CCL

Összesen 19 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM096660
035-os BibID:(cikkazonosító)e2020EF001861 (WoS)000677819700012 (Scopus)85111420911
Első szerző:Dombi Mihály (vidékfejlesztési agrármérnök)
Cím:Material Hide-and-Seek: Looking for the Resource Savings Due to International Trade of Food Products / Mihály Dombi, Zoltán Szakály, Virág Ágnes Kiss, Zhi Cao, Gang Liu
Dátum:2021
ISSN:2328-4277
Megjegyzések:Adverse environmental effects of international trade are emphasized in the literature frequently. Nevertheless, following a theoretical trade logic, the production of goods in regions with higher resource efficiency may lead to reduced global resource use. In this article, major drivers of food-related material footprint (MF) are analyzed at the global, regional, and country levels. Changes in consumption, the supply chain's efficiency, and participation in international trade are considered drivers of MF. An index decomposition analysis was conducted to assess the contribution of these factors to the variation of the MF in time. Our results partially prove that the optimization regarding natural resource use may contribute to a lower MF of food consumption. Regions and countries with increasing food imports reinforce their efficiency improvement with the lower resource intensity of imported goods, and the international trade counteracted the effects on additional resource requirements of increasing consumption throughout the analyzed period (1990-2013). Furthermore, the impact of international trade on capital stock is discussed. In line with the descending flow-type material intensity by approximately 5%, the material composition of the footprint has shifted toward stock building materials. Additionally, the intensity of the trade was found to be negatively correlated with domestic efficiency improvements.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Közgazdaságtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
társadalmi metablozmus
élelmiszer
környezeti hatás
természeti erőforrások
nemzetközi kereskedelem
Megjelenés:Earth's Future. - 9 : 7 (2021), p. 1-20. -
További szerzők:Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász) Kiss Virág Ágnes (1985-) (közgazdász, oktatáskutató) Cao, Zhi Liu, Gang
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM091369
Első szerző:Dombi Mihály (vidékfejlesztési agrármérnök)
Cím:Food consumption and natural resources: analysis of material flows and stocks, and GHG emissions of the food supply chain in Hungary / Mihály Dombi, Virág Ágnes Kiss, Zoltán Szakály, Zhi Cao, Gang Liu
Dátum:2019
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Közgazdaságtudományok nem besorolt
egyéb
További szerzők:Kiss Virág Ágnes (1985-) (közgazdász, oktatáskutató) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász) Zhi Cao (1970-) (geográfus) Gang Liu (1960-) (geográfus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM099314
Első szerző:Fehér András (vidékfejlesztő agrármérnök, online marketing, sportmarketing)
Cím:Online and offline information-seeking behavior of university students in the case of subjective judgment of healthy nutrition / Fehér András, Kiss Virág Ágnes, Kontor Enikő, Szakály Zoltán
Dátum:2021
Megjegyzések:The nutrition habits of university students have an important impact on the foundation of their lifelong lifestyles. Students can play an important mediating role towards other age groups. The main objective of the research is to use a conceptual model to identify the online and offline information-seeking behavior of university students related to healthy nutrition. We conducted a paper-based self-administered questionnaire survey in early 2020. Our sample consisted of 612 people. Both descriptive and multivariate statistical procedures were used in the analysis. In the conceptual model, the following components were analyzed and differentiated: variables of subjective judgment of healthy nutrition; the nature of information seeking by Internet Information Search Model (ISN); the transition to healthy nutrition by Transtheoretical Model of Change (TTM). In the research, we differentiated the 6-item online and 14-item offline information source categories. The concept was based on various online and offline information sources. We successfully identified the conceptual model with our results. Using the model, we were able to characterize relevantly the online and offline information-seeking behavior of university students related to healthy nutrition. Overall, the transition of students to healthy nutrition is accompanied by various sources of online and offline information. The different stages of behavior change can be identified in the level of getting information. Offline resources are most important in the initial stages ("precontemplation" and "contemplation"), while online resources are more important in the "maintenance" phase.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok előadáskivonat
könyvrészlet
online and offline information-seeking
university students
healthy nutrition
Megjelenés:Food Markets 4.0 Conference : Book of Abstracts. - p. 13-14
További szerzők:Kiss Virág Ágnes (1985-) (közgazdász, oktatáskutató) Kontor Enikő (1963-) (közgazdász) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM116052
Első szerző:Kiss Virág Ágnes (közgazdász, oktatáskutató)
Cím:A kényelmi étkezés és az íz kapcsolatának meghatározása / Kiss Virág Ágnes, Soós Mihály, Szakály Zoltán
Dátum:2019
Megjegyzések:A kényelmes étkezés, azaz hogy minél kevesebb időt és energiát fordítsunk az ételek elkészítésére, már egyre jellemzőbb elvárásként jelentkezik, melyekre egyre több nagyvállalat reagál a joghurtos müzlitől az étel házhozszállításig. Azonban az emberek alapvető elvárása a jó és friss íz is, mely külön kihívást jelent a vállalatok számára. A kutatásunkat az idevonatkozó irodalmak áttekintése után egy reprezentatív mintán végeztük, ahol egy korábban validált állítássor segítségével mértük az otthoni kényelmi étkezéssel és az íz fontosságával kapcsolatos attitűdöket. Az adatokat leíró statisztikai elemzés után korrelációs elemzéssel vizsgáltuk. Eredményeink alapján elmondható, hogy a kényelmi élelmiszerek és a nem-tudatos ételválasztással kapcsolatos állításokkal való azonosulás közepesnek mondható, míg az íz fontosságához kapcsolódó attitűdök azok, melyekkel a leginkább egyetértett a hazai lakosság. Az elemzések során arra is fény derült, hogy a jó ízzel kapcsolatos elvárások és a kényelmi élelmiszerek, mint az ételízesítők vagy kész ételek fogyasztása enyhén ellentétes irányú viszonyban vannak.
