CCL

Összesen 14 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM093421
Első szerző:Babinszky László (agrár)
Cím:The adverse effects of heat stress on the antioxidant status and performance of pigs and poultry and reducing these effects with nutritional tools / László Babinszky, Márta Horváth, Judit Remenyik, M. W. A Verstegen
Dátum:2019
ISBN:978-90-8686-333-4
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok könyvfejezet
könyvrészlet
Megjelenés:Poultry and pig nutrition / eds. Wouter H. Hendriks, Martin W. A. Verstegen, László Babinszky. - p. 187-208. -
További szerzők:Horváth Márta (1987-) (állattenyésztő mérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Verstegen, M. W. A
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM101046
Első szerző:Csernus Brigitta (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The effect of β-glucan, carotenoids, oligosaccharides and anthocyanins on bacteria groups of excreta in broiler chickens / Brigitta Csernus, Sándor Biró, László Babinszky, László Stündl, Judit Remenyik, Georgina Pesti-Asbóth, János Oláh, Levente Czeglédi
Dátum:2022
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:This study was conducted to examine the effect of natural compounds, such as ?-glucan, carotenoids, oligosaccharides, and anthocyanins in the diet on bacteria gropus of excreta in Ross 308 broiler chickens. Chickens were fed 5 diets: control (basal) diet, a diet supplemented by ?-glucan at 0.05%, and diets supplemented by carotenoids, oligosaccharides, or anthocyanins at 0.5% of each compound. On experimental day 19, excreta were collected to determine the proportion of Lactobacillus, Bifidobacterium, Campylobacter, Clostridium, and Escherichia coli. Samples were collected aseptically and snap-frozen in liquid nitrogen. Bacterial DNA was isolated from samples, then polymerase chain reaction using primer pairs designed to the 16S rDNA of bacterial groups were applied to define the proportion of the mentioned bacteria. Another universal primer pair was used to amplify a region of 16S rDNA of all the examined bacteria. Proportion of each bacterial groups was determined relatively to the intensity of universal PCR product band by gel documenting system and ImageLab software. Based on the results, carotenoids and anthocyanins increased the proportion of Bifidobacterium, which might imply the beneficial effects of the mentioned compounds on the bacteria composition of excreta.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 1 (2022), p. 15-20. -
További szerzők:Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus) Babinszky László (1950-) (agrár) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM083758
035-os BibID:(cikkazonosító)347 (WoS)000521356600028 (Scopus)85079836539
Első szerző:Csernus Brigitta (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Effect of Carotenoids, Oligosaccharides and Anthocyanins on Growth Performance, Immunological Parameters and Intestinal Morphology in Broiler Chickens Challenged with Escherichia coli Lipopolysaccharide / Brigitta Csernus, Sándor Biró, László Babinszky, István Komlósi, András Jávor , László Stündl, Judit Remenyik, Péter Bai, János Oláh, Georgina Pesti-Asbóth, Levente Czeglédi
Dátum:2020
ISSN:2076-2615
Megjegyzések:This study was conducted to investigate the effect of carotenoid, oligosaccharide and anthocyanin supplementation in broiler diets under Escherichia coli lipopolysaccharide (LPS) challenge. Ross 308 chickens were fed 5 diets: basal diet (control diet), diet supplemented with beta-glucan in 0.05% (positive control) and diets with 0.5% carotenoid-, oligosaccharide- or anthocyanin contents. On the 26th days of age, chickens were challenged intraperitoneally 2 mg LPS per kg of body weight. 12 h after injection, birds were euthanized, then spleen and ileum samples were collected. LPS induced increased relative mRNA expression of splenic (p = 0.0445) and ileal (p = 0.0435) interleukin-1 beta (IL-1 beta), which was lower in the spleen in carotenoid (p = 0.0114), oligosaccharide (p = 0.0497) and anthocyanin (p = 0.0303)-treated chickens compared to LPS-injected control birds. Dietary supplementation of carotenoids also decreased relative gene expression of splenic interleukin-6 (IL-6) (p = 0.0325). In the ileum, beta-glucan supplementation showed lower relative mRNA expression of toll-like receptor 5 (TLR-5) (p = 0.0387) compared to anthocyanin treatment. Gene expression of both splenic and ileal interferon-alpha (IFN-alpha), interferon-gamma (IFN-gamma), toll-like receptor 4 (TLR-4) and toll-like receptor 5 (TLR-5) were not influenced by dietary supplements. In conclusion, carotenoids, oligosaccharides and anthocyanins could partially mitigate the immune stress caused by LPS challenge. All of the compounds impacted longer villus height (p < 0.0001), villus height:crypt depth ratios were higher after beta-glucan (p < 0.0001) and anthocyanin (p = 0.0063) supplementations and thickened mucosa was observed in beta-glucan (p < 0.0001), oligosaccharide (p < 0.0001) and anthocyanin (p = 0.048) treatments. All of these findings could represent a more effective absorption of nutrients.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Animals. - 10 : 2 (2020), p. 1-20. -
