CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM101664
Első szerző:Kiss Noémi
Cím:Gluten sensitive opinions on the price of gluten-free products / Kiss Noémi, Popovics Péter András
Dátum:2022
ISSN:2360-2554
Megjegyzések:Whatever the type of food intolerance and allergy, with the correct adherence to a moderate diet, there are additional costs. It's no secret, because with daily shopping, anyone can find that the price of gluten-free products is higher than that of non-gluten-free foods. For a conscious shopper, this can be 20%, but for a family it can be as much as 30 or 50% if the whole family wants to eat gluten-free. (I1) However, it is also worth examining what is the reason for the larger-than-usual price difference, in which case we need to understand the production process and sourcing to get an answer. It is usually made from less commonly grown raw materials, which are more difficult to obtain and more expensive. These plants often require more manual labor, which can result in higher prices. Care must be taken to avoid cross-contamination at the processing plant as well as during transport - this can also lead to additional costs. Not to mention that it should also be prepared separately in restaurants to rule out the possibility of cross-contamination.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:SEA: Practical Application of Science. - 10 : 28 (2022), p. 17-24. -
További szerzők:Popovics Péter András (1978-) (agrárközgazdász)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM101663
Első szerző:Kiss Noémi
Cím:A gluténmentes táplálkozási szokások felmérése a lakosság körében / Kiss Noémi, Popovics Péter András
Dátum:2021
ISSN:2061-2443
Megjegyzések:A táplálkozásunk az életünk során dinamikusan változik. Naponta jelennek meg új étrendi irányzatok vagy új élelmiszerek az üzletekben (Szűcs, 2013). A gluténérzékeny betegek száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat, így nem túlzás azt állítani, hogy egy új népbetegségről van szó. Egy olyan fejlett társadalomban, mint Magyarország a lakosság 7-12 százalékánál van jelen, döntő többségük pedig nő (Juhász ? Kovács, 2012). Úgy gondoljuk, annak ellenére, hogy vannak rendelkezésre álló információk a témával kapcsolatosan, fontos megvizsgálni, hogy az érintett személyeken kívül, az élelmiszergyártó cégek hogyan boldogulnak a szükséges újítások- kal és a gyártás során használt gépek, illetve technológia továbbfejlesztésével. Mivel a gluténmentes élelmiszerek szélesedő választéka nagy hatást gyakorol a termékek összetételére, előállításának technológiájára és a ráfordított tőkére. A hazai malomiparban óriási verseny van, elődjeik hagyatékát megtartva igyekeznek versenyképesek és korszerűek maradni, mindezt a fenntarthatóság jegyében kivitelezni. A kutatás célja, hogy felmérésre kerüljön a gluténérzékenyek aránya és igényei, valamint szokásai, és szemléltesse az új táplálkozási tren- dek hatását a malomiparra. Valamint arra kerestünk választ, hogy a gluténmentes termékek elő- állításánál jelentkezik-e valamilyen szignifikáns eltérés, a hagyományos termékek gyártásához képest. A fentebb említett témakör kapcsán egy online kérdőív segítségével készítettünk egy felmérést, melyet ötszázan töltöttek ki.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
glutén
gluténérzékenység
gluténmentes
malomipar
Megjelenés:Gazdálkodástudományi közlemények. - 9 : 2 (2021), p. 37-45. -
További szerzők:Popovics Péter András (1978-) (agrárközgazdász)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1