CCL

Összesen 17 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM091703
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:Effect of allithiamine in neuropathic pain sensation / Biró A., Hegedűs Cs., Gyémánt Gy., Stündl L., Paholcsek M., Remenyik J.
Dátum:2018
ISBN:9786061215461
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being : Abstract book / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 145. -
További szerzők:Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM076532
035-os BibID:(cikkazonosító)e00997
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:Isolation of allithiamine from Hungarian red sweet pepper seed (Capsicum annuum L.) / Biro Attila, Gál Ferenc, Hegedűs Csaba, Batta Gyula, Cziáky Zoltán, Peitl Barna, Stündl László, Gyémánt Gyöngyi, Remenyik Judit
Dátum:2018
ISSN:2405-8440
Megjegyzések:A natural fat-soluble thiamine derivative, namely N-[(4-amino-2-methylpyrimidin-5-yl)methyl]-N-[(2E)-5-hydroxy-3-(prop-2-en-1-yldisulfanyl)pent-2-en-2-yl]formamide (allithiamine) has been identified only in garlic (Allium sativum) until now. Hungarian red sweet pepper (Capsicum annuum) was found as a new source of allithiamine. Extraction procedure and analytical method were developed for the isolation of allithiamine and a chemical synthesis of the compound was also developed. First solid-liquid extraction was performed with 96 % ethanol to isolate allithiamine from pepper seeds. Thereafter, solid phase extraction was applied from ethanolic extract using C18 cartridge to concentrate and purify samples for further analysis. The structure of the synthesized and the isolated compounds was verified by reverse phase HPLC, HPLC-MS, MALDTOF MS and NMR. Furthermore, effect of allithiamine was investigated on streptozotocin-induced diabetic mice with neuropathy. The results show that neuropathic pain sensation is improved by allithiamine treatment similarly to benfothiamine.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Analytical chemistry
Food science
Megjelenés:Heliyon. - 4 : 12 (2018), p. 1-17. -
További szerzők:Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen) Batta Gyula (1953-) (molekula-szerkezet kutató) Cziáky Zoltán Peitl Barna (1972-) (orvos, farmakológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM079352
Első szerző:Gálné Remenyik Judit (kémia tanár, okleveles vegyész)
Cím:Introducing Transglycosylation Activity into Human Salivary α-Amylase (HSA) / Judit Remenyik, Chandran Ragunath, Narayanan Ramasubbu, Gyöngyi Gyémánt, András Lipták, Lili Kandra
Dátum:2003
ISSN:1523-7060
Megjegyzések:Synthesis of 4-nitrophenyl 1-thio-beta-D-maltoside, maltotrioside, and maltotetraoside in yields up to 60% has been achieved by a Tyr151Met (Y151M) mutant of human salivary alpha-amylase. Y151M is capable of transferring maltose and maltotriose residues from a maltotetraose donor onto different p-nitrophenyl glycosides. (1)H and (13)C NMR studies revealed that the mutated enzyme preserved the stereo- and regioselectivity. The glycosylation took place at position 4 of the glycosyl acceptor, forming the alpha(1-4)glycosidic bond, exclusively.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Organic Letters. - 5 : 25 (2003), p. 4895-4898. -
További szerzők:Ragunath, Chandran Ramasubbu, Narayanan Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Lipták András (1935-2012) (vegyész) Kandra Lili (1943-) (biokémikus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM099343
035-os BibID:(WoS)000608018200036 (Scopus)85097787135
Első szerző:Hámori Csaba (vegyész)
Cím:Colorado potato beetle alpha-amylase: Purification, action pattern and subsite mapping for exploration of active centre / Hámori Csaba, Remenyik Judit, Kandra Lili, Gyémánt Gyöngyi
Dátum:2021
ISSN:0141-8130
