CCL

Összesen 13 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM105492
035-os BibID:(cikkazonosító)1023 (WoS)000901230500001 (Scopus)85144728412
Első szerző:Ács-Szabó Lajos (biológus)
Cím:New Strain of Cyphellophora olivacea Exhibits Striking Tolerance to Sodium Bicarbonate / Lajos Acs-Szabo, Laszlo Attila Papp, Hajnalka Csoma, Ida Miklos, Matthias Sipiczki
Dátum:2022
ISSN:1424-2818
Megjegyzések:The cyanobacterium strain Synechococcus cedrorum SAG 88.79 stock culture has fungal contamination stated by the Sammlung von Algenkulturen der Universität Göttingen itself. In this recent work, this particular fungal strain was isolated, identified, and morphologically characterised. The fungal strain AGSC12 belongs to the species Cyphellophora olivacea, with respect to the sequence similarity, phylogeny, and morphology of the strain. Colony morphology and growth capability were examined on SMA, EMMA, PDA, MEA, YEA, and YPA plates. Growth of the colonies was the most successful on YPA plates, followed by PDA and MEA containing plates. Surprisingly, the AGSC12 strain showed extreme tolerance to NaHCO3 , albeit it, is is considered a general fungistatic compound. Moreover, positive association between the AGSC12 and SAG 88.79 strains was revealed, as the SAG 88.79 strain always attained higher cell density in co-cultures with the fungus than in mono-cultures. Besides, a taxonomic note on the SAG 88.79 strain itself was also stated.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Cyphellophora
Cyanobacterium
Synechococcus
fungal phylogeny
sodium bicarbonate
microbial interaction
Megjelenés:Diversity. - 14 : 12 (2022), p. 1-17. -
További szerzők:Papp László Attila (1986-) (genetikus) Csoma Hajnalka (1979-) (biológus, szőlész-borász) Miklós Ida (1962-) (biológus) Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Pályázati támogatás:K-124417
OTKA
GINOP-2.2.1-15-2016-00029
GINOP
EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
20428-3/2018
FIKP
2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00228
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM007641
Első szerző:Antunovics Zsuzsa (molekuláris biológus, genetikus)
Cím:Molecular and genetic analysis of the yeast flora of botrytized Tokaj wines : Bulletin de l'O.I.V / Z. Antunovics, H. Csoma, M. Sipiczki
Dátum:2003
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Office International de la Vigne et du Vin Paris. - 76 (2003), p. 380-397. -
További szerzők:Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus) Csoma Hajnalka (1979-) (biológus, szőlész-borász)
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM112779
035-os BibID:(cikkazonosító)110282 (Scopus)85162097540 (WoS)001021695100001
Első szerző:Csoma Hajnalka (biológus, szőlész-borász)
Cím:Starmerella lactis-condensi, a yeast that has adapted to the conditions in the oenological environment / Csoma Hajnalka, Kállai Zoltán, Czentye Kinga, Sipiczki Mátyás
Dátum:2023
ISSN:0168-1605
Megjegyzések:The yeast Starmerella (Candida) lactis-condensi is considered a food contaminant microorganism. The aim of our research was to determine why St. lactis-condensi could become the dominant species of Essences, the top sweet wine speciality of Tokaj wine region in Hungary. We investigated the physiological properties of these yeasts based on parameters that may influence their ability to selectively proliferate and persist during maturation in wines with very high sugar content. These include glucose and fructose, alcohol, and sulphur tolerance. Our studies have shown that St. lactis-condensi is a fructophilic yeast that is able to adapt quickly to very high sugar concentrations (up to 500 g/L) in the Essences. The high glucose concentration inhibits its growth, as well as that of the St. bacillaris (Candida zemplinina) strains tested. The type and amount of sugars in the Essences, together with the sulphur and alcohol content, influence the composition of the dominant yeast biota. Analysis of (GTG)5 microsatellite in the nuclear genome and mtDNA-RFLP studies demonstrate that a diverse population of St. lactiscondensi occurs in the Tokaj wine region, in the Essences. This yeast species is characterised by both physiological and genetic biodiversity. GC-MS analysis of Essences colonised exclusively with these yeasts showed no deterioration in quality.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Starmerella
