CCL

Összesen 21 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM073003
Első szerző:Albert Csilla (gyógyszerész)
Cím:The effect of microwave pasteurization on the composition of milk / Cs. Albert, Zs. Mándoki, Zs. Csapó-Kiss, J. Csapó
Dátum:2009
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:Free amino acid and total amino acid content, water solublevitamin content (vitamin C, B1, B2, B6 and B12) and utilizable lysine,lysinoalanine and hydroxymethyl furfurol content of milk were examinedafter the samples were pasteurized using different heat treatment.They analyzed the effect of microwave treatment on the amino acids,free amino acid content and biological value compared to the conventionalheat treatment technology. In was established that the two applied heattreatments caused practically no change in the amino acid compositionof the milk protein neither in case of the essential nor in the case ofthe non-essential amino acids. The total free amino acid content of theraw milk (20.67 mg/100 g milk) reduced in the milk pasteurized in thetraditional way to 8.02, whereas in the microwave pasteurized milk to 8.96mg amino acid/100 g milk.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
milk composition
mild pasteurization
microvawe pasteurization
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 2 : 2 (2009), p. 153-165. -
További szerzők:Mándoki Zsolt (1970-) (vegyészmérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM072930
Első szerző:Béri Béla (agrármérnök)
Cím:Analysis of the fatty acid pattern of milk from current and rare cattle breeds / B. Béri, Éva Varga-Visi, K. Lóki, Zs. Csapó-Kiss, Á. Süli, R. Salamon, J. Csapó
Dátum:2011
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:Six different dairy breeds kept under the same farm and fedunder the same conditions were evaluated with respect to the fat content and the fatty acid composition of their milk drawn on the 3-5th months of lactation.The fat content of the milk of the breeds did not differ significantly (p = 0.076) owing to the high variance of samples in the examined time period. The mean value of the sum of saturated fatty acids was the highest in the case of Jersey (77.8%) while this value ranged from 71.8% to 74.8% for the other breeds. An inversely proportional tendency can be seen for the ratio of monounsaturated fatty acids: in this case, the meanvalue for Jersey was the lowest (18.9%) and the values of the other breeds ranged from 21.9 to 24.9%. The saturated fatty acid/unsaturated fatty acid ratio was significantly (p < 0.05) higher in the milk fat of Jerseythan that of Swedish red, Holstein-Friesian, Norwegian red, and Brown Swiss. The n6/n3 ratio of fatty acids in the milk fat of the breeds under investigation did not differ significantly.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
fatty acid
milk
dairy cow
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 4 (2011), p. 28-43. -
További szerzők:Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Csapóné Kiss Zsuzsanna Süli Ágnes (1980-) (agrármérnök) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:NKFP-07-A3 TEJUT-08
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM090492
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Élelmiszer-hamisítás és kimutatása = Food adulteration / Csapó János, Albert Csilla, Csapóné Kiss Zsuzsanna
Dátum:2017
ISSN:0422-9576
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
élelmiszerhamisítás
Élelmiszertudományok
food science
food adulteration
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati közlemények. - 63 : 1 (2017), p. 1467-1469. --
További szerzők:Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM078884
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Élelmiszerhamisítás / Csapó János, Albert Csilla, Csapóné Kiss Zsuzsanna
Dátum:2016
Megjelenés:Debrecen : Debreceni Egyetemi Kiadó, 2016
Terjedelem:217 p.
ISBN:9789634739364
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok tankönyv
További szerzők:Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM073010
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Mercaptoethanesulfonic acid as the reductive thiol-containing reagent employed for the derivatization of amino acids with o-phthaldialdehyde analysis / J. Csapó, K. Lóki, Cs. Albert, Zs. Csapó-Kiss
Dátum:2008
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:Mercaptoethanesulfonic acid (MES-OH) can be applied forhydrolyzing proteins. The aim of our research was to examine if it can beused also as a derivatization reagent for fluorescens detection of aminoacids together with OPA (o-phthaldialdehyde) instead of ME (mercap-toethanol) owning to its thiol-group. Corn, soybean and meatmeal sam-ples were hydrolized with hydrochloric acid or MES-OH, derivatized withninhydrin or OPA/ME or OPA/MES-OH and analysed with IEC (ion ex-change chromatography) or RP-HPLC (reversed phase high performanceliquid chromatography). There were no significant differences amongthe amino acid composition results of samples irrespective of choice of the hydrolysis or derivatization methods. MES-OH can be applied notonly for hydrolysis but also for derivatization of amino acids. In caseof samples with high protein content (>50%), due to the dilution afterhydrolysis the MES-OH concentration could be insufficient for derivativeformation, in these cases an extra MES-OH addition is required prior toderivatization.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Column liquid chromatography
reversed phase chromatography
hydrolysis of proteins
derivatization for fluorescence detection
mercaptoethanesulfonic acid
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 1 (2008), p. 49-60. -
További szerzők:Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM073011
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Influence of the microwave heating on the water soluble vitamin and D-amino acid content of meat / J. Csapó, Sz. Salamon, E. Varga-Visi, Zs. Csapó-Kiss
Dátum:2009