További szerzők:Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus) Babinszky László (1950-) (agrár) Komlósi István (1960-) (agrármérnök) Jávor András (1952-) (agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Bai Péter (1976-) (biokémikus) Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
NKFIH-1150-6/2019
NKFIH
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM067601
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Anthocyanin composition, antioxidant efficiency, and alpha-amylase inhibitor activity of different Hungarian sour cherry varieties (Prunus cerasus L.) / Judit R. Homoki, Andrea Nemes, Erika Fazekas, Gyöngyi Gyémánt, Péter Balogh, Ferenc Gál, Jamil Al-Asri, Jérémie Mortier, Gerhard Wolber, László Babinszky, Judit Remenyik
Dátum:2016
ISSN:0308-8146
Megjegyzések:Five Hungarian sour cherry cultivars were studied to determine their anthocyanin contents and their possible inhibitory properties. The water and methanol soluble antioxidant capacities were separately assessed by photoluminescence showing values ranged from 3.4 ?g mg?1 to 15.4 ?g mg?1, respectively. The ?VN1" variety (selected from ?Csengődi csokros") showed the highest antioxidant capacity. The anthocyanin content, measured by pH differential method or isolated by solid phase extraction, was the highest also in ?VN1". Correlation was found between the anthocyanin content and the high antioxidant capacity. The main anthocyanin components were cyanidin-3-O-rutinoside and cyanidin-3-O-glucoside. The presence of malvidin-3,5-O-diglycoside was verified by MALDI-TOF MS. Sour cherry extracts and selected anthocyanins inhibited the human salivary alpha-amylase catalyzed hydrolysis competitively. The lowest IC50 value, 55 ?g mL?1 or 80 ?M, was measured for malvidin-3,5-O-diglycoside, for which possible binding modes within the alpha-amylase active site could be investigated in silico using molecular docking and molecular dynamics.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Sour cherry
Antioxidants
Antocyanins
Human salivary alpha-amylase
Inhibition
Megjelenés:Food Chemistry. - 194 : 1 (2016), p. 222-229. -
További szerzők:Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Fazekas Erika (1985-) (kémikus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Al-Asri, Jamil Mortier, Jérémie Wolber, Gerhard Babinszky László (1950-) (agrár) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM093500
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:Egy új mikrobiális fermentációs eljárással előállított probiotikum felhasználásának lehetősége a brojler takarmányozásban / Horváth Márta, Asbóth Georgina, Gálné Remenyik Judit, Babinszky László
Dátum:2018
ISBN:978-615-5586-26-2
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
brojler
probiotikum
termelési paraméterek
Megjelenés:Tavaszi szél konferencia 2018 Nemzetközi multidiszciplináris konferencia : Abszrtraktkötet / szerk. Keresztes Gábor. - p. 53-54. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Babinszky László (1950-) (agrár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM093320
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:Mikrobiális fermentációs eljárással előállított új probiotikum felhasználásának lehetősége a brojler takarmányozásban / Horváth Márta, Asbóth Georgina, Gálné Remenyik Judit, Babinszky László
Dátum:2018
ISBN:978-615-5586-31-6
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Tavaszi szél 2018 : Tanulmánykötet / szerk. Szabó Csaba. - 1. köt., p. 44-53. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Babinszky László (1950-) (agrár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM093314
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:Impact of chronic heat stress on digestibility of nutrients, performance, and antioxidant capacity of meat type ducks / Márta Horváth, Georgina Asbóth, Judit Gálné Remenyik, László Babinszky
Dátum:2017
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:2nd World Conference on Innovative Animal Nutrition and Feeding Abstact Book. - p. 61-62. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Babinszky László (1950-) (agrár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM093311