ISBN:978 963 490 132 7
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok könyvfejezet
könyvrészlet
Megjelenés:Egészségpiaci kutatások : lektorált tanulmánykötet : Fogyasztói vizsgálatok munkacsoport / szerk. Fehér András, Szakály Zoltán. - p. 75-83. -
További szerzők:Soós Mihály (1985-) (közgazdász) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00003
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM097238
Első szerző:Kiss Virág Ágnes (közgazdász, oktatáskutató)
Cím:A fiatalok egészségtudatossága a táplálkozási szokásaikat illetően / Kiss Virág Ágnes, Szakály Zoltán
Dátum:2015
ISBN:9789633131893
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Az Egyesület a Marketing Oktatásért és Kutatásért XXI. országos konferenciájának tanulmánykötete: Budapest, 2015. augusztus 27-28. / szerk. Bíró-Szigeti Szilvia, Petruska Ildikó, Szalkai Zsuzsanna, Kovács István, Magyar Mária. - p. 145-154. -
További szerzők:Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM097228
Első szerző:Kiss Virág Ágnes (közgazdász, oktatáskutató)
Cím:A szülők hatása a középiskolás diákok egészségtudatos táplálkozására / Kiss Virág Ágnes, Szakály Zoltán
Dátum:2016
ISBN:978-963-472-850-4
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Az Egyesület a Marketing Oktatásért és Kutatásért XXII. Országos Konferenciája : Hitelesség és értékorientáció a marketingben : Tanulmánykötet / szerk. Fehér András, Kiss Virág Ágnes, Soós Mihály, Szakály Zoltán. - p. 659-668. -
További szerzők:Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM097185
Első szerző:Kiss Virág Ágnes (közgazdász, oktatáskutató)
Cím:Examination of sustainable and health-conscious lifestyle among the Hungarian population based on the results of three research / Virag Agnes Kiss, Nikolett Balsa-Budai, Mihaly Soos, Zoltan Szakaly
Dátum:2019
ISBN:978-84-9048-789-1
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:5th CARPE Conference : Horizon Europe and beyond : Proceedings / eds. Javier Orozco Messana, Juan Miguel Martínez Rubio. - p. 114-118. -
További szerzők:Balsa-Budai Nikolett (1993-) (PhD hallgató) Soós Mihály (1985-) (közgazdász) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM097050
Első szerző:Kiss Virág Ágnes (közgazdász, oktatáskutató)
Cím:Analysis of eating habits among call words / Kiss Virág Ágnes, Fehér András, Soós Mihály, Szakály Zoltán
Dátum:2019
ISBN:978-606-8156-94-1
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:1st Partium International Conference on Management. Trends in 21st Century - Book of Abstracts / ed. Nábrádi András, Gál Katalin. - p. 37-38. -
További szerzők:Fehér András (1987-) (vidékfejlesztő agrármérnök, online marketing, sportmarketing) Soós Mihály (1985-) (közgazdász) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00007
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM084959
Első szerző:Kiss Virág Ágnes (közgazdász, oktatáskutató)
Cím:Az egészség, a környezet és az étkezés kapcsolata : Szakirodalmi áttekintés / Kiss Virág Ágnes, Dombi Mihály, Szakály Zoltán
Dátum:2019
ISSN:2064-8839 2631-1380
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Táplálkozásmarketing. - 6 : 1 (2019), p. 3-24. -
További szerzők:Dombi Mihály (1985-) (vidékfejlesztési agrármérnök) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM080775
Első szerző:Kiss Virág Ágnes (közgazdász, oktatáskutató)
Cím:Examination of Lifestyle of Health and Sustainability market groups with particular focus on Hungary / Virág Ágnes Kiss, Marietta Kiss, Péter Popovics, Zoltán Szakály
Dátum:2018
ISBN:978-83-7160-922-0
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok előadáskivonat
könyvrészlet
LOHAS
Lifestyle of Health and Sustainability
segmentation
Megjelenés:Relationships on Food Markets : Consumers' Perspective / eds. Michal Gazdecki, Elzbieta Gorynska-Goldmann. - p. 76-86. -
További szerzők:Kiss Marietta (1981-) (közgazdász) Popovics Péter András (1978-) (agrárközgazdász) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM077474
Első szerző:Kiss Virág Ágnes (közgazdász, oktatáskutató)
Cím:Az étkezésen való változtatás igénye és az élelmiszerjelölések figyelembe vétele a középiskolás diákok körében / Kiss Virág Ágnes, Fehér András, Soós Mihály, Szakály Zoltán
Dátum:2017
