CCL

Összesen 20 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM107483
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Nutritional Role of Selenium, Production of Selenium Enriched Milk / Réka Juhászné Tóth, Dóra Kiss, János Csapó
Dátum:2018
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:One Health and Food Safety Conference Proceedings / ed. Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität. - p. 92
További szerzők:Kiss Dóra Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM108109
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénnel dúsított tej előállítása / Juhászné Tóth Réka, Kiss Dóra, Zurbó Zsófia, Csapó János
Dátum:2019
ISBN:978-615-5606-09-0
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLIV. Vándorgyűlése programja és az előadások összefoglalói / szerk. Antal Emese, Biró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre. - p. 22. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Zurbó Zsófia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, biomérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP-VEKOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM107504
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénnel dúsított tejtermékek előállítása / Juhászné Tóth Réka, Kiss Dóra, Nyeste Erika, Csapó János
Dátum:2019
ISBN:978-615-558-642-2
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Tavaszi Szél Konferencia 2019: Nemzetközi Multidiszciplináris Konferencia: Absztraktkötet / szerk. Németh Katalin. - p. 51. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Nyeste Erika Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM107500
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:A szelén szerepe az emberi táplálkozásban = Role of selenium in human nutrition / Juhászné Tóth Réka, Csapó János
Dátum:2018
Megjegyzések:A szelént korábban toxikusnak tartották, ám mára kiderült, hogy szervezetünk 10-15 mg-ot tartalmaz belőle, és csaknem minden sejtünkben megtalálható. A szelén hozzájárul a növekedéshez, támogatja az egészséges izomműködést, az immunrendszer és a reprodukciós szervek működését, továbbá csökkenti egyes elemek toxicitását, sőt csökkenti egyes vírusok virulenciáját. Az antioxidáns hatású glutation-peroxidáz enzim alkotórésze, amely részt vesz a szabad gyökök elleni harcban. Szelénhiány esetén nő a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek, agyvérzés, pajzsmirigy működési zavarok és egyes ráktípusok kialakulásának esélye. Hiányában létrejöhet Keshan-kór, a Keshan-Beck szindróma, de összefüggésbe hozható a Down-kór kialakulásával is. Egészségesen, változatosan táplálkozó embereknél a szelénhiány kialakulásának kockázata kicsi, azonban Európa szelénben hiányosan ellátott területein a szelénhiány egészségügyi kockázatot jelenthet a lakosság számára. A szelén felnőttek számára ajánlott napi beviteli mennyisége (RDA) 55 ?g/nap, míg a WHO és a FAO 400 ?g/nap értéket állapított meg a napi tolerálható dózisnak. A szelén túladagolásának esélye kicsi, mert csak táplálékkal ezt a mennyiséget a szervezetbe bevinni szinte lehetetlen. A szelén pótlása táplálék kiegészítőkkel vagy szelénnel dúsított funkcionális élelmiszerekkel történhet
ISBN:978-615-5545-81-8
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
szelén
táplálkozás
egészség
funkcionális élelmiszer
Megjelenés:Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek : Egészséges táplálkozás : Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek : Egészséges környezet: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században / szerk. Irinyiné Oláh Katalin, Tóth Csilla. - p. 56-57. -
További szerzők:Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM107496
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Production of selenium enriched milk and dairy products / Juhászné Tóth R., Csapó J.
Dátum:2018
Megjegyzések:Until the middle of the last century selenium was considered to be toxic, but recently it turned out to be a micronutrient with important physiological effects, whose lack impedes the functioning of several enzymes, while in the case of a prolonged deficiency, diseases processes can also occur in the body. Hungary belongs to the selenium deficient regions in Europe, therefore, our aim was to contribute to the improvement of selenium supply of the 27 population through increasing the selenium content of milk and dairy products. A daily supplementation of 1-6 mg organic selenium to the feed of dairy cows increases the selenium content of milk from the value of 18 ?g/kg to 94 ?g/kg in 8 weeks, decreasing again to the initial value in 6 weeks after stopping the supplementation. After producing various products from control milk (18 ?g/kg selenium content) and the selenium enriched milk (53 ?g/kg) obtained from dairy cattle fed on a feed supplemented with 2 mg selenium/day, we concluded, that the selenium content of selenium enriched milk compared to the products produced from the control milk increased from the value of 18.6 to 58.5 ?g/kg in the case of yogurt, from 66.0 to 138.1 ?g/kg in the case of Telemea, from 80.8 to 163.7 ?g/kg in the case of Orda and from 88.6 to 200.0 ?g/kg in the case of semi-hard cheese obtained by mixed-coagulation. The selenium content of whey also increased significantly (from 8.8-9.7 ?g/kg to 20.1-25.8 ?g/kg), which could also be used as a food for people or feed for animals. According to our calculations, the selenium requirements of the developing organism could be satisfied by the consumption of 2-3 dl selenium enriched milk until the age of 8 and with 4-6 dl selenium enriched milk until the age of 20.
