CCL

Összesen 18 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM066127
Első szerző:Bujáki Boglárka (biomérnök hallgató)
Cím:Preharvest treatments of sour cherries to extend self-life / Bujáki Boglárka, Mihály Kata, Szojka Anikó, Kovács Csilla, Takács Ferenc, Sándor Erzsébet
Dátum:2016
ISSN:2068-7648
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
meggy
preharveszt kezelés
polcállóság
Megjelenés:The International Conference for Students - Student in Bucovina Abstract book. - p. 31. -
További szerzők:Mihály Kata (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Bérczesné Szojka Anikó (1987-) (biomérnök) Kovács Csilla (1990-) (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök) Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM089502
Első szerző:Karaffa Erzsébet Mónika (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Cím:Developing pre- and postharvest technology for the fresh fruit storage of tart cherry (Prunus cerasus l.) / Sándor E., Mihály K., Kovács Cs., Takács F.
Dátum:2018
ISBN:978-963-490-0245
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Megjelenés:FSD 2018 3rd Food Structure & Design Conference : Abstract Book / ed. Zoltán Győri. - p. 11. -
További szerzők:Mihály Kata (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Csilla (1990-) (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök) Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM104398
Első szerző:Kovács Csilla (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök)
Cím:Identification of pathogenic fungi in rotten wal- nut fruits from different plantations in Hungary / C. Kovács, F. Takács, A. Tóth, E. Sándor
Dátum:2018
ISSN:1125-4653
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
Megjelenés:Journal Of Plant Pathology. - 100 : 3 (2018), p. 631. -
További szerzők:Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök) Zabiák Andrea (1994-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, élelmiszermérnök) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM065073
Első szerző:Kovács Csilla (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök)
Cím:A meggy tárolását javító pre-, és posztharveszt technológiák vizsgálata / Kovács Csilla, Sipos Szilvia, Takács Ferenc, Sándor Erzsébet
Dátum:2016
ISSN:0231-2956
Megjegyzések:A meggy a tárolásával kapcsolatosan meglehetősen kevés megfigyelést végeztek a cseresznyével ellentétben. A meggy posztharveszt technológiája a hasonló gyümölcsök esetében sikeresen alkalmazott módszerek megfelelő adaptálásával minden bizonnyal sikeresen kifejleszthető. A megfelelő tárolási technológiák kidolgozásához szükséges eredmények a közeljövőben lehetővé tehetik a polcállóság, vagyis az eltarthatóság időtartamának megnövelését, mely pozitívan befolyásolná a meggy gazdaságban, feldolgozásban betöltött szerepét, hiszen megnőhetne a meggy felhasználási, illetve kereskedelembe hozatali időszaka. A kutatás célja a pre-és a posztharveszt módszerek vizsgálata a meggy eltérő (kontroll, módosított légterű) tárolása, valamint a meggy fungicides és kontroll kezelése esetén. A meggy minőségi és mennyiségi tulajdonságainak vizsgálatát az Újfehértói Kutató Állomáson, a mikrobiológiai célú vizsgálatokat pedig a Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi Intézet Mikrobiológiai Laboratóriumában végeztük.A vizsgálatok során célul tűztük ki, hogy az egyes tárolási módok (zacskós, tálcás, Stepack Xtend) hogyan befolyásolják a meggy minőségi és mennyiségi tulajdonságait (pl.: a színintenzitás, a húskeménység, a savkoncentráció, a Brix% és az antocianin-tartalom), valamint a tárolás alatti, romlást okozó mikróbák jelenlétét. A legfőbb célunk azonban az eltarthatóság, a polcállóság, a beltartalmi paraméterek megőrzése, valamint a mikrobiológiai változások figyelemmel kísérése volt.A vizsgálat során meghatároztuk az egyes betárolt meggyek fertőzöttségét, mely a fertőzöttség mértékét mutató index (Disease Severity Index) segítségével történt. Ezt követően a meggyekről kitenyészthető kórokozókat (Alternaria sp., Penicillium sp., Fusarium sp.) endofitákat (Trichoderma sp.) és baktériumokat identifikáltuk. A fungiciddel kezelt 'Érdi bőtermő' esetén megfigyelhető volt a kórokozók magasabb jelenléte a kezelés nélküli meggyekhez képest.