CCL

Összesen 6 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM021690
Első szerző:Erdei Éva (agrármérnök)
Cím:A cukorcirok (Sorghum dochna L.) restorer vonalak hatása a présnedv beltartalmi paramétereire / Erdei Éva, Pepó Pál, Csapó János, Tóth Szilárd, Szabó Béla
Dátum:2009
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 36 (2009), p. 51-56. -
További szerzők:Csapó János (1950-) (agrármérnök) Szabó Béla (1976-) (agrármérnök, növénynemesítő) Pepó Pál (1955-) (agrármérnök) Tóth Szilárd Zsolt (1967-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM010869
Első szerző:Erdei Éva (agrármérnök)
Cím:A cukorcirok (Sorghum dochna L.) restorer vonalak hatása a présnedv beltartalmi paramétereire / Erdei Éva, Pepó Pál, Csapó János, Tóth Szilárd, Szabó Béla
Dátum:2009
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
cukorcirok
redukáló cukor
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 36 (2009), p. 51-56. -
További szerzők:Csapó János (1950-) (agrármérnök) Pepó Pál (1955-) (agrármérnök) Tóth Szilárd Zsolt (1967-) (agrármérnök) Szabó Béla (1976-) (agrármérnök, növénynemesítő)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM010261
Első szerző:Mezei Zoltán (agrármérnök)
Cím:Közepes és takarmány minőségű búzafajták nyersfehérje- és aminosavtartalma közötti összefüggések / Mezei Zoltán, Pongráczné Barancsi Ágnes, Sipos Péter, Győri Zoltán, Csapó János
Dátum:2009
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 36 (2009), p. 101-107. -
További szerzők:Pongráczné Barancsi Ágnes (1975-) (agrármérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM071442
Első szerző:Süli Ágnes (agrármérnök)
Cím:Az olajos magvak felhasználásának lehetősége a tejelő tehenek takarmányozásában / Süli Ágnes, Béri Béla, Csapó János, Vargáné Visi Éva, Borbélyné Varga Mária
Dátum:2014
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Az egészségmegőrző táplálkozás előtérbe kerülésével a tej zsírsavösszetételének módosítására irányuló törekvések is felerősödtek. Kísérletünkben azt vizsgáltuk, hogy egy természetes alapanyagú takarmány kiegészítő, mint az olajos mag, milyen mértékben képes befolyásolni a szarvasmarhák tejének zsírsavösszetételét. További információkat szereztünk arról, hogy az olajos magvak adott mennyiségben való etetése agyakorlatban is beilleszthető-e egy nagyüzemi tejtermelő telep technológiájába. Az etetett takarmány kiegészítések egész, kezeletlen repcemag és az egész, kezeletlen lenmag voltak, a total mixed ration részeként. A repcemag kiegészítésnél a telített zsírsavak esetében a legjelentősebb változás a kaprilsav, a kaprinsav, az undekánsav, a laurinsav, a mirisztinsav, és a sztearinsav koncentrációjában volt megfigyelhető. A telítettzsírsavak közül az olajsav aránya nőtt jelentős mértékben. Az egész lenmag etetésének vizsgálatakor a tejzsír telített zsírsavai közül számos zsírsav (kaprilsav, kaprinsav, laurinsav, mirisztinsav, palmitinsav) koncentrációja csökkent. Az olajsav, az ?-linolénsav, c9t11 konjugált linolsav és az eikozadiénsav zsírsavak mennyisége pedig határozott növekedést mutatott a lenmag etetését követően. A vizsgálatainkat motiválta egy a megváltozott fogyasztói igényeket is kielégítő élelmiszer előállításának lehetősége
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
olajos mag
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 57 (2014), p. 67-74. -
További szerzők:Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök) Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM071440
Első szerző:Süli Ágnes (agrármérnök)
Cím:A lenmag etetés hatása a tej zsírsavösszetételére / Süli Ágnes, Béri Béla, Csapó János, Vargáné Visi Éva
Dátum:2013
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Az utóbbi évtizedek számos kutatása irányult az állati eredetű élelmiszerek összetételének megváltoztatására. Az egészségmegőrző táp lál kozás előtérbe kerülésével a kedvezőbb zsírsav-összetételű tej és tejtermékek előállítása kiemelt hangsúlyt kapott. Az ilyen irányú kísérle te ket az motiválta, hogy a tejzsír zsírsavösszetétele nem minden tekintetben felelt meg az egészségtudatos táplálkozási elvárásoknak. A takarmány meg felelő zsírkiegészítésével növelhető a többszörösen telítetlen zsírsavak mennyisége, valamint csökkenthető a telített zsírsavak koncentrációja. Kísérletünkben sem a hidegen sajtolt lenmag, sem az egész lenmag kiegészítés során nem csökkent a tej nyerszsír tartalma, más szerzők ál tal tapasztaltakkal ellentétben. A hidegen sajtolt lenmag kiegészítésnél az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavak esetében a legje lentősebb változás az elaidinsav, az olajsav, a linolsav, az alfa-linolénsav, és a konjugált linolsav c9t11 koncentrációjában volt megfigyelhető. A telített zsírsavak közül a palmitinsav és a margarinsav aránya csökkent jelentős mértékben. Az egész lenmag etetésének vizsgálatakor a tej zsír telített zsírsavai közül számos zsírsav (kaprilsav, kaprinsav, laurinsav, mirisztinsav, palmitinsav) koncentrációja csökkent. Egyes telítetetlen zsír savak mennyisége pedig határozott növekedést mutatott a lenmag etetését követően, így az olajsav, az alfa-linolénsav, c9t11 konjugált linolsav, és az eikozadiénsav. A vizsgálatok célja a megváltozott fogyasztói igényeket is kielégítő élelmiszer előállítása. A humán egészségügyi szempontból kedvezőbb zsírsav összetételű tej előállítása lehetőséget adhat az állati eredetű termékek népszerűsítésére.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
lenmag
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 51 (2013), p. 45-50. -
További szerzők:Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök) Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM059348
Első szerző:Tamás Melinda (vegyész, kémia-fizika tanár)
Cím:Különböző talajtípusokon termesztett búzafű (Triticum aestivum L.) és búzamag szeléntartalma összefüggésének vizsgálata / Tamás Melinda, Mándoki Zsolt, Márton Melinda, Mészáros Sándor, Lányi Szabolcs, Csapó János
Dátum:2010
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:A kutatómunka során meghatároztuk 35 búzafű és 35 búzamag szelén- és szárazanyagtartalmát. A megfelelően előkészített minta szeléntartalmát a kialakult piaz-szelenol komplex spektrofluorimetriás (?gerjesztés =380 nm, ?emisszió =519 nm) meghatározásával mértük. Megállapítottuk, hogy a búzafű és a búzamag szeléntartalma között a korrelációs koefficiens értéke p=0,05 szinten 0,36, ami egy közepes összefüggésre utal. A búzafű szárazanyagra számolt szeléntartalma és a búza összesszelén-tartalma közötti összefüggés szintén közepesen szoros, a korreláció koefficiens értéke p=0,02 szinten 0,40.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szelén
búzafű (Triticum aestivum L.)
spekrofluorimetriás szelén-meghatározás
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 41 (2010), p. 117-121. -
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Márton Melinda (1981-) (kémia-fizika szakos tanár) Mészáros Sándor (1955-) (vegyészmérnök) Lányi Szabolcs (1947-) (vegyészmérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1