CCL

Összesen 13 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM073003
Első szerző:Albert Csilla (gyógyszerész)
Cím:The effect of microwave pasteurization on the composition of milk / Cs. Albert, Zs. Mándoki, Zs. Csapó-Kiss, J. Csapó
Dátum:2009
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:Free amino acid and total amino acid content, water solublevitamin content (vitamin C, B1, B2, B6 and B12) and utilizable lysine,lysinoalanine and hydroxymethyl furfurol content of milk were examinedafter the samples were pasteurized using different heat treatment.They analyzed the effect of microwave treatment on the amino acids,free amino acid content and biological value compared to the conventionalheat treatment technology. In was established that the two applied heattreatments caused practically no change in the amino acid compositionof the milk protein neither in case of the essential nor in the case ofthe non-essential amino acids. The total free amino acid content of theraw milk (20.67 mg/100 g milk) reduced in the milk pasteurized in thetraditional way to 8.02, whereas in the microwave pasteurized milk to 8.96mg amino acid/100 g milk.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
milk composition
mild pasteurization
microvawe pasteurization
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 2 : 2 (2009), p. 153-165. -
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM072842
Első szerző:Lóki Katalin (agrárközgazdász)
Cím:The influence of disposal technology obtained with alkaline treatments on D-amino acid content of slaughterhouse waste / K. Lóki, S. Kalambura, Zs. Mándoki, É. Varga-Visi, Cs. Albert, J. Csapó
Dátum:2010
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
biological value
protein
racemization
D-tryptophan
D-glutamic acid
D-amino acids
D-allo-isoleucine
Alkaline treatment
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 3 (2010), p. 66-80. -
További szerzők:Kalambura, Sanja (agrárközgazdász) Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM072978
Első szerző:Márton Melinda (kémia-fizika szakos tanár)
Cím:Evaluation of biological value of sprouts. I. Fat content, fatty acid composition / M. Márton, Zs. Mándoki, J. Csapó
Dátum:2010
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
fatty acid composition
fat content
chemical changes during germination
sprouts
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 3 (2010), p. 53-65. -
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerő által megadott URL
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM072976
Első szerző:Márton Melinda (kémia-fizika szakos tanár)
Cím:The role of sprouts in human nutrition. A review / M. Márton, Zs. Mándok, Zs. Csapó-Kiss, J. Csapó
Dátum:2010
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
antinutritive materials
carbohydrate content
amino acid composition
protein content
fatty acid composition
chemical changes during ger- mination
sprouts
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 3 : 1 (2010), p. 81-117. -
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM073022
Első szerző:Salamon Rozália Veronika (élelmiszermérnök)
Cím:Increase of conjugated linoleic acid content of dairy products by adding sunflower oil / R. V. Salamon, K. Lóki, E. Varga-Visi, Zs. Mándoki, J. Csapó
Dátum:2009
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:In our experiments we investigated the effect of linoleic acidsupplementation on the CLA production of Lactobacillus acidophilus,Lactobacillus plantarum and Lactobacillus casei. We established that asupplementation with 100 ?l/100 ml sunflower oil with high linoleic acidcontent increased CLA content of the sour final product, from 116 to 178 for Lactobacillus acidophilus, while for Lactobacillus plantarum from116 to 187 mg/100 g fat (about 40%). Supplementation with amountshigher than 100 ?l sunflower oil reduced the CLA content. In the case ofLactobacillus casei the the increment percent of CLA was only 20%, andit appears that in the range of 100-1500 ?l/100 ml sunflower oil supple-mentation the amount of linoleic acid does not affect the CLA content.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
dairy products
sunflower oil
conjugated linoleic acid
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 2 : 2 (2009), p. 287-293. -
További szerzők:Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM073025
Első szerző:Salamon Rozália Veronika (élelmiszermérnök)
Cím:Changes in fatty acid composition of different milk products caused by different technology / R. V. Salamon, Zs. Mándoki, Zs. Csapó-Kiss, A. Győri, Z. Győri, J. Csapó
Dátum:2009
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The fatty acid composition of cow's milk with fat contentsof 3.6%, Dalia cheese with fat contents of 44%, butter with fat contentsof 80% and margarine with fat contents of 24% was determined after aheat treatment performed on cooking plate and microwave treatment,respectively of different durations. The biggest difference was obtainedfor oleic acid and elaidic acid since with the exception of the margarinein each case proportion of the cis-configurated oleic acid decreased whilethat of the trans-configurated elaidic acid increased. For all of the otherfatty acids in the foodstu?s examined no such differences were obtainedregarding change in fatty acid composition, which differences could in-?uence healthy nutrition to considerable extent, therefore we can take itas a fact that neither heat treatment performed on a traditional cookingplate nor microwave treatment affects considerably the composition offood fats.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
milk, cheese
butter,
margarine
fatty acid composition
cis-trans isomers
microwave
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 2 : 1 (2009), p. 101-109. -
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna Győri A. Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM060118
Első szerző:Tamás Melinda (vegyész, kémia-fizika tanár)
Cím:Különböző talajtípusokon termesztett búza (Triticum aestivum L.) szeléntartalmának meghatározása / Tamás Melinda, Mándoki Zsolt, Lányi Szabolcs, Salamon Rozália Veronika, Salamon Szidónia, András Csaba, Csapó János
Dátum:2008
Megjegyzések:Kutatásaink során vizsgáljuk a különböző talajtípusokon termesztett búzafűminták szelén tartalmát, valamint azt, hogy a búza és a búzalisztből készült kenyér milyen mértékben járul hozzá Románia lakosságának szelén-ellátottságához. Kísérleteink első szakaszában elemeztük a búzanövény összesszelén tartalmát.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok előadáskivonat
szelénhiány
növények szeléntartalma
búza
fluorimetriás szelénmeghatározás
talajtípusok
Megjelenés:XIV. Nemzetközi Vegyészkonferencia. - p. 119-123.
