CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM094200
Első szerző:Erdei Éva (agrármérnök)
Cím:Kluyveromyces marxianus termotoleráns élesztő CBS712 törzsének jellemzése / Erdei Éva, Molnár Mónika, Gyémánt Gyöngyi, Harangi János, Nagy János, Pócsi István
Dátum:2009
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:A bioetanol előállításakor technológiailag kedvezőbb, ha termotoleráns mikroorganizmusok alkalmazásával, magas hőmérsékleten folyik a termelés. A termotoleráns élesztők közül kiemelkedő a Kluyveromyces marxianus hőtűrése, melynek IMB3 törzsét az iparban általában 45 ?C-on alkalmazzák. A project távlati célja a Kluyveromyces marxianus CBS712 törzs genetikai módosítása, a jelenleg alkalmazottnál magasabb hőmérsékleten történő etanol termelés érdekében. Ehhez elsőként a CBS712 törzs jellemzését szükséges elvégezni, különös tekintettel a növekedés hőmérsékleti határának, és az etanol termelés mennyiségének meghatározására. A törzs növekedésének hőmérsékleti határát YPD tápoldatban 48 ?C-ban határoztuk meg. A hőmérséklet 45 ?C fölé emelése a sejtek életképességének exponenciális csökkenésével járt. Az etanol termelést rázatott lombikban, MYFM tápoldatban, oxigén limitált körülmények között, változó glükóz koncentráció (12-20%) és hőmérséklet (45-47 ?C) mellett teszteltük. Előkísérleteinkből megállapítható, hogy a glükóz koncentráció emelése fokozta az etanol termelést. A legmagasabb glükóz koncentráció mellett mért etanol termelés (~ 5%) nem különbözött egymástól a tesztelt hőmérsékleteken (45, 46 és 47 ?C), mely megfigyelés jelzi a törzs termotoleranciájának fokozásában rejlőlehetőséget. Fermentation at high temperature with application of thermotolerant microorganisms is a technological advantage in bioethanol production. Among the yeasts, K. marxianus has outstanding thermotolarance. The industrial application of the IMB3 strain occurs usually at 45C. The final aim of our project is the genetic modification of the K. marxianus CBS712 strain in order to achieve ethanol production at higher temperature than the currently applied. This requires the characterization of the CBS712 strain, with special attention to the determination of the temperature limit of its growth and the amount of the ethanol produced. The temperature limit of growth was 48C in YPD medium. Elevation of the temperature above 45C led to an exponential drop of the cell viability. Ethanol production was tested in shaking flasks, in MYFM medium, under oxigene limited conditions, applying variable concentrations of glucose (12?20%) and different temperatures (45?47?C). Preliminary results have revealed that the elevation of glucose concentration increased the amount of ethanol produced. The amount of ethanol (appr. 5%) produced at the highest glucose concentration was not different at the tested temperatures (45, 46 and 47?C). The observation indicates the potential in raising the thermotolerance of the strain.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Kluyveromyces marxianus
etanol
termotolerancia
thermotolerance
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 35 (2009), p. 7-13. -
További szerzők:Molnár Mónika (biofizikus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Harangi János (1950-) (biokémikus, kromatográfus) Nagy János (1951-) (agrármérnök, mérnök-tanár) Pócsi István (1961-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM013253
Első szerző:Mótyán János András (biokémikus, molekuláris biológus)
Cím:Computer-aided subsite mapping of alpha-amylases / János A. Mótyán, Gyöngyi Gyémánt, János Harangi, Péter Bagossi
Dátum:2011
Megjegyzések:Subsite mapping is a crucial procedure in the characterization of alpha-amylases (EC 3.2.1.1), which are extensively used in starch-based industries and in diagnosis of pancreatic and salivary glands disorders. A computer-aided method has been developed for subsite mapping of alpha-amylases, which substitutes the difficult, expensive, and time-consuming experimental determination of action patterns to crystal structures based energy calculations. Interaction energies between enzymes and carbohydrate substrates were calculated after short energy minimization by a molecular mechanics program. A training set of wild type and mutant amylases with known experimental action patterns of 13 enzymes of wide range of origin was used to set up the procedure. Calculations for training set resulted in good correlation in case of subsite binding energies (r2 = 0.827-0.929) and bond cleavage frequencies (r2 = 0.727-0.835). A set of eight novel barley amylase 1 mutants was used to test our model. Subsite binding energies were predicted with r2 = 0.502 correlation coefficient, while bond cleavage frequency prediction resulted in r2 = 0.538. Our computer-aided procedure may supplement the experimental subsite mapping methods to predict and understand characteristic features of alpha-amylases.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
alpha-amylase
subsite mapping
binding energy
bond cleavage frequency
molecular modeling
Megjelenés:Carbohydrate Research. - 346 : 3 (2011), p. 410-415. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Harangi János (1950-) (biokémikus, kromatográfus) Bagossi Péter (1966-2011) (biokémikus, vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1