Megjegyzések:Colorado potato beetle is an invasive insect herbivore and one of the most challenging agricultural pests globally. This study is the first characterization of the active centre of Colorado potato beetle (Leptinotarsa decemlineata) alpha-amylase (LdAmy). Bond cleavage frequency values for LdAmy were determined by HPLC product analysis on a chromophore labelled maltooligomer substrate series. Binding energies between amino acid moieties of subsites and glucose residues of substrate were calculated. Active site contains six subsites in the binding region of LdAmy; four glycone- (-4, -3, -2, -1) and two aglycone-binding sites (+1, +2). Subsite map calculation resulted in apparent binding energies -11.8 and - 11.0 kJ/mol for subsites (+2) and (-3), respectively, which revealed very favorable interactions at these positions. Structures of binding sites of LdAmy and mammalian a-amylases show similarity, but there are variations in the binding energies at subsite (-2) and (-4). Differences were interpreted by comparison of amino acid sequences of human salivary alpha-amylase (HSA) and porcine pancreatic alpha-amylase (PPA) and two insect (Leptinotarsa decemlineata and Tenebrio molitor) enzymes. The observed substitution of positively charged His305 in HSA at subsite (-2) with an acidic Asp in LdAmy in the same position may explain the obtained energy reduction.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:International Journal Of Biological Macromolecules. - 168 (2021), p. 350-355. -
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Kandra Lili (1943-) (biokémikus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2- 15-2016-00008
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM075561
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Sour cherry extract inhibits human salivary α-amylase and growth of Streptococcus mutans : (a pilot clinical study) / Judit Homoki, Gyöngyi Gyémánt, Péter Balogh, László Stündl, Piroska Bíró-Molnár, Melinda Paholcsek, Judit Váradi, Fenyvesi Ferenc, Barna Kelentey, Judit Nemes, Judit Remenyik
Dátum:2018
ISSN:2042-6496 2042-650X
Megjegyzések:The purpose of this study was to determine whether cherry extract has any effect on salivary α-amylase activity (sAA) or on the level of Streptococcus mutans in human saliva. 70 patients (45 females and 25 males) in three age groups (22 children, 25 young adults, and 23 adults) were examined. All participants completed a questionnaire to obtain information on their oral health behaviour and life style. Clinical examination was performed to record the number of decayed, missing and filled teeth (DMF-T). Saliva samples were collected for the measurement of sAA and the salivary S. mutans level before and after chewing a gum with or without cherry extract. Statistical evaluation of data was performed. S. mutans and the sAA level of unstimulated saliva samples did not depend on either age or gender. The basal sAA value of adult patients was in linear correlation with the dental caries status. Habitual chewing-gum use decreased the resting sAA and the mean of DMF-T. The number of S. mutans cells was significantly lower in the resting saliva of allergic patients. The applied mechanical and gustatory stimuli by chewing gum resulted in higher sAA and S. mutans levels and a slow decrease of values was observed in the control group for the next 30 min. Thereafter, sAA and S. mutans levels decreased earlier in the presence of sour cherry extract than those of control cases. Chewing gum with sour cherry extract may be useful for the prevention of dental caries.
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Food & Function. - 9 : 7 (2018), p. 4008-4016. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos) Nemes Judit (1968-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM073942
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Anti-caries bubble gum / Homoki Judit, Gyémánt Gyöngyi, Balogh Péter, Stündl László, Bíróné Molnár Piroska, Szarvas Mária Magdolna, Váradi Judit, Fenyvesi Ferenc, Kelentey Barna, Nemes Judit, Remenyik Judit
Dátum:2018
ISBN:978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
Megjelenés:9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being : Abstract book / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 143. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Szarvas Mária Magdolna (1989-) (élelmiszeripari mérnök) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos) Nemes Judit (1968-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM067605
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Régi hormon új csodája: magyarországi meggyfajták mint természetes melatonin források / Homoki Judit Rita, Gyémánt Gyöngyi, Remenyik Judit
Dátum:2015
