CCL

Összesen 5 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM091703
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:Effect of allithiamine in neuropathic pain sensation / Biró A., Hegedűs Cs., Gyémánt Gy., Stündl L., Paholcsek M., Remenyik J.
Dátum:2018
ISBN:9786061215461
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being : Abstract book / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 145. -
További szerzők:Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM081971
035-os BibID:(WoS)000496242300012 (Scopus)85072553206
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:Anthocyanin-Rich Sour Cherry Extract Attenuates the Lipopolysaccharide-Induced Endothelial Inflammatory Response / Biro Attila, Markovich Arnold, Homoki Judit Rita, Szőllősi Erzsébet, Hegedűs Csaba, Tarapcsák Szabolcs, Lukács János, Stündl László, Remenyik Judit
Dátum:2019
ISSN:1420-3049
Megjegyzések:The anthocyanin content of Hungarian sour cherry is remarkable based on our preliminary investigations. Nutraceutical and pharmaceutical effects of anthocyanins has been extensively studied. The objective of the this work was investigation of pure sour cherry extract using human umbilical cord vein endothelial cells (HUVECs) as inflammatory model. Endothelial cells are involved in the pathogenesis of a number of inflammatory diseases, express various inflammatory mediators including cytokines, chemokines and reactive oxygen species. HUVECs were isolated by enzymatic digestion, characterized by flow cytometry and treated 100 ng/ml lipopolysaccharide (LPS) and sour cherry extract of different concentrations or M199 medium as control. The optimal concentration range of sour cherry extract was investigated and selected based on MTT, apoptosis and necrosis assays. The effect of sour cherry extract on oxidative stress was investigated by glutathione assay and measurement of level of reactive oxygen radicals (ROS) was performed. Pro-inflammatory factors were evaluated by Luminex MagPlex technique. Arachidonic pathway was tested by Q-PCR. The extract under investigation seems to have a pleitropic effect including anti-oxidative, anti-inflammatory, haemostatic, vasoactive effect. Our results indicate pure sour cherry extract could reduce the LPS-induced inflammatory thereby improving endothelial dysfunction
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Molecules. - 24 : 19 (2019), p. 3427-3441. -
További szerzők:Markovics Arnold (1988-) (molekuláris biológus) Homoki Judit (1978-) (biológus) Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen) Tarapcsák Szabolcs (1989-) (Molekuláris biológus) Lukács János (1975-) (szülész-nőgyógyász, genetikus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00079
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM076532
035-os BibID:(cikkazonosító)e00997
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:Isolation of allithiamine from Hungarian red sweet pepper seed (Capsicum annuum L.) / Biro Attila, Gál Ferenc, Hegedűs Csaba, Batta Gyula, Cziáky Zoltán, Peitl Barna, Stündl László, Gyémánt Gyöngyi, Remenyik Judit
Dátum:2018
ISSN:2405-8440
Megjegyzések:A natural fat-soluble thiamine derivative, namely N-[(4-amino-2-methylpyrimidin-5-yl)methyl]-N-[(2E)-5-hydroxy-3-(prop-2-en-1-yldisulfanyl)pent-2-en-2-yl]formamide (allithiamine) has been identified only in garlic (Allium sativum) until now. Hungarian red sweet pepper (Capsicum annuum) was found as a new source of allithiamine. Extraction procedure and analytical method were developed for the isolation of allithiamine and a chemical synthesis of the compound was also developed. First solid-liquid extraction was performed with 96 % ethanol to isolate allithiamine from pepper seeds. Thereafter, solid phase extraction was applied from ethanolic extract using C18 cartridge to concentrate and purify samples for further analysis. The structure of the synthesized and the isolated compounds was verified by reverse phase HPLC, HPLC-MS, MALDTOF MS and NMR. Furthermore, effect of allithiamine was investigated on streptozotocin-induced diabetic mice with neuropathy. The results show that neuropathic pain sensation is improved by allithiamine treatment similarly to benfothiamine.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Analytical chemistry
Food science
Megjelenés:Heliyon. - 4 : 12 (2018), p. 1-17. -
További szerzők:Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen) Batta Gyula (1953-) (molekula-szerkezet kutató) Cziáky Zoltán Peitl Barna (1972-) (orvos, farmakológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM079346
035-os BibID:(cikkazonosító)7213913 (WOS)000464702500001 (Scopus)85065782402
Első szerző:Kiss Rita (laboratóriumi diagnosztika szakorvos)
Cím:Diosgenin and Its Fenugreek Based Biological Matrix Affect Insulin Resistance and Anabolic Hormones in a Rat Based Insulin Resistance Model / Kiss Rita, Pesti-Asbóth Georgina, Szarvas Mária Magdolna, Stündl László, Cziáky Zoltán, Hegedűs Csaba, Kovács Diána, Badale Andrea, Máthé Endre, Szilvássy Zoltán, Remenyik Judit
Dátum:2019
ISSN:2314-6133 2314-6141
