Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 3 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM093815
Első szerző:
Bákonyi Nóra (agrármérnök)
Cím:
Response of maize seedlings to the latent zinc deficiency under different Fe/Zn ratio / Nóra Bákonyi
Dátum:
2011
ISSN:
1587-1282
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Agrártudományi közlemények. - 44 (2011), p. 125-128. -
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM087797
Első szerző:
Bákonyi Nóra (agrármérnök)
Cím:
Az apoplazmatikus pH szerepe a tápanyagfelvételben / Bákonyi Nóra
Dátum:
2012
ISSN:
1587-1282
Megjegyzések:
A növény számára szükséges tápelemek oldódását és felvételét a talaj, illetve a gyökér közvetlen környezete, a rhizoszféra pH-ja határozza meg, amelyet a növény szerves savak kiválasztásával képes befolyásolni, valamint a mikroorganizmusok is szerepet játszhatnak annak módosításában. A növények számára fontos tápelemek oldékonysága az enyhén savas pH tartományban a legjobb. Az a tápanyag hasznosul, amely bejut a sejtbe, és nem választódik ki annak vakuólumába. Feltételeztük, hogy a tápelemek bejutását a mezofillum sejtjeibe a pH hasonlóan befolyásolja, mint a gyökerek ion felvételét. A tápelemek oldódását és bejutását a sejtekbe meghatározza a mezofillum sejtközötti járataiban lévő nedv, az apoplaszt oldat pH-ja. Célkitűzésem az volt, hogy laboratóriumi körülmények között bizonyítsam a tápoldat és az apoplazmatikus bikarbonát, valamint egy biotrágya (Phylazonit MC?) hatását az apoplaszt oldat pH-jára, a tápanyagok felvételére tápoldaton nevelt növényeknél. Eredményeim szerint a bikarbonát emelte a tápoldat pH-ját, így befolyásolja a tápanyagok oldódását és felvételét. A tápoldathoz és az infiltrálva adott bikarbonát egyaránt befolyásolta a kísérleti növények apoplaszt oldatának pH-ját. A tápoldatos kísérletben a bikarbonát és biotrágya apoplaszt oldat pH-ját módosító hatása ellentétes volt a mezofillum sejtközötti járat oldatának-, és a tápoldat pH-jára.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
apoplazmatikus pH
apoplaszt oldat
bikarbonát
biotrágya
tápanyagfelvétel
apoplastic pH
apoplast fluid
bicarbonate
biofertiliser
nutrient uptake
Megjelenés:
Agrártudományi Közlemények. - 50 (2012), p. 65-71. -
Internet cím:
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM092024
Első szerző:
Barna Döme (1994-)
Cím:
Deproteinized plant juice as part of circular economy: A short review and brief experimental data / Barna Döme, Oláhné Tóth Ibolya, Fári Miklós Gábor, Bákonyi Nóra
Dátum:
2020
ISSN:
1587-1282
Megjegyzések:
As the population of the Earth is constantly growing it generates an unmet demand forprotein, which is an urgent problem. The protein extraction process is a potential solution, which offers high-quality plant protein suitable for animal and human nutrition at a favorable price. The process used within our project produces green juice from the green alfalfa biomass through pressing. After the coagulation of protein from this green juice, the by-product is called DPJ (Deproteinized Plant Juices) or brown juice. Our preliminary results match the international literature, namely that brown juice take up as much as 50% of the fresh biomass in weight. To utilize this by-product is a crucial part of the process to make it environmental-friendly and financially viable as well. The examined brown juice samples came from a small-scale experiment of alfalfa cultivarscarried out in the experimental farm at the University of Debrecen. According to our preliminary results, brown juice has high macro-and micronutrient values, furthermore, it has a potentially high amount of antioxidant compounds. The study highlights that brown juice is suitable as an ingredient in microbiological media, in plant nutrition as a supplementary solution, for feedstock and for preparing human food supplements or functional foods. The potential utilization of all biorefinery products makes it a very appropriate technology for today's challenges.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Agrártudományi Közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2020), p. 23-26. -
További szerzők:
Tóth Ibolya, O. (agrár)
Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:
GINOP-2.2.1-15-2017-00051
GINOP
ÚNKP-19-3
Egyéb
EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.