CCL

Összesen 11 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM106668
Első szerző:Dobránszki Judit (biológus)
Cím:Ultrasound enhances plant growth and development by altering the DNA methylation, mRNA transcription and hormonal balance / Judit Dobránszki, Norbert Hidvégi, Andrea Gulyás, Georgina Pesti-Asbóth, Piroska Bíróné Molnár, Ildikó Forgács, Judit Remenyik
Dátum:2022
Megjegyzések:Within the framework of our project regarding the investigation of the working mechanism and usability of different physical cues/signals for influencing the growth and development of plants in an environment-soundly way, we studied the effects of ultrasound on DNA methylation, mRNA transcription and the hormonal balance of plants. Two model systems were applied, namely, ultrasonication of seeds of winter wheat (Triticum aestivum L.) and ultrasonication of in vitro explants of potato (Solanum tuberosum L.). In both systems the enhancement of the growth and development were detected. Behind this, we detected hypomethylation of the DNA associated with major pathways that have been shown to be up-regulated in mRNA transcription. Ultrasound stress altered the endogenous melatonin and auxin levels. A close relationship was evinced between the endogenous levels of the auxin (IAA) and melatonin and ascorbic acid. Melatonin had a dual role in plants, it acted as both an antioxidant and a growth regulator.
ISBN:978-963-490-468-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
plant biotechnology
ultrasonication
melatonin
indol acetic acid
Megjelenés:Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : Abstract Book. - p. 20. -
További szerzők:Hidvégi Norbert (1986-) Gulyás Andrea (1985-) Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Forgács Ildikó Noémi (1992-) (biológus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-20
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM079350
Első szerző:Dobránszki Judit (biológus)
Cím:Ultrasonication of in vitro potato single node explants: Activation and recovery of antioxidant defence system and growth responses / Judit Dobránszki, Georgina Asbóth, Dávid Homoki, Piroska Bíró-Molnár, Jaime A. Teixeira da Silva, Judit Remenyik
Dátum:2017
ISSN:0981-9428
Megjegyzések:The ability to use sound or ultrasound (US) to modify plant growth in vitro, and if possible, to improve yield or productivity, would benefit horticultural scientists. In this study, potato (Solanum tuberosum L. cv. Desirée) in vitro node segments with a single leaf were exposed to US (35 kHz, 70 W, for 20 min). Morphological, physiological and biochemical parameters were measured. Treatment with US 24 h after ultrasonication temporarily accelerated shoot growth but inhibited the development and growth of roots due to a decrease in the level of AA directly after ultrasonication. At the end of the subculture period, i.e., 4 weeks after US treatment, shoot length increased 20% more than control shoots after 4 weeks, while shoot fresh weight was 24% higher than that of control shoots, representing the long-term after-effect of the US treatment. The antioxidant defence system was induced, partly by intensive plantlet growth and development from node segments, and partly by abiotic stress caused by the US treatment. Immediately (0 h) or 24 h after ultrasonication, superoxide dismutase, ascorbate peroxidase, and glutathione reductase activity increased significantly, as did the concentration of low molecular weight antioxidants (GSSG, GSH, AA, TCPa). However, there was no glutathione peroxidase activity, most likely due to the lack of selenium in the basal in vitro growth medium. Therefore, the glutathione-S-transferase path of the ascorbate-glutathione pathway was induced both by metabolic processes and by abiotic stresses and took part in the reduction of organic peroxides using glutathione. US treatment ameliorated the ratios of ascorbic acid/glutathione and reduced/oxidized glutathione, ensuring the development of plantlets with significantly improved shoot parameters, such as higher shoot length and fresh weight, by the end of the subculture period.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Ascorbate peroxidase
Ascorbic acid
Glutathione-S-transferase
Shoot growth
Superoxide dismutase
Ultrasonication
Megjelenés:Plant Physiology And Biochemistry. - 121 (2017), p. 153-160. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Homoki Dávid (1988-) (növényorvos) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Teixeira da Silva, Jaime A. Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM075561
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Sour cherry extract inhibits human salivary α-amylase and growth of Streptococcus mutans : (a pilot clinical study) / Judit Homoki, Gyöngyi Gyémánt, Péter Balogh, László Stündl, Piroska Bíró-Molnár, Melinda Paholcsek, Judit Váradi, Fenyvesi Ferenc, Barna Kelentey, Judit Nemes, Judit Remenyik
Dátum:2018
ISSN:2042-6496 2042-650X
Megjegyzések:The purpose of this study was to determine whether cherry extract has any effect on salivary α-amylase activity (sAA) or on the level of Streptococcus mutans in human saliva. 70 patients (45 females and 25 males) in three age groups (22 children, 25 young adults, and 23 adults) were examined. All participants completed a questionnaire to obtain information on their oral health behaviour and life style. Clinical examination was performed to record the number of decayed, missing and filled teeth (DMF-T). Saliva samples were collected for the measurement of sAA and the salivary S. mutans level before and after chewing a gum with or without cherry extract. Statistical evaluation of data was performed. S. mutans and the sAA level of unstimulated saliva samples did not depend on either age or gender. The basal sAA value of adult patients was in linear correlation with the dental caries status. Habitual chewing-gum use decreased the resting sAA and the mean of DMF-T. The number of S. mutans cells was significantly lower in the resting saliva of allergic patients. The applied mechanical and gustatory stimuli by chewing gum resulted in higher sAA and S. mutans levels and a slow decrease of values was observed in the control group for the next 30 min. Thereafter, sAA and S. mutans levels decreased earlier in the presence of sour cherry extract than those of control cases. Chewing gum with sour cherry extract may be useful for the prevention of dental caries.