Összességében elmondható, hogy a preharveszt fungicides kezelés pozitívan hatott vagy csak kismértékű csökkenést okozott a különböző meggy fajták minőségi paramétereit illetően és különböző módon a hatott a fajták függvényében.A polcállósági időtartam az 'Újfehértói fürtös' és a 'Debreceni bőtermő' esetében mutatott kimagaslóan jó értékeket. A tapasztaltak szerint a módosított légterű tárolás, illetve a fungicides preharveszt kezelés pozitívan befolyásolhatja az Érdi bőtermő minőségi paramétereinek megőrzésének hatékonyságát, illetve a polcállósági idejét, de az együttes hatás kevésbé volt eredményes, mint a külön-külön gyakorolt eredmény.A StePac Xtend tasak a tárolás alatt végbemenő minőségi paramétereknek negatív változását csökkentette és a kezelés a polcállósági időt pozitívan befolyásolta. A posztharveszt, módosított légtérben történő tárolás csökkentette a betárolt gyümölcsben bekövetkezett értékveszteséget, amely a gazdasági bevételt pozitív irányban befolyásolhatja, azonban javasolt a közvetlen forgalomba helyezés vagy a feldolgozás.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
meggy
pre-, és posztharveszt technológiák
Megjelenés:62. Növényvédelmi Tudományos Napok / szerk. Horváth József, Haltrich Attila, Molnár János. - p. 88. -
További szerzők:Sipos Szilvia (1994-) Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM065074
Első szerző:Kovács Csilla (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök)
Cím:Changes of quality parameters and decaying fungal community following modified atmosphere packaging of Prunus cerasus fruits / Kovács Csilla, Sipos Szilvia, Takács Ferenc, Sándor Erzsébet
Dátum:2016
Megjegyzések:Modified atmosphere has been widely used for long-time storage of different fruits. Breathable bags providing Modified Atmosphere Packaging (MAP) has been successfully used for Prunus avium (cherry, or sweet cherry), but we have limited knowledge about its usage for Prunus cerasus (sour cherry or tart cherry). Prunus cerasus varieties widely known to has high nutritional values with high melatonin, vitamin A, beta-carotene and flavonoid contents, while having lower sugar content than sweet cherries.Quality parameters were determined for firmness (Durofel-Index), colour (Ctifl-Index), sugar content (Brix%), titratable acid and anthocyanin content in three different conditions: (i) following harvest, (ii) following cold storage and (iii) following cold storage with MAP. Shelf-life was monitored using disease severity index (0-6) for detecting the activity of fruit decaying fungi. The incidence of the different fungi were also comparing at the end of the shelf-life tests.Quality parameters have decreased following 60 days cold storage, while MAP storage resulted similar parameters, like fruits following harvest. Antioxidant content has not changed dramatically during the storage either. However shelf-life was significantly reduced following 60 days storage in both cases. The fungal microbiota of the pre-storage and post-storage fruits has also changed with dominating Alternaria and Penicillium species following cold storage. Further optimization of pre and/or postharvest treatments may extend the storage and the shelf-life of the Prunus cerasus fruits providing longer time for availability of fresh fruit with high nutritional value with the help of cold MAP storage.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
quality parameters
modified atmosphere packaging
Prunus cerasus
Megjelenés:Meeting of Young Researchers from V4 Countries Abstract book / Ed. Monika Wesołowska. - p. 44.
