CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM075561
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Sour cherry extract inhibits human salivary α-amylase and growth of Streptococcus mutans : (a pilot clinical study) / Judit Homoki, Gyöngyi Gyémánt, Péter Balogh, László Stündl, Piroska Bíró-Molnár, Melinda Paholcsek, Judit Váradi, Fenyvesi Ferenc, Barna Kelentey, Judit Nemes, Judit Remenyik
Dátum:2018
ISSN:2042-6496 2042-650X
Megjegyzések:The purpose of this study was to determine whether cherry extract has any effect on salivary α-amylase activity (sAA) or on the level of Streptococcus mutans in human saliva. 70 patients (45 females and 25 males) in three age groups (22 children, 25 young adults, and 23 adults) were examined. All participants completed a questionnaire to obtain information on their oral health behaviour and life style. Clinical examination was performed to record the number of decayed, missing and filled teeth (DMF-T). Saliva samples were collected for the measurement of sAA and the salivary S. mutans level before and after chewing a gum with or without cherry extract. Statistical evaluation of data was performed. S. mutans and the sAA level of unstimulated saliva samples did not depend on either age or gender. The basal sAA value of adult patients was in linear correlation with the dental caries status. Habitual chewing-gum use decreased the resting sAA and the mean of DMF-T. The number of S. mutans cells was significantly lower in the resting saliva of allergic patients. The applied mechanical and gustatory stimuli by chewing gum resulted in higher sAA and S. mutans levels and a slow decrease of values was observed in the control group for the next 30 min. Thereafter, sAA and S. mutans levels decreased earlier in the presence of sour cherry extract than those of control cases. Chewing gum with sour cherry extract may be useful for the prevention of dental caries.
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Food & Function. - 9 : 7 (2018), p. 4008-4016. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos) Nemes Judit (1968-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM073942
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Anti-caries bubble gum / Homoki Judit, Gyémánt Gyöngyi, Balogh Péter, Stündl László, Bíróné Molnár Piroska, Szarvas Mária Magdolna, Váradi Judit, Fenyvesi Ferenc, Kelentey Barna, Nemes Judit, Remenyik Judit
Dátum:2018
ISBN:978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
Megjelenés:9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being : Abstract book / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 143. -
További szerzők:Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Szarvas Mária Magdolna (1989-) (élelmiszeripari mérnök) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos) Nemes Judit (1968-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM116373
035-os BibID:(cikkazonosító)e0290310 (WoS)001051745900088 (Scopus)85168299624
Első szerző:Pesti-Asbóth Georgina (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Monitoring physiological processes of fast-growing broilers during the whole life cycle: Changes of redox-homeostasis effected to trassulfuration pathway predicting the development of non-alcoholic fatty liver disease / Georgina Pesti-Asbóth,Endre Szilágyi, Piroska Bíróné Molnár, János Oláh, László Babinszky, Levente Czeglédi, Zoltán Cziáky, Melinda Paholcsek, László Stündl, Judit Remenyik
Dátum:2023
ISSN:1932-6203
Megjegyzések:In the broiler industry, the average daily gain and feed conversion ratio are extremely favorable, but the birds are beginning to approach the maximum of their genetic capacity. However, as a consequence of strong genetic selection, the occurrence of certain metabolic diseases, such as myopathies, ascites, sudden cardiac death and tibial dyschondroplasia, is increasing. These metabolic diseases can greatly affect the health status and welfare of birds, as well as the quality of meat. The main goal of this study was to investigate the changes in the main parameters of redox homeostasis during the rearing (1-42 days of age) of broilers with high genetic capacity, such as the concentrations of malondialdehyde, vitamin C, vitamin E, and reduced glutathione, the activities of glutathione peroxidase and glutathione reductase, and the inhibition rate of superoxide dismutase. Damage to the transsulfuration pathway during growth and the reason for changes in the level of homocysteine were investigated. Further, the parameters that can characterize the biochemical changes occurring in the birds were examined. Our study is the first characterize plasma albumin saturation. A method was developed to measure the levels of other small molecule thiol components of plasma. Changes in redox homeostasis induce increases in the concentrations of tumor necrosis factor alpha and inflammatory interleukins interleukin 2, interleukin 6 and interleukin 8 in broilers reared according to current large-scale husbandry technology and feeding protocols. A significant difference in all parameters tested was observed on the 21st day. The concentrations of cytokines and homocysteine increased, while the concentrations of glutathione and cysteine in the plasma decreased. Our findings suggest that observed changes in the abovementioned biochemical indices have a negative effect on poultry health.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Animals
Chickens
Glutathione
Homeostasis
Non-alcoholic Fatty Liver Disease
Oxidation-Reduction
Physiological Phenomena
Megjelenés:Plos One. - 18 : 8 (2023), p.1-28. -
További szerzők:Szilágyi Endre (1986-) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Babinszky László (1950-) (agrár) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Cziáky Zoltán Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM118452
035-os BibID:(cikkazonosító)251
Első szerző:Skopkó Boglárka Emese (fogszakorvos)
Cím:Changes in the Composition of Unstimulated and Stimulated Saliva Due to Chewing Sour Cherry Gum and a Toothbrush Change / Boglárka Emese Skopkó, Judit Rita Homoki, Mónika Éva Fazekas, Melinda Paholcsek, Péter Fauszt, Péter Dávid, László Stündl, Piroska Bíróné Molnár, Ildikó Noémi Forgács, Judit Váradi, Kinga Ágnes Bágyi, Judit Remenyik
Dátum:2024
ISSN:2073-4409
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Cells. - 13 : 3 (2024), p. 1-29. -
További szerzők:Homoki Judit (1978-) (biológus) Fazekas Mónika (1985-) (biotechnológus) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Forgács Ildikó Noémi (1992-) (biológus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Bágyi Kinga (1971-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1