CCL

Összesen 14 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM072845
Első szerző:Albert Csilla (gyógyszerész)
Cím:Production of highly nutritious functional food with the supplementation of wheat flour with lysine / Cs. Albert, S. Gombos, R. V. Salamon, Z. Csiki, J. Prokisch, J. Csapó
Dátum:2017
ISSN:2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
L-lysine
Maillard reaction
high-performance liquid chromatog- raphy
amino acid analysis
biological value of protein
essential amino acid
lysine supplementation
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 10 : 1 (2017), p. 5-20. -
További szerzők:Gombos Sándor (1962-) (vegyész) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Prokisch József (1966-) (vegyész) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM072930
Első szerző:Béri Béla (agrármérnök)
Cím:Analysis of the fatty acid pattern of milk from current and rare cattle breeds / B. Béri, Éva Varga-Visi, K. Lóki, Zs. Csapó-Kiss, Á. Süli, R. Salamon, J. Csapó
Dátum:2011
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:Six different dairy breeds kept under the same farm and fedunder the same conditions were evaluated with respect to the fat content and the fatty acid composition of their milk drawn on the 3-5th months of lactation.The fat content of the milk of the breeds did not differ significantly (p = 0.076) owing to the high variance of samples in the examined time period. The mean value of the sum of saturated fatty acids was the highest in the case of Jersey (77.8%) while this value ranged from 71.8% to 74.8% for the other breeds. An inversely proportional tendency can be seen for the ratio of monounsaturated fatty acids: in this case, the meanvalue for Jersey was the lowest (18.9%) and the values of the other breeds ranged from 21.9 to 24.9%. The saturated fatty acid/unsaturated fatty acid ratio was significantly (p < 0.05) higher in the milk fat of Jerseythan that of Swedish red, Holstein-Friesian, Norwegian red, and Brown Swiss. The n6/n3 ratio of fatty acids in the milk fat of the breeds under investigation did not differ significantly.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
fatty acid
milk
dairy cow
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 4 (2011), p. 28-43. -
További szerzők:Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Csapóné Kiss Zsuzsanna Süli Ágnes (1980-) (agrármérnök) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:NKFP-07-A3 TEJUT-08
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM073008
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Fatty acid composition and cholesterol content of the fat of pigs of various genotypes / J. Csapó, R. V. Salamon
Dátum:2013
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The authors determined the fatty acid composition and thefat cholesterol content of the fat of Mangalica, Hungarian Large White Hungarian Landrace and Mangalica Duroc pigs. It was establishedthat no significant difference among the three genotypes could be de-tected with respect to saturated, unsaturated or the essential fatty acids? not in regard to cholesterol content. The findings of these investigationsindicate that in the three pig genotypes studied fat cholesterol contentvaries between 71 and 109 mg/100 g. Attention is also drawn to thehigh oleic acid content (relative percentage 43.57-44.81) and linoleic acidcontent (relative percentage 10.63-11.47) of pig fat.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
fatty acids
cholesterol content
fat
pig
various genotypes of pigs
Mangalica, Hungarian Landrace
Hungarian Large White.
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 6 (2013), p. 23-33. -
További szerzők:Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM072979
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Structural and quantitative analysis of exopolisaccharides and oligosaccharides produced by lactobacillus. I. Basic information, isolation, quantitative determination, molecular mass and monosaccharide composition / J. Csapó, R. V. Salamon, Sz. Salamon, Sz. Toró, Zs. Csapóné Kiss
Dátum:2014
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
exopolysaccharides (EPS)
molecular mass
monosaccharide composition
analytical methods.
