CCL

Összesen 7 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM068900
Első szerző:Sárvári Mihály (agrármérnök, mérnöktanár)
Cím:Szántóföldön itthon : A növénytermesztés eredményeiről és tapasztalatairól / Sárvári Mihály, Egriné Becze Zsófia Judit, Seres Emese
Dátum:2015
ISSN:1589-6846
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrárunió 16 : 1 (2015), p. 10-12. -
További szerzők:Egriné Becze Zsófia Judit (1985-) (agrármérnök) Seres Emese (1984-) (növényvédő agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM068870
Első szerző:Sárvári Mihály (agrármérnök, mérnöktanár)
Cím:Role of key agrotechnical elements in maize production in long-term experiments / Mihály Sárvári, Emese Seres
Dátum:2014
ISSN:0546-8191
Megjegyzések:The soil of our experimental projects was meadow soil. The project was to develop the technologies of maize, to increase the effectiveness of maize crop management, to work out and study the different crop models of different maize genotypes.So the importance of crop-rotation is increasing and we have to strive for using the appropriate crop rotation. The yields of maize in monoculture crop rotation decreased by 1-3 t ha-1 in each dry year during my experiment. The most favourable forecrop of maize was wheat, medium was the biculture crop rotation and the worst crop rotation was the monoculture.And there is a stronger, even significant correlation between sowing time and grain moisture content at harvest. There are great differences among the different plant density of different maize hybrids. There are hybrids sensitive the higher plant density and there are hybrids with wide and narrow optimum plant density.In the future, we have to increase the level of inputs, and have to apply the best appropriate hybrids with respect to the agroecological conditions, we can better utilize the genetic yield potential.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok konferenciacikk
soil
fertility
yields
maize
fertilization
Megjelenés:Növénytermelés 63 : Suppl. (2014), p. 131-134. -
További szerzők:Seres Emese (1984-) (növényvédő agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM074192
Első szerző:Seres Emese (növényvédő agrármérnök)
Cím:The importance of millet production in regional production, with special emphasis on climate change / Emese Seres, Mihály Sárvári
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Regional production is a traditional production structure developed adjusting to the geographical, climatic, biological and soil conditions in given production regions, a certain territorial specification of agricultural production, and a type of farming that best fits in the natural conditions and takes the biological needs of plant and animal species into account as fully as possible. The most probable element of risk in plant production is the changeable, extreme weather. That is the reason why the specific characteristics of the place of production and the characteristics of regional production should be considered at a greater extent. The establishment of the range of varieties appropriate for the place of production is the key issue in regional production. One of our historically grown cereal plants that can excellently be fit in the regional production is millet. Due to its short growing season, favourable reproduction ratio and that it is relatively undemanding, in the Middle Ages it used to be grown in larger quantities. Its good nutritional values made it an important food item, but over time, as a result of industrialisation and technological progress, it has been eclipsed by other cereal crops. In our country it is mainly used to cook porridge, but it also used in the form of flour and as a base material in the spirit drinks sector. In the recent decades it has been applied only in small area, mostly as a secondary crop in areas that dried out from drainage water in late spring, or as a replacement of extinct sowings due to its late sowing time. For the agriculture of the future, considering the climate change, water will be the determining factor. My examinations took place in the area of Institutes for Agricultural Research and Educational Farm of University of Debrecen, in the Research Institute of Nyíregyháza, in a small-plot experiment in 4 replicates, in 2016.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
millet
sowing date
regional production
climate change
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 74 (2018), p. 141-146. -
További szerzők:Sárvári Mihály (1944-) (agrármérnök, mérnöktanár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM070509
Első szerző:Seres Emese (növényvédő agrármérnök)
Cím:Some agrotechnikcal factors of millet (Panicum Milliaceum L.) on yield quality and quality / Emese Seres, Mihály Sárvári
Dátum:2014
ISSN:0546-8191
Megjegyzések:The millet is a very special plant with good adaptation that gives the possibility for the late sowing and secondaryproduction. However the effects of late sowing modifies to the efficiency of the agrotechnological elements. The examinations - focused on this aspect - was conducted in the DU CAS RINY in the small plots in four replications in 2013. The largest effect was registrated in the sowing time of the examined factors (sowing time, nutrient supply, growing area). The effectiveness of the agrotechnological elements decreases under unfavourable circumstances caused by the late sowing.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
