CCL

Összesen 61 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM107908
Első szerző:Abdalla, Neama
Cím:Nanobiotechnology for Plants: Needs and Risks / Neama Abdalla, Mohamed I. Ragab, Miklós Fári, Hassan El-Ramady, Tarek Alshaal, Nevien Elhawat, Mohammed Elmahrouk, Abdelnaser Elzaawely, Tamer Elsakhawy, Alaa El-Dein Omara, Hussein Taha
Dátum:2018
ISSN:2536-9423
Megjegyzések:Nanotechnology has been revolutionized penetrating all sectors in our life through the nanoscience as an essential science for a wide range of technologies. Amazing achievements resulted from this nanotechnology including all agricultural fields such as plant nutrition and crop productivity, energy sector, food sector, and plant biotechnology. A conjugation between plant biotechnology and nanotechnology has been produced an important science called plant bio-nanotechnology. Several fields have been invaded through different nanobiotechnology applications in agriculture including (1) the nanotechnology of encapsulated agro-chemicals, (2) the monitoring of different environmental stresses and crop conditions using nanobiosensors, (3) the improvement of crop production and ameliorating plants against diseases and (4) solution several environmental problems. The crop productivity also could be improved using some new agro-chemicals (e.g., nanofertilizers and nanopesticides). These agro-chemicals are very effective in delivering encapsulating nanomaterials and then enhancement the productivity of crops as well as the suppress plant pests and diseases and protecting the environment from pollution. On the other hand, nanoparticles could enter the food chain via different nano-agrochemicals or nano-processed foods. Therefore, many approaches including uptake of nanoparticles by plants, entry and bio-distribution of nanoparticles into the food chain are needed before using of different bionanotechnological tools in agro-production sector. Further new regulations should be created or re-built for new approaches in plant bionanotechnology. Therefore, this review will focus on our needs and risks in the plant nano-biotechnology.
Environment, Biodiversity and Soil Security / Cairo, Egypt : National Information and Documentation Center, 2018
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok recenzió, folyóirat-ismertetés
folyóiratcikk
Megjelenés:Environment, Biodiversity and Soil Security. - 2 (2018), p. 155-174. -
További szerzők:Ragab, Mohamed I. Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Elmahrouk, Mohammed Elzaawely, Abdelnaser Elsakhawy, Tamer Omara, Alaa El-Dein Taha, Hussein S.
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM092865
Első szerző:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (Soil Scientist)
Cím:Soil Health and Its Biology / Tarek Alshaal, Hassan El-Ramady, Nevien Elhawat, Sahar El-Nahrawy, Alaa El-Dein Omara, Tamer Elsakhawy, Azza Ghazi, Mohamed H. Abbas, Ihab M. Farid, Neama Abdalla, Miklós Fári, Éva Domokos-Szabolcsy
Dátum:2021
ISBN:978-3-319-95515-5
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok könyvfejezet
könyvrészlet
Megjelenés:The Soils of Egypt / eds. El-Ramady H., Alshaal T., Bakr N., Elbana T., Mohamed E., Belal A. A. - p. 175-185. -
További szerzők:El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) El-Nahrawy, Sahar Omara, Alaa El-Dein Elsakhawy, Tamer Ghazi, Azza Abbas, Mohammed Farid, Ihab M. Abdalla, Neama Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM058305
Első szerző:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (Soil Scientist)
Cím:Giant Reed ( Arundo donax L.): A Green Technology for Clean Environment / Tarek Alshaal, Nevien Elhawat, Éva Domokos-Szabolcsy, János Kátai, László Márton, Mihály Czakó, Hassan El-Ramady, Miklós G. Fári
Dátum:2015
ISBN:978-3-319-10394-5
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok könyvfejezet
könyvrészlet
Megjelenés:Phytoremediation: Management of Environmental Contaminants / eds. A.A. Ansari et al.. - Vol. 1., p. 3 - 20. -
További szerzők:Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Kátai János (1950-) (biológus, hidrobiológus) Márton László (1948-) (molekuláris biológus) Czakó Mihály El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM058326
Első szerző:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (Soil Scientist)
Cím:Influence of Giant Reed (Arundo donax L.) Plantation on Soil Quality in Different Regions : a Comparison Study / Tarek Alshaal, N. Elhawat, H. El-Ramady, É. Domokos-Szabolcsy, J. Kátai, L. Márton, M. Czakó, M. Fári
Dátum:2014
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Proceedings of the 11th International Conference "Climate Changes and Sustainable Development of Natural Resources / [ed. by IUSS]. - p. 80.
