CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM005393
Első szerző:Popovics Péter András (agrárközgazdász)
Cím:Az ártranszmisszió és az árak aszimmetrikus alakulása Magyarország tejvertikumában / Popovics Péter András, Tóth József
Dátum:2006
ISSN:0023-4346
Megjegyzések:A tanulmány Magyarország tejvertikumának piaci viselkedését elemzi az EU-csatlakozásunkat közvetlenül megelőző években és az 1995 és 2003 közötti időszakban. Egyrészt azt vizsgáltuk, hogy a tejvertikumon belül a piaci hatásoknak megfelelően alakultak-e az egyes vertikum szakaszok árai, másrészt arra kerestük a választ, hogy ezeknek az áraknak az alakulására a vertikum mely szereplői vannak a legnagyobb befolyással. E téma jelentőségét a mára kialakult tejpiaci árakban megmutatkozó aszimmetria indokolja, melyet az ártranszmisszió vizsgálat segítségével elemeztünk. Az ártranszmisszió elemzés az egyik eszköz a piacok hatékony működésének jellemzésére, mely főként agrárközgazdászok körében, és elsősorban az élelmiszer-vertikumok tanulmányozása kapcsán terjedt el. Ha megvizsgáljuk a különböző vertikum szakaszokhoz tartozó, inflációval korrigált árak alakulását a fenti időszakban, egyértelműen látszik, hogy nem beszélhetünk tökéletes piaci versenyről, inkább oligopolisztikus jellegről árulkodnak az ármozgások. A szakirodalom túlnyomó többsége is azt támasztja alá, hogy a fejlett országokban az élelmiszeripar piaci struktúrája oligopolisztikus, a kereskedelem piaci ereje pedig még jelentősebb, sőt Európában folyamatosan növekszik. Ökonometriai elemzéseinkből kiderül, hogy Magyarország tejpiacán az árak alulról felfelé (pricing-up) hatnak, azaz a termelői árak mozgatják a piaci árakat. Megállapítottuk továbbá azt is, hogy a vizsgált időszakban a vertikum két végpontja, sőt az egyes vertikum szakaszok közötti ártranszmisszió nem tökéletes, hanem aszimmetrikus és időben késleltetett, ami jelentős hatással van a napjainkra kialakult tejpiaci válságra. Természetesen az ártranszmissziót számos egyéb tényező is befolyásolja, melyek szintén hatással vannak a kiélezett tejpiaci helyzetre, de ezek vizsgálatára most nem térünk ki. A tanulmány javaslatokat fogalmaz meg az ártranszmisszióval kapcsolatos ismereteknek a gazdaságpolitikában való felhasználásával kapcsolatban, továbbá néhány tanulság megfogalmazásával zárul.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
ártranszmisszió
árhatások
tejvertikum
Megjelenés:Közgazdasági szemle : a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Bizottságának folyóirata. - 53 : 4 (2006), p. 349-364. -
További szerzők:Tóth József (agrár)
Internet cím:elektronikus változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM005392
Első szerző:Popovics Péter András (agrárközgazdász)
Cím:Analysis of price transmission and the asymmetric effect of prices in the Hungarian dairy sector / Péter András Popovics, József Tóth
Dátum:2005
Megjegyzések:This study analyses the market behavior of the Hungarian dairy sector before our EU accession between 1995 and 2003. On the one hand, we examined whether prices in the different stages of the food chain followed the market effects within the dairy sector and, on the other hand, which participants in the sector influence these prices. We used price transmission analysis to examine the asymmetry in prices currently seen in the dairy sector, as this method is not only used by agricultural economists to measure market efficiency, but also to examine food chains. When examining the inflation-corrected prices of the different stages of the food chain, it is clear that perfect market competition does not exist; instead, price moves indicate oligopolistic competition. Most of the literature indeed claims that the market structure of the food industry in developed countries is oligopolistic, which is why the commercial sector has even more market power and is growing in Europe. Our econometric analysis reveals that, in Hungary, the dairy sector is characterized by the pricing-up effect, i. e. production prices move the market prices. Further examinations showed that, in the studied period, the price transmission between the two ends of the chain, and even between the stages within the chain, is imperfect, asymmetric, and delayed in time. Therefore, it greatly influences the current crisis of the dairy sector. Certainly, price transmission is influenced by several other factors, which have further effects on the current situation.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok tanulmány, értekezés
price transmission
asymmetry
dairy sector
food chain
market power
Megjelenés:How effective is the invisible Hand? : Agricultural and food markets in Central and Eastern Europe / (ed.) S. Brosig, H. Hockmann. - p. 125-131. -
További szerzők:Tóth József (agrár)
Internet cím:elektronikus változat
Borító:
Rekordok letöltése1