Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 3 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM113766
035-os BibID:
(cikkazonosító)892 (WoS)001056767900001 (Scopus)85169115288
Első szerző:
Nokhoijav, Erdenetsetseg (kutatóorvos)
Cím:
Comparative Analysis of Amino Acid and Biogenic Amine Compositions of Fermented Grape Beverages / Erdenetsetseg Nokhoijav, Andrea Guba, Uladzislau Vadadokhau, József Tőzsér, Zoltán Győri, Gergő Kalló, Éva Csősz
Dátum:
2023
ISSN:
2218-1989
Megjegyzések:
Amino acids and biogenic amines are important components of food and beverages. In grape-derived products such as wine and wine vinegar, they can have different origins and can influence the odor and taste of the products. Their concentration is influenced by the grape variety, vintage, and winemaking process. In our study, we carried out an LC-MS-based comparative analysis of 22 grape-derived beverages, including three different wine types and four wine vinegar samples from the Tokaj region in Hungary. The concentrations of 23 amino acids and 10 biogenic amines were examined, and the differences among the sample types were analyzed. The differences in the concentrations of some metabolites between Aszú?Furmint pairs originating from the same wineries and year provide information on the effect of botrytized grape on wine composition. Our data can provide further evidence on how the production process shapes the metabolite content of beverages and highlight the nutritional value of wine vinegar
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
amino acid
biogenic amine
wine
wine vinegar
LC-MS
Megjelenés:
Metabolites. - 13 : 8 (2023), p. 1-13. -
További szerzők:
Guba Andrea (1975-) (Okleveles vegyész)
Vadadokhau, Uladzislau
Tőzsér József (1959-) (molekuláris biológus, biokémikus, vegyész)
Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Kalló Gergő (1989-) (molekuláris biológus)
Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:
GINOP-2.3.3-15-2016-00020
GINOP
GINOP-2.3.4-15-2016-00002
GINOP
Internet cím:
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM101477
035-os BibID:
(cikkazonosító)4534 (scopus)85128344596 (wos)000795409300001
Első szerző:
Nokhoijav, Erdenetsetseg (kutatóorvos)
Cím:
Metabolomic Analysis of Serum and Tear Samples from Patients with Obesity and Type 2 Diabetes Mellitus / Erdenetsetseg Nokhoijav, Andrea Guba, Ajneesh Kumar, Balázs Kunkli, Gergő Kalló, Miklós Káplár, Sándor Somodi, Ildikó Garai, Adrienne Csutak, Noémi Tóth, Miklós Emri, József Tőzsér, Éva Csősz
Dátum:
2022
ISSN:
1661-6596 1422-0067
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Klinikai orvostudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
International Journal Of Molecular Sciences. - 23 (2022), p. 1-19. -
További szerzők:
Guba Andrea (1975-) (Okleveles vegyész)
Kumar, Ajneesh (1994-) (bioinformatikus)
Kunkli Balázs
Kalló Gergő (1989-) (molekuláris biológus)
Káplár Miklós (1965-) (belgyógyász, diabetológus)
Somodi Sándor (1977-) (belgyógyász)
Garai Ildikó (1966-) (radiológus)
Csutak Adrienne (1971-) (szemész)
Tóth Noémi (1992-) (orvos)
Emri Miklós (1962-) (fizikus)
Tőzsér József (1959-) (molekuláris biológus, biokémikus, vegyész)
Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:
GINOP-2.3.4-15-2016-00002
GINOP
GINOP-2.3.3-15-2016-00020
GINOP
FK134605
Other
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM115465
035-os BibID:
(WoS)001082754400001 (Scopus)85173634889
Első szerző:
Sipka Sándor (laboratóriumi szakorvos)
Cím:
Measurement of chemiluminescence induced by cytochrome c plus hydrogen peroxide to characterize the peroxidase activity of various wines and the Botrytis cinerea related quality of Aszú wines of Tokaj in Hungary / Sipka Sándor, Nagy Andrea, Nagy János, Nokhoijav Erdenetsetseg, Csősz Éva, Baráth Sándor
Dátum:
2024
ISSN:
1438-2377
Megjegyzések:
It was suggested that the measurement of chemiluminescence induced by cytochrome c plus hydrogen peroxide might characterize the peroxidase activity of various wines added and, furthermore, the Botrytis cinerea related quality of Aszú wines of Tokaj in Hungary. The chemiluminescence produced by cytochrome c plus hydrogen peroxide reaction was detected by a luminometer. The chemiluminescence stimulating effects of various wines (n = 146) including Aszú wines from Tokaj and other Hungarian white and red wines were compared and analysed by using an "Index of Stimulation". The content of gluconic acid in Aszú wines was determined colorimetrically. All types of wines tested could stimulate the intensity of chemiluminescence induced by the cytochrome c plus hydrogen peroxide expressed by an Index of Stimulation. This effect could mainly be regarded as a result of the peroxidase activity of wines. The highest values of the Index of Stimulation were found in the Aszú wines of Tokaj reflecting their 5?6 ?baskets" types, which characterized their ?Botrytis related qualities". Three categories of Aszú wines could be created on the basis of the Index of Stimulation. The stimulating effect was also proven by pure Botrytis cinerea particles owning peroxidase activity on the cytochrome c plus hydrogen peroxide reaction. The Botrytis influences and gluconic acid concentrations correlated positively. The augmentation of chemiluminescence in the cytochrome c plus hydrogen peroxide reaction could characterize the peroxidase activity of various wines and, furthermore, the ?Botrytis cinerea related quality" of various Botrytis wines. However, this quality did not reflect completely the values of flavour and odour in these wines.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
European Food Research And Technology. - 250 (2024), p. 111-118. -
További szerzők:
Nagy Andrea
Nagy János
Nokhoijav, Erdenetsetseg (1987-) (kutatóorvos)
Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus)
Baráth Sándor (1977-) (biológus)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.