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Food & Function. - 9 : 7 (2018), p. 4008-4016. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos) Nemes Judit (1968-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM073942
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Anti-caries bubble gum / Homoki Judit, Gyémánt Gyöngyi, Balogh Péter, Stündl László, Bíróné Molnár Piroska, Szarvas Mária Magdolna, Váradi Judit, Fenyvesi Ferenc, Kelentey Barna, Nemes Judit, Remenyik Judit
Dátum:2018
ISBN:978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
Megjelenés:9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being : Abstract book / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 143. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Szarvas Mária Magdolna (1989-) (élelmiszeripari mérnök) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos) Nemes Judit (1968-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM075459
Első szerző:Jevcsák Szintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Egyes gabonafélék rezisztens keményítő tartalmának vizsgálata / Jevcsák Szintia, Pesti-Asbóth Georgina, Bíróné Molnár Piroska, Remenyik Judit, Murányi Eszter, Sipos Péter
Dátum:2018
ISBN:978 615 5606 06 09
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Megjelenés:Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLIII. Vándorgyűlése Program Füzet és az Előadások Összefoglalói / szerk. Biró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre. - p. 30. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM073930
Első szerző:Jevcsák Szintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Total starch content and properties of two proso millet (Panicum miliaceum L.) varieties / Sz. Jevcsák, G. Pesti-Asbóth, P. Bíróné Molnár, J. Remenyik, E. Murányi, G. Diósi, P. Sipos
Dátum:2018
ISBN:978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Megjelenés:9th Central European Congress on Food (CEFood). Food Science for Well-being / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 139. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM110199
035-os BibID:(cikkazonosító)760 (Scopus)85153736363 (WoS)000979621400001
Első szerző:Nagy Róbert (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Assessment of Bioactive Profile of Sorghum Brans under the Effect of Growing Conditions and Nitrogen Fertilization / Nagy, Róbert; Murányi, Eszter; Bíróné Molnár, Piroska; Szepesi, Judit; Győri, Zoltán; Veres, Szilvia; Remenyik, Judit; Sipos, Péter
Dátum:2023
ISSN:2077-0472
Megjegyzések:Sorghum bicolor (L.) Moench is an increasingly important crop grown in many countries as a food source due to its excellent nutritional value, drought and pest resistance, and gluten-free properties. In this study, the bioactive profiles and antioxidant potentials of brans of six sorghum varieties were evaluated using spectrophotometric methods. The effects of weather and environmental conditions and different nitrogen nutrition were also evaluated. The bran of red varieties contained a higher amount of polyphenols and tannins and exhibited higher antioxidant capacities than the bran of white varieties, with the exception of one red genotype. The highest total polyphenol contents were measured in samples from two red varieties (Zádor, Alföldi1) with 1084.52 57.92 mg 100 g??1 GAE and 1802.51 121.13 mg 100 g??1 GAE values, respectively, while condensed tannin content varied between 0.50 mg g??1 and 47.79 mg g??1 in sorghum brans. Red varieties showed higher antioxidant activities/capacities with 70?281 mol TE g??1 and 71?145 mol TE g??1 for DPPH and TEAC. Correlation analysis showed a strong interaction between DPPH, TEAC, and the amounts of polyphenols and tannins, but not with FRAP values. In conclusion, red-colored varieties are a good source of polyphenols, but seed color alone is not enough to determine the nutritional value of a genotype, and the environmental conditions greatly affect the bioactive profile of sorghum.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sorghum
antioxidant
polyphenols
agronomy
nutrition
Megjelenés:Agriculture-Basel. - 13 : 4 (2023), p. 1-17. -
További szerzők:Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Szepesi Judit Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM116373
035-os BibID:(cikkazonosító)e0290310 (WoS)001051745900088 (Scopus)85168299624
Első szerző:Pesti-Asbóth Georgina (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Monitoring physiological processes of fast-growing broilers during the whole life cycle : Changes of redox-homeostasis effected to trassulfuration pathway predicting the development of non-alcoholic fatty liver disease / Georgina Pesti-Asbóth, Endre Szilágyi, Piroska Bíróné Molnár, János Oláh, László Babinszky, Levente Czeglédi, Zoltán Cziáky, Melinda Paholcsek, László Stündl, Judit Remenyik