quantitative determination
isolation
galacto-oligosaccharides (GalOS)
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 7 (2014), p. 5-20. -
További szerzők:Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Salamon Szidónia (1979-) (élelmiszermérnök) Toró Szabolcs (élelmiszermérnök, agrármérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM072843
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Production of selenium-enriched milk and dairy products / J. Csapó, G. Holló, I. Holló, R. V. Salamon, Sz. Salamon, Sz. Toró, Zs. Csapóné Kiss
Dátum:2015
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
selenium
selenium-enriched milk
dairy product
different types of cheese
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 8 (2015), p. 5-29. -
További szerzők:Holló Gabriella (1974-) (agrármérnök) Holló István (1948-) (agrármérnök) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Salamon Szidónia (1979-) (élelmiszermérnök) Toró Szabolcs (élelmiszermérnök, agrármérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM073019
Első szerző:Salamon Rozália Veronika (élelmiszermérnök)
Cím:Changes in fatty acid composition and conjugated linoleic acid contents of sour dairy products caused by pure cultures / R. V. Salamon, K. Lóki, Zs. Csapó-Kiss, J. Csapó
Dátum:2009
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:In this research we have investigated the effect of vari-ous pure cultures (Lactobacillus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactissubsp. cremoris, Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, Lactobacil-lus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus lactis subsp. lactis biovar,Lactobacillus diacetilactis, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lac-tis) on fatty acid composition of soured dairy products (Sana, yoghurt)manufactured using different technologies, with special regard to conju-gated linoleic acid (CLA). It was established that the cultures we usedand which are also commonly used in the dairy industry, had only a slighteffect on fatty acid composition of milk. Although minimal differenceswere found in case of the individual fatty acids, however, due to the smalldifferences it can be established that the cultures have no influence onnutritional value of milk fat.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
fatty acid composition, conjugated linoleic acid, dairy products, pure bacteria cultures, different technologies
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 2 : 2 (2009), p. 276-286. -
További szerzők:Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Csapóné Kiss Zsuzsanna Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM073022
Első szerző:Salamon Rozália Veronika (élelmiszermérnök)
Cím:Increase of conjugated linoleic acid content of dairy products by adding sunflower oil / R. V. Salamon, K. Lóki, E. Varga-Visi, Zs. Mándoki, J. Csapó
Dátum:2009
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:In our experiments we investigated the effect of linoleic acidsupplementation on the CLA production of Lactobacillus acidophilus,Lactobacillus plantarum and Lactobacillus casei. We established that asupplementation with 100 ?l/100 ml sunflower oil with high linoleic acidcontent increased CLA content of the sour final product, from 116 to 178 for Lactobacillus acidophilus, while for Lactobacillus plantarum from116 to 187 mg/100 g fat (about 40%). Supplementation with amountshigher than 100 ?l sunflower oil reduced the CLA content. In the case ofLactobacillus casei the the increment percent of CLA was only 20%, andit appears that in the range of 100-1500 ?l/100 ml sunflower oil supple-mentation the amount of linoleic acid does not affect the CLA content.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
dairy products
sunflower oil
conjugated linoleic acid
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 2 : 2 (2009), p. 287-293. -
További szerzők:Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM073025
Első szerző:Salamon Rozália Veronika (élelmiszermérnök)
Cím:Changes in fatty acid composition of different milk products caused by different technology / R. V. Salamon, Zs. Mándoki, Zs. Csapó-Kiss, A. Győri, Z. Győri, J. Csapó
Dátum:2009
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The fatty acid composition of cow's milk with fat contentsof 3.6%, Dalia cheese with fat contents of 44%, butter with fat contentsof 80% and margarine with fat contents of 24% was determined after aheat treatment performed on cooking plate and microwave treatment,respectively of different durations. The biggest difference was obtainedfor oleic acid and elaidic acid since with the exception of the margarinein each case proportion of the cis-configurated oleic acid decreased whilethat of the trans-configurated elaidic acid increased. For all of the otherfatty acids in the foodstu?s examined no such differences were obtainedregarding change in fatty acid composition, which differences could in-?uence healthy nutrition to considerable extent, therefore we can take itas a fact that neither heat treatment performed on a traditional cookingplate nor microwave treatment affects considerably the composition offood fats.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
milk, cheese
butter,
margarine
fatty acid composition
cis-trans isomers
microwave
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 2 : 1 (2009), p. 101-109. -
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna Győri A. Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM073006
Első szerző:Salamon Rozália Veronika (élelmiszermérnök)
Cím:The influence of the season on the fatty acid composition and conjugated linoleic acid content of the milk / R. V. Salamon, E. Varga-Visi, Zs. Csapó-Kiss, A. Győri, Z. Győri, J. Csapó
