CCL

Összesen 5 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM089332
035-os BibID:(cikkazonosító)8071 (Scopus)85096134949 (WOS)000594158400001
Első szerző:Ezzat, Gaballa Kassem Ahmed (agrár)
Cím:Temporal Changes and Correlations between Quality Loss Parameters, Antioxidant Properties and Enzyme Activities in Apricot Fruit Treated with Methyl Jasmonate and Salicylic Acid during Cold Storage and Shelf-Life / Ahmed Ezzat, Attila Hegedűs, Szilárd Szabó, Amin Ammar, Zoltán Szabó, József Nyéki, Bianka Molnár, Imre J. Holb
Dátum:2020
ISSN:2076-3417
Megjegyzések:The apricot storability is one of the largest challenges, which the apricot industry has to face all over the world; therefore, finding options for prolonging fruit quality during cold storage (CS) and shelf-life (SL) will help to decrease postharvest losses of apricot. The aim of this apricot fruit work was to study the temporal changes and correlations of 10 quality parameters (quality losses, antioxidant properties and enzyme activities) in the postharvest treatments of methyl jasmonate (MeJA) and salicylic acid (SA) under 1 °C CS (7, 14 and 21 days) and 25 °C SL (4 and 8 days after the 21-day CS) treatments. MeJA and SA significantly decreased the quality loss of chilling injury (CI) and fruit decay (FD) at all dates for both storage conditions. MeJA- and SA-treated fruits increased total antioxidant capacity (TAC), total soluble phenolic compounds (TSPC) and carotenoids contents (TCC) at all dates of both storage treatments. In contrast, the ascorbic acid content (AAC) increased only until days 14 and 4 in the CS and SL treatments, respectively. Among enzyme activity parameters, the activities of phenylalanine ammonia-lyase (PAL), peroxidase and superoxide dismutase (SOD) were significantly increased in the MeJA and SA treatments in all dates of both storage treatments. Catalase (CAT) activity increased in the SA and control treatments, while it decreased in the MeJA treatment in both storage conditions. In both the MeJA and the SA treatments, six pair-variables (FD vs. CI, PAL vs. CAT, PAL vs. SOD, TAC vs. SOD, TAC vs. FD, and AAC vs. CI) were significant in Pearson correlation and regression analyses among the 45 parameters pairs. Principal component analyses explained 89.3% of the total variance and PC1 accounted for 55.6% of the variance and correlated with the CI, FD, TAC, TSPC, TCC, PAL and SOD, indicating strong connections among most parameters. In conclusion, MeJA and SA are practically useful and inexpensive techniques to maintain quality attributes of CI, FD, TAC, TSPC, TCC, PAL, POD and SOD in apricot fruit during both CS and SL conditions.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
apricot
methyl jasmonate
salicylic acid
antioxidant property
enzyme activity
postharvest quality
Megjelenés:Applied Sciences-Basel. - 10 : 22 (2020), p. 1-22. -
További szerzők:Hegedűs Attila Szabó Szilárd (1974-) (geográfus) Ammar, Amin Szabó Zoltán (1960-) (kertészmérnök) Nyéki József (1944-2022) (kertészmérnök) Molnár Bianka Holb Imre (1973-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:NKFI K 131478
Egyéb
Bolyai János Kutatási Ösztöndíj
Egyéb
TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 A2-SZJ-TOK-13-0061
TÁMOP
Thematic Excellence Programme of the Ministry for Innovation and Technology in Hungary (ED_18-1-2019-0028)
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM083853
Első szerző:Ezzat, Gaballa Kassem Ahmed (agrár)
Cím:Salicylic acid treatment saves quality and enhances antioxidant properties of apricot fruit / Ahmed Ezzat, Amin Ammar, Zoltán Szabó, Imre J. Holb
Dátum:2017
ISSN:0862-867X 1805-9333
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Horticultural Science. - 44 : 2 (2017), p. 73-81. -
További szerzők:Ammar, Amin Szabó Zoltán (1960-) (kertészmérnök) Holb Imre (1973-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM083854
Első szerző:Ezzat, Gaballa Kassem Ahmed (agrár)
Cím:Postharvest Treatments with Methyl Jasmonate and Salicylic Acid for Maintaining Physico-Chemical Characteristics and Sensory Quality Properties of Apricot Fruit during Cold Storage and Shelf-Life / Ahmed Ezzat, Amin Ammar, Zoltán Szabó, József Nyéki, Imre J. Holb
Dátum:2017
ISSN:1230-0322 2083-6007
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. - 67 : 2 (2017), p. 159-166. -
További szerzők:Ammar, Amin Szabó Zoltán (1960-) (kertészmérnök) Nyéki József (1944-2022) (kertészmérnök) Holb Imre (1973-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM056430
Első szerző:Ezzat, Gaballa Kassem Ahmed (agrár)
Cím:Study of some cooking and eating quality characters on some Egyptian rice genotype / N. B. Nessreen, A. K. Ammar, A. Ezzat
Dátum:2014
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 59 (2014), p. 77-82. -
További szerzők:Nessreen, N. B. Ammar, Amin
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM056429
Első szerző:Ezzat, Gaballa Kassem Ahmed (agrár)
Cím:The role of some elicitors in idcucing chilling stress resistnace in apricot fruit / A. Ezzat, Z. Szabó, A. K. Ammar
Dátum:2014
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 59 (2014), p. 27-32. -
További szerzők:Szabó Zoltán (1960-) (kertészmérnök) Ammar, Amin
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1