További szerzők:Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Kátai János (1950-) (biológus, hidrobiológus) Márton László (1948-) (molekuláris biológus) Czakó Mihály Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM058298
Első szerző:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (Soil Scientist)
Cím:Restoring Soil Ecosystems and Biomass Production of Arundo donax L. under Microbial Communities-Depleted Soil / T. Alshaal, É. Domokos-Szabolcsy, L. Márton, M. Czakó, J. Kátai, P. Balogh, N. Elhawat, H. El-Ramady, A. Gerőcs, M. Fári
Dátum:2013
ISSN:1939-1234 1939-1242
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:BioEnergy Research. - 7 : 1 (2013), p. 268-278. -
További szerzők:Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Márton László (1948-) (molekuláris biológus) Czakó Mihály Kátai János (1950-) (biológus, hidrobiológus) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Gerőcs András Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM058331
Első szerző:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (Soil Scientist)
Cím:Az olasznád (Arundo donax L.) szomatikus növények talaj mikrobiális közösségei és szerepük a fitoremediációs folyamatokban / Alshaal, Tarek, Domokos-Szabolcsy Éva, Márton László, Kátai János, Elhawat, Nevien, Antal Gabriella, Gerőcsi András, Fári Miklós Gábor
Dátum:2013
ISBN:978-963-9639-50-8
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:The proceeding of XIX. Növénynemesítési Tudományos Nap / szerk. Hoffmann Borbála, Kollaricsné Horváth Margit. - p. 72. -
További szerzők:Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Márton László (1948-) (molekuláris biológus) Kátai János (1950-) (biológus, hidrobiológus) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Antal Gabriella (1987-) (kertészmérnök) Gerőcs András Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM058335
Első szerző:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (Soil Scientist)
Cím:Growth dynamics and biomass production of Giant Reed under different watering regimes / T. Alshaal, N. Elhawat, É. Domokos-Szabolcsy, J. Kátai, L. Márton, M. Czakó, A. Gerőcs, M. G. Fári
Dátum:2013
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Proceedings of the Pannonian Plant Biotech Association Workshop "Plant for the future" / [ed. by] Pannonian Plant Biotech Association. - 31-32.
További szerzők:Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Kátai János (1950-) (biológus, hidrobiológus) Márton László (1948-) (molekuláris biológus) Czakó Mihály Gerőcs András Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0041
TÁMOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM058336
Első szerző:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (Soil Scientist)
Cím:Phytoremediation of bauxite-derived red mud by giant reed / T. Alshaal, É. Domokos-Szabolcsy, L. Márton, M. Czakó, J. Kátai, P. Balogh, N. Elhawat, H. El-Ramady, M. Fári
Dátum:2013
ISSN:1610-3653
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Environmental Chemistry Letters. - 11 : 3 (2013), p. 295-302. -
További szerzők:Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Márton László (1948-) (molekuláris biológus) Czakó Mihály Kátai János (1950-) (biológus, hidrobiológus) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM120336
Első szerző:Bákonyi Nóra (agrármérnök)
Cím:Role of alfalfa brown juice in plant growth and development / Nóra Bákonyi, Döme Barna, Miklós Gábor Fári, Szilvia Veres, Tarek Alshaal; Domokos-Szabolcsy Éva, Péter Makleit
Dátum:2024
Megjegyzések:Alfalfa brown juice - a by-product of green biorefinery of fresh biomass - is rich in various biologically active compounds, such as vitamins, antioxidants, micro- and macroelements, bioregulators (e.g., trigonelline), and other phytochemicals (e.g., flavanones, flavanones, flavonols, and flavones), which are plant biostimulants/regulators. Alfalfa brown juice may represent the latest generation of organic biostimulants. Its value as a biostimulant is also supported by the presence of plant growth-promoting microorganisms and microorganisms used in the fermentation process of alfalfa brown juice, aiming to increase its stabilization and storage period. Several studies have illustrated the significance of alfalfa brown juice as a biostimulant, especially in low concentrations. Therefore it could substitute synthetic foliar fertilizers, enhancing plant growth, productivity, and product quality. The goal of this chapter is to make an overview of recent scientific information on the role of brown juice in plant growth and development. This chapter will highlight the history, production, and properties of alfalfa brown juice, as well as its role as a biostimulant in hydroponic and open-field experiments. Also, the possible utilization of alfalfa brown juice as a growth medium for microorganisms and future perspectives are discussed.
