Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 6 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM033264
Első szerző:
Antal Magda
Cím:
Táplálkozás, diéta / Antal Magda, Regöly-Mérei Andrea, Rurik Imre
Dátum:
2011
ISBN:
978-963-9740-24-2
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Egészségtudományok
könyvfejezet
Megjelenés:
Klinikum és Farmakoterápia időskorban / szerk. Boga B., Samu A. - p. 105-117. -
További szerzők:
Regöly-Mérei Andrea
Rurik Imre (1953-) (háziorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, urológus)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM033245
Első szerző:
Antal Magda
Cím:
Kockázati tényezők előfordulása fiatalkori akut myocardialis infarctus miatt kezelt szülőkben és utódaikban / Antal Magda, Regöly-Mérei Andrea, Meskó Éva, Barna Mária, Biró Lajos, Rurik Imre, Soós Aladár, Gyömörei Edina, Réti Katalin, Horváth Zoltánné, Veresné Bálint Márta, Pék Zita, Szépvölgyi Judit, Nagy Katalin
Dátum:
2004
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Klinikai orvostudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
Megjelenés:
Orvosi Hetilap. - 145 : 49 (2004), p. 2477-2483. -
További szerzők:
Regöly-Mérei Andrea
Meskó Éva
Barna Mária
Biró Lajos
Soós Aladár
Gyömörey Edina
Réti Katalin
Horváth Zoltánné
Veresné Bálint Márta
Pék Zita
Szépvölgyi Judit
Nagy Katalin (Budapest)
Rurik Imre (1953-) (háziorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, urológus)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM033235
Első szerző:
Rurik Imre (háziorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, urológus)
Cím:
Időskorúak antropometriai paraméterei és azok összefüggése a vérnyomásértékkel / Rurik Imre, Nagy Katalin, Antal Magda
Dátum:
2004
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Klinikai orvostudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
Megjelenés:
Orvosi Hetilap. - 145 : 23 (2004), p. 1237-1241. -
További szerzők:
Nagy Katalin (Budapest)
Antal Magda
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
4.
001-es BibID:
BIBFORM033233
Első szerző:
Rurik Imre (háziorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, urológus)
Cím:
Nutritional status of elderly patients living in Budapest / I. Rurik, E. Gyömörey, L. Bíró, K. Nagy A. Regöly-Mérei, M. Antal
Dátum:
2003
ISSN:
0139-3006
Megjegyzések:
The aim of this study was to evaluate the nutritional status of elderly belonging to one primary care office. Twenty-seven men and 26 women, all over 60 years, were involved. Nutritional assessment, anthropometric measurements were performed, serum proteins, lipid and iron status and haematological parameters were determined. Energy and protein intake was sufficient, but the distribution of energy with a high fat and low carbohydrate was inadequate. Iron, copper, calcium, retinol and folate intake was lower, whereas sodium, ascorbic acid and cobalamin intake was higher than the Hungarian recommendation. The prevalence of obesity characterized by body mass index or waist circumference was higher in women than in men. The percentage of pathological levels of lipid parameters was also higher in women. No iron deficient erythropoesis was detected, but high serum ferritin concentration as a marker of body iron store was determined in some cases. General practitioners have possibilities to influence the nutritional habits of elderly, thereby reducing the incidence of obesity, cardiovascular diseases and stroke. Iron status of Hungarian elderly looks to be satisfactory, so supplementation without testing the iron status would be useless and harmful.
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Klinikai orvostudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
Megjelenés:
Acta Alimentaria. - 32 : 4 (2003), p. 363-371. -
További szerzők:
Gyömörey Edina
Biró Lajos
Nagy Katalin (Budapest)
Regöly-Mérei Andrea
Antal Magda
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
DOI
Borító:
Saját polcon:
5.
001-es BibID:
BIBFORM033231
Első szerző:
Rurik Imre (háziorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, urológus)
Cím:
Nutritional habits and lifestyle practice of elderly people in Hungary / I. Rurik, M. Antal
Dátum:
2003
ISSN:
0139-3006
Megjegyzések:
The aim of this study was to investigate the nutritional habits and lifestyle practice of elderly people living in their own home. Altogether 213 subjects (men over 65 years, women over 60 years), were recruited randomly from a primary care office in Budapest. Nearly 60% of people had three meals per day, but the number of meals increased during ageing. The most substantial meal was the lunch. Meals were prepared at home by 90% of the elderly. Lard for cooking was used by 44% of subjects. Additional use of salt was never mentioned by 18% of seniors only. Milk, dairy products, fish, fruits, fresh vegetables and vegetable dish were consumed far below the recommendations. All types of meat were radically decreased, especially beef compared to former Hungarian surveys and the data of the Hungarian Central Statistical Office. Almost one-third of the elderly took some kind of vitamins and/or mineral supplements. The average time spent with outdoor activity was only 12 h per week.In relation to non-infectious diseases connected with nutrition, the irregular consumption of food has to be underlined. The insufficient consumption of milk and dairy products may have an unfavourable effect on the bone status. Deficient consumption of fruits, vegetables and cereals may play a role in the development of cardiovascular diseases and certain types of tumours. The exaggerated salt intake has to be taken into account mainly in hypertension. The inadequate physical activity may be also responsible for decreased longevity of our population.
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Klinikai orvostudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
elderly people
nutritional habits
meal frequency
food frequency
lifestyle
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
Megjelenés:
Acta Alimentaria. - 32 : 1 (2003), p. 77-88. -
További szerzők:
Antal Magda
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:
Saját polcon:
6.
001-es BibID:
BIBFORM017615
Első szerző:
Rurik Imre (háziorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, urológus)
Cím:
Nutritional counseling for diabetic patients : a pilot study in hungarian primary care / Rurik Imre, Ruzsinkó Klára, Jancsó Zoltán, Antal Magda
Dátum:
2010
ISSN:
0250-6807
Megjegyzések:
Although nutritional advice and counseling are an important part of diabetes care, current Hungarian health care regulations make it available only in the secondary (specialist) care. Authors planned and implemented a self-financed nutritional counselling in primary care setting. For 67 of 108 diagnosed diabetic patients of a primary care practice in Budapest, a free of charge educational service was offered. The 47 patients (45 type 2 and 2 type 1) who accepted the invitation were educated in two consecutive group sessions Only 24 of them were ready to take part in three further individual consultations. Fasting blood glucose and glycated haemoglobin were measured before and after the sessions and 1 year later. Comparison was made between genders (31 men, 16 women) and patients who took part in the group and the individual nutritional counselling, respectively. Patients with a higher educational level, males and persons with shorter duration of diabetes were more likely to participate in the consultation. All glycemic parameters improved after counseling in both groups, but this was significant only in men and for the group consultation. After 1 year, a further improvement was seen in women and in patients of the individually counselled group. In turn, fasting blood glucose an glycated haemoglobin concentrations of men and group-consulted patients increased again, reaching almost the baseline level before consultations. Nutritional counselling in the primary care offers more comfort and help for diabetics but requires changes in insurance regulation, and reimbursement system together with increase in resources.
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Egészségtudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
nutritional counseling
diabetes
primary care
hungarian
Megjelenés:
Annals Of Nutrition And Metabolism. - 57 : 1 (2010), p. 18-22. -
További szerzők:
Ruzsinkó Klára
Jancsó Zoltán (1973-) (orvos, háziorvos szakorvos, foglalkozás-orvostan szakorvos)
Antal Magda
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
DOI
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.