CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM078398
Első szerző:Csapóné Riskó Tünde (okleveles agrármérnök)
Cím:Kenyér készítési és fogyasztási szokások a gluténmentes diétában / Csapóné Riskó Tünde, Péntek Ádám
Dátum:2018
ISSN:2498-700X
Megjegyzések:A cöliákia autoimmun rendellenesség, melynek kiváltó ágense egy a gabonafélékben található fehérje, a glutén. Ha egy cöliákiás gluténtartalmú élelmiszert fogyaszt, szervezete a glutént veszélyes anyagként érzékeli és negatívan reagál rá. A cöliákia napjaink tudományos eredményei szerint nem gyógyítható, az egyetlen kezelési lehetőség az élethosszig tartó gluténmentes diéta. A kenyér alapvető és igen gyakran fogyasztott élelmiszerünk, ami alapvetően gluténtartalmú gabonákból készül. A kenyér központi szerepet tölt be a magyar étkezési kultúrában, így joggal merül fel a kérdés, hogy a gluténmentes diétát követők hogyan fedezik kenyér szükségletüket. Primer kutatásunkkal gluténmentes diétát folyatók kenyér készítési és fogyasztási szokásait mértük fel. Celiac disease is a genetic autoimmune disorder characterized by sensitivity to gluten. Gluten is a protein found in many grain products (wheat, rye, barley and oat). When a person with celiac disease consumes gluten, his/her immune system perceives the gluten to be a harmful substance and reacts negatively. The only treatment for people with celiac disease is lifelong adherence to a gluten-free diet. Bread is a basic and frequently consumed food made from basically gluten-containing grains. Bread plays essential role in the Hungarian dining habits, thus bread consumption in the gluten-free diet is a challenging question. The aim of our empirical research was to investigate the gluten-free bread making and consumption habits of people following a gluten-free diet.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:International Journal of Engineering and Management Sciences. - 3 : 4 (2018), p. 252-262. -
További szerzők:Péntek Ádám (1976-) (agrárinformatikus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM076506
Első szerző:Tóth Eszter (közgazdász)
Cím:Keresztény szempontú menedzsment gyakorlatok / E. Tóth, T. Csapóné Riskó
Dátum:2018
ISSN:2498-700X
Megjegyzések:Gazdasági, társadalmi, környezeti problémákkal terhesen léptünk be a XXI. századba. A globalizáció felgyorsulásával a tudomány és a technika eredményei, vívmányai a világ nagy részére eljutottak. Egyre több ember tud egészséges, biztonságos környezetben emberhez méltó módon élni. Azonban a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek napjainkban is hangsúlyosan jelen vannak. A globalizáció egyik hozadékaként a vállalatok kiterjesztették működésüket országhatárokon kívülre is, sőt sok vállalat az egész világra. A működésükhöz szükséges tőkét ott szerzik be, ahol az a számukra a legkedvezőbb áron rendelkezésre áll. Az egyre súlyosabb gazdasági, környezeti és társadalmi problémák kapcsán joggal merül fel a kérdés, hogy ezeknek a problémáknak a kialakulásához, súlyosbodásához milyen mértékben járult hozzá az üzleti tevékenység. Napjainkban igen gyakran hallhatunk, olvashatunk a vállalatok társadalmi és környezeti felelősségéről, valamit a fenntarthatóságról. Milyen eszközök állnak a vállalatvezetők rendelkezésére, milyen szemlélet szükséges ahhoz, hogy vállalati szinten hatékonyabban el tudjunk mozdulni egy fenntartható világ irányába? Vizsgálódásunk középpontjába a keresztény vallás ? üzleti élet kapcsolatrendszerét helyeztük. Hisszük hogy, a hit (is) segíthet a felelős vállalati kultúra kialakításában. Tudományos vizsgálódásainkat keresztény szemléletű gyakorlati példákkal is igyekeztünk kiegészíteni. Globalisation is a complex and worldwide process overarching historical times and continents. However the phenomenon brought efficiency and new opportunities to companies, providing practically free access to raw materials, labour and knowledge, it also caused negative effects like the degradation of the biosphere, greater social and economic inequality especially in the developing countries. There are some companies operating worldwide which have acquired great economic power and influence. and governments have only limited possibilities (if any) to regulate their operation. The expenses of profit maximisation are high, which are often ♭paid' by the social-natural environment (as externalities) and/or by humans. The aim of our study is to overview how current business relations could be formed to be more ?human friendly". The research is done from a Christian philosophy point of view, focusing on the employees as the major stakeholder group of the comanies. As part of the study some practical examples and Hungarian organisations related to this topic are introduced in order to highlight the relevance of the topic.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
gazdasági etika
keresztény menedzsment
Megjelenés:International Journal of Engineering and Management Sciences. - 3 : 3 (2018), p. 14-30. -
További szerzők:Csapóné Riskó Tünde (1967-) (okleveles agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1