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Lányi Szabolcs (1947-) (vegyészmérnök) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Salamon Szidónia (1979-) (élelmiszermérnök) András Csaba Dezső (1968-) (vegyészmérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM060114
Első szerző:Tamás Melinda (vegyész, kémia-fizika tanár)
Cím:Különböző talajtípusokon termesztett búza (Triticum aestivum L.) összes és szerves szelén tartalma közötti összefüggés / Tamás Melinda, Mándoki Zsolt, Márton Melinda, Mészáros Sándor, Lányi Szabolcs, Csapó János
Dátum:2015
ISSN:1454-0746
Megjegyzések:A kutatómunka során meghatároztuk 35 búzafű és 35 búzamag szelén- és a szárazanyag-tartalmát. A megfelelően előkészített minta szeléntartalmát a kialakult piaz-szelenol komplex spektrofluorimetriás (?gerjesztés =380 nm, ?emisszió =519 nm) meghatározásával mértük. Megállapítottuk, hogy a búzafű és a búzamag szeléntartalma között a korrelációs koefficiens értéke p=0,05 szinten 0,36, ami egy közepesen szoros összefüggésre utal. A búzafű 100% szárazanyagra számolt szeléntartalma és a búza összesszelén-tartalma közötti összefüggés szintén közepesen szoros, a korreláció koefficiens értéke p=0,02 szinten 0,40.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
szerves szeléntartalom
szeleno-metionin
búzafű (Triticum aestivum L.)
búzamag
HPLC
Megjelenés:Műszaki Szemle. - 13 : 49 (2010), p. 36-40. -
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Márton Melinda (1981-) (kémia-fizika szakos tanár) Mészáros Sándor (1955-) (vegyészmérnök) Lányi Szabolcs (1947-) (vegyészmérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM059346
Első szerző:Tamás Melinda (vegyész, kémia-fizika tanár)
Cím:Különböző talajtípusokon termesztett búzafű (Triticum aestivum L.) és búzamag szeléntartalma közötti összefüggés / Tamás Melinda, Mándoki Zsolt, Márton Melinda, Mészáros Sándor, Lányi Szabolcs, Csapó János
Dátum:2009
ISSN:1454-0746
Megjegyzések:A kutatómunka során meghatároztuk 35 búzafű és 35 búzamag szelén- és a szárazanyag-tartalmát. A megfelelően előkészített minta szeléntartalmát a kialakult piaz-szelenol komplex spektrofluorimetriás (?gerjesztés =380 nm, ?emisszió =519 nm) meghatározásával mértük. Megállapítottuk, hogy a búzafű és a búzamag szeléntartalma között a korrelációs koefficiens értéke p=0,05 szinten 0,36, ami egy közepesen szoros összefüggésreutal. A búzafű 100% szárazanyagra számolt szeléntartalma és a búza összes szelén-tartalma közötti összefüggés szintén közepesen szoros, a korreláció koefficiens értéke p=0,02 szinten 0,40.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
szelén
búzafű (Triticum aestivum L.)