millet
milling rate
nutrient supply
protein contetnt
sowing time
Megjelenés:Növénytermelés. - 63 : Supplement (2014), p. 127-130. -
További szerzők:Sárvári Mihály (1944-) (agrármérnök, mérnöktanár)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM068982
Első szerző:Seres Emese (növényvédő agrármérnök)
Cím:A köles termesztéstechnológiájának fejlesztése eltérő ökológiai feltételek között / Seres Emese, Sárvári Mihály
Dátum:2015
Megjegyzések:A köles rendkívül jó alkalmazkodóképességgel jellemezhető növény, ami lehetővé teszi a növény kései, illetve másodvetését is. Azonban a meg késett vetés hatásai jelentkeznek a termesztéstechnológiai elemek hatékonyságában is. Erre irányuló vizsgálataimat a DE Nyíregyházi Kutatóintézet és Karcagi Kutatóintézet területén beállított, négy ismétléses, szántóföldi kisparcellás kísérletben végeztem 2014-ben. A vizsgált termesztéstechnológiai tényezők (genotípus, vetésidő, tápanyagellátás, tenyészterület) közül legnagyobb hatást a vetésidő esetében tapasztaltunk.A késői vetés által okozott, optimálistól eltérő körülmények között a termesztéstechnológiai elemek érvényesülése jelentősen kisebb mértékű.A vizsgált genotípusok tekintetében a termesztéstechnológiai elemek változó mértékben befolyásolják a termés mennyiségét. A vizsgált tényezők közül 2014-ben a vetésidő gyakorolta a legnagyobb hatást a termés alakulására. A genotípusok közül a Maxi fajta érte el a legnagyobb termésmennyiségeket a legtöbb kezeléskombinációban.A vetésidő és az állománysűrűség tekintetében szignifikáns különbséget tudtunk kimutatni a kezelések között, azonban 2014-ben a tápanyag ellátás hatása nem bizonyult szignifikánsnak (a csapadékeloszlás kedvezőtlen volt).
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
köles
tápanyagellátás
vetésidő
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 64 (2015), p. 63-67. -
További szerzők:Sárvári Mihály (1944-) (agrármérnök, mérnöktanár)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM068899
Első szerző:Seres Emese (növényvédő agrármérnök)
Cím:Termesztési tényezők hatása a köles (Pannicum miliaceum L.) termésére és minőségére / Seres Emese, Sárvári Mihály
Dátum:2014
ISSN:0546-8191
Megjegyzések:A köles rendkívül jó alkalmazkodóképességgel jellemezhető növény, ami lehetővé teszi a növény kései, illetve másodvetését. Azonban a megkésett vetés hatásai jelentkeznek a termesztéstechnológiai elemek hatékonyságában is. Erre irányuló vizsgálataimat a DE ATK Nyíregyházi Kutatóintézet területén beállított, négy ismétléses, szántóföldi kisparcellás kísérletben végeztem 2013.ban. A vizsgált termesztéstechnológiai tényezők (vetésidő, tápanyagellátás, tenyészterület) közül legnagyobb hatást a vetésidő esetében tapasztaltunk. A késői vetés által okozott, optimálistól eltérő körülmények között a termesztéstechnológiai elemek érvényesülése jelentősen kisebb mértékű. Az a1,a2 vetésidők között (06.12, 06.25.) kismértékű, 181 kgha-1, míg az a3 (07.03.) vetésidőben az első két vetésidőhöz viszonyítva jelentősen csökkent a termés. A termés a 36 cm-es sortávolságnál alakult kedvezőbben, ami a vetésidővel is összefüggésbe hozható. A fehérjetartalom a későbbi (07.03.) vetésidőben volt kedvezőbb, ahol viszont a termésmennyiség jelentősen csökkent. A vizsgált tényezők hatása hasonló volt a fehérjetartalom és kiőrlési arány tekintetében egyaránt, ugyanakkor az extrém kései vetés egyértelműen a fehérjetartalom növekedését eredményezte.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
köles
vetésidő
őrlési kihozatal
trágyázás,
fehérjetartalom
Megjelenés:Növénytermelés. - 63 : 2 (2014), p. 69-81. -
További szerzők:Sárvári Mihály (1944-) (agrármérnök, mérnöktanár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM051249
Első szerző:Seres Emese (növényvédő agrármérnök)
Cím:The importance of millet in alternative crop production / Seres Emese, Sárvári Mihály
Dátum:2013
Megjegyzések:Millet originates from Asia and it has been produced due to its short growing season and favourable dietary effect since the ancient times. Millet production reached its peak in the Middle Ages and it used to be the main food for humans. Later, the significance of this crop decreased and its sowing area was greatly reduced. Millet production is expected to be of great significance in the future. Millet can be used in reform nutrition, in increasing the diversity of the produced crops, as well as a secondary sown crop in areas with groundwater infiltration which dry up later due to weather extremities caused by climate change, since millet is less sensitive to these conditions. Millet could also have a role in extending the possibility of rational crop rotation.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
millet
fertilisation
sowing date
plant density
Megjelenés:Analele Universităţii din Oradea. Fascicula: Protecţia Mediului. - 21 : 18 (2013), p. 183-190. -
További szerzők:Sárvári Mihály (1944-) (agrármérnök, mérnöktanár)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1