CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM076397
035-os BibID:(Scopus)85079663752
Első szerző:Jevcsák Szintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Műtrágyakezelés hatása a szemescirok lisztmintáinak zsírtartalmára és zsírsavösszetételére = Effect of fertilization on the fat content and fatty acid profile of sorghum flour samples / Jevcsák Szintia, Bíró Attila, Remenyik Judit, Lehoczki Gábor, Murányi Eszter, Jóvér János, Diósi Gerda, Sipos Péter
Dátum:2018
ISSN:0422-9576
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 64 : 4 (2018), p. 2278-2335. -
További szerzők:Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Lehoczki Gábor (1988-) (biológus, molekuláris biológus) Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Jóvér János (1988-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM075459
Első szerző:Jevcsák Szintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Egyes gabonafélék rezisztens keményítő tartalmának vizsgálata / Jevcsák Szintia, Pesti-Asbóth Georgina, Bíróné Molnár Piroska, Remenyik Judit, Murányi Eszter, Sipos Péter
Dátum:2018
ISBN:978 615 5606 06 09
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Megjelenés:Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLIII. Vándorgyűlése Program Füzet és az Előadások Összefoglalói / szerk. Biró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre. - p. 30. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM073930
Első szerző:Jevcsák Szintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Total starch content and properties of two proso millet (Panicum miliaceum L.) varieties / Sz. Jevcsák, G. Pesti-Asbóth, P. Bíróné Molnár, J. Remenyik, E. Murányi, G. Diósi, P. Sipos
Dátum:2018
ISBN:978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Megjelenés:9th Central European Congress on Food (CEFood). Food Science for Well-being / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 139. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM110199
035-os BibID:(cikkazonosító)760 (Scopus)85153736363 (WoS)000979621400001
Első szerző:Nagy Róbert (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Assessment of Bioactive Profile of Sorghum Brans under the Effect of Growing Conditions and Nitrogen Fertilization / Nagy, Róbert; Murányi, Eszter; Bíróné Molnár, Piroska; Szepesi, Judit; Győri, Zoltán; Veres, Szilvia; Remenyik, Judit; Sipos, Péter
Dátum:2023
ISSN:2077-0472
Megjegyzések:Sorghum bicolor (L.) Moench is an increasingly important crop grown in many countries as a food source due to its excellent nutritional value, drought and pest resistance, and gluten-free properties. In this study, the bioactive profiles and antioxidant potentials of brans of six sorghum varieties were evaluated using spectrophotometric methods. The effects of weather and environmental conditions and different nitrogen nutrition were also evaluated. The bran of red varieties contained a higher amount of polyphenols and tannins and exhibited higher antioxidant capacities than the bran of white varieties, with the exception of one red genotype. The highest total polyphenol contents were measured in samples from two red varieties (Zádor, Alföldi1) with 1084.52 57.92 mg 100 g??1 GAE and 1802.51 121.13 mg 100 g??1 GAE values, respectively, while condensed tannin content varied between 0.50 mg g??1 and 47.79 mg g??1 in sorghum brans. Red varieties showed higher antioxidant activities/capacities with 70?281 mol TE g??1 and 71?145 mol TE g??1 for DPPH and TEAC. Correlation analysis showed a strong interaction between DPPH, TEAC, and the amounts of polyphenols and tannins, but not with FRAP values. In conclusion, red-colored varieties are a good source of polyphenols, but seed color alone is not enough to determine the nutritional value of a genotype, and the environmental conditions greatly affect the bioactive profile of sorghum.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sorghum
antioxidant
polyphenols
agronomy
nutrition
Megjelenés:Agriculture-Basel. - 13 : 4 (2023), p. 1-17. -
További szerzők:Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Szepesi Judit Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1