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:Effects of chronic heat stress on performance of meat type ducks / Horváth Márta, Asbóth Georgina, Gálné Remenyik Judit, Babinszky László
Dátum:2018
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Krmiva 2018 : Book of abstracts of the 25th International Conference / ed. Mario Modric. - p. 39
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Babinszky László (1950-) (agrár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM093302
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:Effect of dietary antioxidant supplementations on antioxidant parameters, rectal temperature, digestibility of nutrients, performance and chemical composition of meat in Cherry Valley type ducks under chronic heat stress / Horváth Márta, Pesti-Asbóth Georgina, Gálné Remenyik Judit, Babinszky László
Dátum:2020
ISSN:1612-9199
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:European Poultry Science. - 84 (2020), p. 1-15. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Babinszky László (1950-) (agrár)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
TÁMOP-4.2.2D-15/1
TÁMOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM093316
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:A tartós hő-stressz káros hatásának csökkentése takarmányozási módszerekkel a pecsenyekacsa tartásban / Horváth Márta, Asbóth Georgina, Gálné Remenyik Judit, Babinszky László
Dátum:2016
ISBN:978-615-5391-79-8
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
Megjelenés:XXXVI. Óvári Tudományos Nap - Hagyomány és innováció az agrár- és élelmiszergazdaságban: Tudományos Nap Összefoglalók / szerk. Bali Papp Ágnes, Szalka Éva. - p. 264. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Babinszky László (1950-) (agrár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM068524
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:A hőstressz káros hatása a brojler antioxidáns státuszára és ezen hatás csökkentése takarmányozással: I. rész A hőstressz és az antioxidáns védelmi rendszer / Horváth Márta, Asbóth Georgina, Gálné Remenyik Judit, Babinszky László
Dátum:2016
ISSN:0025-004X
Megjegyzések:A közlemény első részének célja, hogy bemutassa az állatok hőtermelése és a környezeti hőmérséklet közötti kapcsolatot, továbbá a hőstressz biokémiai, élettani háttérét és káros hatásait a brojlerek viselkedésére, fiziológiás állapotára, antioxidáns státuszára. A szerzők a következő fontosabb megállapításokat tették: az antioxidáns védelmi rendszernek nagyon fontos szerepe van a hősokk okozta lipidperoxidációs folyamatok csökkentésében. A hőstressz következtében jelentős mennyiségű oxigénközpontú szabadgyökök képződnek, amelyek egy része az ún. enzimatikus útvonalon keresztül eliminálódnak. A hőstressz kivédésében fontos szerepet játszanak a C- és E- vitaminok, mint kis molekulájú, nagy antioxidáns-kapacitású vegyületek. A hőstressz hatására sérült fehérjéket a HSP70 hősokkproteinek javítják, ill. távolítják el a sejtekből.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
hőstressz
antioxidáns rendszer
broiler
Megjelenés:Magyar Állatorvosok Lapja. - 138 (2016), p. 471-481. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Babinszky László (1950-) (agrár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM068525
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:A hőstressz káros hatása a brojler antioxidáns státuszára és ezen hatás csökkentése takarmányozással: II. rész A hőstressz csökkentése takarmányozási módszerekkel / Horváth Márta, Asbóth Georgina, Gálné Remenyik Judit, Babinszky László
Dátum:2016
ISSN:0025-004X
Megjegyzések:A tanulmány második részének célja, hogy a szakirodalmi adatok alapján áttekintést adjanak azokról a takarmányozási módszerekről, melyekkel csökkenteni lehet a hőstressz káros hatásait. A szerzők az alábbi fontosabb megállapításokat tették: a hőstressz esetén a brojlerek takarmányába kevert állati eredetű zsír (baromfizsír) szignifikánsan csökkentette a madarak hőtermelését. Alkalmazhatók direkt vagy indirekt antioxidáns tulajdonságú takarmányadalékok: a C-, A-, E-vitamin önmagában vagy más elemekkel pl. krómmal, cinkkel együtt. Az elektrolitok ivóvízbe való keverése ugyancsak javítja a brojlerek hőstresszel szembeni ellenálló képességét. A betain takarmányba való keverése csökkenti a madarak hőtermelését és javítja a termelési paramétereket.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
hőstressz
broiler
takarmányozás
Megjelenés:Magyar Állatorvosok Lapja. - 138 (2016), p. 559-564. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Babinszky László (1950-) (agrár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2