CCL

Összesen 6 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM120419
Első szerző:Khalfalla Maha (PhD hallgató / nutrition science)
Cím:Implications of husking process on the nutritional composition of sorghum grains: diverse varieties and regions / Maha Khalfalla, László Zsombik, Gerda Diósi, Zoltán Győri
Dátum:2024
ISSN:0950-5423
Megjegyzések:Sorghum, known for its nutritional value, health benefits and gluten-free status, is now widely produced and suitable for human consumption in developed regions due to advancements in sorghum research and processing techniques. The research looked at how well the husking fraction time unit (HFTU) technique worked by examining its effects on the nutritional value of three varieties of sorghum grain. The efficiency of the husking process was assessed at 87% for concentrated and redistributed nutritional contents and 60% for variation of mineral contents based on bran/ endosperm. The technique reduced the T.K.W. compared to whole grain to the endosperm (grits). Moreover, the redistribution of the crude protein % showed the precision of the HFTU procedure by demonstrating an average of 26.6% as a variation ratio of the bran/endosperm in the data set. Contrary to the content of the total dietary fibre content, for example, the variation of TDF % attributed to bran/endosperm was 10.9%. On the other hand, the aver- age ash % of whole grains (hummer) and husked products (TM05C) was increased by 33.2% based on averages of 1.5% and 2.1%, respectively. Accordingly, it was approved that the HFTU procedure effec- tively separated the endosperm (grits) and bran. This study also found that minerals such as Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P, S and Zn changed over 30-to-80-time units by 29%, 13%, 8%, 4%, 17%, 18%, 1%, 13%, 6% and 12% in the bran and endosperm. The HFTU process has influenced the colour attributes of variation sorghum varieties, particularly within a time scale of 80 (S) units. The research revealed that the husking technique substantially impacted the different sorghum grain varieties' nutritional composi- tion and colour properties. The method can be useful for developers in enhancing sorghum grain prod- ucts' nutritional properties attributed to various varieties and regions, allowing them to provide high nutritional quality sourced from sustainable product
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Colour characteristics
husking process
nutritional properties
region property
sorghum grains
variety
Megjelenés:International Journal Of Food Science And Technology. - 2024 : April (2024), p. 1-13. -
További szerzők:Zsombik László (1976-) (agrármérnök) Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Pályázati támogatás:SHE-14103-007/2020
Egyéb
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM069566
Első szerző:Móré Mariann (élelmiszerminőségbiztosító agrármérnök)
Cím:Almatörköly-őrlemény és búzaliszt keverékének hatása próbacipó tulajdonságaira = Effect of the mixture of apple pomace and wheat flour on different bread properties / Móré Mariann, Diósi Gerda, Győri Zoltán, Sipos Péter
Dátum:2013
ISBN:978 963 596 856 5
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
búzaliszt
almatörköly
próbacipó
Megjelenés:IX. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia : Összefoglalók / szerk. Fehér András, Huszka Péter, Jasák Helga, Soós Mihály, Szabó Sára, Szendrő Katalin. - p. 23. -
További szerzők:Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM069561
Első szerző:Móré Mariann (élelmiszerminőségbiztosító agrármérnök)
Cím:Őszi búza fajták reológiai tulajdonságainak változása rövid idejű tárolás során / Móré Mariann, Diósi Gerda, Győri Zoltán, Sipos Péter
Dátum:2014
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
reológia
őszi búza
tárolás
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 56 (2014), p. 83-86. -
További szerzők:Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM069559
Első szerző:Móré Mariann (élelmiszerminőségbiztosító agrármérnök)
Cím:Influence of storage time on the gluten properties of winter wheat / Mariann Móré, Gerda Diósi, Zoltán Győri, Péter Sipos
Dátum:2014
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
gluten
winter wheat
storage
Megjelenés:Journal on Processing and Energy in Agriculture 18 (2014), p. 197-199. -
További szerzők:Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM069554
Első szerző:Móré Mariann (élelmiszerminőségbiztosító agrármérnök)
Cím:Changes of gluten properties of wheat during storage / Mariann Móré, Gerda Diósi, Zoltán Győri, Péter Sipos
Dátum:2013
ISSN:1583-4301
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
winter wheat
Megjelenés:Analele Universităţii din Oradea. Fascicula Ecotoxicologie, Zootehnie şi Tehnologii de Industrie Alimentară 12 : B (2013), p. 285-290. -
További szerzők:Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM069556
Első szerző:Móré Mariann (élelmiszerminőségbiztosító agrármérnök)
Cím:Investigation of rheological properties winter wheat varieties during storage / M. Móré, G. Diósi, P. Sipos, Z. Győri
Dátum:2015
ISSN:1844-7449 2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
winter wheat
reological properties
storage
valorigraph test
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae. Alimentaria 8 (2015), p. 63-69. -
További szerzők:Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1