CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM083730
035-os BibID:(cikkazonosító)247 (WoS)000521366400019 (Scopus)85079425405
Első szerző:Bákonyi Nóra (agrármérnök)
Cím:Chemical Traits of Fermented Alfalfa Brown Juice: Its Implications on Physiological, Biochemical, Anatomical, and Growth Parameters of Celosia / Bákonyi Nóra, Kisvarga Szilvia, Barna Döme, Tóth O. Ibolya, Hassan El-Ramady, Neama Abdalla, Kovács Szilvia, Rozbach Margaréta, Fehér Csaba, Nevien Elhawat, Tarek Alshaal, Fári Miklós Gábor
Dátum:2020
ISSN:2073-4395
Megjegyzések:Brown juice is a byproduct of fractionated green biomass during leaf protein isolation. It represents approximately 45%?50% of the total pressed fresh biomass. Disposal of brown juice is a serious issue in leaf protein production due to its high biological oxygen demand and carbohydrates content. The current study aimed to find a possible potential use of brown juice. Therefore, chemical and biochemical properties of brown juice?derived from alfalfa green biomass?were determined before and after fermentation by lactic acid bacteria. Additionally, the growth stimulation potential of fermented brown juice on plumed cockscomb (Celosia argantea var. plumose 'Arrabona') plants were tested. Celosia seedlings were sprayed at different rates of fermented brown juice (i.e., 0.5%, 1%, 2.5%, 5%, and 10%) and tap water was applied as control. The results revealed that lactic acid bacteria successfully enhanced the stabilization of brown juice via reducing sugars content and increasing organic acids content. After fermentation, contents of glucose monomers were 15 times lower; while concentrations of lactic and acetic acids increased by 7- and 10-fold, respectively. This caused a reduction in the pH of fermented brown juice by 13.9%. Treating Celosia plants at lower rates of fermented brown juice (up to 1.0%) significantly induced their growth dynamics and antioxidant capacity. Higher values of vegetative parameters were measured in treated plants compared to control. The brown juice treatments caused significant changes in histological parameters as well. The activity of catalase and peroxidase increased in plants that received fermented brown juice especially at low rates. Moreover, an increase in water-soluble protein and phenol was measured in different tissues of plants sprayed with fermented brown juice. Malondialdehyde content was lowered in treated plants compared to control. Fermented brown juice at high rates slightly reduced the amount of photosynthetic pigments; however, this reduction was not reported for low rates of fermented brown juice. These results surely illustrate the potential use of fermented alfalfa brown juice as a growth stimulator for crops particularly at rates below 2.5%.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
deproteinized leaf juice
fermentation
lactic acid bacteria
plant nutrition
antioxidant capacity
ornamental plants
Megjelenés:Agronomy-Basel. - 10 : 2 (2020), p. 1-22. -
További szerzők:Kisvarga Szilvia (1984-) Barna Döme (1994-) (kertészmérnök) Tóth O. Ibolya El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Abdalla, Neama Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia) Rozbach Margaréta Fehér Csaba Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM105211
Első szerző:Domokos-Szabolcsy Éva (molekuláris biológus)
Cím:From crops in field to space plants grown in ground bioregenerative life-support facilities: the potential of green biorefining with reflecting the environmental challenges / Éva Domokos-Szabolcsy; Szilvia Veres; Szilvia Kovács; Nóra Bákonyi; Péter Makleit; Nevien Elhawat; Zoltán Kovács; László Kaszás; Tarek Alshaal; Miklós Fári
Dátum:2022
ISBN:978-963-490-468-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book. - p. 22-22. -
További szerzők:Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök) Makleit Péter (1966-) (növényélettanász) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Kaszás László (1989-) (kertészmérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-20
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM103528
035-os BibID:(cikkazonosító)2418 (WOS)000846970200001 (Scopus)85137376804
Első szerző:Domokos-Szabolcsy Éva (molekuláris biológus)
Cím:Comparison of Wet Fractionation Methods for Processing Broccoli Agricultural Wastes and Evaluation of the Nutri-Chemical Values of Obtained Products / Éva Domokos-Szabolcsy, Nevien Elhawat, Geraldo Jorge Domingos, Zoltán Kovács, Judit Koroknai, Enikő Bodó, Miklós Gábor Fári, Tarek Alshaal, Nóra Bákonyi
Dátum:2022
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Foods. - 11 : 16 (2022), p. 1-18. -
További szerzők:Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Domingos, Geraldo Jorge (1991-) (biológus, biotechnológus) Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Koroknai Judit Bodó Enikő Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-20
Egyéb
TKP2020-NKA-04
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM095465
035-os BibID:(cikkazonosító)1277 (Wos)000676994500001 (Scopus)85108355914
Első szerző:Kovács Zoltán (biotechnológus)
Cím:Uptake Dynamics of Ionic and Elemental Selenium Forms and Their Metabolism in Multiple-Harvested Alfalfa (Medicago sativa L.) / Zoltán Kovács, Áron Soós, Béla Kovács, László Kaszás, Nevien Elhawat, Nóra Bákonyi, Mutasem Razem, Miklós G. Fári, József Prokisch, Éva Domokos-Szabolcsy, Tarek Alshaal
Dátum:2021
ISSN:2223-7747
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Plants-Basel. - 10 : 7 (2021), p. 1-24. -
További szerzők:Soós Áron (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Kaszás László (1989-) (kertészmérnök) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök) Razem, Mutasem Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00051
GINOP
TKP2020-IKA-04
Egyéb
ÚNKP-20-3
Egyéb
Bólyai János kutatói ösztöndíj
MTA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1