Megjegyzések:Az élelmiszerfogyasztási és a különböző étkezési trendek egyre kutatottabb területekké válnak az orvos-, a társadalom- és a gazdaságtudományok elemzői körében. Egyrészt az egészségipar egyre nagyobb és kiterjedtebb ágazatként van jelen a fogyasztói piacon, másrészt az étkezéshez és élelmiszerfogyasztáshoz kapcsolódó egészségmutatók és előrejelzéseik aggodalommal töltik el az egészségügyi szakmát. A fiatalok befolyásolhatóságuk és későbbi társadalmi, gazdasági szerepük miatt kiemelten fontos célcsoportot jelentenek. Jelen tanulmány egy nagyobb, a középiskolás fiatalok étkezési és élelmiszerválasztási szokásait vizsgáló kutatás része. A kutatás korábbi szakaszában már elkülönítettünk - az általunk vizsgált minta alapján - négy fogyasztói csoportot az egészség- és környezettudatosság, az etikus, az autentikus patrióta és individualista értékek mentén: a divatkerülő tudatosak, a felelősséghárítók, a passzív alsóévesek és a tudatos individualisták. A tanulmány célja bemutatni, hogy ez az önálló élelmiszervásárlásokban jelentősnek nevezhető középiskolás fogyasztói csoport életstílusa tekintetében milyen hívószavakat preferál, milyen étkezési trendeket követne szívesen
ISBN:978-963-429-146-6
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok könyvfejezet
Megjelenés:Tükröződés, társtudományok, trendek, fogyasztás: Egyesület a Marketing Oktatásért és kutatásért (EMOK) XXIII. országos konferencia: Tanulmánykötet / szerk. Bányai Edit, Lányi Beatrix, Törőcsik Mária. - p. 189-198. -
További szerzők:Fehér András (1987-) (vidékfejlesztő agrármérnök, online marketing, sportmarketing) Soós Mihály (1985-) (közgazdász) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM072910
Első szerző:Kiss Virág Ágnes (közgazdász, oktatáskutató)
Cím:A fenntartható fejlődés értékei és az egészségtudatos életstílus elemzése középiskolás diákok körében / Kiss Virág Ágnes, Kovács Sándor, Szakály Zoltán
Dátum:2016
ISSN:2064-8839
Megjegyzések:Health, together with the social- and natural environment has become the most importantand core value recently. The current research would like to explore the presence ofsustainable development related values and the elements of health consciousness amongthe consumption behaviour of secondary school students. The aim of the first part is toprovide an overview of conscious consumption, sustainable development and the literal researchesconnected to this particular generation. In the second part of the work, we present the results ofa research made between April 2015 and 2016 involving 1 002 students of 13 institutions. Duringthe selection, we kept in mind to choose institutions of all different profiles (human, sport, art,general) and different types (grammar school, vocational high school, technical school). Duringcreating the questionnaire, the basis of the questions and statements since was the consumptiontrends that can be found in the literature sources as well. We analysed the data with the help offrequency indicators together with factor- and cluster analyses. During the primary examinations,we identified five factors that were created along with the values of the following behaviours:trend-following individualistic, health- and environmental conscious, authentic patriot, altruisticethicaland business ethical. With the help of them, we could name four well-divided groups afterthe cluster analysis, where the values of the created factors can be realised at different rates. Thegroups were the Trend-avoiding Conscious, the Responsibility-blamers, the Passive "freshmen" andthe Conscious individualists. The first group can be related to the trends of voluntary simplicity,whereas the fourth segment shows a strong similarity to the values of the LOHAS consumer group. These groups - and their different socio-demographic features - raise the attention to the fact thatknowledge, messages and examples-to-follow are worth conveying with a differentiated marketingcommunicational strategy. This secondary school generation undertakes their connection to theparticular sustainable and health conscious values, and ? at least in a theoretical field ? the majorityof the students admit their responsibility in shaping the environment and their own health. In thecase of conscious consumption, the peculiarities of this generation (digital, "Always on" generation)demand a quite new communicational approach in transporting messages and possibilities of act.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
fenntartható fejlődés
fiatalok
egészségtudatosság
fogyasztói magatartás
LOHAS
Megjelenés:Táplálkozásmarketing. - 3 : 2 (2016), p. 41-62. -
További szerzők:Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1 2