Fructophil yeast
Sweet wine
Spoilage yeast
Megjelenés:International Journal of Food Microbiology. - 401 : 1 (2023), p. 1-10. -
További szerzők:Kállai Zoltán (1986-) (biológus) Czentye Kinga Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM110207
035-os BibID:(cikkazonosító)852 (Scopus)85156240803 (WoS)000978247400001
Első szerző:Csoma Hajnalka (biológus, szőlész-borász)
Cím:Characterization of Zygosaccharomyces lentus Yeast in Hungarian Botrytized Wines / Hajnalka Csoma, Lajos Acs-Szabo, László Attila Papp, Zoltán Kállai, Ida Miklós, Matthias Sipiczki
Dátum:2023
ISSN:2076-2607
Megjegyzések:Tokaj botrytized sweet wines are traditionally aged for several years in wood barrels or bottles. As they have significant residual sugar content, they are exposed to microbial contamination during ageing. Osmotolerant wine-spoilage yeasts are most commonly found in the Tokaj winegrowing region in the species Starmerella spp. and Zygosaccharomyces spp. For the first time, Z. lentus yeasts were isolated from post-fermented botrytized wines. Our physiological studies confirmed that these yeast strains are osmotolerant, with high sulphur tolerance and 8% v/v alcohol tolerance, and that they grow well at cellar temperature in acidic conditions. Low β-glucosidase and sulphite reductase activities were observed, whereas protease, cellulase, and α-arabinofuranosidase extracellular enzyme activities were not detected. Molecular biology analyses carried out by RFLP analysis of mtDNA revealed no remarkable differences between strains, while microsatellite-primed-PCR fingerprinting of the (GTG)5 microsatellite and examination of chromosomal pattern revealed considerable diversity. The fermentative vigour of the tested Z. lentus strains was found to be significantly lower compared to the control Saccharomyces cerevisiae (Lalvin EC1118). It can be concluded that Z. lentus is a potential spoilage yeast in oenology which may be responsible for the initiation of secondary fermentation of wines during ageing.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Zygosaccharomyces
spoilage yeast
botrytized wine
post-fermentation
Megjelenés:Microorganisms. - 11 : 4 (2023), p. 1-17. -
További szerzők:Ács-Szabó Lajos (1985-) (biológus) Papp László Attila (1986-) (genetikus) Kállai Zoltán (1986-) (biológus) Miklós Ida (1962-) (biológus) Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Pályázati támogatás:K-124417
NKFIH
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM096892
035-os BibID:(cikkazonosító)19 (WoS)000610590500001 (Scopus)85098665221
Első szerző:Csoma Hajnalka (biológus, szőlész-borász)
Cím:Vinification without Saccharomyces: Interacting Osmotolerant and "Spoilage" Yeast Communities in Fermenting and Ageing Botrytised High-Sugar Wines (Tokaj Essence) / Csoma Hajnalka, Kállai Zoltán, Antunovics Zsuzsa, Czentye Kinga, Sipiczki Matthias
Dátum:2021
ISSN:2076-2607
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
yeast
fermentation
Megjelenés:Microorganisms. - 9 : 1 (2021), p. 1-28. -
További szerzők:Kállai Zoltán (1986-) (biológus) Antunovics Zsuzsa (1978-) (molekuláris biológus, genetikus) Czentye Kinga Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM078528
035-os BibID:(cikkazonosító)foy021
Első szerző:Csoma Hajnalka (biológus, szőlész-borász)
Cím:Application of different markers and data-analysis tools to the examination of biodiversity can lead to different results : a case study with Starmerella bacillaris (synonym Candida zemplinina) strains / Hajnalka Csoma, Lajos Ács-Szabó, László Attila Papp, Matthias Sipiczki
Dátum:2018
ISSN:1567-1364
