CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM075561
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Sour cherry extract inhibits human salivary α-amylase and growth of Streptococcus mutans : (a pilot clinical study) / Judit Homoki, Gyöngyi Gyémánt, Péter Balogh, László Stündl, Piroska Bíró-Molnár, Melinda Paholcsek, Judit Váradi, Fenyvesi Ferenc, Barna Kelentey, Judit Nemes, Judit Remenyik
Dátum:2018
ISSN:2042-6496 2042-650X
Megjegyzések:The purpose of this study was to determine whether cherry extract has any effect on salivary α-amylase activity (sAA) or on the level of Streptococcus mutans in human saliva. 70 patients (45 females and 25 males) in three age groups (22 children, 25 young adults, and 23 adults) were examined. All participants completed a questionnaire to obtain information on their oral health behaviour and life style. Clinical examination was performed to record the number of decayed, missing and filled teeth (DMF-T). Saliva samples were collected for the measurement of sAA and the salivary S. mutans level before and after chewing a gum with or without cherry extract. Statistical evaluation of data was performed. S. mutans and the sAA level of unstimulated saliva samples did not depend on either age or gender. The basal sAA value of adult patients was in linear correlation with the dental caries status. Habitual chewing-gum use decreased the resting sAA and the mean of DMF-T. The number of S. mutans cells was significantly lower in the resting saliva of allergic patients. The applied mechanical and gustatory stimuli by chewing gum resulted in higher sAA and S. mutans levels and a slow decrease of values was observed in the control group for the next 30 min. Thereafter, sAA and S. mutans levels decreased earlier in the presence of sour cherry extract than those of control cases. Chewing gum with sour cherry extract may be useful for the prevention of dental caries.
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Food & Function. - 9 : 7 (2018), p. 4008-4016. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos) Nemes Judit (1968-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM073942
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Anti-caries bubble gum / Homoki Judit, Gyémánt Gyöngyi, Balogh Péter, Stündl László, Bíróné Molnár Piroska, Szarvas Mária Magdolna, Váradi Judit, Fenyvesi Ferenc, Kelentey Barna, Nemes Judit, Remenyik Judit
Dátum:2018
ISBN:978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
Megjelenés:9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being : Abstract book / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 143. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Szarvas Mária Magdolna (1989-) (élelmiszeripari mérnök) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos) Nemes Judit (1968-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM076719
035-os BibID:(cikkazonosító)3278 (WoS)000454523000228 (Scopus)85058727337
Első szerző:Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Determination of Flavonoid and Proanthocyanidin Profile of Hungarian Sour Cherry / Nemes Andrea, Szőllősi Erzsébet, Stündl László, Biró Attila, Homoki Judit, Szarvas Mária, Balogh Péter, Cziáky Zoltán, Remenyik Judit
Dátum:2018
ISSN:1420-3049
Megjegyzések:Hungarian sour cherries (SC) are excellent source of anthocyanin (concentrations (100?300 mg in 100 g fresh fruit) and melatonin (0.15 mg in 100 g fresh fruit), but other flavonoid derivatives also can be isolated by aqueous alcoholic extraction. We have developed a new process for extracting non-extractable procyanidines bound to the membrane, proteins, and fibers. These compounds were seperated with UHPLC-MS methods, and the structure of individual components were identified on the basis of their mass fragmentation spectra. The antioxidant capacity of soluble and non-soluble antioxidants were measured with ferric reducing antioxidant power (FRAP), 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical scavenging activity (DPPH), trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) assays, and compared to the new measurement methods of water-soluble antioxidant capacity (ACW), lipid-soluble antioxidant capacity (ACL). Furthermore, total phenolic content (TPC) and total procyanidin content (PAC) were determinated. As a result of our investigation, we found that the solvent combination, where in the first step is water?ethanol (1:1), then 100% ethanol were suitable for the extraction of the extractable antioxidants. However, the chemiluminescence method that is based on the elimination of the superoxide radical is more accurate than other colorimetric methods which measure antioxidant capacity.
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sour cherry
anthocyanins
extractable polyphenols
non-extractable polyphenols
Megjelenés:Molecules. - 23 : 12 (2018), p. 1-20. -
További szerzők:Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Szarvas Mária Magdolna (1989-) (élelmiszeripari mérnök) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Cziáky Zoltán Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
20428-3/2018/FEKUTSTRAT
Egyéb
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1