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Kísérleti munkánk során extrakciós eljárást dolgoztunk ki a melatonin hatékony kioldása érdekében. Továbbá kromatográfiás eljárást fej- lesztettünk ki a melatonin kvantitatív és kvalitatív meghatározására. Preparatív HPLC-s technikával a standarddal egyező vegyületet tisztítottunk az extraktumból és a tisztított minta szerkezetét MALDI TOF-MS technikával és NMR analízissel igazoltuk. Méréseink alapján megállapítható, hogy a biológiai érettség állapotában betakarított magyarországi meggyfajták nagy mennyiségű melatonint tartalmaznak.Vizsgálataink alapján elmondható, hogy a "VN4" fajta kiemelkedően magas melatonin tartalommal 9,893 ?g/g rendelkezik. Eredményeink arra engednek következtetni, hogy a "Bosnyák" fajtakörből szelektált "VN4" fajta melatonin felhalmozó. Az általunk vizsgált magyarországi meggyfajták melatonin tartalmának átlagos értéke 2,319 ?g/g.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Meggy
Melatonin
HPLC
MALDI-TOF MS
NMR
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 63 (2015), p. 65-72. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM067601
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Anthocyanin composition, antioxidant efficiency, and alpha-amylase inhibitor activity of different Hungarian sour cherry varieties (Prunus cerasus L.) / Judit R. Homoki, Andrea Nemes, Erika Fazekas, Gyöngyi Gyémánt, Péter Balogh, Ferenc Gál, Jamil Al-Asri, Jérémie Mortier, Gerhard Wolber, László Babinszky, Judit Remenyik
Dátum:2016
ISSN:0308-8146
Megjegyzések:Five Hungarian sour cherry cultivars were studied to determine their anthocyanin contents and their possible inhibitory properties. The water and methanol soluble antioxidant capacities were separately assessed by photoluminescence showing values ranged from 3.4 ?g mg?1 to 15.4 ?g mg?1, respectively. The ?VN1" variety (selected from ?Csengődi csokros") showed the highest antioxidant capacity. The anthocyanin content, measured by pH differential method or isolated by solid phase extraction, was the highest also in ?VN1". Correlation was found between the anthocyanin content and the high antioxidant capacity. The main anthocyanin components were cyanidin-3-O-rutinoside and cyanidin-3-O-glucoside. The presence of malvidin-3,5-O-diglycoside was verified by MALDI-TOF MS. Sour cherry extracts and selected anthocyanins inhibited the human salivary alpha-amylase catalyzed hydrolysis competitively. The lowest IC50 value, 55 ?g mL?1 or 80 ?M, was measured for malvidin-3,5-O-diglycoside, for which possible binding modes within the alpha-amylase active site could be investigated in silico using molecular docking and molecular dynamics.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Sour cherry
Antioxidants
Antocyanins
Human salivary alpha-amylase
Inhibition
Megjelenés:Food Chemistry. - 194 : 1 (2016), p. 222-229. -
További szerzők:Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Fazekas Erika (1985-) (kémikus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Al-Asri, Jamil Mortier, Jérémie Wolber, Gerhard Babinszky László (1950-) (agrár) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM094877
Első szerző:Kandra Lili (biokémikus)
Cím:Effect of temperature on subsite map of Bacillus licheniformis α-amylase / Lili Kandra, Judit Gálné Remenyik, Gyöngyi Gyémánt, András Lipták
Dátum:2006
ISSN:0236-5383 1588-256X
Megjegyzések:To elucidate how temperature effects subsite mapping of a thermostable ?-amylase from Bacilluslicheniformis(BLA), a comparative study was performed by using 2-chloro-4-nitrophenyl (CNP) ?-mal-tooligosides with degree of polymerisation (DP) 4?10 as model substrates. Action patterns, cleavagefrequencies and subsite binding energies were determined at 50 ?C, 80 ?C and 100 ?C. Subsite map at80 ?C indicates more favourable bindings compared to the hydrolysis at 50 ?C. Hydrolysis at 100 ?Cresulted in a clear shift in the product pattern and suggests significant differences in the active site archi-tecture. Two preferred cleavage modes were seen for all substrates in which subsite (+2) and (+3) weredominant, but CNP-G1was never formed. In the preferred binding mode of shorter oligomers, CNP-G2serves as the leaving group (79%, 50%, 59% and 62% from CNP-G4, CNP-G5, CNP-G6 and CNP-G7,respectively), while CNP-G3is the dominant hydrolysis product from CNP-G8, CNP-G9, and CNP-G10(62%, 68% and 64%, respectively). The high binding energy value (?17.5 kJ/mol) found at subsite (+2)is consistent with the significant formation of CNP-G2. Subsite mapping at 80 ?C and 100 ?C confirmsthat there are no further binding sites despite the presence of longer products.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Bacillus licheniformis
