CCL

Összesen 6 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM073944
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:A meggymag mint ipari gamma-tokoferol forrás / Biró Attila, Nemes Andrea, Remenyik Judit
Dátum:2015
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
meggy
tokoferol
magolaj
nagyfelbontású folyadékkromatográfia
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 63 (2015), p. 27-33. -
További szerzők:Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM066383
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénnel dúsított étkezési csírák antioxidáns aktivitásának meghatározása, valamint mikrobiológiai vizsgálatuk / Bódi Éva, Remenyik Judit, Nemes Andrea, Homoki Judit, Peles Ferenc, Fekete István, Kovács Béla
Dátum:2013
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szelén
antioxidáns aktivitás
mikrobiológia
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 52 (2013), p. 25-30. -
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1./B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM067604
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:A meggy mint funkcionális élelmiszer / Homoki Judit Rita, Nemes Andrea, Remenyik Judit
Dátum:2014
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Meghatároztuk a 'Debreceni bőtermő', 'Újfehértói fürtös' és 'Érdi bőtermő' meggyfajták antioxidáns kapacitását FRAP (a plazma vas re- dukáló képességén alapuló antioxidáns kapacitás), DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl gyökfogó aktivitás) és kemiluminomertiás módszer- rel. A meggyben az antioxidáns tulajdonságú vegyületek közül legnagyobb mennyiségben az antocianinok vannak jelen. Mérési eredményeink azt mutatják, hogy az alkalmazott mérési módszerek közül a kemiluminomertiár technika a legalkalmasabb a magas antocianin tartalmú meggy antioxidáns kapacitásának meghatározására. Ez az eljárás jól korrelál a pH differenciális módszerrel meghatározott antocianin tartalommal, míg a másik két módszer igen pontatlan eredményt ad.Tanulmányoztuk a 'Debreceni bőtermő', 'Újfehértói fürtös', 'Érdi bőtermő' valamint a 'Csengődi csokros' meggyfajták antocianin profil- ját. Azt tapasztaltuk, hogy a fajták között is jelentős különbség mutatkozik az egyes antocianin komponensek felhalmozódása között. A fajták közül kiemelkedő mennyiségben szintetizál melatonint a 'Csengődi csokros'. Ezen eredmények alapján, úgy gondoljuk, hogy magyarországi meggyfajták alkalmasak funkcionális élelmiszer fejlesztésére.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Meggy
Antioxidáns
Antocianin
Melatonin
Diabetes
Megjelenés:Agrártudományi közlemények. - 55 (2014), p. 41-47. -
További szerzők:Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM088363
Első szerző:Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Effect of anthocyanin-rich Hungarian tart cherry extract on blood antioxidant status in C57BL/6J mice / Andrea Nemes, Judit R. Homoki, Rita Kiss, László Stündl, Judit Remenyik
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:In this study male C57BL/6J (B6) mice were used to determine the possible effects of our Hungarian tart cherry extract in a chronic obesity mouse model on antioxidant capacity. The control group received standard mouse chow, the high fat control group was switched to high fat diet and tap water supplemented with 5% sucrose. The high fat+anthocyanin group received the high fat and sucrose diet, but dissolved in the drinking water they received anthocyanin-rich tart cherry extract. After six weeks, the antioxidant capacity and SOD activity were measured. Antioxidant capacity was decreased with a significant elevation of SOD activity. The tart cherry extract made a significant enhancement in antioxidant capacity and SOD activity. Our results show that chronic anthocyanin intake has a potential to enhance redox status associated with obesity.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
sour cherry
anthocyanins
obesity
type 2 diabetes
mouse
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények. - 150th Anniversary Issue (2018), p. 335-341. -
További szerzők:Homoki Judit (1978-) (biológus) Kiss Rita (1974-) (laboratóriumi diagnosztika szakorvos) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM073946
Első szerző:Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:A meggy jelentősége a vaspótlásban / Nemes Andrea, Baranyai Edina, Remenyik Judit
Dátum:2015
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
meggy
antioxidáns
antocianin
ACL
ACW
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 63 (2015), p. 101-104. -
További szerzők:Baranyai Edina (1987-) (környezetkutató) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM073945
Első szerző:Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Új mérési eljárások fejlesztése a növényi antioxidáns státusz meghatározására / Nemes Andrea, Stefanovitsné Bányai Éva, Remenyik Judit
Dátum:2015
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
meggy
antioxidáns
antocianin
ACL
ACW
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 63 (2015), p. 105-112. -
További szerzők:Stefanovits-Bányai Éva (1951-) (növényvédelmi szakmérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1