Dátum:2009
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The purpose of the research was to determine the fatty acidcomposition of milk of general varieties in Hungary that is HungarianSimmenthal, Red Holstein Friesian and Black Holstein Friesian and the changes in the fatty acid composition of their milk fat throughout theyear with special respect to the conjugated linoleic acid content. Theamount of unsaturated fatty acids (oleic acid, linoleic acid and linolenicacid) including conjugated linoleic acid was higher in summer than inwinter. In the case of the saturated fatty acids (butyric acid, caproicacid, caprylic acid, capric acid, myristic acid, palmitic acid and stearicacid) an opposite tendency has been shown. The amount of conjugatedlinoleic acid ranged from 0.8 to 1.4%, with an average value of 1.1%.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
conjugated linoleic acid
fatty acids
milk fat
season
Hungarian Simmenthal
Red Holstein Friesian
Black Holstein Friesian
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 2 : 1 (2009), p. 89-100. -
További szerzők:Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna Győri A. Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM072997
Első szerző:Salamon Rozália Veronika (élelmiszermérnök)
Cím:Synthetic methods for obtaining conjugated linoleic acids (CLA) by catalysis / R. V. Salamon, E. Varga-Visi, Cs. D. András, Zs. Csapó Kiss, J. Csapó
Dátum:2012
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:Vegetable oils with high CLA content possess high nutri-tional value. The amount of the bioactive CLA isomers (cis-9,trans-11and trans-10,cis-12) is very important from that respect. Lots of meth-ods were developed for CLA synthesis. The most environmental friendlymethods are based on microbial biosynthesis, but the isomerization yieldis very low. Due to this reason, the microbial CLA synthesis is notcompetitive with the classical (chemical) alkaline isomerization process.With homogeneous catalysis using organometallic catalysts (Ru and Rhcomplexes), much higher (approximately 80%) yields were obtained withhigh selectivity related to bioactive isomers.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
conjugated linoleic acid
CLA, homogeneous catalysis
hetero- geneous catalysis
photocatalytic process
hydrotalcite
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 5 (2012), p. 32-51. -
További szerzők:Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) András Csaba Dezső (1968-) (vegyészmérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM060118
Első szerző:Tamás Melinda (vegyész, kémia-fizika tanár)
Cím:Különböző talajtípusokon termesztett búza (Triticum aestivum L.) szeléntartalmának meghatározása / Tamás Melinda, Mándoki Zsolt, Lányi Szabolcs, Salamon Rozália Veronika, Salamon Szidónia, András Csaba, Csapó János
Dátum:2008
Megjegyzések:Kutatásaink során vizsgáljuk a különböző talajtípusokon termesztett búzafűminták szelén tartalmát, valamint azt, hogy a búza és a búzalisztből készült kenyér milyen mértékben járul hozzá Románia lakosságának szelén-ellátottságához. Kísérleteink első szakaszában elemeztük a búzanövény összesszelén tartalmát.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok előadáskivonat
szelénhiány
növények szeléntartalma
búza
fluorimetriás szelénmeghatározás
talajtípusok
Megjelenés:XIV. Nemzetközi Vegyészkonferencia. - p. 119-123.
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Lányi Szabolcs (1947-) (vegyészmérnök) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Salamon Szidónia (1979-) (élelmiszermérnök) András Csaba Dezső (1968-) (vegyészmérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM059374
Első szerző:Tamás Melinda (vegyész, kémia-fizika tanár)
Cím:Különböző őszibúza (Triticum aestivum L.) hajtás és búzaszem összesszelén- és szervesszelén-tartalma / Tamás Melinda, Mándoki Zsolt, Márton Melinda, Mészáros Sándor, Lányi Szabolcs, Salamon Rozália Veronika, Salamon Szidónia, Albert Csilla, Csapó János
Dátum:2011
ISSN:1418-1789
Megjegyzések:A kutatómunka során meghatároztuk 35 őszibúza hajtás és 35 búzaszem szelén- és szárazanyag-tartalmát. A megfelelően előkészített minta szeléntartalmát a kialakult piazszelenolkomplex spektrofluorimetriás (?gerjesztés=380 nm, ?emisszió=519 nm) meghatározásával mértük. Megállapítottuk, hogy a búza hajtás a búzaszem szeléntartalma között a korrelációs koefficiens értéke P=0,05 szinten 0,36, ami egyközepes összefüggésre utal. A búza hajtás 100% szárazanyagra számolt szeléntartalmaés a búza összesszelén-tartalma közötti összefüggés szintén közepesen szoros, akorreláció koefficiens értéke P=0,02 szinten 0,40. Ezt követően mértük 44 db búzaszemszeléntartalmát, valamint szeleno-metionin-tartalmát ioncserés oszlopkromatográfiával és nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiával, és számoltuk abból a szerveszelén-tartalmat.Megállapítottuk, hogy rendkívül szoros az összefüggés a búza szeléntartalma, szeleno-metionin-tartalma és szeleno-metioninból számolt szervesszelén-tartalma között(a korrelációs koefficiensek értéke P=0,01 szinten 0,92 és 0,99 között). A búza hajtás szeleno-metionin-tartalma és a búza szeleno-metionin-tartalma közti összefüggést igengyengének (r=0,23) találtuk.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szelén
búza hajtás
szelén-meghatározás
szeleno-metionin
szeleno metionin meghatározás
szervesszelén-tartalom
Megjelenés:Acta Agraria Kaposváriensis. - 15 : 1 (2011), p. 67-84. -
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Márton Melinda (1981-) (kémia-fizika szakos tanár) Mészáros Sándor (1955-) (vegyészmérnök) Lányi Szabolcs (1947-) (vegyészmérnök) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Salamon Szidónia (1979-) (élelmiszermérnök) Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2