CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM090159
035-os BibID:(cikkazonosító)9547 (scopus)85098229319 (wos)000602951800001
Első szerző:Kalló Gergő (molekuláris biológus)
Cím:Compounds with Antiviral, Anti-Inflammatory and Anticancer Activity Identified in Wine from Hungary's Tokaj Region via High Resolution Mass Spectrometry and Bioinformatics Analyses / Kalló Gergő, Kunkli Balázs, Győri Zoltán, Szilvássy Zoltán, Csősz Éva, Tőzsér József
Dátum:2020
ISSN:1661-6596 1422-0067
Megjegyzések:(1) Background: Wine contains a variety of molecules with potential beneficial effects on human health. Our aim was to examine the wine components with high-resolution mass spectrometry including high-resolution tandem mass spectrometry in two wine types made from grapes with or without the fungus Botrytis cinerea, or "noble rot". (2) For LC-MS/MS analysis, 12 wine samples (7 without and 5 with noble rotting) from 4 different wineries were used and wine components were identified and quantified. (3) Results: 288 molecules were identified in the wines and the amount of 169 molecules was statistically significantly different between the two wine types. A database search was carried out to find the molecules, which were examined in functional studies so far, with high emphasis on molecules with antiviral, anti-inflammatory and anticancer activities. (4) Conclusions: A comprehensive functional dataset related to identified wine components is also provided highlighting the importance of components with potential health benefits.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
metabolomics
wine
LC-MS
Functional food
high resolution mass spectrometry
Megjelenés:International Journal Of Molecular Sciences. - 21 : 24 (2020), p. 1-20. -
További szerzők:Kunkli Balázs Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Szilvássy Zoltán (1957-) (belgyógyász, farmakológus, klinikai farmakológus) Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus) Tőzsér József (1959-) (molekuláris biológus, biokémikus, vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.3-15-2016-00020
GINOP
Mádi Borakadémia
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM113766
035-os BibID:(cikkazonosító)892 (WoS)001056767900001 (Scopus)85169115288
Első szerző:Nokhoijav, Erdenetsetseg (kutatóorvos)
Cím:Comparative Analysis of Amino Acid and Biogenic Amine Compositions of Fermented Grape Beverages / Erdenetsetseg Nokhoijav, Andrea Guba, Uladzislau Vadadokhau, József Tőzsér, Zoltán Győri, Gergő Kalló, Éva Csősz
Dátum:2023
ISSN:2218-1989
Megjegyzések:Amino acids and biogenic amines are important components of food and beverages. In grape-derived products such as wine and wine vinegar, they can have different origins and can influence the odor and taste of the products. Their concentration is influenced by the grape variety, vintage, and winemaking process. In our study, we carried out an LC-MS-based comparative analysis of 22 grape-derived beverages, including three different wine types and four wine vinegar samples from the Tokaj region in Hungary. The concentrations of 23 amino acids and 10 biogenic amines were examined, and the differences among the sample types were analyzed. The differences in the concentrations of some metabolites between Aszú?Furmint pairs originating from the same wineries and year provide information on the effect of botrytized grape on wine composition. Our data can provide further evidence on how the production process shapes the metabolite content of beverages and highlight the nutritional value of wine vinegar
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
amino acid
biogenic amine
wine
wine vinegar
LC-MS
Megjelenés:Metabolites. - 13 : 8 (2023), p. 1-13. -
További szerzők:Guba Andrea (1975-) (Okleveles vegyész) Vadadokhau, Uladzislau Tőzsér József (1959-) (molekuláris biológus, biokémikus, vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Kalló Gergő (1989-) (molekuláris biológus) Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.3-15-2016-00020
GINOP
GINOP-2.3.4-15-2016-00002
GINOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1