CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM015456
Első szerző:Madai Hajnalka (agrármérnök, közgazdász)
Cím:Sheep Production in Hungary : Is it a Sustainable sector? / Madai Hajnalka, Nábrádi András, Lapis Miklós
Dátum:2009
ISSN:1789-221X
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Applied Studies in Agribusiness and Commerce. Apstract 3 : 5-6 (2009), p. 95-100. -
További szerzők:Nábrádi András (1956-) (közgazdász, agrárökonómus) Lapis Miklós
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM046483
Első szerző:Nábrádi András (közgazdász, agrárökonómus)
Cím:Risk and risk management in Hungarian sheep production / Nábrádi András, Madai Hajnalka
Dátum:2007
ISSN:1789-221X
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Apstract 1 : 1 (2007), p. 61-67. -
További szerzők:Madai Hajnalka (1971-) (agrármérnök, közgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM109212
Első szerző:Szabó Levente (közgazdász, gazdasági agrármérnök)
Cím:Potential impact of the European Green Agreement on EU and Hungarian crop production / Szabó Levente, Madai Hajnalka, Nábrádi András
Dátum:2022
ISSN:1789-221X 1789-7874
Megjegyzések:European arable farming, including Hungarian arable farming, faces a huge dilemma: how to contribute to and maintain the global food supply while reducing greenhouse gas emissions while main taining biodiversity, but reducing inputs that are potentially damaging to society and the environment while ensuring that no more land is taken out of production? Not to mention that the increasingly urgent need to tackle climate change is also placing additional demands on EU agricultural decision-makers. Under the European Green Deal (GD), the 'From Farm to Fork' (F2F) strategy will help achieve climate neutrality by 2050, with a target of a 55% reduction in greenhouse gas emissions by 2030. Achieving this will require significant changes in food production, a shift in crop health strategies and accelerated innovation in the agricultural sector. The study addresses these issues. Our first hypothesis (A1) is that the GD and F2F strategies can be implemented without problems and without losses. Our second assumption (A2) is that the know-how solutions and the technological conditions for precision agriculture that are already available exist, and that all of these already justify the feasibility of A1. In order to prove this, we have reviewed recent and up-to-date literature on DG and F2F. For A1, we found that there are pro and con findings in the literature. However, the summary finding is not positive. The conclusion of the studies, based on data calculations, is that EU agriculture faces huge additional costs if it is to maintain production and reduce environmental pressures. Their calculations suggest that more people will be disadvantaged by the decisions, and that millions of euros could be lost to the public. However, the article also shows that there are many cases where positive results can be achieved even with reduced chemical use. Facts and figures from international and Hungarian technological and know-how solutions and their trials at plant level show that the DG's objectives are already partially achievable. It has been established that the systematic use of precision technologies allows to increase the natural and at the same time the economic efficiency. In our work we have used the results of primary and recent secondary research. We have shown the downsides of GD, but also that with targeted support, the objectives of sustainability and GD can be approached. Changes in 2022, drastic price increases for inputs including fertilizers and pesticides, inflation at a 20-year high, energy prices spiraling out of control, and an almost unprecedented drought affecting crop production and horticulture, point to the need for a radical change in technology, thinking and regulation. And all this to ensure that there is enough affordable food in Hungary, that there are export products within and outside the Community, and that those working in agriculture have a decent living.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
European Green Agreement
EU
crop production
Hungary
Megjelenés:APSTRACT. - 16 : 2 (2022), p. 1-18. -
További szerzők:Madai Hajnalka (1971-) (agrármérnök, közgazdász) Nábrádi András (1956-) (közgazdász, agrárökonómus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM108971
Első szerző:Vida Viktória (közgazdász, gazdasági agrármérnök)
Cím:Food waste in EU countries / Viktória Vida, Tünde Zita Kovács, Adrián Szilárd Nagy, Hajnalka Madai, Beáta Bittner
Dátum:2022
ISSN:1789-221X 1789-7874
Megjegyzések:The biggest challenges of our time include meeting the demand growth resulting from the explosion in population growth and achieving sustainable management. In terms of food, the most significant problem is, on the one hand, that a large part of the population is hungry and, on the other hand, excessive food waste, which results not only in wasted food but also in wasted resources used for its production, transport, packaging and storage. Do to this the unconsumed food has a profoundly negative impact on the environment and the economy. There is a pressing need to prevent and reduce food waste to transition to a resource-efficient Europe. In this study, we would like to show how food waste changes in different countries, focusing on Europe. Our results show a significant discrepancy between Member States' data and where waste is generated. We find no significant correlation between GDP per capita and total food waste, but we find a moderately strong correlation between GDP per capita and restaurant waste at the point of generation.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
food loss
food waste EU-27
Megjelenés:Apstract. - 16 : 2 (2022), p. 1-10. -
További szerzők:Kovács Tünde Zita (1978-) (közgazdász) Nagy Adrián Szilárd (1975-) (gazdasági agrármérnök) Madai Hajnalka (1971-) (agrármérnök, közgazdász) Bittner Beáta (1980-) (közgazdász)
Pályázati támogatás:ÚNKP-22-3
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1