CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM046980
Első szerző:Jóvér János (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Különböző silócirok hibridek energetikai szempontú értékelése / Jóvér János, Ábrahám Éva Babett, Blaskó Lajos
Dátum:2013
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:A silócirok egy perspektivikus növénye lehet a bioenergetikának, amely a hazai bioetanol-előállítás alapja is lehet a jövőben. A vizsgálatok során nyolc silócirok hibrid cukor-felhalmozódására és bioetanol-szolgáltató képességére vonatkozóan történtek vizsgálatok. A vizsgálatok alapját három tenyészidőszak (2010, 2011, 2012) képezte. A kísérlet a Debreceni Egyetem AGTC KIT Karcagi Kutató Intézet területein került beállításra, amelynek során a tenyészidőszak augusztus 15. és november 15. közé eső időszakában vettünk 1 m2 területről mintákat. A mintákból kézi refraktométerrel határoztuk meg a különböző hibridek cukortartalmát, amely alapul szolgált az egyes hibridekre vonatkozó potenciális bioetanol szolgáltató képesség meghatározásában. Az energetikai értékelés folytatásaként a minták préselési maradékait kalorimetrikus égéshő-meghatározásnak vetettük alá. Az eredmények alapján elmondható, hogy az egyes hibridek cukortartalma, valamint a cukortartalom felhalmozódásának dinamikája akár jelentős különbségeket is mutathat, míg a préselési maradékok égéshője 16 200 és 16 900 J/g között változott.The sweet sorghum is a perspective plant of bioenergy, which can be the foundation of Hungarian bioethanol production in the future. By the examination six sweet sorghum hybrids have been examinated by the viewpoint of sugar aggregation and bioethanol production capacity. The foundation of the survey was three growing season (201 0, 2011, 2012). The experiment was on the production sites of University of Debrecen CAAES RISF Karcag Research Institute. The production site of the sweet sorghum have been sampled by samples of 1 m2 by hybrids within the period of august 15 and november 15. The sugar content of the samples have been measured by refractometer which was the base in the determination of ethanol production capacity. As a continuation of the evaluation of energetic viewpoint the Higher Heating Value (HHV) have been measured from the bagasse of sweet sorghums. According to the results it can be stated that in the case of sugarcontent and the dinamics of the sugar aggregation can show several differences, while HHV of sorghum bagasse is within 16 200 and 16 900 J g-1.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 51 (2013), p. 107-111. -
További szerzők:Ábrahám Éva Babett (1978-) (növénynemesítő agrármérnök) Blaskó Lajos (1947-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM108072
Első szerző:Melash, Anteneh Agezew (Agrármérnök)
Cím:Harnessing diversity in durum wheat (Triticum turgidum L.) to enhance climate resilience and micronutrient concentration through genetic and agronomic biofortification / Anteneh Agezew Melash, Attila Vad, Bekir Bytyqi, Éva Babett Ábrahám
Dátum:2022
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Huge consumption of wheat-driven food products with low bioavailability and small concentrations of zinc is responsible for zinc-induced malnutrition and associated health complications. The contemporary durum wheat varieties have inherently tiny zinc concentrations in developing grain, which cannot meet the daily human zinc demand. Despite the fact that over two billion people are suffering from iron and zinc-induced malnutrition, various intervention measures have been deployed to reverse the effect of zinc-induced malnutrition on humans. There are evidences that agronomic and genetic biofortification approaches can increase grain yield and nutritional quality (i.e. zinc, iron, protein, and vitamins) of durum wheat to a greater extent. However, there is a lack of direct empirical evidence for which th e influence of both biofortification approaches on improving human health. Application of micronutrient-containing fertilizers either in the soil or foliarly is effective in combination with NPK, organic fertilizers coupled with efficient durum wheat varieties, emphasizing the need for integrated soil fertility management (ISFM). Although genetic biofortification is a cost-effective and sustainable approach, agronomic biofortification provides an immediate and effective route to enhancing micronutrient concentrations in durum wheat grain. The application of zinc-containing fertilizers is more effective under drought conditions than in normal growing situations. Hence, this article provides a key informatio n for agronomists and breeders about the potential of biofortification interventions to improve durum wheat yield and enrich the grain qualitative traits to ensure food and nutritional security of the ever-increasing world population.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Biofortification
micronutrients
drought
durum wheat
malnutrition
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2022 : 2 (2022), p. 9-20. -
További szerzők:Vad Attila (1981-) (agrármérnök) Bytyqi, Bekir (1993-) (Food Safety and Quality Engineer) Ábrahám Éva Babett (1978-) (növénynemesítő agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM102269
Első szerző:Melash, Anteneh Agezew (Agrármérnök)
Cím:Integrated nutrient supply and varietal difference influence grain yield and yield related physio-morphological traits of durum wheat (Triticum turgidum L.) varieties under drought condition / Anteneh Agezew Melash, Éva Babett Ábrahám
Dátum:2022
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:The ever-growing world population entails an improvement in durum wheat grain yield to ensure an adequate food supply, which often gets impaired by several biotic and abiotic factors. Integrated nutrient management, such as nitrogen rate x foliar zinc x sulphur fertilization combined with durum wheat varieties were investigated in order to examine the dynamics of yield and yield related physio-morphological traits under drought conditions. The four durum wheat varieties, three-level of nutrient supply (i.e. control, sulphur, and zinc), and two nitrogen regimes (i.e. zero and 60 kg ha?1 ) were arranged in split-split plot design with three replications. Zinc and sulphur were applied as foliar fertilisation during the flag leaf stage, both at a rate of 3 and 4 liters ha-1 , respectively. Results showed existence of genetic variability for grain yield, plant height, NDVI, SPAD and spike density. Foliar based application of zinc and sulphur at the latter stage improved the plant height. Nitrogen fertilized varieties with lower spike numbers showed to better yield formation. Co-fertilization of nitrogen and zinc improved grain yield of responsive varieties like Duragold by about 21.3%. Spikes per m2 were statistically insignificant for grain yield improvement. It could be inferred that the observed positive effect of sulphur, nitrogen and zinc application on physio-morphology and yield formation substantiates the need to include these essential nutrients in the cultivation system of durum wheat.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Leaf area index
grain yield
spikes per m2
chlorophyll content
NDVI
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 1 (2022), p. 111-121. -
További szerzők:Ábrahám Éva Babett (1978-) (növénynemesítő agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1