Megjegyzések:Starmerella bacillaris (Candida zemplinina) is a genetically heterogeneous species. In this work, the diversity of 41 strains of various origins is examined and compared by the analysis of the length polymorphism of nuclear microsatellites and the RFLP of mitochondrial genomes. The band patterns are analysed with UPGMA, neighbor joining, neighbor net, minimum spanning tree and non-metric MDS algorithms. The results and their comparison to previous analyses demonstrate that different markers and different clustering methods can result in very different groupings of the same strains. The observed differences between the topologies of the dendrograms also indicate that the positions of the strains do not necessarily reflect their real genetic relationships and origins. The possibilities that the differences might be partially due to different sensitivity of the markers to environmental factors (selection pressure) and partially to the different grouping criteria of the algorithms are also discussed.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Candida zemplinina
mtDNA
microsatellite markers
strain biodiversity
RFLP-mtDNA
Megjelenés:FEMS Yeast Research. - 18 : 5 (2018), p. 1-12. -
További szerzők:Ács-Szabó Lajos (1985-) (biológus) Papp László Attila (1986-) (genetikus) Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM019153
Első szerző:Csoma Hajnalka (biológus, szőlész-borász)
Cím:Biological diversity of Saccharomyces yeasts of spontaneously fermenting wines in four wine regions : comparative genotypic and phenotypic analysis / H. Csoma, N. Zakany, A. Capece, P. Romano, M. Sipiczki
Dátum:2010
ISSN:0168-1605
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:International journal of food microbiology. - 140 : 2-3 (2010), p. 239-248. -
További szerzők:Zákány Nóra Capece, Angela Romano, Patrizia Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM007750
Első szerző:Csoma Hajnalka (biológus, szőlész-borász)
Cím:Taxonomic reclassification of Candida stellata strains reveals frequent occurrence of Candida zemplinina in wine fermentation / Csoma H., Sipiczki M.
Dátum:2008
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:FEMS Yeast Research. - 8 (2008), p. 328-336. -
További szerzők:Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Internet cím:elektronikus változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM094639
Első szerző:Horváth Enikő (biológus)
Cím:Assaying the effect of yeasts on growth of fungi associated with disease / Horváth Enikő, Sipiczki Mátyás, Csoma Hajnalka, Miklós Ida
Dátum:2020
ISSN:1471-2180
Megjegyzések:Abstract Background: Pathogenic fungi often cause serious infections mainly in immunocompromised persons. The number of infections caused by the non-albicans Candida or other species has significantly increased over the last years. These infections present a major challenge in the health sector because these pathogenic fungi have strong virulence and often show resistance to the commonly used antifungal treatments. To solve the problems caused by the drug resistant pathogenic fungi, it is necessary to find new antifungal agents and their sources. The aim of this study was to give evidence that yeasts can effectively fight against strains which belong to pathogenic fungi and reveal those yeasts which are able to inhibit growth of Kodamaea ohmeri, Pichia kudriavzevii, Naganishia albida or Candida tropicalis. Furthermore, we wanted to determine the effects of certain culturing factors on the growth inhibition. Results: Our screening revealed that although the strains belonging to pathogenic species were much more tolerant to the yeast-produced bioactive agents than the non-disease-associated yeasts, growth of Kodamaea ohmeri and Candida tropicalis could be inhibited by Metschnikowia andauensis, while Naganishia albida could be controlled by Pichia anomala or Candida tropicalis. Our data proved that the experimental circumstances could have a serious impact on the inhibitory capacity of the yeasts. Appearance of inhibition strongly depended on media, pH and temperature. Our data also shed some light on the fact that Pichia kudriavzevii must have high natural resistance to the yeast-produced agents, while other species, such as Saccharomycopsis crataegensis belonged to the easily inhibitable species. Conclusions: Our study suggests that yeast-produced bioactive agents could be potential growth inhibitory agents against the disease-associated fungi and yeasts can also contribute to alternative approaches to combat against pathogenic fungi. Our data revealed an important role of the culturing factors in inhibition and pointed to the complex nature of antagonism.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Disease-associated fungi
Bioactive agents
Yeast
Antagonism
Metschnikowia sp.