ISBN:9780443158858 9780443158841
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok könyvfejezet
könyvrészlet
Megjelenés:Biostimulants in Plant Protection and Performance / Azamal Husen. - p. 149-163. -
További szerzők:Barna Döme (1994-) (kertészmérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Makleit Péter (1966-) (növényélettanász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM083730
035-os BibID:(cikkazonosító)247 (WoS)000521366400019 (Scopus)85079425405
Első szerző:Bákonyi Nóra (agrármérnök)
Cím:Chemical Traits of Fermented Alfalfa Brown Juice: Its Implications on Physiological, Biochemical, Anatomical, and Growth Parameters of Celosia / Bákonyi Nóra, Kisvarga Szilvia, Barna Döme, Tóth O. Ibolya, Hassan El-Ramady, Neama Abdalla, Kovács Szilvia, Rozbach Margaréta, Fehér Csaba, Nevien Elhawat, Tarek Alshaal, Fári Miklós Gábor
Dátum:2020
ISSN:2073-4395
Megjegyzések:Brown juice is a byproduct of fractionated green biomass during leaf protein isolation. It represents approximately 45%?50% of the total pressed fresh biomass. Disposal of brown juice is a serious issue in leaf protein production due to its high biological oxygen demand and carbohydrates content. The current study aimed to find a possible potential use of brown juice. Therefore, chemical and biochemical properties of brown juice?derived from alfalfa green biomass?were determined before and after fermentation by lactic acid bacteria. Additionally, the growth stimulation potential of fermented brown juice on plumed cockscomb (Celosia argantea var. plumose 'Arrabona') plants were tested. Celosia seedlings were sprayed at different rates of fermented brown juice (i.e., 0.5%, 1%, 2.5%, 5%, and 10%) and tap water was applied as control. The results revealed that lactic acid bacteria successfully enhanced the stabilization of brown juice via reducing sugars content and increasing organic acids content. After fermentation, contents of glucose monomers were 15 times lower; while concentrations of lactic and acetic acids increased by 7- and 10-fold, respectively. This caused a reduction in the pH of fermented brown juice by 13.9%. Treating Celosia plants at lower rates of fermented brown juice (up to 1.0%) significantly induced their growth dynamics and antioxidant capacity. Higher values of vegetative parameters were measured in treated plants compared to control. The brown juice treatments caused significant changes in histological parameters as well. The activity of catalase and peroxidase increased in plants that received fermented brown juice especially at low rates. Moreover, an increase in water-soluble protein and phenol was measured in different tissues of plants sprayed with fermented brown juice. Malondialdehyde content was lowered in treated plants compared to control. Fermented brown juice at high rates slightly reduced the amount of photosynthetic pigments; however, this reduction was not reported for low rates of fermented brown juice. These results surely illustrate the potential use of fermented alfalfa brown juice as a growth stimulator for crops particularly at rates below 2.5%.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
deproteinized leaf juice
fermentation
lactic acid bacteria
plant nutrition
antioxidant capacity
ornamental plants
Megjelenés:Agronomy-Basel. - 10 : 2 (2020), p. 1-22. -
További szerzők:Kisvarga Szilvia (1984-) Barna Döme (1994-) (kertészmérnök) Tóth O. Ibolya El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Abdalla, Neama Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia) Rozbach Margaréta Fehér Csaba Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM078846
Első szerző:Bákonyi Nóra (agrármérnök)
Cím:To study the secondary element contents (Ca, Mg, S) of deproteinized leaf juice of selected alfalfa varieties at different harvest time / Bákonyi Nóra, Kovács Zoltán, O. Tóth Ibolya, Barna Döme, Fári Miklós Gábor, Tarek Alshaal
Dátum:2018
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Arccal vagy háttal a jövőnek? : LX. Georgikon Napok, tanulmánykötet / szerk. Pintér Gábor, Zsiborács Henrik, Csányi Szilvia. - p. 11-15.
További szerzők:Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Tóth Ibolya, O. (agrár) Barna Döme (1994-) (kertészmérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM105458
035-os BibID:(cikkazonosító)e11655 (WoS)000911724200018 (Scopus)85142425332
Első szerző:Barna Döme (1994-)
Cím:Bioactive metabolite profile and antioxidant properties of brown juice, a processed alfalfa (Medicago sativa) by-product / Barna, Döme; Alshaal, Tarek; O. Tóth, Ibolya; Cziáky, Zoltán; Fári, Miklós Gábor; Domokos-Szabolcsy, Éva; Bákonyi, Nóra
Dátum:2022
ISSN:2405-8440
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Heliyon. - 8 : 11 (2022), p. 1-9. -
További szerzők:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Tóth Ibolya, O. (agrár) Cziáky Zoltán Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00051
GINOP
TKP2021-EGA-20
Egyéb
EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
EFOP-4.2.1-16
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2 3 4 5 6