CCL

Összesen 10 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM079228
Első szerző:Alexa Loránd (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Determining the antioxidant compounds of beer / Alexa Loránd, Kántor Andrea, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:The increasing consumption of beer indicates the necessity of the thorough analysis of its composition. In this study, the total phenolic content, flavonoid content and colour intensity of 24 beer samples have been determined. The samples contained pale barley, dark barley, pale wheat and dark wheat beers. The aim of the study was to determine the amount of the antioxidant compounds in beer, as well as to find correlation between different beer types and the above mentioned parameters. Dark barley samples contained phenolic compounds in the highest concentrations, and it can also be concluded that dark beers contain phenolic compounds and flavonoids in higher concentrations than pale beers in the case of barley and wheat samples. According to the performed statistical analysis, these beer types cannot be differentiated based on the analysed parameters. The highest percentage of correctly classified samples could be observed in case of dark barley samples, but this value has only been 75%, and the total result of correctly classified cases was only 41.7%. The analysis of more samples and parameters is required to carry out a successful differentiation.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
beer
TPC
flavonoid
colour
differentiation
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 74 (2018), p. 5-10. -
További szerzők:Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM079229
Első szerző:Czipa Nikolett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:The effect of collecting area on the element content of Hungarian acacia honeys / Czipa Nikolett, Kántor Andrea, Alexa Loránd, Kovács Béla
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Six macroelements and twelve microelements were identified in thirty-six Hungarian acacia honeys collected from ten counties by inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES) and inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). One-Way ANOVA (LSD and Dunnett T3 test) and linear discriminant analysis (LDA) were used to determine the statistically verified differences among the honey samples with different geographical origin. Significant differences were established among the samples from different counties in Na, P, S, Fe, Ni, Cu and Sr concentrations. Based on the macroelement content of honeys, the separation of samples with different geographical origin was not successful because the percent of correctly categorised cases was only 64.9%. However, examining the As, B, Ba, Cu, Fe Mn, Ni and Sr concentration, the separation of different groups was convincing since the percent of correctly classified cases was 97.2%. Thus, the examination of microelement concentration may be able to determine the geographical origin of acacia honeys.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
acacia honey
collecting area
element content
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - Klsz. (2018), p. 129-138. -
További szerzők:Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM065807
Első szerző:Czipa Nikolett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Termelői és bolti mézek minőségi paramétereinek összehasonlítása / Czipa Nikolett, Borbélyné Varga Mária, Győri Zoltán
Dátum:2009
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 36 (2009), p. 31-39. -
További szerzők:Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész) Győri Zoltán
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM063468
Első szerző:Czipa Nikolett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:A méz minősítéséhez és nyomonkövethetőségéhez szükséges vizsgálatok / Czipa Nikolett, Borbélyné Varga Mária, Győri Zoltán
Dátum:2008
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 32 (2008), p. 25-32. -
További szerzők:Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM063472
Első szerző:Czipa Nikolett (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Cím:Mézek összes antioxidáns és flavonoid tartalma / Czipa Nikolett, Borbélyné Varga Mária, Győri Zoltán
Dátum:2010
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 41 (2010), p. 25-25. -
További szerzők:Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM090034
Első szerző:Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Change of antioxidant compounds of spices during drying / Andrea Kántor, Loránd Alexa, Emőke Papp-Topa, Béla Kovács, Nikolett Czipa
Dátum:2019
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Spices and herbs have been used by humanity for thousands of years, so they are very important plants. In this study, the change of dry matter content and antioxidant compounds of eight spices (basil, thyme, rosemary, mint, parsley, lemongrass, chives, coriander) have been examined the raw plants and in plants preserved by three different drying methods (an oven in 50?60?C; drying at room temperature; lyophilisation between -40 and -50?C, under pressure), because we wanted to see the change of the parameters. The water content of raw plants was very high, i.e. the dry matter content was very low. By the application of the three drying methods nearly 100% of the water has left the plants, with the exception of the lyophilized basil and rosemary. Based on the results related to the original material, lyophilized has proved to be the best treatment for the preservation of antioxidant compounds, however air drying also showed high results for some spices.