ISBN:978-963-490-0245
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Abstract Book : FSD 2018 3rd Food Structure & Design Conference / eds. University of Debrecen. - p. 26-27. -
További szerzők:Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM107495
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Production of selenized milk / R. Juhászné Tóth, D. Kiss, J. Csapó
Dátum:2018
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
milk
selenium
functional food
feed
cow
Megjelenés:Scientific researches in food production - 3rd meeting of young researchers from V4 countries - Conference Proceedings / eds. University of Debrecen. - p. 21.
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM107492
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Production of selenium enriched cheese / R. Juhászné Tóth, D. Kiss, J. Csapó
Dátum:2018
ISBN:978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being : Abstract book / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 147. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM107491
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénes tej előállítása / Juhászné Tóth Réka, Kiss Dóra, Csapó János
Dátum:2018
ISBN:978-615-5586-26-2
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Tavaszi szél konferencia 2018 Nemzetközi multidiszciplináris konferencia : Absztraktkötet / szerk. Keresztes Gábor. - p. 63. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM107481
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The role of selenium in nutrition and the manufacturing of selenium-enriched milk / R. Juhászné Tóth, D. Kiss, J. Csapó
Dátum:2022
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The role of selenium has increased after the discovery of the first seleno-enzyme in the human body. Selenium supports growth, the immune system, the reproductive organs, thyroid and muscle function, has an antioxidant effect, and protects against free radicals. The recommended daily intake of selenium for adults is 55 ?g/day, which cannot be covered with food alone in selenium-deficient areas. That is the reason why we chose as our research topic the production of functional food - in this research: milk - in which the selenium level has been elevated naturally. In our work, we supplemented six Holstein-Friesian cattle feeds with a daily 1, 2, 4, and 6 mg/individual organic selenium, and then we measured the selenium content by ICP-MS. With a selenium enrichment of 1 mg/day, a 60% increase in selenium content was achieved, as the selenium content of milk increased from 32.93 ?g/kg to 52.79 ?g/kg. With the 2, 4, and 6 mg supplementation, the milk contained 97.2, 182.69, and 231.31 ?g/kg selenium respectively. The latter is seven times more than the selenium content of the control sample. We have developed a recommendation for the amount of naturally selenized milk that should be consumed for different age groups. In our opinion, milk with increased selenium content could contribute to improving the selenium status of the population.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
functional food
dairy
Se-milk
selenium-enriched yeast feeding
health preservation
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 15 : 1 (2022), p. 84-93. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM087653
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:A szelén szerepe a táplálkozásban; szelénnel dúsított tej és tejtermékek előállítása / Juhászné Tóth Réka, Kiss Dóra, Zurbó Zsófia, Csapó János
Dátum:2019
ISSN:0025-004X
Megjegyzések:A Föld számos területén, többek között Magyarországon is, a talaj szelénben szegény, ezért a táplálékkal nem tudunk elegendő szelénhez jutni. Felmerült annak a lehetősége, hogy az állati eredetű termékeket is dúsítsák szelénnel. Kutatásukban a szerzők szelenizált élesztővel egészítették ki tejelő tehenek takarmányát (1?2 mg Se/nap) azért, hogy kiderítsék milyen körülmények között állítható elő szelénes tej és tejtermék. Napi 1 mg szelénkiegészítés hatására a tej szeléntartalma a kezdeti 18 ?g/kg szintről csaknem duplájára, 31 ?g/kg-ra emelkedett, 2 mg esetén pedig 53 ?g/kg-ra nőtt. Az ebből előállított tejtermékek szeléntartalmát (gomolya: 58,5; orda, 167,2; félkemény sajt: 200,0; túró: 154,8 ?g/kg) a kontroll tejből előállítottakhoz képest (sorrendben, 66,0; 80,8; 88,6; 57,4 ?g/kg) két és fél, háromszorosára tudták növelni.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Magyar Állatorvosok Lapja. - 141 (2019), p. 625-631. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Zurbó Zsófia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, biomérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM086835
035-os BibID:(Scopus)85079840504
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Preparation of selenium enriched smearcase cheese and whey cheese / Réka Juhászné Tóth, János Csapó
Dátum:2019
ISSN:0422-9576
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
milk
selenium
smearcase (lump) cheese
whey cheese
selenium supplementation
increased selenium milk and dairy products
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 65 : 3 (2019), p. 2612-2616. -
További szerzők:Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM086833
035-os BibID:(Scopus)85079840504
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénnel dúsított gomolya és orda előállítása / Juhászné Tóth Réka, Csapó János
Dátum:2019
ISSN:0422-9576
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 65 : 3 (2019), p. 2607-2611. -
További szerzők:Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2