CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM116823
Első szerző:Csősz Éva (biokémikus, molekuláris biológus)
Cím:Bevezetés a proteomikába : a fehérjék korszerű vizsgálata / Csősz Éva, Darula Zsuzsanna, Drahos László, Emri Miklós, Hunyadi-Gulyás Éva, Janáky Tamás, Juhász Gábor, Kalló Gergő, Kékesi Adrienna Katalin, Klement Éva, Márk László, Medzihradszky F. Katalin, Pettkó-Szandtner Aladár, Révész Ágnes, Schlosser Gitta, Szabó Zoltán, Tóth Gábor, Turiák Lilla
Dátum:2023
Megjelenés:Budapest : Semmelweis Egyetem, 2023
Terjedelem:201 p.
ISBN:978-963-331-600-9
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok monográfia
könyv
További szerzők:Darula Zsuzsanna Drahos László Emri Miklós (1962-) (fizikus) Hunyadi-Gulyás Éva Janáky Tamás Juhász Gábor (ELTE) Kalló Gergő (1989-) (molekuláris biológus) Kékesi Katalin Adrienna Klement Éva Márk László (1956-) (belgyógyász, kardiológus) Medzihradszky-Fölkl Katalin Pettkó-Szandtner Aladár Révész Ágnes Schlosser Gitta Szabó Zoltán (orvos, Szeged) Tóth Gábor Turiák Lilla
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM090929
Első szerző:Gulyás Gabriella (agrár)
Cím:Effect of selenium supplement on proteome of chicken egg white and yolk / Gabriella Gulyás, Levente Czeglédi, József Prokisch, Éva Csősz, Zoltán Szabó, Tamás Janáky, András Jávor
Dátum:2014
ISSN:1841-9364 2344-4576
Megjegyzések:The aim of this study was to investigate the differences in the proteome profiles of egg yolk and white between control and selenium treated group using two dimensional-difference in gel electrophoresis (2D-DIGE) and liquid chromatography-mass spectrometry (LC-MS). 7 and 4 spots showed different expression levels (p<0.05) between groups in egg yolk and white, respectively. Identified proteins were vitellogenin-1,-2,-3 and apolipoprotein B in egg yolk and ovoglobulin G2, clusterin and ovalbumin-related protein X in egg white. Our results demonstrate usefulness of proteomic tools identification of proteins associated to selenium supplement.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
2D-DIGE
egg yolk
egg white
selenium
proteome
Megjelenés:Scientific Papers Animal Science and Biotechnologies. - 47 : 2 (2014), p. 83-88. -
További szerzők:Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész) Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus) Szabó Zoltán (orvos, Szeged) Janáky Tamás Jávor András (1952-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM085927
Első szerző:Gulyás Gabriella (agrár)
Cím:Proteomic analysis of skeletal muscle at different live weights in Charolais bulls / Gulyás G., Czeglédi L., Béri B., Harangi S., Csősz E., Szabó Z.. Janáky T., Jávor A.
Dátum:2015
ISSN:0139-3006 1588-2535
Megjegyzések:The aim of this study was to investigate the differences in the proteome patterns of musculus longissimus dorsi between Charolais bulls slaughtered at 500 kg and 700 kg live weight using two-dimensional difference in gel electrophoresis (2D-DIGE) and liquid chromatography-mass spectrometry (LC-MS). Three hundred fi fty protein spots were visualised on gels of which 10 showed different expression levels (P<0.05) between groups. After mass spectrometric analysis of spots, beta-enolase (ENO3) in fi ve different spots, alpha-enolase (ENO1), triosephosphate isomerase (TPI1) in two different spots, alpha-actin (ACTA1), and heat shock protein beta-1 (HSPB1) were identifi ed. ENO3, ENO1, TPI1, and ACTA1 had higher expression levels in bulls of 700 kg live weight group. ENO3, ENO1, and TPI1 are involved in energy metabolism, while ACTA1 is a structure protein in skeletal muscle. Up-regulation of heat shock protein beta-1 (HSPB1), which protein is reported to have correlation with tenderness, was observed in 500 kg weight group. Our result demonstrates that proteomic tools are useful in identifying markers associated with muscle development.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
2D-DIGE
cattle
beef
slaughter weight
proteome
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 44 : 1 (2015), p. 132-138. -
További szerzők:Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Harangi Sándor (1982-) (agrármérnök) Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus) Szabó Zoltán (orvos, Szeged) Janáky Tamás Jávor András (1952-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1