spekrofluorimetriás szelén-meghatározás
Megjelenés:Műszaki Szemle. - 48 (2009), p. 47-50. -
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Márton Melinda (1981-) (kémia-fizika szakos tanár) Mészáros Sándor (1955-) (vegyészmérnök) Lányi Szabolcs (1947-) (vegyészmérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM059329
Első szerző:Tamás Melinda (vegyész, kémia-fizika tanár)
Cím:The role of selenium content of wheat in the human nutrition : A literature review / Tamás Melinda, Mándoki Zsolt, Csapó János
Dátum:2010
ISSN:1844-7449
Megjegyzések:The authors discuss the importance of the selenium content of wheat in the human nutrition during which they deal with selenium as a component of enzymes, selenium deficiency of domestic animals, the role of selenium in the nutrition, in this connection the consequences of selenium deficiency and toxicity of selenium. Thereafter, analyzing the selenium content of wheat and its utilization, the contribution of cereals to the human's selenium demand, selenium content of wheat cultivated on different soils, effect of technology (grinding) on the selenium content of flour, selenium species occurring in wheat, bioavailability of selenium content of various foods as well as the effect of selenium on the enzyme activity in wheat are treated. In the second part of the study availability of selenium content of soil is analyzed in different plants, mainly in wheat, possibilities for increasing selenium content in foods by increasing selenium content of soil is investigated, and finally incorporation of selenium in wheat is treated. It is established that selenium is an essential element for the human organism as it is co-factor of many enzymes. It also discussed that certain parts of the world can be extremely selenium deficient, and there are also such areas where selenium content of the soil reaches a toxic level. Different selenium species are utilized differently in the humans and in animals, therefore it is not enough to analyze only the total selenium content but also the selenium species should be analyzed. Finally, it is established that by increasing the selenium content of soil the selenium content of wheat can be considerably increased, which as being the most important cereals, can considerably contribute to the satisfaction of the human selenium requirements.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
selenium
selenium species
selenium deficiency
selenium toxicity
selenium content of wheat
selenium content of soil
bioavailability of selenium content
possibilities for increasing the selenium content of wheat
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae. Alimentaria 3 (2010), p. 5-34. -
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM059348
Első szerző:Tamás Melinda (vegyész, kémia-fizika tanár)
Cím:Különböző talajtípusokon termesztett búzafű (Triticum aestivum L.) és búzamag szeléntartalma összefüggésének vizsgálata / Tamás Melinda, Mándoki Zsolt, Márton Melinda, Mészáros Sándor, Lányi Szabolcs, Csapó János
Dátum:2010
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:A kutatómunka során meghatároztuk 35 búzafű és 35 búzamag szelén- és szárazanyagtartalmát. A megfelelően előkészített minta szeléntartalmát a kialakult piaz-szelenol komplex spektrofluorimetriás (?gerjesztés =380 nm, ?emisszió =519 nm) meghatározásával mértük. Megállapítottuk, hogy a búzafű és a búzamag szeléntartalma között a korrelációs koefficiens értéke p=0,05 szinten 0,36, ami egy közepes összefüggésre utal. A búzafű szárazanyagra számolt szeléntartalma és a búza összesszelén-tartalma közötti összefüggés szintén közepesen szoros, a korreláció koefficiens értéke p=0,02 szinten 0,40.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szelén
búzafű (Triticum aestivum L.)
spekrofluorimetriás szelén-meghatározás
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 41 (2010), p. 117-121. -
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Márton Melinda (1981-) (kémia-fizika szakos tanár) Mészáros Sándor (1955-) (vegyészmérnök) Lányi Szabolcs (1947-) (vegyészmérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM059374
Első szerző:Tamás Melinda (vegyész, kémia-fizika tanár)
Cím:Különböző őszibúza (Triticum aestivum L.) hajtás és búzaszem összesszelén- és szervesszelén-tartalma / Tamás Melinda, Mándoki Zsolt, Márton Melinda, Mészáros Sándor, Lányi Szabolcs, Salamon Rozália Veronika, Salamon Szidónia, Albert Csilla, Csapó János
Dátum:2011
ISSN:1418-1789
Megjegyzések:A kutatómunka során meghatároztuk 35 őszibúza hajtás és 35 búzaszem szelén- és szárazanyag-tartalmát. A megfelelően előkészített minta szeléntartalmát a kialakult piazszelenolkomplex spektrofluorimetriás (?gerjesztés=380 nm, ?emisszió=519 nm) meghatározásával mértük. Megállapítottuk, hogy a búza hajtás a búzaszem szeléntartalma között a korrelációs koefficiens értéke P=0,05 szinten 0,36, ami egyközepes összefüggésre utal. A búza hajtás 100% szárazanyagra számolt szeléntartalmaés a búza összesszelén-tartalma közötti összefüggés szintén közepesen szoros, akorreláció koefficiens értéke P=0,02 szinten 0,40. Ezt követően mértük 44 db búzaszemszeléntartalmát, valamint szeleno-metionin-tartalmát ioncserés oszlopkromatográfiával és nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiával, és számoltuk abból a szerveszelén-tartalmat.Megállapítottuk, hogy rendkívül szoros az összefüggés a búza szeléntartalma, szeleno-metionin-tartalma és szeleno-metioninból számolt szervesszelén-tartalma között(a korrelációs koefficiensek értéke P=0,01 szinten 0,92 és 0,99 között). A búza hajtás szeleno-metionin-tartalma és a búza szeleno-metionin-tartalma közti összefüggést igengyengének (r=0,23) találtuk.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szelén
búza hajtás
szelén-meghatározás
szeleno-metionin
szeleno metionin meghatározás
szervesszelén-tartalom
Megjelenés:Acta Agraria Kaposváriensis. - 15 : 1 (2011), p. 67-84. -
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Márton Melinda (1981-) (kémia-fizika szakos tanár) Mészáros Sándor (1955-) (vegyészmérnök) Lányi Szabolcs (1947-) (vegyészmérnök) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Salamon Szidónia (1979-) (élelmiszermérnök) Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2