CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM110207
035-os BibID:(cikkazonosító)852 (Scopus)85156240803 (WoS)000978247400001
Első szerző:Csoma Hajnalka (biológus, szőlész-borász)
Cím:Characterization of Zygosaccharomyces lentus Yeast in Hungarian Botrytized Wines / Hajnalka Csoma, Lajos Acs-Szabo, László Attila Papp, Zoltán Kállai, Ida Miklós, Matthias Sipiczki
Dátum:2023
ISSN:2076-2607
Megjegyzések:Tokaj botrytized sweet wines are traditionally aged for several years in wood barrels or bottles. As they have significant residual sugar content, they are exposed to microbial contamination during ageing. Osmotolerant wine-spoilage yeasts are most commonly found in the Tokaj winegrowing region in the species Starmerella spp. and Zygosaccharomyces spp. For the first time, Z. lentus yeasts were isolated from post-fermented botrytized wines. Our physiological studies confirmed that these yeast strains are osmotolerant, with high sulphur tolerance and 8% v/v alcohol tolerance, and that they grow well at cellar temperature in acidic conditions. Low β-glucosidase and sulphite reductase activities were observed, whereas protease, cellulase, and α-arabinofuranosidase extracellular enzyme activities were not detected. Molecular biology analyses carried out by RFLP analysis of mtDNA revealed no remarkable differences between strains, while microsatellite-primed-PCR fingerprinting of the (GTG)5 microsatellite and examination of chromosomal pattern revealed considerable diversity. The fermentative vigour of the tested Z. lentus strains was found to be significantly lower compared to the control Saccharomyces cerevisiae (Lalvin EC1118). It can be concluded that Z. lentus is a potential spoilage yeast in oenology which may be responsible for the initiation of secondary fermentation of wines during ageing.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Zygosaccharomyces
spoilage yeast
botrytized wine
post-fermentation
Megjelenés:Microorganisms. - 11 : 4 (2023), p. 1-17. -
További szerzők:Ács-Szabó Lajos (1985-) (biológus) Papp László Attila (1986-) (genetikus) Kállai Zoltán (1986-) (biológus) Miklós Ida (1962-) (biológus) Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Pályázati támogatás:K-124417
NKFIH
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM096892
035-os BibID:(cikkazonosító)19 (WoS)000610590500001 (Scopus)85098665221
Első szerző:Csoma Hajnalka (biológus, szőlész-borász)
Cím:Vinification without Saccharomyces: Interacting Osmotolerant and "Spoilage" Yeast Communities in Fermenting and Ageing Botrytised High-Sugar Wines (Tokaj Essence) / Csoma Hajnalka, Kállai Zoltán, Antunovics Zsuzsa, Czentye Kinga, Sipiczki Matthias
Dátum:2021
ISSN:2076-2607
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
yeast
fermentation
Megjelenés:Microorganisms. - 9 : 1 (2021), p. 1-28. -
További szerzők:Kállai Zoltán (1986-) (biológus) Antunovics Zsuzsa (1978-) (molekuláris biológus, genetikus) Czentye Kinga Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1