CCL

Összesen 6 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM108094
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:A rost és a rezisztens keményítő mennyiségének meghatározása különböző analitikai-kémiai módszerekkel / Csapó János, Mezőszentgyörgyi Dávid, Szabari Miklós, Kiss Dóra, Sipos Péter
Dátum:2022
Megjegyzések:Az élelmi rostok meghatározásának módszertana az alábbiak szerint három nagy kategóriába sorolható: nem enzimatikus-gravimetrikus, enzimatikus-gravimetrikus és enzimatikus-kémiai módszerek, amelyek magukban foglalják az enzimatikus-kolorimetriás módszereket és az enzimatikus-GLC/HPLC módszereket. A rezisztens keményítő (RS) meghatározása során az első lépés az emészthető keményítő eltávolítása az élelmiszermintából hasnyálmirigy alfa-amiláz és amiloglükozidáz segítségével. Néha az amilolízist egy proteolízis lépés előzi meg pepszinnel és tripszinnel, hogy utánozzák a gyomor és a belek működését. Az RS mennyiségét vagy közvetlenül a maradékban, vagy a teljes keményítő és az emészthető keményítő közötti különbségként határozzák meg. Az új eljárások elve az, hogy in vitro RS-nek azt a keményítőt nevezik, amely nem hidrolizálódik az alfa-amilázzal végzett inkubációval. Amiloglükozidázt azért adnak hozzá, hogy elkerüljék az amiláz hidrolízis melléktermékei által okozott gátlást. A hidrolízis termékeket 80%-os etanollal extrahálják és elöntik. Az RS-t ezután 2 mólos káliumhidroxidban feloldják, és amiloglükozidázzal hidrolizálják. Az eljárás viszonylag egyszerű, nem igényel különösebb képzettséget.
ISBN:2734-7109
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXVIII. Nemzetközi Vegyészkonferencia = 28th International Conference on Chemistry / szerk. Majdik Kornélia. - p. 25. -
További szerzők:Mezőszentgyörgyi Dávid (agrár) Szabari Miklós Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM108092
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:A rezisztens keményítő előállítása különböző fizikai módszerekkel / Csapó János, Mezőszentgyörgyi Dávid, Szabari Miklós, Kiss Dóra, Sipos Péter
Dátum:2022
Megjegyzések:Production of resistant starch by different physical methods
Carbohydrates are the most important components of the diet for meeting human energy needs. Their digestible part has a significant role in the body's energy supply, and their indigestible part has a specific nutritional function as dietary fiber. One of the most important questions in food processing is how we can influence the technological and nutritional properties of carbohydrates in such a way that they better meet modern dietary needs, especially with regard to food-related health issues, overweight, obesity and nutrition. During the production of RS, physical processes are preferable to chemical methods, because in many cases there is no need for major intervention in the technology, and a moderate modification of the technology can result in a significant change in the digestibility and nutritional properties of the starch. During the presentation, the authors present novel results concerning the physical methods of food processing and RS production, the nutritional and technological properties of RS, and the starch and dietary fiber content of plant-based foods.
ISBN:2734-7109
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXVIII. Nemzetközi Vegyészkonferencia = 28th International Conference on Chemistry / ed. Majdik Kornélia. - p. 24. -
További szerzők:Mezőszentgyörgyi Dávid (agrár) Szabari Miklós Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM089843
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:The aflatoxin content of milk and dairy products as well as breast milk and the possibilities of detoxification / J. Csapó, Cs. Albert, P. Sipos
Dátum:2020
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 13 : 1 (2020), p. 99-117. -
További szerzők:Albert Cs. Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM089844
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Effect of UV light on food quality and safety / J. Csapó, J. Prokisch, Cs. Albert, P. Sipos
Dátum:2019
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 12 : 1 (2019), p. 21-41. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész) Albert Cs. Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM010261
Első szerző:Mezei Zoltán (agrármérnök)
Cím:Közepes és takarmány minőségű búzafajták nyersfehérje- és aminosavtartalma közötti összefüggések / Mezei Zoltán, Pongráczné Barancsi Ágnes, Sipos Péter, Győri Zoltán, Csapó János
Dátum:2009
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 36 (2009), p. 101-107. -
További szerzők:Pongráczné Barancsi Ágnes (1975-) (agrármérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM090214
Első szerző:Nagy Róbert (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Modifying Effects of Physical Processes on Starch and Dietary Fiber Content of Foodstuffs / Nagy Róbert, Máthé Endre, Csapó János, Sipos Péter
Dátum:2021
ISSN:2227-9717
Megjegyzések:Abstract: Carbohydrates are one of the most important nutrients in human consumption. The digestible part of carbohydrates has a significant role in maintaining the energy status of the body and the non-digestible parts like dietary fibers have specific nutritional functions. One of the key issues of food processing is how to influence the technological and nutritional properties of carbohydrates to meet modern dietary requirements more effectively, considering particularly the trends in the behavior of people and food-related health issues. Physical processing methods have several advantages compared to the chemical methods, where chemical reagents, such as acids or enzymes, are used for the modification of components. Furthermore, in most cases, these is no need to apply them supplementarily in the technology, only a moderate modification of current technology can result in significant changes in dietary properties. This review summarizes the novel results about the nutritional and technological effects of physical food processing influencing the starch and dietary fiber content of plant-derived foodstuffs
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
dietary fibers
starch
physical food processing
technological properties of carbohydrates
Megjelenés:Processes. - 9 : 1 (2021), p. 1-16. -
További szerzők:Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus) Csapó János (1950-) (agrármérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1