CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM086205
035-os BibID:(WoS)000553858800078 (Scopus)85085910076
Első szerző:Hegedűs Csaba (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen)
Cím:SIRT1 Activation by Equisetum Arvense L. (Horsetail) Modulates Insulin Sensitivity in Streptozotocin Induced Diabetic Rats / Csaba Hegedűs, Mariana Muresan, Andrea Badale, Mariann Bombicz, Balázs Varga, Anna Szilágyi, Dávid Sinka, Ildikó Bácskay, Mihaela Popoviciu, Ioan Magyar, Mária Magdolna Szarvas, Erzsébet Szőllősi, József Németh, Zoltán Szilvássy, Annamária Pallag, Rita Kiss
Dátum:2020
ISSN:1420-3049
Megjegyzések:Equisetum arvense L., commonly known as field horsetail is a perennial fern of which extracts are rich sources of phenolic compounds, flavonoids, and phenolic acids. Activation of SIRT1 that was shown to be involved in well-known signal pathways of diabetic cardiomyopathy has a protective effect against oxidative stress, inflammatory processes, and apoptosis that are the basis of diseases such as obesity, diabetes mellitus, or cardiovascular diseases. The aim of our study was to evaluate the antidiabetic and cardioprotective effects of horsetail extract in streptozotocin induced diabetic rats. METHODS: Diabetes was induced by a single intraperitoneal injection of 45 mg/kg streptozotocin. In the control groups (healthy and diabetic), rats were administered with vehicle, whilst in the treated groups, animals were administered with 50, 100, or 200 mg/kg horsetail extract, respectively, for six weeks. Blood glucose levels, glucose tolerance, and insulin sensitivity were determined, and SIRT1 levels were measured from the cardiac muscle. RESULTS: The horsetail extract showed moderate beneficial changes in blood glucose levels and exhibited a tendency to elevate SIRT1 levels in cardiomyocytes, furthermore a 100 mg/kg dose also improved insulin sensitivity. CONCLUSIONS: Altogether our results suggest that horsetail extract might have potential in ameliorating manifested cardiomyopathy acting on SIRT1.
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Molecules. - 25 : 11 (2020), p. 2541-2561. -
További szerzők:Muresan, Mariana Badale, Andrea (1986-) (gyógyszerész) Bombicz Mariann (1987-) (gyógyszerész) Varga Balázs (1984-) (kísérletes farmakológus) Szilágyi Anna Tünde (1981-) Sinka Dávid Zsolt (1991-) (gyógyszerész) Bácskay Ildikó (1969-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Popoviciu, Mihaela Magyar, Ioan Szarvas Mária Magdolna (1989-) (élelmiszeripari mérnök) Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Németh József (1954-) (vegyész, analitikus) Szilvássy Zoltán (1957-) (belgyógyász, farmakológus, klinikai farmakológus) Pallag Annamária Kiss Rita (1974-) (laboratóriumi diagnosztika szakorvos)
Pályázati támogatás:NKFIH1150-6/2019
Egyéb
GINOP-2.3.2-15-2016-00043
GINOP
EFOP-3.6.2-16-2017-00009
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM076719
035-os BibID:(cikkazonosító)3278 (WoS)000454523000228 (Scopus)85058727337
Első szerző:Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Determination of Flavonoid and Proanthocyanidin Profile of Hungarian Sour Cherry / Nemes Andrea, Szőllősi Erzsébet, Stündl László, Biró Attila, Homoki Judit, Szarvas Mária, Balogh Péter, Cziáky Zoltán, Remenyik Judit
Dátum:2018
ISSN:1420-3049
Megjegyzések:Hungarian sour cherries (SC) are excellent source of anthocyanin (concentrations (100?300 mg in 100 g fresh fruit) and melatonin (0.15 mg in 100 g fresh fruit), but other flavonoid derivatives also can be isolated by aqueous alcoholic extraction. We have developed a new process for extracting non-extractable procyanidines bound to the membrane, proteins, and fibers. These compounds were seperated with UHPLC-MS methods, and the structure of individual components were identified on the basis of their mass fragmentation spectra. The antioxidant capacity of soluble and non-soluble antioxidants were measured with ferric reducing antioxidant power (FRAP), 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical scavenging activity (DPPH), trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) assays, and compared to the new measurement methods of water-soluble antioxidant capacity (ACW), lipid-soluble antioxidant capacity (ACL). Furthermore, total phenolic content (TPC) and total procyanidin content (PAC) were determinated. As a result of our investigation, we found that the solvent combination, where in the first step is water?ethanol (1:1), then 100% ethanol were suitable for the extraction of the extractable antioxidants. However, the chemiluminescence method that is based on the elimination of the superoxide radical is more accurate than other colorimetric methods which measure antioxidant capacity.
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sour cherry
anthocyanins
extractable polyphenols
non-extractable polyphenols
Megjelenés:Molecules. - 23 : 12 (2018), p. 1-20. -
További szerzők:Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Szarvas Mária Magdolna (1989-) (élelmiszeripari mérnök) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Cziáky Zoltán Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
20428-3/2018/FEKUTSTRAT
Egyéb
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1