CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM100939
035-os BibID:(cikkazonosító)421 (Scopus)85127560068
Első szerző:Adácsi Cintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Microbiological and Toxicological Evaluation of Fermented Forages / Adácsi Cintia, Kovács Szilvia, Pócsi István, Győri Zoltán, Dombrádi Zsuzsanna, Pusztahelyi Tünde
Dátum:2022
ISSN:2077-0472
Megjegyzések:Abstract: Several feed preservation methods can ensure lower mycotoxin contamination levels enter the food life cycle, and a relatively common wet preservation method of forage plant materials is fermentation. This study aimed to characterize the microbiological state and mycotoxin contamination of fermented silages and haylages (corn, alfalfa, rye, and triticale), their main microbiota, and isolation of bacteria with mycotoxin resistance. Bacteria that remain viable throughout the fermentation process and possess high mycotoxin resistance can have a biotechnological benefit. Lactic acid bacteria, primarily found in corn silage, were Lactiplantibacillus plantarum isolates. Meanwhile, a high percentage of alfalfa silage and haylage was characterized by Lactiplantibacillus pentosus. In rye silage and haylage samples, Pediococci were the typical bacteria. Bacterial isolates were characterized by deoxynivalenol and zearalenon resistance. Some of them were sensitive to aflatoxin B1, while ochratoxin A caused 33?86% growth inhibition of the cultures. The mycotoxin resistant organisms are under further research, aiming for mycotoxin elimination in feed.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
mycotoxin
lactic acid bacteria
spore-forming bacteria
deoxynivalenol
zearalenone
ochratoxin A
aflatoxin B1
silage
haylage
Megjelenés:Agriculture-Basel. - 12 : 3 (2022), p. 1-11. -
További szerzők:Kovács Szilvia (1982-) (biológus) Pócsi István (1961-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Dombrádi Zsuzsanna Rita (1983-) (molekuláris biológus, mikrobiológus) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító)
Pályázati támogatás:018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
019-2.1.13-TÉT_IN-2020-00056
Egyéb
TKP2020-IKA-04 (TP)
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM091261
035-os BibID:(cikkazonosító)104
Első szerző:Peles Ferenc (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Cím:Biological Control and Mitigation of Aflatoxin Contamination in Commodities / Ferenc Peles, Péter Sipos, Szilvia Kovács, Zoltán Győri, István Pócsi, Tünde Pusztahelyi
Dátum:2021
ISSN:2072-6651
Megjegyzések:Aflatoxins (AFs) are toxic secondary metabolites produced mostly by Aspergillus species. AF contamination entering the feed and food chain has been a crucial long-term issue for veterinarians, medicals, agroindustry experts, and researchers working in this field. Although different (physical, chemical, and biological) technologies have been developed, tested, and employed to mitigate the detrimental effects of mycotoxins, including AFs, universal methods are still not available to reduce AF levels in feed and food in the last decades. Possible biological control by bacteria, yeasts, and fungi, their excretes, the role of the ruminal degradation, pre-harvest biocontrol by competitive exclusion or biofungicides, and post-harvest technologies and practices based on biological agents currently used to alleviate the toxic effects of AFs are collected in this review. Pre-harvest biocontrol technologies can give us the greatest opportunity to reduce AF production on the spot. Together with post-harvest applications of bacteria or fungal cultures, these technologies can help us strictly reduce AF contamination without synthetic chemicals.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
biocontrol
aflatoxin
pre-harvest
post-harvest
non-aflatoxigenic
ruminal
Megjelenés:Toxins. - 13 : 2 (2021), p. 1-19. -
További szerzők:Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Kovács Szilvia (1982-) (biológus) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Pócsi István (1961-) (vegyész) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító)
Pályázati támogatás:2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
2020-4.1.1-TKP2020
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM105489
Első szerző:Pusztahelyi Tünde (biológus, angol-magyar szakfordító)
Cím:Biological control and elimination of mycotoxins in food and feed / Tünde Pusztahelyi, Szilvia Kovács, Cintia Adácsi, Ida Miklós, Attila Dobos, Zoltán Győri, K. Madhavan Nampoothiri, István Pócsi
Dátum:2022
ISBN:978-963-490-468-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : Abstract Book. - p. 17. -
További szerzők:Kovács Szilvia (1982-) (biológus) Adácsi Cintia (1990-) (táplálkozástudományi szakember) Miklós Ida (1962-) (biológus) Dobos Attila (1970-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Nampoothiri K. Madhavan Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
2019-2.1.13-TÉT_IN-2020-00056
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1