Tárgyszavak:Műszaki tudományok Bio-, környezet- és vegyészmérnöki tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2019), p. 77-81. -
További szerzők:Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.1- 16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM079221
Első szerző:Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Determination of element contents of commercial and homemade jams / Kántor Andrea, Alexa Loránd, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Various products could be prepared by using fruits as raw materials. In Hungary, the most popular fruit products are spirit, jams, preserves, juices and dried fruits. Jams are made from different fruits, with different fruit content, technology and additives. They can be used for different products or they can be consumed by themselves. These products and their related production processes have great traditions in Hungary. In addition, they are widely used. The aim of our study was to determine the element content of jams and to compare these samples based on their micro- and macroelement content. In this study, 26 fruit jams with different botanical origins were examined. 10 samples were commercial, and 16 samples were homemade products. The determination of micro- and macroelements was carried out by using Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometer and Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometer. Different element contents were measured [B (249.7), Ca (422.6), Fe (259.9), K (769.8), Mg (280.2), Na (589.5), P (185.9), S (182.0), Al (27), Mn (55), Cu (65), Zn (66), Sr (88), Ba (137)]. Based on element contents, the jams showed statistical differences
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
commercial
homemade
jams
element contents
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 74 (2018), p. 71-75. -
További szerzők:Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM090393
Első szerző:Novák Anna (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Méz és gyógynövény-kivonatos méhtermékek minőségi paramétereinek összehasonlító vizsgálata / Novák Anna, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2017
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:A méz az egyik legrégebben ismert és fogyasztott élelmiszerünk. Kellemes édes íze mellett kedvező élettani hatásai miatt is előszeretettel fogyasztják. A mézelő növények nagy száma mellett sok olyan közkedvelt gyógynövényt ismerünk, amelyről a méhek nem hordanak nektárt. Hogy ezen növények kedvező tulajdonságait egy termékben élvezhessük, a mézek pozitív hatásaival kerültek kifejlesztésre a gyógynövénykivonatos méhtermékek. Munkánk során gyógynövény-kivonatos méhtermékek és akácmézek minőséget meghatározó paramétereit hasonlítottuk össze egymással és a vonatkozó előírásokkal
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
méz
méhtermék
prolintartalom
Megjelenés:Agrártudományi közlemények. - 72 (2017), p. 117-120. -
További szerzők:Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM079224
Első szerző:Novák Anna (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Comparative study of special honey products and herbhoneys / Novák Anna, Alexa Loránd, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Honey has a positive effect on human body due to its high content of biologically active substances (e.g. monosaccharides, vitamins, enzymes, amino acids, polyphenolic compounds). The properties of honey depend on its botanical origin due to the bioactive plant components, mainly secondary metabolites that are included in honey made by bees from nectar. Herbally infused honeys are delicious products that combine the therapeutic action of herbs and honey. Additionally, herbs can provide nutrient fortified syrup for honey bees and protect them against diseases and other ecological threats. The aim of this study was to define the physicochemical properties of multifloral honey, herb enriched natural honey and herbhoney samples. We measured the moisture content, pH value, electrical conductivity and proline content. Although great diversity was observed in the basic properties of the examined products. In our study, we found that the electrical conductivity shows the significant differ between the groups. All the samples, including the herbhoneys passes the quality standards of honeys.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
honey
herb enriched honey
herbhoney
physicochemical properties
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 74 (2018), p. 117-120. -
További szerzők:Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM064082
Első szerző:Novák Anna (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Boza beltartalmi paramétereinek változása az alapanyagok függvényében / Novák Anna, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2016
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Boza
Beltartalmi
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 67 (2016), p. 67-70. -
További szerzők:Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1