További szerzők:Sipos Szilvia (1994-) Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM104400
035-os BibID:(WoS)000447952800039
Első szerző:Mihály Kata (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Preharvest treatments modified surface molds population and the shelf life of tart cherry (Prunus cerasus L.) / K. Mihály, Cs. Kovács, F. Takács, E. Sándor
Dátum:2018
ISSN:1125-4653
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
Megjelenés:Journal Of Plant Pathology. - 100 : 3 (2018), p. 637. -
További szerzők:Kovács Csilla (1990-) (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök) Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM090577
035-os BibID:(Scopus)85118368158
Első szerző:Mihály Kata (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Comparison of the shelf life and surface mold population of Hungarian Prunus cerasus cultivars following different pre- and posthavest treatments / K. Mihály, Cs. Kovács, A. Nagy, F. Takács, E. Sándor
Dátum:2021
ISSN:0567-7572
Megjegyzések:Hungary is among the three largest tart cherry (Prunus cerasus) producers in the European Union, and also the world's largest fresh tart cherry exporter. There is restricted information about the efficacy of options to decrease postharvest losses, primarily caused by postharvest diseases. The optimization of the pre- and postharvest treatments would extend the availability of the fruit period. The aim of our research was to compare the efficacy of different pre- and postharvest treatments to extend the shelf life of three Hungarian tart cherry cultivars (♭Érdi bőtermő', ♭Újfehértói fürtös' and ♭Petri') obtained from the same orchard. Fungicide (Luna Privilege) and biofungicide (Serenade ASO) were applied two weeks before harvest. Harvested fruits were stored for 6 weeks at 0?C either in normal or in modified atmosphere packaging (MAP), using StePac Xtend (cherry). Surface mold population on fruit were studied by determining colony forming unit (CFU) and the colony morphology. Shelf-life was monitored, and disease incidence was calculated during one week before and following storage. Molds were isolated from rotten fruits during shelf-life studies and identified based on morphological and molecular characters. Differences in shelf life and the surface mold CFUs were observed between the different cultivars. The efficacy of the preharvest treatments was also influenced by the cultivars. Both preharvest treatments have successfully increased the proportion of healthy fruits with almost 10% after harvest. The biocontrol agent treatment was able to strengthen the epidermis of the fruits. Weight loss and the percentage of decay were significantly reduced by MAP combined with cold storage. Penicillium sp. Alternaria sp., Fusarium sp. and Rhizopus sp. were the most frequent fungi isolated from the surface of the fruits.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Horticulturae. - 1325 (2021), p. 347-356. -
További szerzők:Kovács Csilla (1990-) (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök) Nagy Antal (1976-) (biológus) Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM089510
Első szerző:Mihály Kata (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Combined effect of MAP and gamma radiation for shelf life of tart cherry (Prunus Cerasus L.) / K. Mihály , Cs. Kovács, F. Takács, E. Sándor
Dátum:2017
ISBN:978-80-552-1736-9
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Scientific researches in food production, FBFS, SUA in Nitra - Proceedings of abstracts / ed. Miroslava Kačániová. - p. 10-11. -
További szerzők:Kovács Csilla (1990-) (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök) Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM089506
Első szerző:Mihály Kata (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Preharveszt kezelések és módosított légterű tárolás hatása a meggy romlását okozó gombapopuláció összetételére / Mihály Kata, Kovács Csilla, Bujáki Boglárka, Takács Ferenc, Sándor Erzsébet
Dátum:2017
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:63. Növényvédelmi Tudományos Napok: Absztrakt és poszter kötet / szerk. Horváth József, Haltrich Attila, Molnár János. - p. 53. -
További szerzők:Kovács Csilla (1990-) (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök) Bujáki Boglárka (1992-) (biomérnök hallgató) Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM089505
Első szerző:Mihály Kata (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:A sugárkezelés és a módosított légterű tárolás hatása a frissfogyasztású meggy polcállóságára / Mihály Kata, Kovács Csilla, Bujáki Boglárka, Takács Ferenc, Sándor Erzsébet
Dátum:2017
ISBN:978-963-9639-88-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Megjelenés:LIX. Georgikon Napok: Kivonatkötet: A múlt mérföldkövei és a jövő kihívásai: 220 éves a Georgikon / szerk. Nagy Zita Barbara. - p. 125. -
További szerzők:Kovács Csilla (1990-) (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök) Bujáki Boglárka (1992-) (biomérnök hallgató) Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM089504
Első szerző:Mihály Kata (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:A sugárkezelés és a módosított légterű tárolás hatása a frissfogyasztású meggy polcállóságára / Mihály Kata, Kovács Csilla, Bujáki Boglárka, Takács Ferenc, Sándor Erzsébet
Dátum:2017
ISBN:978-963-9639-89-8
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Megjelenés:LIX. Georgikon Napok : Kivonat-kötet : A múltmér földkövei és a jövő kihívásai: 220 éves a Georgikon / szerk. Nagy Zita Barbara. - p. 357-368. -
További szerzők:Kovács Csilla (1990-) (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök) Bujáki Boglárka (1992-) (biomérnök hallgató) Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM089503
Első szerző:Mihály Kata (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The gamma radiation modified rottening fungal poulation and shelf-life of the tart cherry (Prunus cerasus) / Mihály K., Kovács Cs., Takács F., Sándor E.
Dátum:2018
ISBN:978-963-490-0245
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Megjelenés:FSD 2018 3rd Food Structure & Design Conference : Abstract Book / ed. Zoltán Győri. - p. 40-41. -
További szerzők:Kovács Csilla (1990-) (élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök) Takács Ferenc (1972-)(növényvédelmi szakmérnök) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2