Non-albicans Candida species
Natural resistance
Megjelenés:Bmc Microbiology. - 20 : 320 (2020), p. 1-10. -
További szerzők:Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus) Csoma Hajnalka (1979-) (biológus, szőlész-borász) Miklós Ida (1962-) (biológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
FIK-20428-3/2018
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM094560
035-os BibID:(Cikkazonosító)10593 (WOS)000658822200030 (Scopus)85106032076
Első szerző:Horváth Enikő (biológus)
Cím:The antagonistic Metschnikowia andauensis produces extracellular enzymes and pulcherrimin, whose production can be promoted by the culture factors / Enikő Horváth, Lívia Dályai, Erna Szabó, Teréz Barna, László Kalmár, József Posta, Matthias Sipiczki, Hajnalka Csoma, Ida Miklós
Dátum:2021
ISSN:2045-2322
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Scientific Reports. - 11 (2021), p. 10593-10603. -
További szerzők:Dályai Lívia Szabó Erna (1990-) (Biológus) Barna Teréz (1963-) (vegyész) Kalmár László Posta József (1948-) (vegyész, analitikus) Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus) Csoma Hajnalka (1979-) (biológus, szőlész-borász) Miklós Ida (1962-) (biológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM105734
035-os BibID:(WOS)000319074600029 (Scopus)84878011489
Első szerző:Siesto, Gabriella
Cím:Polymorphism detection among wild Saccharomyces cerevisiae strains of different wine origin / Gabriella Siesto, Angela Capece, Matthias Sipiczki, Hajnalka Csoma, Patrizia Romano
Dátum:2013
ISSN:1590-4261 1869-2044
Megjegyzések:In this study, wild Saccharomyces cerevisiae strains, isolated from spontaneously fermenting grapes of different varieties and origins, were submitted to genetic analysis using different molecular techniques, such as amplification of genes coding for cell wall proteins and containing minisatellite-like sequences, karyotyping, mtDNA-RFLP, and analysis of the delta region. The lowest discriminative power was obtained by minisatellites analysis, in particular the amplification of AGA1 genes. Karyotyping and mtDNA-RFLP analysis yielded the same differentiation among the strains, whereas the PCR amplification of delta sequences resulted the best method as it was fast and it showed a very high discriminative power. In any case, it has to be underlined that some strains, showing the same delta profiles, exhibited a different mtDNA restriction profile and electrophoretic karyotype, suggesting that more than one molecular marker is required for reliable strain discrimination. Although the techniques used revealed a different resolution power, they all revealed a genetic relationship among strains isolated from spontaneous fermentation of grapes of different origins. In fact, none of the typing methods was able to discriminate some strains isolated from different areas.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Saccharomyces cerevisiae
Wine strains
Minisatellites
Karyotyping
mtDNA-RFLP
Interdelta region
Megjelenés:Annals of Microbiology. - 63 : 2 (2013), p. 661-668. -
További szerzők:Capece, Angela Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus) Csoma Hajnalka (1979-) (biológus, szőlész-borász) Romano, Patrizia
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM062590
Első szerző:Sipiczki Mátyás (biológus)
Cím:Biodiversity in yeast populations associated with botrytised wine making / Mátyás Sipiczki, Hajnalka Csoma, Zsuzsa Antunovics, Walter Pfliegler
Dátum:2010
ISSN:0250-4944
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Mitteilungen Klosterneuburg. - 60 (2010), p. 387-394. -
További szerzők:Csoma Hajnalka (1979-) (biológus, szőlész-borász) Antunovics Zsuzsa (1978-) (molekuláris biológus, genetikus) Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2