Dátum:2023
ISSN:1932-6203
Megjegyzések:In the broiler industry, the average daily gain and feed conversion ratio are extremely favorable, but the birds are beginning to approach the maximum of their genetic capacity. However, as a consequence of strong genetic selection, the occurrence of certain metabolic diseases, such as myopathies, ascites, sudden cardiac death and tibial dyschondroplasia, is increasing. These metabolic diseases can greatly affect the health status and welfare of birds, as well as the quality of meat. The main goal of this study was to investigate the changes in the main parameters of redox homeostasis during the rearing (1-42 days of age) of broilers with high genetic capacity, such as the concentrations of malondialdehyde, vitamin C, vitamin E, and reduced glutathione, the activities of glutathione peroxidase and glutathione reductase, and the inhibition rate of superoxide dismutase. Damage to the transsulfuration pathway during growth and the reason for changes in the level of homocysteine were investigated. Further, the parameters that can characterize the biochemical changes occurring in the birds were examined. Our study is the first characterize plasma albumin saturation. A method was developed to measure the levels of other small molecule thiol components of plasma. Changes in redox homeostasis induce increases in the concentrations of tumor necrosis factor alpha and inflammatory interleukins interleukin 2, interleukin 6 and interleukin 8 in broilers reared according to current large-scale husbandry technology and feeding protocols. A significant difference in all parameters tested was observed on the 21st day. The concentrations of cytokines and homocysteine increased, while the concentrations of glutathione and cysteine in the plasma decreased. Our findings suggest that observed changes in the abovementioned biochemical indices have a negative effect on poultry health.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Animals
Chickens
Glutathione
Homeostasis
Non-alcoholic Fatty Liver Disease
Oxidation-Reduction
Physiological Phenomena
Megjelenés:Plos One. - 18 : 8 (2023), p. 1-28. -
További szerzők:Szilágyi Endre (1986-) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Babinszky László (1950-) (agrár) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Cziáky Zoltán Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM103981
035-os BibID:(cikkazonosító)979141 (WoS)000868255300001 (Scopus)85139965458
Első szerző:Pesti-Asbóth Georgina (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Ultrasonication affects the melatonin and auxin levels and the antioxidant system in potato in vitro / Pesti-Asbóth Georgina, Molnár-Bíróné, Piroska, Forgács Ildikó, Remenyik Judit, Dobránszki Judit
Dátum:2022
ISSN:1664-462X
Megjegyzések:Melatonin is an ancient hormone whose physiological effects have been extensively studied in animals and human. We now know that it also plays a prominent role in the growth and development of plants. In our present experiment, the relationship between endogenous melatonin and the antioxidant system was investigated in potato plant grown in vitro. Changes in redox homeostasis under ultrasound stress were examined. The concentration of small molecule antioxidants and enzymes of the three-level antioxidant pathway was measured. ELISA method was used to determine the melatonin levels in plant tissues at each growth stage (0 h, 24 h, 48 h, 1 week, and 4 weeks after subculturing the explants) both in control and ultrasoundtreated plants. Ultrasound stress activated the three-level defense system and decreased the endogenous melatonin levels. Melatonin was able to provide protection against membrane damage caused by drastic ultrasound treatment. Melatonin at the heart of the redox network is a key component regulating various biochemical, cellular, and physiological responses. It has a dual role, as it is able to act both as a growth regulator and an antioxidant. A close relationship was evidenced between the plant hormone indole-3-acetic acid and melatonin and ascorbic acid.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
redox homeostasis
endogenous melatonin
glutathione
lipid peroxidation
indole-3- acetic acid
Megjelenés:Frontiers in Plant Science. - 13 (2022), p. 1-15. -
További szerzők:Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Forgács Ildikó Noémi (1992-) (biológus) Dobránszki Judit (1967-) (biológus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-20
