Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 4 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM091703
Első szerző:
Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:
Effect of allithiamine in neuropathic pain sensation / Biró A., Hegedűs Cs., Gyémánt Gy., Stündl L., Paholcsek M., Remenyik J.
Dátum:
2018
ISBN:
9786061215461
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:
9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being : Abstract book / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 145. -
További szerzők:
Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen)
Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM076532
035-os BibID:
(cikkazonosító)e00997
Első szerző:
Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:
Isolation of allithiamine from Hungarian red sweet pepper seed (Capsicum annuum L.) / Biro Attila, Gál Ferenc, Hegedűs Csaba, Batta Gyula, Cziáky Zoltán, Peitl Barna, Stündl László, Gyémánt Gyöngyi, Remenyik Judit
Dátum:
2018
ISSN:
2405-8440
Megjegyzések:
A natural fat-soluble thiamine derivative, namely N-[(4-amino-2-methylpyrimidin-5-yl)methyl]-N-[(2E)-5-hydroxy-3-(prop-2-en-1-yldisulfanyl)pent-2-en-2-yl]formamide (allithiamine) has been identified only in garlic (Allium sativum) until now. Hungarian red sweet pepper (Capsicum annuum) was found as a new source of allithiamine. Extraction procedure and analytical method were developed for the isolation of allithiamine and a chemical synthesis of the compound was also developed. First solid-liquid extraction was performed with 96 % ethanol to isolate allithiamine from pepper seeds. Thereafter, solid phase extraction was applied from ethanolic extract using C18 cartridge to concentrate and purify samples for further analysis. The structure of the synthesized and the isolated compounds was verified by reverse phase HPLC, HPLC-MS, MALDTOF MS and NMR. Furthermore, effect of allithiamine was investigated on streptozotocin-induced diabetic mice with neuropathy. The results show that neuropathic pain sensation is improved by allithiamine treatment similarly to benfothiamine.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Analytical chemistry
Food science
Megjelenés:
Heliyon. - 4 : 12 (2018), p. 1-17. -
További szerzők:
Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia)
Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen)
Batta Gyula (1953-) (molekula-szerkezet kutató)
Cziáky Zoltán
Peitl Barna (1972-) (orvos, farmakológus)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:
GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
Internet cím:
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM075561
Első szerző:
Homoki Judit (biológus)
Cím:
Sour cherry extract inhibits human salivary α-amylase and growth of Streptococcus mutans : (a pilot clinical study) / Judit Homoki, Gyöngyi Gyémánt, Péter Balogh, László Stündl, Piroska Bíró-Molnár, Melinda Paholcsek, Judit Váradi, Fenyvesi Ferenc, Barna Kelentey, Judit Nemes, Judit Remenyik
Dátum:
2018
ISSN:
2042-6496 2042-650X
Megjegyzések:
The purpose of this study was to determine whether cherry extract has any effect on salivary α-amylase activity (sAA) or on the level of Streptococcus mutans in human saliva. 70 patients (45 females and 25 males) in three age groups (22 children, 25 young adults, and 23 adults) were examined. All participants completed a questionnaire to obtain information on their oral health behaviour and life style. Clinical examination was performed to record the number of decayed, missing and filled teeth (DMF-T). Saliva samples were collected for the measurement of sAA and the salivary S. mutans level before and after chewing a gum with or without cherry extract. Statistical evaluation of data was performed. S. mutans and the sAA level of unstimulated saliva samples did not depend on either age or gender. The basal sAA value of adult patients was in linear correlation with the dental caries status. Habitual chewing-gum use decreased the resting sAA and the mean of DMF-T. The number of S. mutans cells was significantly lower in the resting saliva of allergic patients. The applied mechanical and gustatory stimuli by chewing gum resulted in higher sAA and S. mutans levels and a slow decrease of values was observed in the control group for the next 30 min. Thereafter, sAA and S. mutans levels decreased earlier in the presence of sour cherry extract than those of control cases. Chewing gum with sour cherry extract may be useful for the prevention of dental caries.
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Gyógyszerészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:
Food & Function. - 9 : 7 (2018), p. 4008-4016. -
További szerzők:
Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész)
Balogh Péter (1970-) (agrármérnök)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia)
Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus)
Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus)
Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos)
Nemes Judit (1968-) (fogszakorvos)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
4.
001-es BibID:
BIBFORM073942
Első szerző:
Homoki Judit (biológus)
Cím:
Anti-caries bubble gum / Homoki Judit, Gyémánt Gyöngyi, Balogh Péter, Stündl László, Bíróné Molnár Piroska, Szarvas Mária Magdolna, Váradi Judit, Fenyvesi Ferenc, Kelentey Barna, Nemes Judit, Remenyik Judit
Dátum:
2018
ISBN:
978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
Megjelenés:
9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being : Abstract book / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 143. -
További szerzők:
Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész)
Balogh Péter (1970-) (agrármérnök)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia)
Szarvas Mária Magdolna (1989-) (élelmiszeripari mérnök)
Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus)
Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus)
Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos)
Nemes Judit (1968-) (fogszakorvos)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.