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The authors examined the vitamins B1, B2 and C con-tent of meatballs and also the D-aspartic acid and D-glutamic acidcontent plotted against the cooking time. The vitamin B1 mixed in 50 mg/100 g concentration to the normal-sized meatball changed mini-mal in 10 minutes, but during 20 minutes baking, 70% decomposed. Thevitamin B2 seems to resist more against microwave treatment since itsconcentration in 10 minutes reduced from 50 mg/100 g to 43 mg/100 g,and after 20 minutes of microwave treatment it reduced to 35 mg/100 g.The vitamin C content of the meatballs (50 mg/100 g initial concentra-tion), applying the two methods of our own was 20-22 mg/100 g after 10 minutes and 13-14 mg/100 g after 20 minutes. No significant differ-ences were found in the vitamin content of inside and outside of themeatball. The D/L aspartic acid ratio was 0.048 in the non-treated sam-ple, the D/L glutamic acid ratio was 0.027. This ratio concerning theaspartic acid increased to 0.069 in 10 minutes, 0.151 in 20 minutes, andconcerning the glutamic acid increased to 0.042 in 10 minutes, and 0.047 in 20 minutes.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
meat
microwave treatment
vitamins
vitamin B1
vitamin B2
vitamin C
D-aspartic acid
D-glutamic acid
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 2 : 1 (2009), p. 81-88. -
További szerzők:Salamon Szidónia (1979-) (élelmiszermérnök) Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM072979
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Structural and quantitative analysis of exopolisaccharides and oligosaccharides produced by lactobacillus. I. Basic information, isolation, quantitative determination, molecular mass and monosaccharide composition / J. Csapó, R. V. Salamon, Sz. Salamon, Sz. Toró, Zs. Csapóné Kiss
Dátum:2014
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
exopolysaccharides (EPS)
molecular mass
monosaccharide composition
analytical methods.
quantitative determination
isolation
galacto-oligosaccharides (GalOS)
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 7 (2014), p. 5-20. -
További szerzők:Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Salamon Szidónia (1979-) (élelmiszermérnök) Toró Szabolcs (élelmiszermérnök, agrármérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM072977
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:The D-amino acid content of foodstuffs (A Review) / J. Csapó, Cs. Albert, Zs. Csapó-Kiss
Dátum:2009
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
protein
D-amino acids
racemisation
digestibility of protein
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 2 : 1 (2009), p. 5-30. -
További szerzők:Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM072974
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Quantitative determination of the protein of bacterial origin based on D-amino acid contents / J. Csapó, Cs. Albert, K. Lóki, Zs. Csapó-Kiss
Dátum:2008
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
protein of bacterial origin
bacterial protein synthesis
DAPA
diaminopimelic acid,
D-Glu,
D-glutamic acid,
D-aspartic acid
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 1 : 1 (2008), p. 81-97. -
További szerzők:Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM072929
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Colostrum and milk of current and rare cattle breeds: protein content and amino acid composition / J. Csapó, K. Lóki, B. Béri, Á. Süli, É. Varga-Visi, Cs. Albert, Zs. Csapó-Kiss
Dátum:2011
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The dry matter, crude protein, and amino acid content ofcolostrum and milk of different dairy cow breeds that were kept under the same conditions were determined. There were not notable differences between breeds regarding the dry matter, crude protein, and amino acid content of colostrum samples obtained on the first, third, and fifth days of lactation. The single exception was the third-day-colostrum from Holstein-Friesian that contained more of these compounds than the other breeds. The amino acid composition of protein from the colostrum of breeds under investigation was also very similar. The milk samples of Jersey and Swedish red contained the highest amount of dry matter, crude protein, and that of amino acids in the examined lactation period (3-5 months after calving). The ratios of the individual essential amino acids within milk protein did not differ notably among breeds. Based on the Morup-Olesen biological value calculation,among the studied breeds, the amino acid composition of milk proteins from Holstein-Friesian was the most similar to the reference protein in the average of the 3-5 months of lactation.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
amino acid
protein content
colostrum
dairy cow
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 4 (2011), p. 18-27. -
További szerzők:Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Süli Ágnes (1980-) (agrármérnök) Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök) Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Pályázati támogatás:NKFP-07-A3 TEJUT-08
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM072841
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Separation and determination of the amino acids by ion exchange column chromatography applying postcolumn derivatization / J Csapó, Cs. Albert, K. Lóki, Zs. Csapó-Kiss
Dátum:2008
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
ion exchange column chromatography
IEC
high performance liquid chromatography
HPLC
amino acids
determination
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 1 (2008), p. 5-29. -
További szerzők:Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) Lóki Katalin (1980-) (agrárközgazdász) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM072843
Első szerző:Csapó János (agrármérnök)
Cím:Production of selenium-enriched milk and dairy products / J. Csapó, G. Holló, I. Holló, R. V. Salamon, Sz. Salamon, Sz. Toró, Zs. Csapóné Kiss
Dátum:2015
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
selenium
selenium-enriched milk
dairy product
different types of cheese
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria 8 (2015), p. 5-29. -
További szerzők:Holló Gabriella (1974-) (agrármérnök) Holló István (1948-) (agrármérnök) Salamon Rozália Veronika (1979-) (élelmiszermérnök) Salamon Szidónia (1979-) (élelmiszermérnök) Toró Szabolcs (élelmiszermérnök, agrármérnök) Csapóné Kiss Zsuzsanna
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1 2