Megjegyzések:Fenugreek is known since ancient times as a traditional herbal medicine of its multiple beneficial effects. Fenugreek's most studied and employed effect is its hypoglycemic property, but it can also be useful for the treatment of certain thyroid disorders or for the treatment of anorexia. The regulation of glucose homeostasis is a complex mechanism, dependent on the interaction of different types of hormones and neurotransmitters or other compounds. For the study of how diosgenin and fenugreek seeds modify insulin sensitivity, we used a rat insulin resistance model induced by high-fat diet. Diosgenin in three different doses (1mg/bwkg, 10mg/bwkg, and 50mg/bwkg, respectively) and fenugreek seed (0.2 g/bwkg)were administered orally for 6weeks. Insulin sensitivity was determined by hyperinsulinemic euglycemic glucose clamp method. Our research group found that although glucose infusion rate was not significantly modified in either group, the increased insulin sensitivity index and high metabolic clearance rate of insulin found in the 1 mg/kg diosgenin and the fenugreek seed treated group suggested an improved peripheral insulin sensitivity. Results from the 10 mg/kg diosgenin group, however, suggest a marked insulin resistance. Fenugreek seed therapy results on the investigated anabolic hormones support the theory that, besides insulin and gastrointestinal peptides, the hypothalamichypopituitary axis regulated hormones synchronized action with IGF-1 also play an important role in the maintaining of normal glucose levels. Both diosgenin and fenugreek seeds are capable of interacting with substrates of the above-mentioned regulatory mechanisms, inducing serious hormonal disorders. Moreover, fenugreek seeds showed the ability to reduce the thyroid hormone levels at the periphery and to modify the T4/T3 ratio. It means that in healthy people this effect could be considered a severe side effect; however, in hypothyroidism this effect represents a possibility of alternative natural therapy.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Diosgenin
Fenugreek
Insulin Resistance
Anabolic Hormones
Rat
Megjelenés:Biomed Research International. - 2019 (2019), p. 1-13. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Szarvas Mária Magdolna (1989-) (élelmiszeripari mérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Cziáky Zoltán Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen) Kovács Diána Klára (1985-) (Molekuláris biológus) Badale, Andrea (1986-) (gyógyszerész) Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus) Szilvássy Zoltán (1957-) (belgyógyász, farmakológus, klinikai farmakológus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00009
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM080874
035-os BibID:(cikkazonosító)1966 (WoS)000487964600142 (Scopus)85071503793
Első szerző:Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Effect of Anthocyanin-Rich Tart Cherry Extract on Inflammatory Mediators and Adipokines Involved in Type 2 Diabetes in a High Fat Diet Induced Obesity Mouse Model / Andrea Nemes, Judit Rita Homoki, Rita Kiss, Csaba Hegedűs, Diána Kovács, Barna Peitl, Ferenc Gál, László Stündl, Zoltán Szilvássy, Judit Remenyik
Dátum:2019
ISSN:2072-6643
Megjegyzések:Male C57BL/6J mice were used to determine the possible therapeutic effects of our previously described tart cherry extract in a chronic obesity mouse model on metabolic parameters, glucose tolerance, inflammatory mediators, and antioxidant capacity. The control group received standard mouse chow, and the high fat control group was switched to a high fat diet and tap water supplemented with 5% sucrose. The high fat + anthocyanin group received the high fat and sucrose diet, but received the anthocyanin-rich tart cherry extract dissolved in their drinking water. After six weeks, an oral glucose tolerance test was performed, and the water-soluble antioxidant capacity (ACW), superoxide dismutase (SOD) activity, and the plasma levels of insulin, C-peptide, leptin, IL-6, MCP-1, adiponectin and resistin were measured. The high fat diet increased body weight, reduced glucose tolerance, and caused an elevation in leptin, IL-6, MCP-1, and resistin levels. Furthermore, antioxidant capacity was decreased with a significant elevation of SOD activity. Anthocyanin treatment failed to reverse the effects of the high fat diet on body weight and glucose tolerance, but significantly reduced the leptin and IL-6 levels. The tart cherry extract also made a significant enhancement in antioxidant capacity and SOD activity. Our results show that chronic anthocyanin intake has a potential to enhance redox status and alleviate inflammation associated with obesity.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sour cherry
anthocyanins
inflammatory mediators
adipokines
obesity
type 2 diabetes
mouse
Megjelenés:Nutrients. - 11 : 9 (2019), p. 1-17. -
További szerzők:Homoki Judit (1978-) (biológus) Kiss Rita (1974-) (laboratóriumi diagnosztika szakorvos) Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen) Kovács Diána Klára (1985-) (Molekuláris biológus) Peitl Barna (1972-) (orvos, farmakológus) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Szilvássy Zoltán (1957-) (belgyógyász, farmakológus, klinikai farmakológus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00009
EFOP
ÚNKP 20428-3/2018/FEKUTSTRAT
egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1