Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM091257
Első szerző:
Takács Marianna (állattenyésztés)
Cím:
A magyar akácméz versenyképességének helyzete 2015-ben / Takács Marianna, Madai Hajnalka, Oláh János
Dátum:
2016
Megjegyzések:
magyar akácméz az egyike azon kevés élelmiszeripari terméknek Magyarországon, mellyel a nemzetközi piacokon az élmezőnyben vagyunk. Az elmúlt hónapokban hallhattunk arról, hogy a kiváló minőségű magyar mézet javítómézként használják a külföldi, ipari úton előállított mézek feljavítására. A magyar méhészeti ágazat egyik fő problémája, hogy a hazai termelés többszörösen meghaladja a szükségleteket. A megtermelt méz 80 %-a hordós kiszerelésben hagyja el az országot, mely nem hangsúlyozza a kiváló minőséget. Célszerűbb lenne a kisüveges kiszerelés alkalmazása, melyeken a címkézés is egyszerűbben nyomon követhető. A mézkereskedelem és feldolgozás terén hátrányt okoz, hogy a termékek megjelölésekor nem feltétlenül kell megjelölni a származási országot (Olaszország kivételével), elég csak EU és nem EU országok mézkeveréke megjelölést alkalmazni. Ezért is használják a kiváló minőségű magyar mézet javítóméznek, hogy a többi ország méze is megfeleljen az előírt, minimum minőségi követelményeknek. A hazai polcokon is jelen vannak a nem természetes úton előállított külföldi mézek. Árban alulmarad a minőségi méz árától, azonban a származási ország sok esetben nincs rajta feltüntetve, így a vásárlók megtévesztésével rontja a jó minőségű, valódi méz előállítóinak piaci pozícióit és veszélyezteti a méhészek megélhetését. Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészséges táplálkozás szemléletének terjesztésére. A ?Mézes reggel"i nevű program is ezt a célt szolgálja, azonban ha a vásárló nincs vele tisztában, hogy milyen beltartalmi értékekkel rendelkező és honnan származó mézet emel le a polcokról, addig ezen próbálkozások is kudarcba fulladhatnak.
ISBN:
978-963-9941-92-2
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Állattenyésztési tudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
akácméz
fogyasztó
méhészeti ágazat
élelmiszerbiztonság
Megjelenés:
XV.Nemzetközi Tudományos Napok : Innovációs kihívások és lehetőségek 2014-2020 között : a tudományos napok publikációi / szerk. Takácsné György Katalin. - p. 1519-1525. -
További szerzők:
Madai Hajnalka (1971-) (agrármérnök, közgazdász)
Oláh János (1976-) (állattenyésztés)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.