CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM057392
Első szerző:Csiki Zoltán (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus)
Cím:Orally delivered sour cherry seed extract (SCSE) affects cardiovascular and hematological parameters in humans / Zoltan Csiki, Agnes Papp-Bata, Attila Czompa, Aniko Nagy, Istvan Bak, Istvan Lekli, Andras Javor, David D. Haines, Gyorgy Balla, Arpad Tosaki
Dátum:2015
ISSN:0951-418X
Megjegyzések:In the present study, we investigated the effects of sour cherry seed extract (SCSE) on a variety of systemic processes that contribute to general health and viability of human subjects. The experiments were conducted according to a double-blind protocol in which six healthy individuals were administered 250-mg/day SCSE for 14 days, while four were treated with placebo. Peripheral blood was collected before and after the treatment period. Samples were analyzed for levels of selected cells, enzymes, or metabolites. Subjects that received SCSE showed increases in the values of mean cell volume, serum transferrin, mean peroxidase index, and representation of peripheral blood lymphocytes. On the other hand, decreases were observed in circulating neutrophils and ferritin levels. Changes observed in the present study do not fit into a clear pattern that might yield additional in-depth understanding of SCSE-mediated alterations in physiologic responses. The most encouraging result of the present study is the absence of any indication of toxicity by subjects consuming the extract.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
sour cherry seed extract
heme oxygenase-1
human subjects
Megjelenés:Phytotherapy Research. - 29 : 3 (2015), p. 444-449. -
További szerzők:Papp-Bata Ágnes (1986-) Czompa Attila (1985-) (gyógyszerész) Nagy Anikó (1987-) (dietetikus, táplálkozástudományi szakember) Bak István (1975-) (vegyész, analitikus, farmakológus) Lekli István (1981-) (gyógyszerész) Jávor András (1952-) (agrármérnök) Haines, David Donald (1981-) (gyógyszerész) Balla György (1953-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus) Tósaki Árpád (1958-) (kísérletes farmakológus, gyógyszerész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM060496
Első szerző:Jávor András (agrármérnök)
Cím:Bacterial overgrowth can be detected by breath hydrogen measurement before clinical manifestations in suckling lambs / András Jávor, Anikó Nagy, Ágnes Papp-Bata, Nóra Vass, János Oláh, Zoltán Csiki
Dátum:2015
ISSN:0001-7213
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
diagnosis
diarrhoea
hydrogen breath test
Megjelenés:Acta Veterinaria Brno. - 84 : 3 (2015), p. 243-247. -
További szerzők:Nagy Anikó (1987-) (dietetikus, táplálkozástudományi szakember) Papp-Bata Ágnes (1986-) Vass Nóra (1983-) (állatorvos) Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM100799
Első szerző:Papp-Bata Ágnes
Cím:Effects of Mg and Se Intake for Lambs on Meat Quality, Consumers' Dietary Attitudes and Health / Papp-Bata Ágnes, Jávor András, Nagy Anikó, Monori István, Prokisch József, Csiki Zoltán, Szakály Zoltán
Dátum:2017
Megjegyzések:Background: The increased health consciousness of consumers opened new avenues for food research and development. In our study, we supplemented the drinking water of lambs with magnesium (Mg) and selenium (Se) to develop a potential functional food. Methods: Fifty-one Hungarian Merino lambs were allocated into three groups drinking Mg/Se/non-supplemented water. After slaughtering animals, carcass classification and fatty acid ratios of the meat were determined. We also investigated the Mg and Se levels of ready-to-eat food. In the second part of the study, healthy human volunteers (n=39) consumed the lamb meat three times per week for 6 weeks in total. Results: Based on our results, Mg-supplementation did not lead to higher Mg levels in the lamb meat; nevertheless, it increased extramuscular and intramuscular fat content significantly (p<0.005). On the contrary, Se-supplementation with 20 ?g?L-1 concentration increased Se content in the meat (p=0.011), and also increased the proportions of monounsaturated fatty acids (MUFA) (p=0.001). The investigated blood parameters of healthy human volunteers did not change in any group. The attitude of consumers towards lamb meat changed strongly during the study period. Discussion: Our results underline the extreme importance of proper information about healthy foods in increasing the market share. Some MUFA rich diets are beneficial for consumers' health; consequently, selenium supplementation for lambs may lead to a new type of functional food.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
functional food
attitudes
health
Megjelenés:V. AGRIMBA-AVA Congress : Program and abstracts. - p. 33.
További szerzők:Jávor András (1952-) (agrármérnök) Nagy Anikó Monori István (1976-) (agrármérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1