti munkánk során extrakciós eljárást dolgoztunk ki a melatonin hatékony kioldása érdekében. Továbbá kromatográfiás eljárást fej- lesztettünk ki a melatonin kvantitatív és kvalitatív meghatározására. Preparatív HPLC-s technikával a standarddal egyező vegyületet tisztítottunk az extraktumból és a tisztított minta szerkezetét MALDI TOF-MS technikával és NMR analízissel igazoltuk. Méréseink alapján megállapítható, hogy a biológiai érettség állapotában betakarított magyarországi meggyfajták nagy mennyiségű melatonint tartalmaznak.Vizsgálataink alapján elmondható, hogy a "VN4" fajta kiemelkedően magas melatonin tartalommal 9,893 ?g/g rendelkezik. Eredményeink arra engednek következtetni, hogy a "Bosnyák" fajtakörből szelektált "VN4" fajta melatonin felhalmozó. Az általunk vizsgált magyarországi meggyfajták melatonin tartalmának átlagos értéke 2,319 ?g/g.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Meggy
Melatonin
HPLC
MALDI-TOF MS
NMR
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 63 (2015), p. 65-72. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2