CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM074192
Első szerző:Seres Emese (növényvédő agrármérnök)
Cím:The importance of millet production in regional production, with special emphasis on climate change / Emese Seres, Mihály Sárvári
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Regional production is a traditional production structure developed adjusting to the geographical, climatic, biological and soil conditions in given production regions, a certain territorial specification of agricultural production, and a type of farming that best fits in the natural conditions and takes the biological needs of plant and animal species into account as fully as possible. The most probable element of risk in plant production is the changeable, extreme weather. That is the reason why the specific characteristics of the place of production and the characteristics of regional production should be considered at a greater extent. The establishment of the range of varieties appropriate for the place of production is the key issue in regional production. One of our historically grown cereal plants that can excellently be fit in the regional production is millet. Due to its short growing season, favourable reproduction ratio and that it is relatively undemanding, in the Middle Ages it used to be grown in larger quantities. Its good nutritional values made it an important food item, but over time, as a result of industrialisation and technological progress, it has been eclipsed by other cereal crops. In our country it is mainly used to cook porridge, but it also used in the form of flour and as a base material in the spirit drinks sector. In the recent decades it has been applied only in small area, mostly as a secondary crop in areas that dried out from drainage water in late spring, or as a replacement of extinct sowings due to its late sowing time. For the agriculture of the future, considering the climate change, water will be the determining factor. My examinations took place in the area of Institutes for Agricultural Research and Educational Farm of University of Debrecen, in the Research Institute of Nyíregyháza, in a small-plot experiment in 4 replicates, in 2016.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
millet
sowing date
regional production
climate change
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 74 (2018), p. 141-146. -
További szerzők:Sárvári Mihály (1944-) (agrármérnök, mérnöktanár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM068982
Első szerző:Seres Emese (növényvédő agrármérnök)
Cím:A köles termesztéstechnológiájának fejlesztése eltérő ökológiai feltételek között / Seres Emese, Sárvári Mihály
Dátum:2015
Megjegyzések:A köles rendkívül jó alkalmazkodóképességgel jellemezhető növény, ami lehetővé teszi a növény kései, illetve másodvetését is. Azonban a meg késett vetés hatásai jelentkeznek a termesztéstechnológiai elemek hatékonyságában is. Erre irányuló vizsgálataimat a DE Nyíregyházi Kutatóintézet és Karcagi Kutatóintézet területén beállított, négy ismétléses, szántóföldi kisparcellás kísérletben végeztem 2014-ben. A vizsgált termesztéstechnológiai tényezők (genotípus, vetésidő, tápanyagellátás, tenyészterület) közül legnagyobb hatást a vetésidő esetében tapasztaltunk.A késői vetés által okozott, optimálistól eltérő körülmények között a termesztéstechnológiai elemek érvényesülése jelentősen kisebb mértékű.A vizsgált genotípusok tekintetében a termesztéstechnológiai elemek változó mértékben befolyásolják a termés mennyiségét. A vizsgált tényezők közül 2014-ben a vetésidő gyakorolta a legnagyobb hatást a termés alakulására. A genotípusok közül a Maxi fajta érte el a legnagyobb termésmennyiségeket a legtöbb kezeléskombinációban.A vetésidő és az állománysűrűség tekintetében szignifikáns különbséget tudtunk kimutatni a kezelések között, azonban 2014-ben a tápanyag ellátás hatása nem bizonyult szignifikánsnak (a csapadékeloszlás kedvezőtlen volt).
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
köles
tápanyagellátás
vetésidő
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 64 (2015), p. 63-67. -
További szerzők:Sárvári Mihály (1944-) (agrármérnök, mérnöktanár)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM068981
Első szerző:Seres Emese (növényvédő agrármérnök)
Cím:A vetésidő, a tenyészterület és a tápanyagellátás hatása a köles termésére és minőségi paramétereire / Seres Emese
Dátum:2014
Megjegyzések:A köles rendkívül jó alkalmazkodóképességgel jellemezhető növény, ami lehetővé teszi a növény kései, illetve másodvetését. Azonban a megkésett vetés hatásai jelentkeznek a termesztéstechnológiai elemek hatékonyságában is. Erre irányuló vizsgálataimat a DE ATK KIT Nyíregyházi Kutatóintézet területén beállított, négy ismétléses, szántóföldi kisparcellás kísérletben végeztem 2013.ban. A vizsgált termesztéstechnológiai tényezők (vetésidő, tápanyagellátás, tenyészterület) közül legnagyobb hatást a vetésidő esetében tapasztaltunk. A késői vetés által okozott, optimálistól eltérő körülmények között a termesztéstechnológiai elemek érvényesülése jelentősen kisebb mértékű. A vizsgált tényezők hatása hasonló volt a fehérjetartalom és kiőrlési arány tekintetében egyaránt, ugyanakkor az extrém kései vetés egyértelműen a fehérjetartalom növekedését eredményezte
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
köles
tápanyagellátás
vetésidő
fehérjetartalom
kiőrlési kihozatal
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 56 (2014), p. 105-109. -
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1