FIKP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM118452
035-os BibID:(cikkazonosító)251 (WoS)001161181000001 (Scopus)85184692675
Első szerző:Skopkó Boglárka Emese (fogszakorvos)
Cím:Changes in the Composition of Unstimulated and Stimulated Saliva Due to Chewing Sour Cherry Gum and a Toothbrush Change / Boglárka Emese Skopkó, Judit Rita Homoki, Mónika Éva Fazekas, Melinda Paholcsek, Péter Fauszt, Péter Dávid, László Stündl, Piroska Bíróné Molnár, Ildikó Noémi Forgács, Judit Váradi, Kinga Ágnes Bágyi, Judit Remenyik
Dátum:2024
ISSN:2073-4409
Megjegyzések:Background: Our previous studies demonstrated that sour cherry anthocyanins (AC) reduce the salivary count of Streptococcus mutans and inhibit salivary amylase activity within 30 minutes after chewing AC gum. AC gum and changing toothbrushes after scaling reduced the Gram-negative species in the unstimulated salivary microbiota. The present study examined the effect of AC gums on salivary factors, including changes in microbiome. Methods: The study was conducted over three weeks with two groups; young adults (18-30) and adults (30-45). Ten participants changed their toothbrushes, while the other 10 participants did not change after the control period. After scaling, all participants received three doses of AC gum daily. The salivary mRNA and protein levels of cytokines, mucins, melatonin, and the microbiota of unstimulated and stimulated saliva were determined by polymerase chain reaction, enzyme-linked immunosorbent assay, and 16S rRNA gene sequencing. Results: Significantly higher levels of tumor necrosis factor alpha (TNF alpha), interleukin-1 beta (IL-1 beta), mucin5B (MUC5B), mucin7 (MUC7), and melatonin were detected in stimulated saliva. Correlation analysis of these factors with the microbiota showed positive correlations with the genera Lachnospiraceae, Eikenella, Saccharibacteria_(TM7), Streptococcus, Prevotella, and Haemophilus. Conclusions: AC chewing gum has a beneficial effect on the composition of the oral microbiome, and toothbrush replacement leads to changes in the levels of salivary pro-inflammatory cytokines.
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Cells. - 13 : 3 (2024), p. 1-29. -
További szerzők:Homoki Judit (1978-) (biológus) Fazekas Mónika (1985-) (biotechnológus) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Forgács Ildikó Noémi (1992-) (biológus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Bágyi Kinga (1971-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM079345
Első szerző:Szilágyi E.
Cím:Cooperation of enzymes involved in carbohydrate digestion of Colorado potato beetle (Leptinotarsa decemlineata, Say) / E. Szilágyi, C. Hámori, P. Bíró-Molnár, L. Kandra, J. Remenyik, G. Gyémánt
Dátum:2019
ISSN:0007-4853
Megjegyzések:Colorado potato beetle (Leptinotarsa decemlineata, Say) is the main pest of Solanaceae and its survival is mainly dependent on the carbohydrate digestion. Characterizing the gut enzymes may help us with finding effective inhibitors for plant protection. Activity measurements revealed that gut extracts contain ?- and ?-glucosidase in addition to ?-amylase. For larvae, amylase activity was detected only in gut saturated with nutrients. Leptinotarsa decemlineata ?-amylase (LDAmy) had optimum pH of 6.0 andwas active under 30?40?C temperature measured on a selective ?-amylase substrate, 2-chloro-4-nitrophenyl-4-O-?-D-galactopyranosyl- maltoside. HPLC analysis demonstrated dimer, trimer, and tetramer reducing end amylolytic products from 2-chloro-4-nitrophenyl-maltoheptaoside substrate in similar ratio than that of during porcine pancreatic ?-amylase (PPA) catalyzed hydrolysis. The 4,6-O-benzylidene-modified substrate (BzG7PNP) is very stable toward hydrolysis by exo-glycosidases, therefore is very useful to monitor the digestion catalyzed by ?-amylases exclusively. Similarly to PPA active site, three glycon and two aglycon binding sites are suggested for LDAmy based on the pattern of early hydrolysis products of BzG7PNP. The observed similarity between LDAmy and PPA raises the possibility of using known inhibitors of mammalian ?-amylases to protect the potato plant from attack of Colorado potato beetle.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Colorado potato beetle
carbohydrate digestion
gut enzymes
alphaamylase
HPLC
chromogen substrates
Megjelenés:Bulletin Of Entomological Research. - 11 (2019), p. 1-6. -
További szerzők:Hámori Csaba (1991-) (vegyész) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Kandra Lili (1943-) (biokémikus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1