CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM081971
035-os BibID:(WoS)000496242300012 (Scopus)85072553206
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:Anthocyanin-Rich Sour Cherry Extract Attenuates the Lipopolysaccharide-Induced Endothelial Inflammatory Response / Biro Attila, Markovich Arnold, Homoki Judit Rita, Szőllősi Erzsébet, Hegedűs Csaba, Tarapcsák Szabolcs, Lukács János, Stündl László, Remenyik Judit
Dátum:2019
ISSN:1420-3049
Megjegyzések:The anthocyanin content of Hungarian sour cherry is remarkable based on our preliminary investigations. Nutraceutical and pharmaceutical effects of anthocyanins has been extensively studied. The objective of the this work was investigation of pure sour cherry extract using human umbilical cord vein endothelial cells (HUVECs) as inflammatory model. Endothelial cells are involved in the pathogenesis of a number of inflammatory diseases, express various inflammatory mediators including cytokines, chemokines and reactive oxygen species. HUVECs were isolated by enzymatic digestion, characterized by flow cytometry and treated 100 ng/ml lipopolysaccharide (LPS) and sour cherry extract of different concentrations or M199 medium as control. The optimal concentration range of sour cherry extract was investigated and selected based on MTT, apoptosis and necrosis assays. The effect of sour cherry extract on oxidative stress was investigated by glutathione assay and measurement of level of reactive oxygen radicals (ROS) was performed. Pro-inflammatory factors were evaluated by Luminex MagPlex technique. Arachidonic pathway was tested by Q-PCR. The extract under investigation seems to have a pleitropic effect including anti-oxidative, anti-inflammatory, haemostatic, vasoactive effect. Our results indicate pure sour cherry extract could reduce the LPS-induced inflammatory thereby improving endothelial dysfunction
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Molecules. - 24 : 19 (2019), p. 3427-3441. -
További szerzők:Markovics Arnold (1988-) (molekuláris biológus) Homoki Judit (1978-) (biológus) Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen) Tarapcsák Szabolcs (1989-) (Molekuláris biológus) Lukács János (1975-) (szülész-nőgyógyász, genetikus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00079
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM103834
035-os BibID:(cikkazonosító)9036 (scopus)85137124306 (wos)000845745000001
Első szerző:Gálné Remenyik Judit (kémia tanár, okleveles vegyész)
Cím:Comparison of the Modulating Effect of Anthocyanin-Rich Sour Cherry Extract on Occludin and ZO-1 on Caco-2 and HUVEC Cultures / Remenyik Judit, Biró Attila, Klusóczki Ágnes, Juhász Krisztián Zoltán, Szendi-Szatmári Tímea, Kenesei Ádám, Szőllősi Erzsébet, Vasvári Gábor, Stündl László, Fenyvesi Ferenc, Váradi Judit, Markovics Arnold
Dátum:2022
ISSN:1422-0067
Megjegyzések:Increased permeability of the epithelial and endothelial cell layers results in the onset of pathogenic mechanisms. In both cell types, cell?cell connections play a regulatory role in altering membrane permeability. The aim of this study was to investigate the modulating effect of anthocyanin-rich extract (AC) on TJ proteins in inflammatory Caco-2 and HUVEC monolayers. Distribution of Occludin and zonula occludens-1 (ZO-1) were investigated by immunohistochemical staining and the protein levels were measured by flow cytometry. The mRNA expression was determined by quantitative real-time PCR. The transepithelial electrical resistance (TEER) values were measured during a permeability assay on HUVEC cell culture. As a result of inflammatory induction by TNF-?, redistribution of proteins was observed in Caco-2 cell culture, which was reduced by AC treatment. In HUVEC cell culture, the decrease in protein and mRNA expression was more dominant during inflammatory induction, which was compensated for by the AC treatment. Overall, AC positively affected the expression of the examined cell-binding structures forming the membrane on both cell types
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
tight junction (TJ)
zonula occludens-1 (ZO-1)
occludin
Caco-2
HUVEC
Megjelenés:International Journal Of Molecular Sciences. - 23 : 16 (2022), p. 1-13. -
További szerzők:Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök) Klusóczki Ágnes (1991-) (biotechnológus) Juhász Krisztián Zoltán (1998-) (molekuláris biológus) Szendi-Szatmári Tímea (1989-) (molekuláris biológus) Kenesei Ádám (1989-) Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Vasvári Gábor (1990-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Markovics Arnold (1988-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:TKP2020-NKA-04
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM076719
035-os BibID:(cikkazonosító)3278 (WoS)000454523000228 (Scopus)85058727337