α-amylase
subsite mapping
action pattern
Megjelenés:Acta Biologica Hungarica. - 57 : 3 (2006), p. 367-375. -
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Lipták András (1935-2012) (vegyész)
Pályázati támogatás:T043499
OTKA
T047075
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM079358
Első szerző:Kandra Lili (biokémikus)
Cím:Corrigendum to: Action pattern and subsite mapping of Bacillus licheniformis α-amylase (BLA) with modified maltooligosaccharide substrates (FEBS 26038): (FEBS Letters 518 (2002) 79-82) / Kandra Lili, Gyémánt Gyöngyi, Remenyik Judit, Hovánszki György, Lipták András
Dátum:2002
ISSN:0014-5793
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Febs Letters. - 520 : 1-3 (2002), p. 186. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Hovánszki György Lipták András (1935-2012) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM079356
Első szerző:Kandra Lili (biokémikus)
Cím:Chemoenzymatic synthesis of 2-chloro-4-nitrophenyl β-maltoheptaoside acceptor-products using glycogen phosphorylase b / Kandra Lili, Gyémánt Gyöngyi, Pál Magda, Petró Marianna, Remenyik Judit, Lipták András
Dátum:2001
ISSN:0008-6215
Megjegyzések:In the present work, we aimed at developing a chemoenzymatic procedure for the synthesis of β-maltooligosaccharide glycosides. The primer in the enzymatic reaction was 2-chloro-4-nitrophenyl β-maltoheptaoside (G7-CNP), synthesised from β-cyclodextrin using a convenient chemical method. CNP-maltooligosaccharides of longer chain length, in the range of DP 8-11, were obtained by a transglycosylation reaction using α-d-glucopyranosyl-phosphate (G-1-P) as a donor. Detailed enzymological studies revealed that the conversion of G7-CNP catalysed by rabbit skeletal muscle glycogen phosphorylase b (EC 2.4.1.1) could be controlled by acarbose and was highly dependent on the conditions of transglycosylation. More than 90% conversion of G7-CNP was achieved through a 10:1 donor-acceptor ratio. Tranglycosylation at 37 °C for 30 min with 10 U enzyme resulted in G8?12-CNP oligomers in the ratio of 22.8, 26.6, 23.2, 16.5, and 6.8%, respectively. The reaction pattern was investigated using an HPLC system. The preparative scale isolation of G8?11-CNP glycosides was achieved on a semipreparative HPLC column. The productivity of the synthesis was improved by yields up to 70-75%. The structures of the oligomers were confirmed by their chromatographic behaviours and MALDI-TOF MS data.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Maltooligosaccharide series
Transglycosylation
Glycogen phosphorylase b
Chain elongation
Megjelenés:Carbohydrate Research. - 333 : 2 (2001), p. 129-136. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Pál Magda Petró Marianna Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Lipták András (1935-2012) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM079355
Első szerző:Kandra Lili (biokémikus)
Cím:Action pattern and subsite mapping of Bacillus licheniformis α-amylase (BLA) with modified maltooligosaccharide substrates / Lili Kandra, Gyöngyi Gyémánt, Judit Remenyik, György Hovánszki, András Lipták
Dátum:2002
ISSN:0014-5793
Megjegyzések:This study represents the first characterisation of the substrate?binding site of Bacillus licheniformis ??amylase (BLA). It describes the first subsite map, namely, number of subsites, apparent subsite energies and the dual product specificity of BLA. The product pattern and cleavage frequencies were determined by high?performance liquid chromatography, utilising a homologous series of chromophore?substituted maltooligosaccharides of degree of polymerisation 4?10 as model substrates. The binding region of BLA is composed of five glycone, three aglycone?binding sites and a ♭barrier' subsite. Comparison of the binding energies of subsites, which were calculated with a computer program, shows that BLA has similarity to the closely related Bacillus amyloliquefaciens ??amylase.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Alpha-amylase
2-Chloro-4-nitrophenyl
Benzylidene
Maltooligosaccharide
Bond-cleavage frequency
Binding energy
Megjelenés:Febs Letters. - 518 : 1-3 (2002), p. 79-82. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Hovánszki György Lipták András (1935-2012) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2