Első szerző:Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Determination of Flavonoid and Proanthocyanidin Profile of Hungarian Sour Cherry / Nemes Andrea, Szőllősi Erzsébet, Stündl László, Biró Attila, Homoki Judit, Szarvas Mária, Balogh Péter, Cziáky Zoltán, Remenyik Judit
Dátum:2018
ISSN:1420-3049
Megjegyzések:Hungarian sour cherries (SC) are excellent source of anthocyanin (concentrations (100?300 mg in 100 g fresh fruit) and melatonin (0.15 mg in 100 g fresh fruit), but other flavonoid derivatives also can be isolated by aqueous alcoholic extraction. We have developed a new process for extracting non-extractable procyanidines bound to the membrane, proteins, and fibers. These compounds were seperated with UHPLC-MS methods, and the structure of individual components were identified on the basis of their mass fragmentation spectra. The antioxidant capacity of soluble and non-soluble antioxidants were measured with ferric reducing antioxidant power (FRAP), 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical scavenging activity (DPPH), trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) assays, and compared to the new measurement methods of water-soluble antioxidant capacity (ACW), lipid-soluble antioxidant capacity (ACL). Furthermore, total phenolic content (TPC) and total procyanidin content (PAC) were determinated. As a result of our investigation, we found that the solvent combination, where in the first step is water?ethanol (1:1), then 100% ethanol were suitable for the extraction of the extractable antioxidants. However, the chemiluminescence method that is based on the elimination of the superoxide radical is more accurate than other colorimetric methods which measure antioxidant capacity.
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sour cherry
anthocyanins
extractable polyphenols
non-extractable polyphenols
Megjelenés:Molecules. - 23 : 12 (2018), p. 1-20. -
További szerzők:Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Szarvas Mária Magdolna (1989-) (élelmiszeripari mérnök) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Cziáky Zoltán Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
20428-3/2018/FEKUTSTRAT
Egyéb
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM113646
035-os BibID:(cikkazonosító)6124 (Scopus)85152306243 (WoS)000968814800001
Első szerző:Markovics Arnold (molekuláris biológus)
Cím:HPLC Analysis of Polyphenols Derived from Hungarian Aszú from Tokaj Wine Region and Its Effect on Inflammation in an In Vitro Model System of Endothelial Cells / Arnold Markovics, László Csige, Erzsébet Szőllősi, Hajnalka Matyi, Andrea Diána Lukács, Nóra Réka Perez, Zsófia Réka Bacsó, László Stündl, Judit Remenyik, Attila Biró
Dátum:2023
ISSN:1422-0067
Megjegyzések:Many studies have been published in recent years regarding the fact that moderate wine consumption, as a part of a balanced diet can have a beneficial effect on human health. The bio- logically active components of wine continue to be the subject of intense research today. In this study, the bioactive molecules of Hungarian aszú from the Tokaj wine region were analyzed using high-performance liquid chromatography (HPLC) and investigated in an in vitro model system of endothelial cells induced by bacterial-derived lipopolysaccharide. The HPLC measurements were performed on a reversed phased column with gradient elution. The non-cytotoxic concentration of the active substance was determined based on 3-[4,5-dimethylthiazol-2-yl]-2,5 diphenyltetrazolium bromide (MTT)-, apoptosis, and necrosis assays. The antioxidant effect of the extract was determined by evaluating its ability to eliminate ROS. The expressions of the interleukin-(IL)1?, IL1-?, IL-6, and IL-8 pro-inflammatory cytokines and nitric oxide synthase (eNOS) at the mRNA level were evaluated using a quantitative polymerase chain reaction (qPCR). We found that the lipopolysaccharides (LPS)- induced increases in the expressions of the investigated cytokines were significantly suppressed by Hungarian aszú extract, excluding IL-6. In our experimental setup, our treatment had a positive effect on the eNOS expression, which was impaired as a result of the inflammatory manipulation. In our experimental model, the Hungarian aszú extract decreased the LPS-induced increases in the expression of the investigated cytokines and eNOS at the mRNA level, which presumably had a positive effect on the endothelial dysfunction caused by inflammation due to its strong antioxidant and anti-inflammatory effects. Collectively, this research contributes to a more thorough understanding of the bioactive molecules of aszú from the Tokaj wine region.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:International Journal Of Molecular Sciences. - 24 : 7 (2023), p. 1-14. -
További szerzők:Csige László Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Matyi Hajnalka Lukács Andrea (1989-) (biológus) Perez Nóra Réka Bacsó Zsófia Réka Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1